Szagtalan festék a belső munkához: a választott finomságok

Gyakran előfordul, hogy a belső, és különösen lakóépület javításánál a festéket használják. MDF panelek falai, bútorai, parketta vagy fa padlója - mindezt speciális festékkel használhatja. És olyan helyiségekben, ahol a szellőzés nagyon korlátozott, a szagtalan festékek a legjobban illeszkednek. Ezek biztonságosak, viszonylag gyorsan száradnak és kiválóak, például az óvodában végzett munkához.

Különleges jellemzők

Ahogy a név egyértelművé válik, az ilyen festékek fő jellemzője a kellemetlen és gyakran mérgező szag hiánya, amit sokan egyszerűen nem tudnak állni. A második fontos jellemző, ami különösen a javítás során kényelmes, az ilyen festék száradási sebessége.

A páratartalomtól, a hőmérséklettől, a rétegvastagságtól és más paraméterektől függően a szárítási idő csak fél óra vagy annál kevesebb lehet.

típusok

Biztonságos festékanyagok több fajtára osztható:

 • olaj;
 • akril;
 • víz diszperzió;
 • latex.

Mindezek a fajok sajátos előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek, amint azt az alábbiakban ismertetjük.

olaj

Olajbázisból készült, és különböznek abban, hogy nincs erős szaga. Ezeket lenolajból, oldószerként és pigment-adalékanyagokból állítják elő. Ezek a festékek színesek és színtelenek lehetnek, festhetik őket és fémtermékek, valamint fa, sőt vakolat is. Ezenkívül ezt a festéket dekoratív festésre használják - feliratok, rajzok, minták és hasonlók. Hátrányuk az, hogy viszonylag hosszú ideig tartanak.

akril

A leggyakoribb szagtalan festék. Gyakorlatilag minden típusú anyagra alkalmazzák. Az olajjal együtt ilyen festékek gyakran használatosak a díszítéshez.

Az akril alapú festékek és lakkok számos előnnyel rendelkeznek a többihez képest:

 • A komponensek listája teljesen mentes a toxinoktól, ezért nincsenek szagok.
 • Biztonság az építőknek és a bérlőknek.
 • Tűzállóság
 • Alkalmazások széles skálája.
 • Könnyen alkalmazható a felületre.
 • Sok szín.
 • Különböző textúrák.
 • Nem repedt bevonat.
 • Gyors szárítás.
 • Nagyobb ellenállás a stressz és a kopás ellen.
 • Ellenállás a külső hatásokkal szemben, mint például a páratartalom, a hőmérséklet, az ultraibolya sugárzás.

Azonban nem ment semmi nélkül sem: az akril festékek viszonylag drágák. A poliakrilátok fehér színűek, ezért speciális kompozíciókat használnak a színtervezéshez - színekhez. A színsémák segítségével szinte bármilyen kulcsot érhetünk el, a legfontosabb a megfelelő arányok kiválasztása, de sok hardver üzletben van egy szolgáltatás a megfelelő színséma megtalálására. A vevőnek csak a színt kell választania.

A gyártási szakaszban az akril festékeket és lakkokat néha antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkező adalékanyagokkal kiegészítik. Ezek az adalékanyagok megakadályozzák a penész és a gombákat. Ez a tulajdonság hasznos lehet a fa nagy nedvességtartalmú helyiségekben történő festésében.

Víz diszperzió

A diszperziós részecskék oldószerként vizet használnak, ezért ezek a festékek biztonságosak. A falakhoz és a mennyezethez víz diszperziós festéket használnak.Az ilyen festékek és lakkok mindig fehérek és nagy vízállósággal rendelkeznek, aminek következtében a festett felületeket nem lehet a bevonat károsodása nélkül mosni. Szagtalanok és kiváló dekoratív tulajdonságokkal rendelkeznek. Az akril mellett a víz diszperziós festékei fehérek, és színsémák segítségével is felvehetik a kívánt árnyalatot.

latex

A latex zománcok szagtalanok és nem minősülnek káros festéknek és lakknak. Ez a zománc biztonságosan festhet különböző felületeket, mint pl. Gipsz, tégla, tapéta és mások. Az ilyen vegyületek különbsége nagy szilárdságú és kopásállóság. A komponensek listájában a latex jelenléte miatt az ilyen anyag nem tartozik túlzott száradáshoz és puffadáshoz.

Ezek a festékek konyhák festésére használhatók. Az elsődleges szárítás már fél órával később történik, és a teljes szárítás körülbelül egy órát vesz igénybe.

Hogyan válasszuk ki?

A megfelelő festék kiválasztásához először ki kell derítenie, hogy mely felületek kerülnek festésre. Ugyanezeket a vízfestékeket nem lehet alkalmazni fűtőberendezésekre, fára és fémekre. Például abban az esetben, ha meg kell festeni a padlót és az akkumulátort, a víz-diszperziós összetétel nem megfelelő, másfajta festék- és lakkanyagot kell választania, és a falak festésére kiváló választás. Emellett a latex készítmények kiválóak a falak számára.

A padló, beleértve a parkettát is, a legjobb választás egy nagy festékállóságú és kopásállóságú olajfesték.

Akril festék a legjobban az ablakok, bútorok, ajtók számára. Biztonságos, szagtalan, gyorsan szárad. Mivel a fa jól elnyeli a festéket, az ilyen felületeket legalább két rétegben kell festeni.

Példák a belső térben

  • Fényes, modern belső tér a minimalizmus stílusában, gazdag, lédús türkiz és bordó árnyalatokkal díszítve. A padló és a mennyezet fényes felülete lágyítja az élénk színeket.
  • A fényes, kifejező belső terek szerelmeseinek tökéletes a díszítés a narancssárga festékkel. Hogy a helyzet nem túlterhelt, az éles festékek lágyítják a fehér falakat és a designelemeket.

  Az alábbi videóban megtekintheti a belső munkákhoz használt festékek áttekintését.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba