Homogén és heterogén linóleum - melyiket válasszuk

A linóleum kiválasztásakor gyakran említhetők a bevonat heterogén és homogén típusai. De ez mit jelent mindenki számára világos. És ami a legfontosabb, hogy ez hogyan befolyásolja a bevonat minőségét? Gondolj mindkét típusra, hogy megértsd, melyik a jobb választás.

homogén

A "homo" előtag már önmagáért beszél, azaz egyenlő, homogén. Ez a bevonat (PVC) homogén kémiai összetétele, amely csak egy rétegből áll.

Ez a linóleum nagyon tartós és rugalmas. A színpaletta meglehetősen kiterjedt, de a minták monoton: márvány, foltok, tiszta árnyék. Ezért gyakran nagy forgalmú területeken helyezik el. Még ha néhány helyen a bevonat többé kopott, a minta változatlan marad.

Homogén linóleumban irányított minták (az egész vászon mentén) és kaotikusak. Ez utóbbi kevésbé márkás.

heterogén

Ez a bevonat több rétegből áll (4-6):

  1. védőbevonat;
  2. dekoratív réteg;
  3. a vászonréteg (habosított PVC);
  4. hordozóréteg (üvegszál, de hiányozhat);
  5. szubsztrát (hátlap).
 Rétegek - heterogén és homogén linóleum

Ezen kívül mindegyikük elvégzi a funkcióit ebben a "piteben". Néha 6 réteg kerül hozzáadásra speciális célú linóleumhoz (csúszásgátló, antisztatikus stb.). De ez a réteg hiányozhat, és egy speciális összetevő van benne. Például csúszásgátló linóleumhoz hozzáadjuk a felső, védő réteghez.

Nézzük meg közelebbről mindegyiküket:

CA heterogén linóleum alsó rétege - a szubsztrátum - habosított PVC.

Hab lehet:

  • mechanikus,
  • vegyi anyag.

Ő a leginkább felelős a bevonat hangszigeteléséért. Mechanikus hab esetén a sejtek szerkezete (mint szivacs esetében) van összekötve, míg a kémiai anyagban zárt. Ezért a kémiai hab jobban elnyeli a vizet, tartósabb, kényelmesebb a gyaloglás során, a bevonat 5 órára kiegyenlíti az eredményül kapott horpadokat.

Habosított PVC-vel együtt érezték a filcet vagy a jutát is.

A következő réteg - a referencia - üvegszálból áll. Ez egyfajta váza a teljes bevonatnak, amelyhez az összes többi réteg kapcsolódik. De néhány heterogén linóleum üvegszál hiányzik.

Vászon - egy másik réteg habosított PVC. Következésképpen alkalmazott dekoratív bevonat. Ez a réteg a hátsó réteggel párhuzamosan habzik, így a linóleum hang- és hőszigetelő tulajdonságai biztosíthatók.

 Hetero linóleum

A dekoratív réteget speciális hengerekkel kell felhordani. A homogén típussal ellentétben a heterogén eltérő grafikai mintázattal rendelkezhet. Ez lehet mindenféle geometriai mintázat, más padlóburkolatok utánzata, például parketta vagy kő. És mivel a speciális anyagok (inhibitorok) PVC-hez való hozzáadásának képessége, lehetséges volumetrikus minták létrehozása.

És végül a felső réteg - védőbevonat. Ez tiszta PVC tiszta réteg. Megvédi a bevonatot a kopás ellen, amely nagy kopásállósággal rendelkezik. Vastagsága közvetlenül befolyásolja a linóleum tartósságát.

A drágább, kereskedelmi linóleumban a gyártók PVC-t helyeznek egy másik poliakril- vagy poliuretán-védőrétegre. Ez a porózus bevonat viszonylag megnöveli a védőréteg kopásállóságát, nem igényel speciális kezelést a linóleum lerakása után, és könnyen tisztítható. Néha a poliuretán réteget ultraibolya kezeléssel is kezelik, így a védőbevonat tartósabbá válik.

A linóleum elhelyezése meglehetősen egyszerű, még a kezdő is képes kezelni.

 Hetero linóleum

kiválasztás

Nehéz megmondani, hogy melyik linóleum jobb. A kopásállóságuk közel azonos.

A heterogén linóleum tartósabb, zaj- és hőszigeteléssel rendelkezik, kényelmesebb a gyaloglásnál, és a dekoratív minták nagy választéka lehetővé teszi, hogy bármilyen belső stílusban válasszon egy padlóburkolatot.

De a homogén linóleum rugalmasabb, lehetővé teszi, hogy hajlítsa meg a széleit a szoba kerületén, így a padló jobban védett a nedvesség és a baktériumok behatolásától. Azt is javasoljuk, hogy olyan helyiségekben helyezze el, ahol nagy a mechanikai sérülés veszélye (éles és nehéz tárgyak).

Néha a szoba szélessége is nagy szerepet játszik. A heterogén linóleum tekercsek szélesebbek (1,5-4 m), míg a homogének csak 1,5-2 m. Ez döntő tényező lehet, ha a linóleumot ízületek nélkül kívánja megvenni.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba