Epoxi ragasztó: típusok, tulajdonságok és jellemzők

Különböző anyagok részeinek ragasztására kötőanyagokon alapuló ragasztóanyagokat használnak. A fő összetevő a kazein, a keményítő, a gumi, a dextrin, a poliuretán, a gyanta, a szilikát és más természetes és szintetikus vegyületek. Minden ragasztónak megvan a maga jellemzői és hatóköre. Az univerzális high-tech összetételt epoxigyantán alapuló ragasztó keveréknek tekintjük.

Mi az?

Az epoxi ragasztó fő összetevője az epoxigyanta. Ez egy szintetikus oligomer, amely nem alkalmas önálló használatra. A szintetikus gyantát széles körben használták festék- és lakk- és befejezőanyagok gyártásában. A gyártótól és a márkától függően a gyanta lehet folyékony mézes színű vagy sötét szilárd anyag.

Az epoxi ragasztóval ellátott csomagban két alkatrész található. Jelentős különbség van közöttük. Az epoxigyanta megszerzett ragasztó tulajdonságaihoz keményítőt adunk hozzá. A polietilén-poliaminot, a trietilén-tetramint és az anhidritet keményítő komponensként alkalmazzuk. Az epoxigyantával rendelkező keményítő szilárd polimer szerkezetet képez.

Az epoxid, amely keményítővel polimerizációs reakcióba lépett, az anyag molekuláit egyesíti, és mechanikai és kémiai hatásokkal szemben ellenállóvá válik.

Tulajdonságok és hatókör

Az epoxi népszerűsége pozitív tulajdonságokat eredményez.

Az epoxi ragasztó keverék a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • nem zsugorodó varratot képez repedések nélkül;
 • nagy tapadás a különböző anyagokhoz;
 • kémiai oldószerek, lúgok és olajok ellenállása;
 • hőállóság +250 évig;
 • -20 fokos fagyállóság;
 • szilárdság a mechanikai feszültséghez;
 • a rugalmasság lehetővé teszi a varrás fúrását és csiszolását;
 • keményített ragasztó festhető és lakkozott;
 • nem vezet elektromos áramot;
 • a kikeményedési sebesség nem függ a ragasztóréteg vastagságától;
 • a további összetevők összetételéhez való hozzáadás képessége;
 • nedvességállóság;
 • időjárásállóság;
 • kopásállóság.

Az eredeti termék tulajdonságainak javítása vagy a szín megváltoztatása érdekében az epoxi keverékhez adalékanyagokat adhatunk. A por alakú alumínium hozzáadása növeli a termék hővezető képességét és szilárdságát.

Az azbeszt bevezetése növeli a hőállóságot és a keménységet. A titán-dioxid fehér színt ad a teljes oldathoz. A vas-oxid segít a vörös szín és a tűzállóság elérésében. A vaspor növeli a hővezető képességet és a hőállóságot. Csökkentse a viszkozitást és keményítse az epoxi-szilícium-dioxidot. A ragasztó fekete színt ad a ragasztónak. Növelje az alumínium-oxid szilárdságát és dielektromos tulajdonságait. Az üvegszálak és a fűrészpor jelentős mennyiséget adnak a nagy üregek kitöltésekor.

Az epoxi ragasztó használatának hátránya a beállítási sebesség. Rövid idő alatt szükség van a ragasztószerkezet felhordására és rögzítésére, a felesleges ragasztó eltávolítására és a munkaterület és a kezek tisztítására. A ragasztókészítmény keményedése után az eltávolítást csak erős mechanikai hatással végezzük. Minél gyorsabban kezdi a ragadós epoxi tisztítását, annál könnyebb a minimális erőfeszítéssel tisztítani a szennyezést.

Az epoxi keverék nem ragadhatja meg az élelmiszerekkel érintkező tárgyakat. Nikkel, ón, teflon, króm, cink, polietilén, szilikon nem ragasztható. A lágy anyagokat a gyanta alapú kompozícióval való érintkezéskor elpusztítják.

Az egyedülálló tulajdonságok nagy száma miatt a ragasztó epoxi keveréket széles körben alkalmazták a gazdaság különböző területein. Az epoxi oldatot különböző területeken használják.

 • Az építőiparban. A ragasztókészítményt beton, cementkötésű esztrichek, vasbeton gerendák és födémek repedéseinek kitöltésére használják, ami tovább erősíti a teljes szerkezetet. A vas és a betonelemek összekapcsolására a hídon. Építési panelek epoxi ragasztott részei. Ez biztosítja a szigetelés és a forgácslap vízszigetelő tulajdonságait, csökkenti a hőveszteséget, sűrűséget teremt a szendvicspanelekben. A csempe és mozaik befejező munkálatai során egy epoxi keveréket használnak ragasztóanyagként, amely gyorsan kikeményedik és vízlepergető tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Az autóiparban. Az epoxi ragasztók gyártásánál a fékbetéteket rögzítik, rögzítik a műanyag és fém felületeket, amelyeket a fém- és műanyagipari javításokban használnak. Segíti a hátsó és a gáztartály hibáinak lezárását, a bőr helyreállítását.
 • A hajók és repülőgépek gyártásában. Az epoxi összetételű vízi járművek építésénél a hajótestet úgy kezelik, hogy az anyaghoz vízlepergető tulajdonságokat nyújtson, amelyet az üvegszál részeinek összekapcsolására használnak, a technológiai komponenseket rögzítve. A repülőgépek epoxi ragasztójának összeszerelésekor a hőszigetelő elemeket csatlakoztatják. Használt epoxi napelemek gyártásához és rögzítéséhez.
 • A mindennapi életben. Az epoxi ragasztó segítségével javíthatja a bútorokat, cipőket, javítás műanyag, fém és fa alkatrészeket és dekorációt. Akkor lezárhatja az akvárium repedését és összegyűjthet egy üveg vázát vagy mennyezetet. Az epoxi ragasztja a hasított porcelánköveket, és lezárja a rést a kerámia cserépben, biztonságosan rögzíti a horgokat és a tartókat a falon. Az epoxi készítmény alkalmas a csatorna- és vízvezetékek, fűtőelemek tömítésére. A kézimunka és az ajándéktárgyak készítéséhez széles körben használták az epoxidot. Alkalmazza azt a díszítő elemek rögzítésére az ékszerek és a haj kiegészítők gyártásához. Paszt flitterek, félgyöngyök, szatén szalagok, csipke, polimer agyag és más anyagok.

Műszaki adatok

Az epoxi ragasztó keverék egy szintetikus tömeg, amelyben tartós anyag képződésével visszafordíthatatlan kémiai reakció lép fel. A gyanta alapú ragasztó tartalmazhat módosítót, keményítőt, oldószert, töltőanyagot, lágyítószert.

A ragasztóanyag fő összetevője az epoxigyanta. Fenollal vagy biszfenollal együtt epiklórhidrint is tartalmaz. A gyanta módosítható. A gumival módosított epoxigyanta javíthatja az ütésállóság jellemzőit. A szervetlen módosítók csökkentik a termék gyúlékonyságát. A laproksiva módosító hozzáadása növeli a rugalmasságot.

A keményítő lehet aminoamidok, poliaminok, szerves savanhidridek. Az epoxigyanta és a keményítő összekeverése lehetővé teszi a hőre keményedő reakció megkezdését. A keményítők aránya a gyanta 5-15% -a.

Az oldószerek lehetnek xilol, alkoholok, aceton. Az oldószer nem haladja meg az oldat teljes térfogatának 3% -át. A lágyítók hozzájárulnak a rögzített alkatrészek megbízhatóságának növeléséhez. Ehhez használjuk az étervegyületek ftálsav és foszforsavat.

A töltőanyagokat a késztermék tömegének és további fizikai jellemzőinek megadására használják. Töltőanyagként különböző fémekből, ásványi porokból, szálakból, cementből, fűrészporból, mikropolimerekből álló port használnak. A további töltőanyagok száma a teljes epoxigyantából 1 és 300 tömeg% között változhat.

Az epoxi ragasztóval végzett munka +10 fokkal kezdődik. A keverék megszilárdulása után a növekvő hőmérséklet növeli a teljes gyógyulás sebességét.A készítménytől függően a kikeményedési idő 3 óra és 3 nap között változhat.

Hőmérséklet tartomány üzem közben - -20 és +120 fok között. Különösen erős ragasztóanyag ellenáll +50 ° C-ig.

Az epoxi ragasztó 3 veszélyességi osztályt tartalmaz a GOST 12.1.007-76 besorolása szerint, és kevésbé veszélyes irritáló, de allergiás reakciót okozhat a bőrön. A környezet szempontjából a környezetre veszélyes és mérgező, ha vízbe kerül.

Az elkészített keverék élettartama a gyártóktól függően 5 perc és 2 óra között változik. A különböző ragasztókészítmények 1 cm2-nél 100 és 400 kgf közötti szilárdságot mutatnak. Az átlagos m3-es sűrűség 1,37 tonna. Az ütés rugalmassága és a varrás elmozdulása 1000-2000 MPa tartományban van. A keményített epoxi réteg ellenáll a benzinnek, lúgoknak, savaknak, sóknak, olajoknak, petróleumnak. Toluolban és acetonban cserélhető.

Az epoxi-vegyületek térfogata és súlya változik. A fecskendőkben öntsük a 6 és 25 ml-es komponenseket. A kettős fecskendőket kényelmesen használják a mindennapi életben a kis felületek ragasztásához. Az univerzális epoxi ragasztók keverékét hosszú életképesség jellemzi, legfeljebb két óra, és 140, 280 és 1000 g-os tartályokban kaphatók. . Ipari felhasználásra az epoxi komponenseket 15, 19 kg-os hordókban szállítjuk.

Univerzális folyékony epoxi készítményekben a fő szín fehér, sárgás és átlátszó. Ragasztás ezüstös, szürke, barna árnyalatú fémekhez. A rózsaszínben előállított epoxi megtalálható.

típusok

Az epoxi ragasztó keverékek csoportokba sorolhatók három jellemző szerint: az összetevők száma, a tömeg sűrűsége, a polimerizációs módszer. A ragasztó összetétele egykomponensű és kétkomponensű lehet.

Egy csomag egykomponensű ragasztóban, előzetes előkészítésre nincs szükség. Az egykomponensű keverékek szobahőmérsékleten megszilárdulhatnak, vagy növekvő hővel. Az ilyen vegyületek szilárdsági jellemzői alacsonyabbak, mint egy kétkomponensű oldatban. A piacon több termék kereslet két külön csomagban. Két összetevőt összekeverünk a beillesztés előtt. Az univerzális kétkomponensű epoxi ragasztó rugalmas, nagy szilárdságú monolit réteget képez.

A kész készítmények vastagsága változik - folyadék és agyag.

A folyékony oldatok viszkozitása az epoxigyanta konzisztenciájától függ. A gyanta folyóképességének növelése érdekében melegíteni kell. A folyékony ragasztó könnyen felhordható, az anyag minden pórusát kitölti. A kikeményítés során rugalmas, nedvességálló anyagot kap.

Agyagösszetétel szerkezete hasonló a gyurmához. Különböző méretű rudak formájában kapható. A keverék feldolgozásához kézzel kell gyúrni és óvatosan elterjedni a kötőfelületre. Gyakran a műanyag tömegének sötét fémes színe van, mert hideghegesztésként használják. Alkalmazható a fém lyukak és szabálytalanságok lezárására.

A polimerizációs módszer az alkalmazott keményítőtől függ. Normál körülmények között az anhidrit és a poliamin keményítőszerekkel képzett folyékony keverékek keményednek. Annak érdekében, hogy a kész varrás vízálló legyen az oldószerek, a savak és az olajok elleni fokozott védelem mellett, magas hőmérsékletű fűtést kell előállítani. Elegendő expozíciós hőmérséklet + 70-120 fok. Az ultrastrong réteget + 150-300 fokos melegítéskor képezzük. Forró keményítés során hőálló réteget kapunk, amely elektromos védő tulajdonságokkal rendelkezik.

fogyasztás

A ragasztófogyasztás a bevonóréteg vastagságától függ. Átlagosan 1,1 kg epoxi kerül felhasználásra 1 m2-en, 1 mm-es rétegvastagsággal. Porózus felületek, például beton ragasztásakor a keverék áramlási sebessége nő.Ezenkívül növeli a költségeket, amikor ragasztót használ a fa deszkákhoz és a fához. A repedések kitöltéséhez 1,1 g-ot 1 cm3 ürességre kell tölteni.

bélyegek

Minőségi jellemzői szerint négy epoxi ragasztó márka van: hideghegesztési ragasztó, EDP márka, érintkező műanyag, Moment márka folyékony összetevői.

Epoxi ragasztó "Hideghegesztés" Ajánlott: fém termékek gyors javításához. Agyag és folyékony összetevők formájában állítható elő. Jellemzője a nagy edzés és a különleges szilárdság. Ez egy folyékony vagy műanyag epoxi tömeg, amely 5-20 percig megszilárdul.

Sok gyártó gyártja ezt a ragasztó márkát. Külföldi cég Akapol kiadja az epoxi ragasztót «Poxipol» két konzisztencia. A keverés után 10 perccel keményedik. Orosz gyártó „Asztácium” ragasztót termel "Epoxi fém" folyadékteljesítmény esetén az elutasítás 5 perc alatt történik. A márka alatt "Anles" gyártott termékek "Uniplast", „Az epoxi-titán” fémek esetében. A márkanév alatt futópálya eladja a ragasztót "Epoxi acél".

Az EDP univerzális epoxi összetétele sokféle anyagra alkalmas - fa, fém, műanyag, cserép, kerámia, gumi, szövet, üveg, gipsz, bőr, beton, kő stb. LLC "NPK" Astat " EDP-ragasztót készít - epoxi-dianoikus polietilén-poliaminnal. A vegyes összetétel akár két órán keresztül is használható. 24 órán belül a kész ragasztóvonal elérte a megadott szilárdságot. LLC cégcsoport Himalyans másfél órás életképességgel rendelkező, EDP ragasztó márkát gyárt. Az AS "Anles" márkaneveket gyárt EDP ​​univerzális epoxi ragasztó. Ecoclass Kft. a márka alatt az univerzális epoxi gyártását végzi "Class". A márkanév alatt "Himkontakt" eladni az univerzális epoxi ragasztót "Himkontakt epoxi-".

Epoxi keverékek márka „Kapcsolat” egy gyors, gyorsan keményedő műanyag. Jellemzője a -40 és +140 fok közötti emelkedett hőmérséklet. A készítmény nedves felületre ragasztásra képes.

Kényelmes a mindennapi élet epoxi oldatához „Pillanat”. A márka népszerű Henkel pillanata. Két sor epoxi vegyületet - kétkomponensű folyékony ragasztót készít. "Super Epoxy" különböző méretű és csövekben "Epoksilin"csomagolva 30, 48, 100 és 240 gramm. Pozitív visszajelzés áll rendelkezésre az epoxi-egyenlő komponens ragasztóanyagból. „Super-markolat» termelés ZAO Petrokhim. A fogyasztók észrevették, hogy a komponensek keverésénél könnyű használni.

Útmutató az elkészítéshez és használathoz

Hatékonyabban dolgozzon szellőztetett helyen, hogy az epoxi elpárolgása révén ne irritálja a légzőszerveket. Védőkesztyűt és ruhát kell viselniük, ami nem kár, hogy piszkos legyen. A munkahelyet egy újság vagy egy ruhával lehet fedezni, hogy ne szennyezze a felületet. Készítse elő az alkalmazás eszközt és a keverőedényt előre. Használhatja az eldobható edényeket.

A munkahely elkészítése után meg kell dolgozni a ragasztást igénylő felületet. A jobb tapadás érdekében az anyagot zsírtalanítják, csiszolják és szárítják.

A termék feldolgozása a ragasztó keverése előtt történik, mivel az oldatot közvetlenül a gyártás után kell alkalmazni.

Mielőtt elkezdené előkészíteni az epoxi keveréket saját kezével, meg kell vizsgálnia a gyártóhoz mellékelt utasításokat. A gyanta és a keményítő összetevőinek arányait mutatja. A különböző gyártóknak az anyagok különböző aránya van. Univerzális ragasztó folyékony készítményekben általában szükség van 1 rész keményítő és 10 rész epoxigyanta összekeverésére.

Ha az epoxigyanta viszkózus, nehéz lesz az összetevőket összekeverni. A gyanta könnyen hígításához vízfürdőn vagy radiátoron kell 50-60 fokig felmelegedni.Tűt nem tartalmazó fecskendővel mérni kell egy kis mennyiségű gyantát és öntsük a tartályba. Ezután tárcsázzuk a keményítő kívánt részét, és feloldjuk a gyantában, intenzíven keverjük, hogy homogén masszát kapjunk.

A keverés után a komponensek a felületek ragasztására kerülnek. Az egyik oldalon szükség van a kész ragasztó felhelyezésére, és mindkét fél préselésére, 10 perces rögzítés nélkül. Ha egy kis mennyiségű oldatot kiszorítanak a varratból, azonnal vegye le egy szalvétával. Amíg az epoxi keverék teljesen meg nem keményszik, a terméket nem lehet felhasználni és terhelésnek kitenni.

A fűrészpor és más töltőanyagok hozzáadhatók az elkészített epoxi oldathoz, amely további térfogatot ad, javítja a kész vegyület minőségét és a kívánt színt adja. Ha epoxi fűrészporot készít, akkor a keveréket meg kell tölteni. Elválasztó segítségével a termék egy elemét készítheti el. A fagyasztott alkatrészeket csiszolhatja, festheti és fúrhatja.

Annak érdekében, hogy a gépkocsi fémtermékeinek hibáját lezárjuk, az epoxi ragasztó üvegszálral, sűrű gézzel impregnálva. Ezután a kezelt szekcióval zárja be az alkatrészt, és az epoxi oldattal tovább feldolgozza az éleket. Ily módon visszaállíthatja a javításra szoruló terméket.

Meddig szárad?

A ragasztóoldat száradási ideje függ a levegő hőmérsékletétől és a keverék fő összetevőinek arányától. Nagyobb mennyiségű keményítő hozzáadása az epoxigyantához felgyorsítja a kész keverék keményedését. A keményedési sebességet a ragasztócsatlakozás melegítésével növeljük a kompozíció beállítása után. Minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabb lesz az epoxi.

A teljes keményedési idő meghatározza az epoxi ragasztó típusát. A "hideghegesztés" 5-20 percen belül keményedik. Az EDP folyékony keverékei egy óra elteltével megnedvesednek, két óra elteltével, naponta teljesen polimerizálódnak.

Ha az epoxi keverék nem keményedik meg az utasításokban meghatározott időn belül, akkor két oka lehet: a ragasztó összetevői lejártak, és elvesztették a tulajdonságaikat, vagy a keverék előkészítésében megsértették a hibás arányokat. A pontos mérések figyelembevételével ismételt keverést kell végezni.

Hidegben nem ajánlott epoxi vegyülettel dolgozni. Ebben az esetben nehéz megragadni a ragasztóvonalat, mivel az összetevők kristályosodnak. Alkalmazza az epoxi szükségletet +10 és +30 fok közötti hőmérsékleten. A hő viszkozitásának ellenállása jobb munkát tesz lehetővé.

Hogyan kell tárolni?

A csomagolásra vonatkozó utasításokban a gyártó azt jelzi, hogy az epoxi ragasztó összetevőit az eredeti csomagolásban 20-25 fokos szobahőmérsékleten kell tárolni. A csomagolást száraz helyen, függőleges helyzetben kell elhelyezni, hogy ne veszélyeztesse az integritását. A tartály károsodása és a levegővel való érintkezés az anyag minőségének romlásához vezet. Ne tároljon ragasztót nyitott, napos helyen, hogy a gyerekek hozzáférjenek hozzá. Epoxi csomagolással, külön az ételtől és az edényektől.

Az epoxi keverék érvényessége a gyártótól függően 12 és 36 hónap között változik. A fő összetevők megtartják tulajdonságaikat a lejárati idő után, és enyhén csökkentik a minőséget.

Minél frissebb az epoxigyanta és a keményítő, annál jobb a polimerizációs folyamat, az adhézió javul, a ragasztóanyag sokkal minőségiebb. Az elkészített készítményt nem lehet tárolni, azonnal fel kell használni a rendeltetésének megfelelően. A kész epoxi keverék maradványait nem lehet tárolni, azokat ártalmatlanítani kell.

Hogyan kell mosni?

Az epoxi-vegyülettel való munkavégzés során védőanyagokat kell használni, hogy elkerüljük a keverék bőrre jutását. Ha nem lehetett megakadályozni a szennyeződést, akkor a nem keményített keveréket szappanos vízzel alaposan mossuk. Amikor nem lehetett teljesen lemosni az alkotórészek maradványait, akkor acetont kell használnod, megdörzsölve a makacs foltot.

Folyékony növényi olajokat használnak a kikeményített epoxi ragasztó eltávolítására. Olaj hatására a készítmény lágy lesz, és a bőr felszínéről hámlik.

A keményített epoxi különféle anyagokkal való eltávolítására többféleképpen is lehetséges.

 • Fagyassza le a foltot. Mivel az epoxi keverék képes -20 fokos hőmérsékletnek ellenállni, a fagyasztó fagyasztása nem tűnik hatékonynak. Fagyasztáshoz speciális aeroszolos hűtőközeget kell alkalmazni. A hűtőközeg permetezése után az epoxi törékeny lesz. Most megtisztíthatja a gyantát spatulával vagy tompa késsel. Ügyelni kell arra, hogy az éles töredékek ne sérüljenek a bőrön.
 • Fűtési szennyezés. A magas hőmérséklet enyhíti az epoxidot. Fűtéshez háztartási hajszárítót vagy vasalót használhat. Hajszárítóval, a maximális hőmérséklettartományban szilárd hőálló felületeket melegítenek. A forró levegő áramlását néhány percre lehet irányítani. A lágyított területet spatulával eltávolítjuk. A fűtést a teljes felület tisztításáig végezzük. Ha az epoxi ragasztó a szövetre kerül, akkor a fűtést vas segítségével végezzük el, az elülső oldalon elhelyezve a pamut rongyokat.
 • Kaparás. A mechanikai tisztítás karcálló, szilárd felületekre alkalmas. A merevítés bármilyen éles fémszerszámmal végezhető.
 • A kémiai oldószerek használata. Ez a módszer olyan kopásálló anyagokra alkalmas, amelyek nem hígulnak hígítók hatására. Oldószerként acetont, etil-alkoholt, toluolt, butil-acetátot és anilint használunk. A szennyezett területet bármilyen oldószerrel megnedvesítjük, engedjük, hogy működjön, majd folytassa a mechanikai tisztítást.

    Az epoxiot üvegből vagy tükörből mossuk oldószerekkel vagy ecetsavval. Szintén hatásos lesz a felület és a szennyezett terület melegítésének módja. Távolítsa el a ragasztó maradványait, és segít a spatulában és egy puha ruhában.

    A ragasztóra alkalmazott szerszámról az epoxi tisztításához használjon oldószerrel megnedvesített ruhát. A tisztítást azonnal meg kell kezdeni a munka befejezése után, és nem szabad megakadályozni a készítmény keményedését. Minél hamarabb elkezdi törölni a szennyezett területet, annál könnyebb lesz a ragasztó tisztítása. A fenti módszerek az epoxi keverék különböző felületeken való megszabadítására segítenek a szennyezés tisztításában és a termék megjelenésének megőrzésében.

    Az epoxi ragasztó megfelelő előkészítéséről lásd az alábbi videót.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba