Oldószer Р-4: az alkalmazás tulajdonságai és jellemzői

Oldószer Р-4: az alkalmazás tulajdonságai és jellemzői

A lakkok és festékek használata a termelésben és a mindennapi életben gyakran nem túl nagy a sűrűségük és a viszkozitásuk miatt. Ez a kényelmetlenség könnyen eltávolítja az oldószert.

Szükség van a festékfoltok, zsírtalanító felületek eltávolítására és a kefék munka után történő mosására is. A P-4 kiváló munkát végez mindezen feladatokkal.

Jellemzők és összetétel

Bármely oldószer az aktív vegyi anyagok csoportjába tartozik, vagy több összetevő keveréke. Ez a szerves anyag keverék P-4.

Úgy néz ki, mint egy tiszta, színtelen vagy sárgás folyadék.amelyben nincs üledék vagy szuszpendált részecskék. Az anyagnak éles, jellegzetes szaga van.

Nagy népszerűségre tett szert, mivel jó fogyasztói tulajdonságokkal rendelkezik. Az R-4 bármilyen szaküzletben értékesíthető, kedvező áron. Ráadásul az alkalmazások széles skálája miatt nagyon könnyen használható. Az alkalmazási módszer és a készítmény leírását általában az anyaggal együtt a tartályra vonatkozó utasítások tartalmazzák.

A P-4 egyik jellemzője annak lehetősége, hogy gyakorlatilag bármilyen festékanyagot tenyésztenek, így gazdaságos a használata. A P-4 pedig gyorsabban szárad, és szárítás után sima, fényes fóliát képez, amely megakadályozza a bevonat elhalványulását.

Biztosítani kell, hogy az oldószeres munka során ne kapjon vizet. A keverék acetonnal keveredik, és szárítás után fehér foltok keletkeznek a festett felületen.

Az aceton és a toluol az oldószerkészítmény lényeges összetevői. Ezek P-4 26-ban és 62% -ban vannak. Bővítik alkalmazási körét. A butil-acetátot hozzáadjuk a készítményhez, ami segít megvédeni a festett felületeket.

Ezeket az anyagokat azonban nem lehet az emberi test számára hasznosnak nevezni. Bár az oldószer bőrre történő behatolása nem okoz égési sérülést, a hosszan tartó érintkezés és a gőzök belélegzése nyom nélkül marad: mérgezés, szédülés, köhögés és bőrgyulladás léphet fel.

Ezért, ha oldószerrel dolgozunk, a légzőrendszert meg kell védeni. Azt is el kell kerülnie, hogy folyadék kerüljön a szemébe. A munkákat jól szellőző helyen kell végezni; kesztyű vagy ujjatlan hasznos.

Műszaki adatok

A Р-4 oldószer illékony, öngyulladó anyag. A spontán égés azonban viszonylag magas hőmérsékleten megy végbe - 500 ° C fölött. Ez azonban gyúlékony anyag, és óvatosságot igényel a kezelés során. Nem szabad a közelben dohányozni, nyílt tüzet és szikrákat nem szabad megengedni.

Figyelembe kell venni egy ilyen fontos mutatót, mint a lobbanáspontot. Ez a kifejezés olyan hőmérséklet-indikátort jelöl, amelynél a levegővel párolt oldószergőz nyílt láng jelenlétében meggyullad. A P-4 esetében a lobbanáspont -7 ° C.

A gyártás során az anyagot olyan tartályokba csomagolják, amelyek falai kémiai reakcióban nem reagálnak vele. Ez általában üveg vagy műanyag csomagolás. Az oldószert sötét helyiségekben kell tárolni, ahol jó szellőztetés van kialakítva, hogy ne érje közvetlen napfény és nedvesség. A tartálynak szorosan zárva kell lennie, és nem lehet elektromos és fűtőberendezések közelében.

Az oldószer műszaki jellemzőit az állami szabványok határozzák meg. Általában a csomagoláson szerepelnek. P-4 esetén ez:

  • alvadási szám - 24%;
  • víz egy része - 0,7%;
  • volatilitás - 5-15;
  • sűrűség - 0,85 m3;
  • gyújtási hőmérséklet - 550 ° C;
  • a lobbanáspont mínusz 7 ° C.

A csomagoló oldószer kicsi és nagy lehet. Ez attól függ, hogy hol lesz alkalmazva.

Háztartási használatra 0,5, 1, 3, 5, 10, 20 literes tartályokban kerül forgalomba. 0,5 literes palackban a termék súlya 0,4 kg lesz. Más tartályokban - 0,7, 2,2, 3,7, 7,2, 14 kg, a megadott mennyiségben.

Ipari felhasználásra nagy csomagolás. 100 és 216 liter lehet. Ebben a termék súlya 72 és 165 kg lesz.

A különböző gyártók különböző csomagolási mennyiségekkel és termék súlyokkal rendelkezhetnek. A gyártók a gyártástól számított egy éven belül meghatározzák a termék tárolásának garanciális időtartamát.

Az alkalmazás hatálya

Az R-4 rendkívül népszerű a helyiségek javításában részt vevő emberek körében, mivel ez szinte univerzális és szükséges a sokféle munkához.

Leggyakrabban festési munkákhoz használják., mivel nagyon hatékony a lakberendezésben használt festékek és lakkok nagy oldhatóságához. Kifejezetten vinil-klorid, epoxi, polivinil-klorid és klórozott gyanták alapanyagaihoz készült. Alkalmas, ha szintetikus vagy természetes filmképző készítményeket kell hígítani vagy feloldani.

Meg kell jegyezni, hogy az oldószer használata jelentősen csökkenti a javítás költségét, mivel az ára alacsony, és a festékfogyasztás folyékonyabb konzisztenciában jelentősen csökken. A festés minősége nem szenved.

Bár az oldószer fő célja a lakkok és festékek hígítása, a felületek tisztítására és zsírtalanítására használható. Ehhez törölje le az oldószerrel megnedvesített ruhával.

A szennyeződések nagyon könnyen leesnek, és az oldószer gyorsan elpárolog, így vékony film marad. A kapott film kiváló védőbevonat, amely biztosítja a későbbi kiváló minőségű felületi bevonatot.

Annak érdekében, hogy a kefék és egyéb szerszámok ne legyenek elrontva, munka után meg kell mosni. Ez azonban nem végezhető vízzel és szappannal. Az R-4 itt lesz a mentéshez.

A zsírtalanítás sok más, nem festett munkához is szükséges. Például a ragasztó vagy más kompozíciók későbbi alkalmazása cipők, bútorok vagy készülékek javításakor, törött darabok ragasztása során. A zsírtalanítási eljárást a P-4 segítségével végezhetjük.

gyártók

Számos gyártó van a piacon, amelyek oldószereket termelnek más termékek között.

Az egyik legnagyobb orosz vállalkozás - Dmitrievsky vegyi üzem.

Története több mint egy évszázaddal ezelőtt kezdődött. 1899-ben Savva Morozov alapított egy kis ecetsavat és sóit gyártó manufaktúrát. A hosszú távú fejlesztés során egy modern cég lett, amely termékeket gyárt különböző iparágak számára. A vállalat továbbra is fejleszti és figyelemmel kíséri hírnevét, ellenőrzése alatt a termékek minőségét a gyártás minden szakaszában. Ezért sok termék, köztük a P-4, nem csak a hazai piacon, hanem a világ 70 országában is igényelhető.

Egy másik jól ismert nagy gyártó a fehérorosz üzem. "Naftan".

Ez egy viszonylag fiatal cég, építése 1958-ban kezdődött. Születésnapját 1963. február 9-én tekintik, amikor a benzint először Fehéroroszországban állították elő. A cég ugrásszerűen fejlődött, a technológiákat folyamatosan fejlesztik, a termelési folyamatok hatékonysága növekszik.

A termelési kapacitás mellett az üzemben egy tartálygazdasági rendszer, egy felüljáró, ahol nyersanyagokat kapnak, és termékeket szállítanak, valamint egy fejlett közlekedési hálózatot a vasút mellett.

A gyár 70 termékből álló termékeket kínál különböző iparágak számára.A terméklistában különféle oldószerek vannak, beleértve a P-4-et is. Háztartási használatra 1 és 2 literes üvegedényekbe csomagolják.

fogyasztás

Annak érdekében, hogy az alkalmazott festék ne késleltesse ki az egyenetlen felhordás és a csomók következtében, akkor egyenletes rétegben kell a felületen feküdnie. A hozzáadott oldószer megoldja ezt a problémát.

Az oldószer fogyasztásának meghatározásához vannak előírások. Néhány évvel ezelőtt kényelmes volt használni őket. Jelenleg azonban sokféle festék és gyártója van, ezért feltétlenül használnia kell a gyártó ajánlásait. Minden festék- és lakktípushoz saját árnyalatok lehetnek. Figyelembe vehetjük a festendő felület anyagát, a környezet hőmérsékletét és nedvességét, a festék, a zománc, a primer vagy a lakk típusát és „korát”, valamint a márka használatát.

Például az XB-784 lakk vagy a HV-124 és az XB-125 zománcok esetében 50% oldószerre van szükség a festék vagy lakk tömegének alkalmazásához pneumatikus módszerrel és 25-35% -kal légtelenítés nélkül. E termékeket nem szabad kefével alkalmazni. Ha ezt a zománcot ecsettel alkalmazza, az oldószer-fogyasztás 13-15% lesz.

Ahhoz, hogy megtudja, mennyi oldószerre van szüksége, először ki kell számítania a szükséges festékmennyiséget. A gyártók általában a csomagoláson feltüntetik a terület méretét, amelyre 1 kg vagy 1 liter festékre van szükség. Kényelmesebb az 1 m2-es anyagfogyasztás indikátor használata. Általában ezek a mutatók nemcsak a különböző festéktípusok esetében különböznek, hanem az azonos típusú festékek különböző színeitől is.

Olajkészítmények esetében a rejtőerő is fontos. Azt mutatja, hogy a festés után milyen legyen a szárított réteg vastagsága, amelyben ez a réteg nem átlátszó. Mindezek a mutatók figyelembe veszik a kész, azaz hígított összetétel számát. Miután kiszámította mennyiségét, figyelembe véve a felület területét és minőségét, kiszámíthatja, hogy mennyit kell vásárolni festékek és oldószer-fogyasztás.

Például a szoba befejezéséhez 10 liternyi kompozícióra van szükség. Ha a festéket gazdaságos pneumatikus úton alkalmazza (ahol az oldószer 50% -a szükséges), akkor nem a legelterjedtebb számítások határozzák meg az alkatrészek arányát. Mivel ebben az esetben a festék 100% -át és az oldószer 50% -át veszik fel, 10 literben 150% lesz. Készítsen arányt és számoljon. Kiderül, hogy az oldószer körülbelül 3,3 liter, a festék pedig 6,6 liter.

Ha ecsetet használ, amikor a keveréshez 15% oldószert kell használni, akkor 10 literre 1,3 liter, festék esetén pedig 8,7. Ne felejtsük el, hogy munka után meg kell mosni az ecsetet, és törölje le az esetleges szennyeződéseket.

A festékanyag megfelelő előkészítése érdekében kis mennyiségű oldószert kell hozzáadni, amíg a lakk vagy festék megfelelő konzisztenciát nem kap. Ez folyamatos keverést igényel a készítményben.

analógok

Ha megtörtént, hogy az összes oldószer véget ért, és a legközelebbi P-4 áruházban nem volt, akkor a baj kicsi.

A munkát analógjaival befejezheti.

  • Először is figyeljen a P-4A-ra. Ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a P-4, ez a legközelebbi analóg. Hasonló összetételük és hatókörük van. A P-4-től eltér a butil-acetát hiányában. Ennek köszönhetően a P-4A használható az XB-124 zománcmárkával.
  • A P-4-et P-5 vagy P-5A helyettesítheti. Ezek valamivel szélesebb körűek. Alkalmazhatók a gumi, szilikon, poliakrilgyantákon alapuló anyagokhoz. A P-5 összetétele 40% toluol és 30% butil-acetát és aceton.
  • És a P-4 "relatív" is a P-12 oldószer. Ez különbözik a P-4-től attól, hogy acetont nem tartalmaz, xilollal helyettesíti. Alacsonyabb lobbanáspontja van. 490 ° C. A P-12-et óvatosan kell használni, ha más anyagokat használnak a munkához.Az a tény, hogy néhány (hidrogén-peroxid, ecetsav vagy salétromsav) keverésével robbanékony keveréket képezhet.

F-12 Különböző típusú festékekkel, filmképző anyagokkal való használatra alkalmas. Széles körben használják az automatikus javítóműhelyekben, ahol az autoenameleket tenyésztik. És az ő segítségével a régi akril festék eltávolításra kerül az autókból. Ehhez a festéket nedvesítjük meg a termékkel, és várjunk 10-15 percet, majd a lágyított réteget spatulával eltávolítjuk. Az R-12-t a mindennapi életben használják a szerszámok tisztítására, a foltok eltávolítására. Meg kell jegyezni, hogy az R-12 agresszív bizonyos típusú műanyagokra.

R-4 oldószer cserélhető más márkákkal. Itt figyelni kell az összetételre és a specifikációkra. Ha a festékek, lakkok és oldószerek összetétele nem kompatibilis, összetevőik koagulálhatók vagy rétegezhetők. A kompatibilis készítmények kiválasztásához jobb tanácsot kérni szakembertől.

Nem szabad elfelejteni, hogy a P-4 analógjai is gyúlékonyak és mérgező anyagok, és a munkahelyi biztonsági intézkedések betartása szükséges, és megfelelő körülmények között kell tárolni.

Az R-12 oldószerrel kapcsolatos részletekért lásd az alábbi videót.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba