R-12 oldószer: összetétel jellemzői

 R-12 oldószer: összetétel jellemzői

A Р-12 oldószer három komponensből álló folyadék. Főleg a lakkok, festékek, gyantaalapú zománcok, gumi és más anyagok hígítására szolgál. A források széles körű felhasználását a modern berendezések és a magas minőségű alapanyagok felhasználásával szerezték be.

struktúra

Az átlátszó, enyhén sárgás folyadék összetétele a következő összetevőket tartalmazza:

 • xilol - aromás szénhidrogén sorozat (10%);
 • Toluol - metilbenzol, tiszta folyadék szennyeződések nélkül, ipari oldószer (60%);
 • A butil-acetát szerves oldószer (a teljes készítmény 30% -a).

Főbb jellemzők

A készítmény éles szaggal rendelkezik, amely negatív hatással lehet az emberi egészségre. A termék nagyon gyúlékony, és a gőzök sokáig elpárolognak. Megengedett az oldószer használata a műanyaggal való munkavégzés során, de a kompozíció néhány típusát „korrodálhatja”. Ezért használat előtt ellenőrizni kell az ütést egy kis, láthatatlan felületen.

Ha a munka más eszközök használatát igényli, fontos, hogy gondosan megvizsgáljuk azok összetételét. Az R-12 érintkező erős oxidálószerekkel (például ecetsav és salétromsav, hidrogén-peroxid) robbanásveszélyes anyagok kialakulásához vezethet.

A gyúlékony keverékeket triklór-metánnal és tribróm-metánnal összekeverjük.

A technikai jellemzők, amelyek alapján az ilyen készítményeket értékelik, több elemet is tartalmaznak.

 • Az etil-éter illékonysági tényezője vagy bepárlási sebessége határozza meg, hogy mennyire mérgező a keverék. A szóban forgó termék közepes illékonyságú oldószer, az arány 8-14 g.
 • A Karl Fischer-titrálás analitikai kémia, amelynek lényege a vizsgált készítményben lévő víz arányának meghatározása. Az R-12 oldószerben ez nem több, mint 1 százalék.
 • Savszám - az 1 gramm szerves anyag semlegesítéséhez szükséges maró kálium tömegét milligrammban mérjük. Az R-12-ben ez nem több, mint 0,10 mg KOH / g.
 • A koagulációs alapok száma - legalább 22%. Segítségével meghatározza a mennyiségi mérés során az oldódási képességet.
 • A termék relatív sűrűsége - 0,85 g / cm-es kocka - nő a melegítéssel. A hőmérséklet növekedése hozzájárul a szerves oldószer összetételének csökkenéséhez. Ez a tényező befolyásolja a keverék tisztaságát.
 • A zárt tégelyben a lobbanáspont nem lehet +5 ° C-nál alacsonyabb. Meghatározza, hogy milyen hőmérsékleten kerüljön sor a keverék gőzének zárt tűzálló edényben történő gyulladására. A normáknak megfelelően a legfeljebb 28 fokos hőmérséklet jellemzi a folyadékot különösen veszélyesnek.

Az oldószer festékekkel és lakkokkal való összekeverésekor nem szabad koagulálni az alkotórészeket vagy azok elválasztását. Ha ez megtörténik, akkor vagy a készítmények összeegyeztethetetlenek, vagy megsértették a tenyésztési technológia arányait. Ez azt is jelzi, hogy a szárított felületen fehéres vagy tompa foltok vannak. Szárítás után a film fényes és egyenletes marad.

alkalmazási körét

A P-12 gyártását és használatát a GOST 7827-74 szerint végzik.

Ez a dokumentum megállapítja, hogy az oldószert hígításra használják:

 • festékek és lakkok (LM) a PSC LN vagy PSC LS alapján;
 • poliakrilgyanták;
 • különféle szintetikus vagy természetes anyagok, amelyek a film felületére vannak felhordva.

Az egyértelműen megjelölt pontok ellenére ez az eszköz gyakran megtisztította az akvaprinthez használt eszközöket. Vannak, akik a mindennapi életben használják, eltávolítva a "bonyolult" foltokat.

Az autógyárakban az R-12-et általában alap- és akrilautomaták termesztésére használják. A kompozíció nem változtatja meg az ilyen festékek tulajdonságait. A sík felületen fekszenek, nem veszítik el a színt és más jellemzőket. Az akril zománcok hígítását igazolja az a tény, hogy ezek akrilgyantákon, és nem vizes készítményeken alapulnak.

Különös figyelmet fordítanak az R-12 alkalmazására az akvaprint alkalmazása során. A munka egyik fázisa az aktiválás. A minta alkalmazásához szükséges a merülőfólia lágyítása. A szakemberek speciális készítményeket használnak, de a szerelmeseinek ez a fajta oldószer jó és olcsó helyettesítő. Ez egyenletesen permetezhető a permet teljes felületére vagy más módon.

Ennek a márkának az oldószerét más keverékek, például P-5 oldószer helyettesítésére használják. A festékanyagokat fokozatosan kell összekeverni az oldószerrel, kis adagokban hozzá kell adni, folyamatosan keverjük a készítményt. A komponensek arányát a gyártó utasításai szerint határozzuk meg.

Az autóiparban az oldószer eltávolítja a régi rétegeket is. Szükséges, hogy vékony réteg (2 mm-nél nem nagyobb) legyen, és várjon kb. 10 percet. Fokozatosan a bevonat lágyul és könnyen eltávolítható egy spatulával.

Biztonsági szabályok

Az oldószer összetétele határozza meg a keverék toxicitását és nagy gyúlékonyságát, ezért tároláskor és vele való munkavégzésnél minden biztonsági szabályt be kell tartani.

Az R-12 oldatot szorosan lezárva tárolja., gyermekektől védett helyeken. Fontos a közvetlen napsugárzás korlátozása is. A helyiséget jól szellőztetni kell. Ne helyezze az oldószert fűtés és elektromos készülékek, valamint éles tárgyak közelébe (a csomagolás szúrásának elkerülése érdekében).

A közvetlenül a kompozícióval végzett munka során a kéz és a szem védelme kötelező. Kesztyűket és speciális szemüveget kell viselni, mert ha a test kitett részei vannak, az oldat összetevői súlyos kémiai égést okozhatnak.

Munka a szabadban vagy jól szellőző helyiségben. (rossz szellőzés esetén légzőkészüléket viseltek). Mivel a levegő könnyebb, mint a keverék elpárologtatása, a padlóra és a környező felületekre helyezkednek el. Ezért a P-12-vel végzett összes művelet elvégzése után a munkaterületet meg kell mosni a nem kívánt tűz megelőzése érdekében.

Bőrrel való érintkezés esetén szappannal nagy mennyiségű, meleg vízzel mossuk. Ha a készítmény a szemébe kerül, alaposan mossuk le vízzel, és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az R-12 oldószer tulajdonságaira és használatára vonatkozó további információkért lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba