A porbevonási folyamat jellemzői

A porfestéket már régóta használják. Ha azonban nem rendelkezik megfelelő alkalmazással a technológia alkalmazásával, ha nem rendelkezik a szükséges tapasztalattal, akkor a hibák elkerülése érdekében alaposan tanulmányoznia kell az összes információt. Pontosan azok megelőzésére szenteljük ezt az anyagot.

Jellemzők

A porfesték polimerekből készül, amelyek por alakúak, majd permetezéssel egy adott felületre kerülnek. Annak érdekében, hogy a bevonatot megkapjuk, a kívánt tulajdonságokat hőkezeljük, az olvadt port egyenletes vastagságú filmré alakítjuk. Az ilyen anyagok legfontosabb előnyei a korrózióállóság, a jelentős tapadás. Magas hőmérsékletek hatására, beleértve az alacsony por festékkel való váltakozást, hosszú ideig megtartja pozitív tulajdonságait. A mechanikai és kémiai hatásokat is jól tolerálja, és a nedvességgel való érintkezés nem sérti a felületet.

Mindezek az előnyök a külső festékkel együtt hosszú ideig megmaradnak a külső vonzerővel együtt. A felületet festheti, különböző tonálokat és textúrákat érhet el, változtatva a bemeneti adalékokat. A matt és fényes ragyogás - csak a legnyilvánvalóbb példák, ez a dekor könnyen és gyorsan festékporfestékkel készül. De még egy eredeti festmény is lehetséges: háromdimenziós hatással, a fa megjelenésének reprodukciójával, arany, márvány és ezüst utánzattal.

A porbevonat kétségtelen előnye az, hogy az összes munkát egyetlen réteg alkalmazásával teljesíthetjük, folyékony készítményekkel végzett munka során ez nem érhető el. Emellett nem kell oldószereket használni, és ellenőrizni kell a festék és a lakk összetételének viszkozitását. Minden fel nem használt port, amely nem a kívánt felületen tartotta, összegyűjthetjük (amikor egy speciális kamrában dolgozunk) és újra permetezzük. Ennek eredményeként, állandó használat vagy nagy egyszeri mennyiségű munka esetén a porfesték előnyösebb, mint mások. És a jó hír az, hogy nem kell várni, amíg a szárító réteg megszárad.

Mindezeket az előnyöket, valamint az optimális környezetbarátságot, az erőteljes szellőztetés szükségességét, a munka szinte teljesen automatizálási képességét figyelembe kell venni.

Ne felejtsük el a technika negatív aspektusait:

  • Ha hiba jelentkezik, ha a bevonat sérült a használat során vagy az azt követő használat során, a teljes tárgyat vagy annak legalább egy oldalát felülről kell festeni.
  • Otthon a porbevonatot nem végezzük el, nagyon összetett berendezést igényel, és a kamrák mérete korlátozza a festett tárgyak méretét.
  • Lehetetlen a festék árnyalata, nem is alkalmazható a hegesztendő alkatrészekre, szerkezetekre, mivel a festékréteg égett részei nem állnak helyre.

Milyen felületeket használhatok?

Az erős tapadás a por színezésének módszere ideális rozsdamentes acélokhoz. Általában a háztartási, ipari és közlekedési célú fémtermékek feldolgozásakor a port sokkal gyakrabban használják, mint a folyékony készítményeket. Így festik a raktár- és kereskedelmi berendezések, szerszámgépek, fémvezetékek és kutak alkatrészeit. Amellett, hogy az alkalmazás egyszerű, a mérnökök figyelmét erre a kezelési módra vonzza a festék biztonságát tűz és egészségügyi szempontból, a toxicitás nulla szintjét.

A kovácsolt szerkezetek, az alumíniumból és a rozsdamentes acélból készült termékek porszerű módszerrel festhetők. Ezt a bevonási módszert és a laboratóriumi, orvosi berendezések, sporteszközök kiadását gyakorolták.

A vasfémekből készült termékek, beleértve a külső cinkréteggel, a kerámiával, az MDF-vel, a műanyaggal ellátott termékeket is, lehetnek jó alapanyagok a porbevonáshoz.

A polivinil-butirális alapú festékek fokozott dekoratív tulajdonságokkal rendelkeznek, ellenállnak a benzinnek, nem végeznek áramot, és nem tolerálják a csiszolóanyagokkal való érintkezést. A víz, még a sóoldat behatolásának képessége is nagyon hasznos csővezetékek, radiátorok, egyéb, a folyadékkal érintkező kommunikációk létrehozásakor.

Az alumíniumprofil felületére speciális por alkalmazása esetén a prioritás nem annyira védelmet nyújt a korrózió ellen, mint egy szép megjelenés. Ügyeljen arra, hogy a festék összetételétől és az aljzat jellemzőitől függően válassza ki a működési módot, hogy figyelembe vegye az adott berendezést. Alumíniumprofil termikus betétes eljárással legfeljebb 20 percig, ha nem magasabb, mint 200 fok. Az elektrosztatikus módszer rosszabb, mint a tribostatikus, amikor fémterméket vakolatokkal festenek.

A por fluoreszcens festék használata az útjelző táblákon és egyéb információs mintákon történik, amikor a sötétség a sötétben fontosabb. A legtöbb esetben az aeroszol készítményeket használják, a legpraktikusabbak és a leginkább egyenletes réteget képezik.

Hogyan kell tenyészteni?

A kérdés, hogy hogyan kell hígítani a porfestéket, milyen arányban szükséges a bevonat felhordása előtt, a szakemberek előtt elvileg nem éri meg. Amint már tudod, az ilyen festékkel való festés teljesen száraz formában történik, és nem számít, mennyire próbálják a kísérlet szerelmesei hígítani, feloldani ezt a keveréket, semmi jó nem fog belőle.

fogyasztás

A porfesték fellebbezése kétségtelen. Ugyanakkor pontosan meg kell határoznia annak szükségességét, megtudhatja, hogy a színező összetétel mennyi lesz a m2-re. A létrehozott réteg minimális vastagsága 100 mikron, hogy csökkentse a festék használatát, kívánatos, hogy permetezzük. Az aeroszol alkalmazás lehetővé teszi, hogy 0,12-0,14 kg anyagot töltsön 1 négyzetméterenként. De ezek a számítások csak hozzávetőlegesek, és lehetővé teszik számok számának meghatározását.

A konkrét festékfajta tulajdonságainak ismeretében pontos értékelés adható. és a szubsztrátum azon tulajdonságait, amelyekre alkalmazni fogják. Ne feledje, hogy a reklámplakátokra festett címkéken és csomagokon feltüntetett norma magában foglalja annak a felületnek a színezését, amely egyáltalán nem tartalmaz pórusokat. A műanyag vagy fém csak enyhén porozitással rendelkezik, ezért még festeni is kell egy kicsit több festéket, mint a gyártó által előírt. Ha más anyagokat kell feldolgozni, a költségek jelentősen megnőnek. Tehát nem szabad felháborodni, ha a porbevonási szolgáltatások számláján „felfújt” számokat talál.

Van egy dekoratív, védő és kombinált bevonat, az adott csoporthoz való tartozástól függően különböző vastagságú réteg képződik. Azt is figyelembe kell vennie a felület geometriai alakját és a vele való munkavégzés nehézségeit.

szín

Amint már tudod, otthon nem festhetsz semmit porfestékekkel. Az ipari felhasználásuk során jelentkező legnagyobb nehézségek az előkészítő munka során merülnek fel. A technológia előírja, hogy a legkisebb szennyeződést el kell távolítani a felületről és zsírtalanítani. Győződjön meg róla, hogy foszfátolja a felületet úgy, hogy a por jobban tapadjon.

Az előállítási eljárás be nem tartása a bevonat rugalmasságának, szilárdságának és vizuális megjelenésének romlásához vezet. A mechanikai vagy vegyi tisztítás során eltávolíthatja a szennyeződést, a megközelítés választását a technológusok döntése határozza meg.

Az oxidok, korrodált területek és méretek eltávolítása érdekében gyakran használnak robbantó berendezéseket, szórópisztolyokat vagy speciális vas- és acélgranulátumokat. A csiszoló részecskék sűrített levegőt vagy centrifugális erőt dobnak a megfelelő irányba. Ez a folyamat nagy sebességgel megy végbe, aminek következtében az idegen részecskék mechanikusan legyengülnek a felületről.

A festett felület (az úgynevezett maratás) kémiai előállításához sósav, salétromsav, foszforsav vagy kénsav használható. Ez a módszer némileg egyszerűbb, mivel nincs szükség kifinomult berendezésekre, és az általános teljesítmény növekszik. De rögtön a maratás után le kell mosni a savmaradékokat és semlegesíteni őket. Ezután egy speciális foszfátréteg keletkezik, kialakulása ugyanolyan szerepet játszik, mint a primer alkalmazása más esetekben.

A következő elemet egy speciális kamrába kell helyezni: nemcsak csökkenti a munkakeverék fogyasztását, hanem azt is megakadályozza, hogy a festék a környező teret szennyezze. A modern technológia mindig bunkerekkel, rezgő képernyőkkel, szívóeszközökkel rendelkezik. Ha nagy dolgot kell festenie, használja a kamerák típusát az áthaladáson keresztül, és viszonylag kis részleteket lehet feldolgozni halott készülékekben.

A nagy iparágakban automatizált kamerákat használnak a festéshez., amelyben pisztoly formátumú manipulátort építenek. Az ilyen eszközök költsége meglehetősen magas, de a teljes késztermékek másodperceken belüli beszerzése megalapozza az összes költséget. Általában a permetező elektrosztatikus hatást fejt ki, azaz a por először egy bizonyos töltést kap, és a felület - ugyanazzal a töltéssel, ellenkező jelzéssel. A pisztoly természetesen nem porgázokkal hajtja végre, hanem sűrített levegővel.

Csak ez a munka nem ér véget. A tuskót egy speciális kemencébe helyezik, ahol magas hőmérsékleten viszkózus réteggel van bevonva; további öregedéssel megszárad és egyenletesvé válik, a lehető legerősebb. A feldolgozási szabályok nagyon szigorúak, ezért nemcsak a professzionális eszközök használata szükséges, hanem az egész folyamatot kizárólag a szakembereknek kell bízni. A festékréteg vastagsága kicsi, pontos értéke függ az alkalmazott összetételtől. Bizonyos esetekben a talajt egy másik, előzetesen alkalmazott festékkel helyettesítheti, szükségszerűen szervetlen összetevőkből.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy bármilyen anyagot csak védőmaszkban lehet festeni.függetlenül attól, hogy biztos-e a kamra tömítettségében. A porfestéket kategorikusan lehetetlen polírozni, egyszer felvesszük, majd csak átfestjük vagy teljesen eltávolítjuk. Mindig ellenőrizze az alkalmazott réteget vastagságmérővel, hogy ellenőrizze a mesterek és a kísérő dokumentumok szavainak pontosságát.

A porfestés folyamata, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba