Mozaik ragasztó: változatok és kiválasztási kritériumok

Napjainkban sokféle befejező anyag van, melynek köszönhetően egy belső teret hozhat létre egy szobában, minden területre összpontosítva vagy a teljes felület befejezésével. Ezek a termékek közé tartozik a csempe mozaik, amelynek dekoratív lehetőségei sokszínűségükben feltűnőek.

Típusok és összetétel

A fal egy szobában, mozaikkal vagy medencével bélelt - mindenesetre az ilyen termékek felhasználásának eredménye meghaladja az összes várakozást. Ezen túlmenően, a csempe fektetése a mesterre bízható, vagy magának is. De ahhoz, hogy a munkát minőségi módon lehessen elvégezni, megfelelő ragasztószerkezet szükséges. A legmodernebb és hazai építőanyaggyártók ezeknek a munkáknak a különleges ragasztóanyagokat kínálnak a fogyasztóknak.

Meglehetősen nehéz meghatározni a legmagasabb minőségű ragasztókészítményt, amely lehetővé teszi a takarékos fogyasztást 1 m2 munkaterületen, mivel minden terméktípusnak egyedi jellemzői és tulajdonságai vannak.

A mozaik ragasztófajták összetétele alapján osztályozhatók. Három fő terméktípus van.

Száraz összetétel

Ez akkor keletkezik, ha a keverékbe fehér vagy szürke cement van, ami miatt színét beállítják. A munkához szükséges cement ragasztót kell elkészíteni - ebben az arányban a port vízzel vagy latexrel keverjük. A készítmény rugalmas, erősen rugalmas és merev. A fenti ragasztóoldatok mindegyikének keskeny területe van azon felülettípus alapján, amelyből a csempe rögzítése szükséges.

A Stiff mix-et egyenletes ásványi alapokkal dolgozzák fel., biztonságosan kezelheti a tégla- vagy vakolt falakat, a habblokkot, a betonfelületeket. A száraz keverékeknek kedvező tulajdonságuk van az alacsony költségükre. Nem szabványos esetekben a szakértők inkább egy jó rugalmassági keveréket választanak. Az ilyen termékek használata olyan helyzetekben rejlik, amikor olyan felületre mozaikszerűen mozog, amely nem szívja fel a nedvességet és enyhe ellenállást mutat a hőmérséklet-ingadozásokkal szemben, pl.

Az elasztikus kompozíciók tökéletesen rögzítik a földön lévő termékeket, amelyek rezgésnek vannak kitéve, ami fontos a metró vagy a vasút közelében található épületekben.

Diszperziós ragasztók

Ez a keverék a vásárlás után azonnal használható mozaikokkal való munkára. Egykomponensű ragasztó, amelynek fő előnye a könnyű használat. Kényelmes a keveréket a lakóterületeken hordozókra felhordani, mivel a hozzárendelt feladatok elvégzése során nem képez hulladékot és port. Nincs szükség nagy felületkezelésre, a keverék nem kiszárad, és nem veszíti el tulajdonságait, nem kell gyúrni, mert a tartályban lévő ragasztó már teljesen használatra kész. Miután befejezte a tartály bélését ragasztóval, szorosan zárja be a fedelet. Az érdeklődésre számot tartó termékek egyszerű felhasználása költsége.

Kétkomponensű ragasztó

A reaktív kompozíció tartalmaz egy keményítőt és egy bázist, amely egymással reagál, aminek következtében a termék képes a csempe biztonságos rögzítésére. Szükségesebb termékek, ahol az epoxi- vagy poliuretán komponens alapja.

Szükség van a felszíni burkoló mozaikhoz kapcsolódó időigényes feladatok elvégzésére.

És mivel nem tartalmaz vizet, a ragasztót olyan alapokra használják, amelyek érzékenyek a nedvességre, különösen a kőfelületre.

Sikeresen használják üveg, fa és műanyag termékek.

Ahhoz, hogy ezzel a ragasztóval megfelelően működjön, szüksége van némi tapasztalatra. - egy kis, gyors és pontos mozdulattal rendelkező területre alkalmazzák, mivel a keverék azonnal kikeményedik, majd nem használható.

Ezért a kétkomponensű összetétel felesleges ragasztóanyagának tömegét azonnal el kell távolítani a mozaikból, mivel meglehetősen problémás lesz az idő elteltével a csempe eltávolítása.

Melyik jobb választani?

Annak érdekében, hogy ne keverjük össze a kompozíció választását, figyelembe kell venni a díszítendő alap sajátosságait, a helyiségek működési területét és körülményeit. És még mielőtt ragasztót vásárolnánk a mozaikra, hasznos lenne figyelembe venni az alap bélelésére szánt időt. Azokban az esetekben, amikor nagyon kevés idő áll rendelkezésre, jobb, ha a gyorsan száradó termékeket részesíti előnyben.

A szilárd és egyenletes felület ideális alap, mivel a vegyület alkalmazása nem lesz akadály, a mozaik biztonságosan rögzül egy ilyen falra vagy mennyezetre.

A vakolat vagy az esztrich cementje jól működik bármely terméknél. Az egyenetlen felület díszítése, a vízszigetelő mozaik vagy a régi kerámia cserép jobb elasztikus keveréke.

Fontos árnyalat a mozaik típusa. A termékek sajátosságai alapján a ragasztószerkezet kiválasztása a munkához történik.

Az üvegelemek esetében szükség van a keverék gondos kiválasztására a rögzítéshez, mivel az üvegcserép rendkívül kicsi a telepítés szempontjából. Az átlátszó üvegelemeken keresztül látható az alap és az alábbi anyagok. Ilyen mozaik esetében érdemes pontosan megvenni a fehér keveréket.

A csempe alatt alkalmazott szürke kompozíció elronthatja a kompozíció díszét.amely hátrányosan befolyásolja a felület megjelenését. Választhat egy ragasztóoldatot, amely fehér cementet vagy poliuretán alapú termékeket tartalmaz.

Ha a tükörüveg mozaikot papíron alapozó díszítésre használják, amelyet gyakran úszómedencékben helyeznek el, bármilyen színű, még fekete színű ragasztó is alkalmas lesz a munkára. Ilyen készítményekben, amelyek nedvességgel működnek, továbbá folyékony latexet is tartalmaz.

A rácson vagy papíron lévő mozaiknak nincs alapvető különbsége a ragasztó választása tekintetében. A lepedők technológiája azonban az alaplapon egy egyenletes mintázatot igényel. Az ilyen mozaik rögzítése során követnie kell az anyag rossz oldalának teljes összetételét a kompozícióban.

Annak érdekében, hogy a természetes kőből a megfelelő mozaik ragasztót, például a díszítéshez használt márványelemeket válasszuk, először figyelembe veszi annak típusát. Mivel egyes fajták nedvességgel érintkezve megváltoztathatják árnyalatukat. Ilyen munkáknál jobb, ha cementet vagy reaktív kompozíciót vásárolnak.

A kerámia mozaik vízzel szemben ellenálló, ezért ebben az esetben a bélés alatti felszíni tartozéktípus alapján kell kiválasztani a ragasztóanyag összetételét.

A "gyémánt" mozaikcserepek esetében, amelyek a legdrágább díszítésűek, lehetővé teszik, hogy egyedülálló kialakítást nyújtson a szobában, speciális ragasztókat használnak, azokat a gyártó a termékcsomagban tartalmazza és együtt értékesíti.

Hogyan kell használni?

A mozaikvászon különféle elemekből áll - a rács, a papír, valamint a fóliaalap. Ez a termékkonfiguráció nagyfokú rugalmasságot biztosít, és a termékeket a kívánt méretű elemekké lehet vágni.

A ragasztónak az alaphoz való tapadása akkor nő, ha a felület alapja.

A mozaikvászon alapján a termék ragasztása egy bizonyos technológia szerint történik. Az építőrács alján lévő csempe egyszerűen rögzíthető a felületen. Nincs szükség további munkára. A papíralapú vászonokat először a hátsó oldallal rögzítik, hogy az alapot áztassák, majd eltávolítják.

Miután a terméket az alaphoz rögzítették, a felületet ki kell egyenlíteni és megfulladni az elemek egyenletes elhelyezéséhez. A ragasztómaradványokat a csempék közötti varratokban el kell távolítani, még mindig frissen, spatulával. Ezt követi a leginkább időigényes folyamat - az alkatrészek közötti hegesztés.

bélyegek

Vannak olyan esetek, amikor a mester megmentése érdekében a felület mozaikszerű béleléséhez szokásos vagy szilikon ragasztót használnak a csempe számára. Azonban sok kompozíció nem alkalmas az ilyen munkákra, mivel ezek konzisztenciájuk miatt túlságosan vastagok, vagy éppen ellenkezőleg, folyékonyak. Ez utóbbi esetben a vászon egyszerűen nem tartja be az alapot, és az agresszív anyagok jelenléte a készítményben károsíthatja a dekoratív anyagot.

Ezért a mozaikos munkákhoz csak a jól ismert gyártóktól származó speciális készítményeket kell megvásárolni, például belföldi unis vagy Olasz gyógyszerek Litokol K55, Lacrysil, Mosaik. A szegmens vezetői védjegyek. Ceresit és Knauf.

Ugyanakkor egy fontos árnyalat még mindig olyan termékek megvásárlása, amelyek nem képeznek mindenki számára ismert alacsony minőségű hamis márkát.

A készítmény csomagolásán van információ, amely jelzi a ragasztó alkalmazási körét, amely az áttetsző vagy áttetsző mozaikmal való munkavégzés lehetőségével, valamint a lakóhelyiségekben, a külső burkolatokban, a magas páratartalmú körülmények között vagy a vízzel közvetlen érintkezésben lévő termékek használatával kapcsolatos. A mozaikok ragasztóinak gyártói minőségi termékeket kínálnak az ügyfeleknek az alapítványok és a különböző anyagokból készült cserépszövetek minden típusához.

A mozaik csempe Plitonit ragasztó teszteléséhez lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba