Hígítók: típusok és jellemzőik

 Hígítók: típusok és jellemzőik

Sokan nem ismerik az oldószer és a hígítószer fogalmának különbségét, azonban ezek különböző tulajdonságok és tulajdonságok. Ezért fontos tudni, hogy milyen különbségek vannak ezen anyagok, a meglévő hígító típusok és a különböző színezőanyagokkal való felhasználás jellemzői között.

Mi az?

Hígító - különleges összetételű folyadék, különböző típusú festékek keverésére. A komponensektől függően az oldatot egy számmal jelöltük. Néha a készítményeket a paletta tisztítására vagy a festékrészecskék eltávolítására használják.

Az ilyen termékek ára alacsony, ami fontos szerepet játszott a termék forgalmazásának folyamatában. A festékekkel és lakkokkal való munka során sokféle hígító van. A kompozíció minden egyes komponensének specifikus hatása van.

különbségek

A speciális összetétel tulajdonságairól beszélni fontos, hogy azonosítsuk a főbb különbségeket a hígító és az oldószer között.

Az oldószereket a festék felületekből vagy bőrből történő eltávolítására, valamint a vékonyodásra használják. Ha a szárítási idő lerövidül, akkor a bevonat elveszett tulajdonságokkal rendelkezik.

A hígítók az alap, ugyanaz a színezőszer, de nem tartalmaznak pigmenteket és további összetevőket. A szerszám nem befolyásolja hátrányosan a dekoratív réteg minőségét. Megőrzik a gyakorlati és rugalmas tulajdonságokat.

A túl vastag festékkel végzett munkák során nem lehet szerszám nélkül dolgozni. és speciális kreatív technikák létrehozása. Ez egy professzionális dekorátorok és művészek számára kötelező eszköz. A kívánt hatás eléréséhez ki kell választania a megfelelő megoldást, figyelembe véve a festék összetételét és a hígító egyedi jellemzőit.

A kompozíciók választéka és jellemzői

Az anyag fő felhasználási területe - dekoratív design festékek (textilanyagok festése, porcelán, művészeti festékek). A mesterek munkája során szigorúan be kell tartani bizonyos követelményeket, hogy az eredmény látványos, stílusos, vonzó és hosszú ideig megőrizze a szépséget. Ellenkező esetben a színek gyorsan elveszítik a fényerőt és a telítettséget.

Vízbázisú festékek

Az építőiparban használt vízalapú festékeket közönséges tiszta vízzel lehet hígítani, de ha művészi kompozíciókkal dolgoznak, akkor vékonyabbnak kell lennie. A vele való munkavégzés sokkal biztonságosabb, mint a vízzel, mert nehéz összetételezni a kompozíció dózisával. A víz csökkenti a szín fényerejét, amelyet nem szabad megengedni a művészi kompozíció létrehozásakor.

Vízzel diszpergált festékek és felhasználásuk

Ez a csoport a következő kompozíciókat tartalmazza:

 • akril festékek;
 • tempera;
 • gouache;
 • akril.

A legelterjedtebb az utolsó lehetőség. A festék könnyen kezelhető, tartós és színtelített. Más vízalapú színkészítményekkel együtt használható.

A festékkel végzett munka során a professzionális művészek speciális megoldásokat használnak a megoldás megváltoztatásához anélkül, hogy a műszaki jellemzők romlanak.

A szakemberek többféle hígítót azonosítanak, amelyeket akril festékekkel végzett munkában ajánlunk.

 • Fényes megoldás - a legnépszerűbb hígító.Ezt az anyagot a festék különleges tulajdonságainak javítására használják. A készítmény gyakorlatilag szagtalan. Külsőleg áttetsző folyadék, amely akril diszperzióból áll.

Egy ilyen termék használatával nem lehet aggódni a dekoratív réteg pozitív tulajdonságainak megőrzése miatt.

 • Az anyag összetétele. A textíliák festésére használt festék hígításához speciális megoldást alkalmaznak. Komponenseit úgy választjuk meg, hogy ne sértsék meg a finom anyagot, és ugyanakkor megőrizzék a színezőanyag tulajdonságait.

A további anyagok használata növeli a tapadást és többször is növeli a készítmény élettartamát.

 • Vékonyabb paszta - Ez egy speciális vastag kompozíció. Szükséges az anyagfelhasználás csökkentése. Az ilyen típusú vékonyabb gouache és tempera festékkel együtt használható. Ezenkívül a paszta sűrűbbé és erősebbé teszi a réteget, és javítja más pozitív tulajdonságait. A hígítószert szubsztrátként alkalmazzuk egy egyedi paletta létrehozásához.

Olajfestékek és lakkok összetétele

A lakkok felhordása az alkalmazás előtt is. A poliuretán vagy alkidolaj lakkozáshoz egy speciális, fehér szeszes összetételt használnak. A terméket speciális formában értékesítik kész formában.

A klasszikus vékonyabb szeszesital is az olaj színező készítmények, valamint az akril és alkid festékek hígítására szolgál. Ezt a terméket az olaj finomításával nyerik.

Olajfestékhez

Olajfestékek - a közepes színezőanyagok különleges szegmense. Ezeknek a kompozícióknak a hígítók fontos szerepet játszanak a festészet és a művészi alkotás területén. A gouache vagy az akvarellhez képest az olajos anyagokat nem szabad vízzel összekeverni. Számos speciális kompozíciót fejlesztettek ki, amelyek kifejezetten olajtermékekkel való munkavégzésre készültek. Minden faj bizonyos tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkezik.

Gazdag változatosságuk miatt tudnia kell, hogyan kell a helyes döntést megtenni.

Ehhez értsd meg a tartományt.

 • Rendszeres növényi olaj. Ezt a módszert használták az ókorban. Ebből a módszerből festjük meg a hígítást, és a nevét már évszázadok óta rögzítettük. Hígításhoz az ilyen növények olajait használjuk: lenmag, kendermag, dió, napraforgó, mák. Ma az olaj helyettesíthető professzionális termékekkel.
 • Művészeti lakk. A festékek hígítására oldószert vagy gyantát tartalmazó anyagot használnak. A szerkezet sűrűbbé válik, ami különleges hatást eredményez a képek írásakor. A teljes szárítás után az anyag sokkal erősebb, mint az olajjal hígítva. A lakk vékonyabbá tétele révén a festék színe fényesebbé válik, ragyogással és ragyogással töltve fel.

Olajfestékekkel dolgozva fenyő, masztikus, dammar, Copal vagy cédrus lakk használatával.

 • Dupla. A két komponens összetétele miatt ezt a típusú hígítót „ikernek” nevezik. A szerszám a címkén a "2" számmal van ellátva. Alapok beszerzéséhez megfelelő arányban keverjük össze az olajat és a művészeti lakkot: 2-3 rész olaj és 1 rész lakk.
 • tee - ez ugyanaz a vékonyabb „iker”, csak egy másik komponens hozzáadásával. Mindhárom komponens ugyanabban az arányban van összekeverve. Az eredmény egy standard megoldás, amely ideális a művészi célokra. A termékeket a "tee" vagy a megfelelő szám jelöli. Az oldatot gyakran használják a fém hígítására.
 • Összetétel száma 4. A vékonyabb 4-es számot "Pinen" -nek is nevezik. Ez a készítmény felhasználható olyan anyagok hígítására, mint az alkid festékek, lakkok, olaj és penta olajfestékek. A termelés különbözik a kiváló oldódási képességtől és a párolgás minimális mutatójától is. A hígítóanyag gumi terpentin-korrekciót tartalmaz.

Ajánlások a kiválasztáshoz

Tiszta hígító használata javasolt, ha művészi kompozíciót kíván létrehozni, vagy a lehető leghamarabb képet szeretne írni. Egy ilyen készítmény gyorsabban szárad, és felgyorsítja a színező készítmény keményedését. Egy vékony réteg elegendő pár órát a teljes szárításhoz.

Ha növényi olajat használnak hígítószerként, készítsen sok időt a szárításra. A hozzávetőleges időtartam 3-5 nap.

A "twin" és a "tee" hígítók a leginkább sokoldalúak. A tapasztalt mesterek önállóan készítik el az ilyen megoldásokat, ismerve az összetételt és az arányokat. A kívánt hatás eléréséhez kissé módosíthatja a kompozíciót. A festék optimális szárítási ideje 2-4 nap.

Az olajfestékkel való munkavégzéshez használjon tiszta hígítót. Az ilyen termékek ára magasabb, de a velük való munka sokkal szebb és kényelmesebb.

Népszerű termékek és tulajdonságaik

A legnépszerűbbek között a következő hígítók találhatók.

 • védjegy Vika kiváló minőségű vékonyabb fémfestékhez. Ez egy nagy mennyiségű száraz maradékot tartalmazó akril lakk. Ajánlott a kétrétegű bevonatokon. Ez az eszköz rövidebb idő alatt hatékony festésre. A készítmény nagyfokú átláthatósággal rendelkezik. Az UV abszorberek miatt az anyag nem fél az ultraibolya sugárzás negatív hatásaitól.
 • cég Sikkens (Hollandia) óriási választékot kínál ügyfeleinek a festékekhez. A szakemberek értékelik a gyors hígítót - a Fast, a PLUS Reducer Fast széles körben elterjedt. Eladáskor közepes és lassú hígítószereket is talál. A fenti márka szerencséje is nagyon népszerű.

   Az ügyfelek a hazai gyártók termékei közül választhatnak. A vásárlás során győződjön meg róla, hogy megismerkedik az anyag összetételével. Csak a kiváló minőségű és tanúsított termékeket vásároljon, amelyek megfelelnek a nemzetközi szabványoknak.

   Ha vékonyabbot használ, próbáljon kis mennyiségű festéket hígítani vele, és használja fel a felületen. Értékelje a munkafolyamat változásait és a teljes szárítás után. Óvatosan és fokozatosan adjunk hozzá hígítót.

   Megtanulhatja a vékonyabb festék használatának titkait a videóból.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba