Festékhígítók: kiválasztási kritériumok

Most már a piacon megtalálható minden olyan anyag, amely mind a funkcionális, mind a stilisztikai jellemzőik és a költségeik szempontjából kedvező lesz a vevőnek. Ilyen anyag például a festék - sok szakember és otthoni kézműves szakember fordul a javítás során. Azonban nem minden önállóan tanított mester tudja, hogyan kell választani a festék oldószert, mert képes tükrözni a javítás eredményét.

Különleges jellemzők

Az oldószer egy szerves folyadék, amelyet festékek és lakkok kezelésére használnak - az oldószerek rovására, a kívánt festékállóságot kapják.

Meg kell jegyezni, hogy az oldószerek alkalmazási köre elég széles, mivel nem csak a festékek és lakkok hígítására és a szükséges konzisztencia biztosítására szolgálnak, hanem a szerszámok, felületek és néha a szennyeződések zsírtalanítására és tisztítására is.

Ha azonban az építőiparban az oldószerek használatáról beszélünk, akkor számos olyan anyag van, amelyek minőségétől függően különböző típusú festékekkel vannak kombinálva.

Ezeket a termékeket a javítások során gyakran használják, mivel számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek megkülönböztetik az oldószereket más típusú szerves anyagoktól. Először is ez magában foglalja az anyagok alacsony hőmérsékleten történő használatának lehetőségét, valamint használatukat nagy nedvességtartalmú környezetben.

típusok

A modern építési piacon sokféle oldószer található. Az alábbiakban a legnépszerűbbek találhatók, de érdemes megjegyezni, hogy egy ilyen paraméter, mint az 1 kg festékre vonatkozó oldószerfogyasztás, nem szerepel itt, mivel minden egyes anyag esetében egyedi, és azt a különböző segédanyagok aránya határozza meg.

  • benzin az egyik leggyakoribb anyag, mivel nagyon egyszerű használni. Az anyag tiszta illékony folyadék, jellegzetes erős szaggal. Leggyakrabban olajfestékek, lakkok, különböző zománcok, például alkid és néha gittek hígítására szolgál. Ennek az anyagnak a legnagyobb előnye az, hogy fel lehet használni a zsírok eltávolítására olyan felületekről, amelyekre festéket vagy lakkot kívánnak alkalmazni. Másrészről a benzin hátrányai is vannak, például nagyon gyúlékony, mert finomított olajból készül.
  • Fehér szellem - univerzális vékonyabb. A lakkok és a legtöbb festék: olaj, akril és zománc. Ezenkívül alkalmas az anyag hígítására és a primer, gitt és bitumenes anyagok konzisztenciájának normalizálására. A benzinhez hasonlóan a felület zsírtalanítására is használható.
  • Turpentin olaj a legrégebbi oldószer, és a fehérpárlat megjelenéséig használták. Kémiai összetétele összetett anyag, amely szénhidrogénekből áll, különösen a terpénekből. Jellemzői miatt a legtöbb lakk termelésére használják, gyakran feloldja az olaj-, alkid- és zománcfestékeket is.
  • butanol az alkohol oldószerek kategóriájába tartozik, amelyeket az iparban gyakrabban használnak, mint a magánépítésben. Egyszerű formulája van, és színtelen folyadék, erős szagú.Ennek a készítménynek egy fontos megkülönböztető jellemzője, hogy nagyon könnyen összekeveri a fő színezőanyaggal, és nem lép kémiai reakcióba vele. Ennek következtében homogén anyag keletkezik, amelyet alacsony tűzveszély jellemez.
  • Egy másik típusú oldószer aceton, amely mindenki számára ismert. Az építési munkák során nem csak a gyanták, olajok és festékek, hanem néha cellulóz és polisztirol oldására szolgál. Érdekes, hogy ennek az anyagnak a fogyasztása eléggé optimális, és többször is elég lesz. Az aceton segítségével nem csak hígíthatja a festéket, hanem zsírtalaníthatja a felületet, de különböző szerves anyagokat is szintetizálhat.

Tippek a kiválasztáshoz

Különböző típusú oldószerek kölcsönhatásba lépnek a különböző típusú festékekkel - ez a tényező az anyagok kiválasztásakor a legfontosabb, különben hátrányosan befolyásolhatja a javítás eredményét.

A betonból, fából és műanyagból készült felületek bevonására használt latexfestékhez oldószerek, mint pl Р-4, Р 646-648. Ezen rövidítések alatt rejtett szerves anyagok szerepelnek. Nagyon óvatosan kell használni őket, különösen, ha szükség van a foltok eltávolítására a padlóburkolatokból, különben éghető hely maradhat az oldószerből.

Ennek elkerülése érdekében oldószerrel kevert vizet használhatunk, amelyet a padlón lévő problématerületre alkalmazunk.

A hígított latexfesték egy oldószerrel együtt egy olyan rezisztens bevonatot hoz létre, amely vízlepergető.

Olaj- és alkidfestékek használatakor vegye figyelembe a következő hígítóanyagokat: butanol, petróleum, terpentin, fehérpárlat és benzin. Mivel az ilyen típusú festékek gyártása nem mesterséges lenmag, de mesterséges, sok mester fél, hogy az oldószerek kémiai reakcióba léphetnek velük, de ez könnyen elkerülhető, ha arányokat és biztonsági intézkedéseket figyeltek meg.

Az alkidfesték alapjaként használt szárítóolaj meghatározza az oldószereket indexekkel: PF 115, KO vagy R-6. A mechanikai károsodásnak ellenálló kívánt hatás és bevonat eléréséhez szükséges az arány - fehér szeszesital és terpentin keverékének felhasználásával - 1: 1, máskülönben az oldószer elpusztíthatja az előző primert.

A nitro-festékeket általában fém festésére használják, mivel az ilyen típusú festék fő jellemzője a bevonat szilárdsága és tartóssága, amely gyakran fényes. Fontos továbbá, hogy ez az anyag erős, csípős szaggal rendelkezik, amely hosszú ideig nem erodálódik - akár két napig is tarthat.

Az ilyen típusú festékek legjobb oldószerei 645-650-es számok - ők azok, akik nemcsak oldószerként, hanem zsírtalanító szerként is hatékonyan járnak el.

Epoxi festékek esetén olyan vegyületeket kell választani, mint a R-14, R-40 és R-83. A szárított foltokat akár a felületen is eltávolíthatják, mivel az epoxi anyagok nagyon gyorsan száradnak, és ellenállnak a mechanikai sérülésnek és kopásnak. Másrészt azonban ez egyértelmű előnyt jelenthet a hasonló festékekkel szemben.

A poliuretán anyagokat széles körben használják nemcsak az építőiparban, hanem sok más területen is, mivel ez a festék tökéletesen kölcsönhatásba lép bármilyen típusú felületsel és jól illeszkedik hozzá. Ezenkívül tartós és nem bocsát ki mérgező anyagokat a munka során. Ez az elsődleges előnye, mivel kémiai reakciók létrehozása nélkül jól együttműködik az oldószerekkel. Az ilyen típusú festék hígításához utaljon a számozott oldószerekre R-189, R-1176, RL-176 és RL-277.

Még a közönséges víz is használható a vízalapú festék hígítására, mert képes jól festeni a festéket.

De a víz nem tudja lemosni a már megszáradt helyet, ezért tudnia kell, hogy milyen oldószerek használhatók az ilyen típusú anyagokhoz. Az aceton a legmegfelelőbb erre a célra, mert eléggé gyengéd, és képes lesz a festékmaradványok óvatos eltávolítására anélkül, hogy a bevonat felületét rontaná.

Meg kell jegyezni, és a porfestékek, amelyek a közelmúltban széles körben elterjedtek az építőanyagok piacán. Ez azért történt, mert nagy színpalettával, alacsony költséggel és környezetbarát anyaggal rendelkezik, amely nem okoz káros feltételeket a dolgozó kézműveseknek.

Oldószerként speciális oldószereket használnak, amelyek a számok alatt megtalálhatóak az építési áruk raktárában P-7 és F-11. Azonban agresszív vegyi anyagokat tartalmaznak, ezért nagyon óvatosan kell dolgozni az oldószerekkel. Ráadásul terpentin, benzin és fehér szesz is használható.

A kalapácsfesték készítményekkel hígítható R-645, R-647 és P-650, valamint az univerzális fehér szellem. A szárított foltokkal nehéz megbirkózni, mivel a kalapács zománc eléggé ellenálló és gyorsan tapad a felülethez. Ha azonban a fenti anyagokat használja, elkerülheti a javítást követő negatív hatásokat.

Biztonsági intézkedések

A legtöbb anyag agresszív vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják az emberi egészséget, és egyes anyagok még robbanékonyak. Ennek alapján nem megengedett a biztonsági szabályok figyelmen kívül hagyása.

Először is biztosítani kell az anyagok megfelelő tárolási feltételeit: azokat jól szellőztetett vagy szellőztetett helyiségekben kell tárolni, különben az oldószerek mérgező szaga befolyásolhatja az emberi jólétet. Gőz-mérgezés léphet fel, amelynek tünetei a szédülés, a gyors szívverés, a könnyezés és az általános gyengeség.

Ráadásul nem lehet tűzveszélyes anyagokat tartani a nyílt tűz, a fűtőberendezések és más fűtött tárgyak közelében.

Ez különösen igaz azokra, akik folyamatosan dolgoznak oldószerekkel és színezőanyagokkal - jobb, ha a leghasznosabb anyagokat használják, amelyek nem vezethetnek belső szervek sérüléséhez és betegségéhez.

Emellett ne feledkezzünk meg a személyes védelemről, vagyis légzőkészülékekben, szemüvegekben és vastag kesztyűben kell dolgoznia, különben kémiai égések jelentkezhetnek a testen.

Abban az esetben, ha egy vegyi anyag hirtelen a nyálkahártyákra kerül, szükséges, hogy a lehető leghamarabb öblítse le folyóvíz alatt, majd keresse fel orvosát.

Ha egy személy oldószerrel kívánja eltávolítani a foltot ruhákról, először az anyagot külön szétvágáson kell használnia, hogy ellenőrizze a szövet és az oldószer közötti kölcsönhatást. Némelyikük nemcsak a szennyezést tudja eltávolítani, hanem ruhákat is éget.

A szabályok betartásával az oldószerek hatékonyan és biztonságosan használhatók.

Az oldószerekkel és azok alkalmazásával kapcsolatos további információkért lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba