Porfesték technológia

 Porfesték technológia

A porfesték a vegyipar egyik legfrissebb fejlesztése a fogyasztók javára és kényelmére. A klasszikus kompozíciókhoz képest számos pozitív tulajdonságban különbözik, de bizonyos hátrányai is vannak, amelyekről tudnia kell.

A poliészterporok festését mindenütt használják - az építőipartól és az autóipartól kezdve az eredeti díszítő elemek megteremtéséig.

Jellemzők

A porfestéknek számos pozitív hatása van, és a hagyományos festési módszerek népszerű alternatívájává válik. Itt a főbb reagensek különböző anyagok diszperziós keverékei, pontosabban szilárd részecskék. Az oldószer eltávolítása a festék összetételéből olyan előnyökkel jár, mint teljes körű környezetvédelmi és tűzveszélyes.

A pigment típusának és koncentrációjának megváltoztatásával a gyártó befolyásolhatja az adhézió szintjét, az áramlási tényezőt és a statikus elektromosságra való hajlamot. A portermék pigmentjei megegyeznek a konzervdobozokban vagy a folyékony keverékekben.

Felületek típusai

A vegyipar elsajátította a nemfémes felületekre, ideértve az MDF-et is, alkalmazandó porfestékek gyártását. Ha a színezőanyag alapja az epoxi, akkor a színezés szokásos módszerétől való eltérések teljesen elfogadhatatlanok. Ellenkező esetben a színtartóság és a káros légköri jelenségekkel szembeni ellenállás nem lesz elegendő. Ha azonban az összes követelmény teljesül, a bevonat mechanikai tulajdonságai megfelelő szinten lesznek. Sajnos az epoxi festékek alig tekinthetők hőállónak.

Ha kültéri használatra alkalmas bevonatot igényel, és a színtartóság kritikus tényező, akkor poliészter festéket kell használni. Ha a színező keverékbe jelentős mennyiségű akrilátvegyületet viszünk be, a felület ellenálló lesz az alkáliokkal való érintkezéssel. Megjelenése lehet matt és fényes. Pontosan ilyen porfestékek széles körben igényelhetők a gépgyártó üzemekben.

A színező keverék alacsony hőmérsékletű változata évről évre egyre inkább keresletet mutat, de eddig a technológiák nem fejlődtek ki olyan jól, hogy népszerűvé válik. A poliuretán fajták stabilak, a legtöbb esetben olyan részek festésére használják, amelyek állandóan súrlódásnak vagy nagy kopásnak vannak kitéve. A megjelenés hasonló a selyemhez, a kémiai inertés nagyon magas. Sem az időjárási viszonyok, sem a gépjármű-üzemanyag, sem az ásványi olaj nem szörnyű az ilyen kompozíciókra.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem lesz képes eltávolítani az ilyen festéket szabványos háztartási oldószerekkel.

A lágyított PVC alapú festék puha, mint a gumi. A bevonó réteg kevéssé van kitéve a víznek, még mosószerek adalékanyagai is, és amikor a mosogatógépekben a drótkosarakhoz alkalmazzák, hosszú ideig jelen van. A gondosan kiválasztott összetétel lehetővé teszi a termékek és gyógyszerek érintkezésében lévő festék használatát.

Ha elsősorban elektromos szigetelő tulajdonságokra van szüksége, alapként használják a polivinil-butirált. A használatával létrehozott festékek védő és tervező szerepet játszhatnak. A bevonat nem csak az elektromos áramra, hanem a benzinre és a csiszolóanyagokra is ellenálló.Ilyen keverék előnyös az ipari létesítmények belső dekorációjában.

Az antisztatikus tulajdonságok igen rugalmasan választhatók. A technológusok különböző adalékanyagok használatával befolyásolják őket, bizonyos feldolgozási módokat biztosítva, valamint a filmképző anyagok célparaméterekkel való szintetizálását.

Az epoxi-poliészter festék egyidejűleg a hőre keményedő és mechanikailag ellenálló anyagok számát jelenti. De emlékeznünk kell arra, hogy az ultraibolya sugárzás károsíthatja. A vegyipar is elsajátította a fluoreszcens tinták gyártását. Ezért a termékek megválasztása hatalmas, de a vásárlás előtt gondosan olvassa el a festék összetételét.

struktúra

A festékek, beleértve a polimer komponenseket is, szükségszerűen tartalmazzák a polimert tartalmazó pigmentet, a festék a színezőanyag alapját képezi. Más anyagok is kapcsolódnak az alapkomponensekhez, amelyek segítségével a szükséges jellemzők biztosítottak. Gyakran az akrilátok hozzáadódnak, speciális gyanták, amivel jobban festik a filmeket.

Használhatók olyan adalékanyagok is, amelyek felgyorsítják a bevonat keményedését, különböző színeket biztosítanak, és javítják az általános megjelenést. A töltőanyagként a titán és az alumínium vegyületeit oxigénnel vegyük.

A következtetés egyszerű: a porfesték kiváló tulajdonságai minimális veszélyességi osztályban (toxicitás) érhetők el. Az ilyen színezékek használatával az ember, a háziállatok és a növények egyáltalán nem szenvednek.

A poliészter festék minden összetevője kiváló folyóképesség, a részecskék nem tapadnak egymáshoz, és nem tapadnak a különböző idegen tárgyakhoz. Nem kell speciális adalékanyagokat használni, a készítmény feloldását.

A por nem lesz túl vastag és nem veszíti el az eredeti konzisztenciát.

A porfestékek műszaki tulajdonságai meglehetősen jóak, leggyakrabban elektrosztatikus módszerrel kerülnek alkalmazásra. Mechanikai szilárdság és stabilitás biztosítása érdekében nem csak epoxi komponensek használhatók, hanem krómozott tükrözésűek is, amelyek kevésbé érzékenyek az ultraibolya hatására. Az epoxi keverékek - 60 és 120 ° C közötti hőmérsékletűek, a kezdeti dielektromos paraméterek nagyon jelentősek. A vinil alapanyagként szerezzenek porfestéket szigorúan belső munkákhoz, de ellenáll a nedvesség behatolásának a szokásos hőmérsékleten, és nincs szükség vastag réteg kialakítására.

Kémiai szempontból a poliéter-uretán elegyeket hidroxil-tartalmú poliészterek és blokkolt poliizocianátok kombinálásával állítják elő. A bevonat optimális üzemi hőmérséklete körülbelül 170 fok. A létrehozandó réteg vastagsága szigorúan korlátozott, a 25 és 27 mikron közötti tartománynak kell megfelelnie. A poliészter-uretán festék ugyanakkor lehetővé teszi a keménység elérését, a maró anyagok ellenállását, kiváló ellenállást minden időjárási körülmények között. A felület a sav, ásványi sók és szénhidrogének gyenge oldatai hatására megtartja tulajdonságait.

A gyakorlatban a poliéter-uretán porfestékek a sport- és mezőgazdasági berendezések, légkondicionáló házak és egyéb elektromos készülékek, autóalkatrészek és bútorok korrózióvédelmére szolgálnak. Az ilyen bevonatok széles körű használata azért lehetséges, mert nem túl veszélyes. Ne feledje, hogy a műanyagot nem lehet por módszerrel festeni, mert a szükséges feltétel legalább 150 fokos fűtés.

paletta

A porfesték bármilyen árnyalatú és fényes lehet, mind a fényes, mind a matt fajták készülnek. A technológia lehetővé teszi, hogy egy többszínű festő kompozíciót vagy fémet alkosson, hogy kalapács felületet képezzen és megbízható védelmet nyújtson az épület homlokzatára.

  • Speciális szín - fehér, fekete, arany - különféle pigmentek és koncentrációjuk változásai miatt.Meg kell jegyezni, hogy egy bizonyos szín festéke csak egy tartályban található, és a munka során azonnal meg kell határozni, hogy melyik hangot kívánja létrehozni.

Ha bronz színezést választ, akkor lehetetlen megváltoztatni a döntést.

  • izzó A porfesték egyedülálló megjelenését egy foszfor felhasználásával töltik fel, és minden fényforrás szükséges. Ezt a tervezési elemet a tervezők könnyen használhatják, amikor szükség van egy felirat, egy nagy logó és sok más elem díszítésére.

Háztartási célokra foszforfestékeket használnak az autó keréktárcsáira, betonjára, ruházatára, különböző matricáira, üvegére és sok más dologra. Egy nagyvárosban nem olyan ritka, hogy egy festett por alakú lemezekkel rendelkező autót látunk, amely ugyanolyan típusú hirdetőtáblán halad.

  • A narancssárga héjhoz hasonlított, kifejezett textúra kialakulásához porokat kell felhordani gyógyító festékek triglicidil-izocianurát, az ilyen készítmények bázikus komponense különböző karboxil-tartalmú poliészterek. A kezdeti komponenseket alacsonyabb hőmérsékletre kell melegíteni, mint a poliéter-uretán festékek.

Az ilyen készítmények előnye, hogy csepp nélkül éles éleket és éleket fest. Az időjárás, a fény és a mechanikai stressz ellenállása átlag feletti. A maró anyagok elleni védelem szempontjából azonban a TGIC-alapú festék valamivel gyengébb, mint a poliéter-uretán.

Alkalmazás részletei

Most már tudod, hogyan kell a porfesték kiválasztását bekövetkezni, és milyen esetekben használható egy adott típus. De nem csak a helyes választás fontos, hanem a munkafolyamat sajátosságait is figyelembe kell venni.

A legtöbb esetben a porfestéket elektrosztatikus módszerrel alkalmazzuk. A por részecskék a jelzéssel ellentétes töltést kapnak a festett felületen lévő töltésre. Ennek eredményeként vonzódnak a szubsztrátumhoz és viszonylag vékony réteget képeznek. A porlasztó kamra képes elkapni a port, amely nem tapad a felülethez, és újra alkalmazza azt.

De nem elég csak a porfesték felhordása, hanem egy speciális készülékben is meg kell sültetni. Magas hőmérsékletek hatására a bevonat polimerizál. A hőre lágyuló festékeket olyan anyagok képezik, amelyek olvadnak, majd kémiai reakciók nélkül lehűlnek. Nagyon fontos, hogy stabil eredményt érjünk el a megadott hőmérséklet szigorú betartása érdekében. A festékek hőkezelő típusai sokkal jobbak, mert a bevonat nem olvad, és nem oldódik fel, hanem másrészt kötelezi magát a követelmények teljesítésének szigorú betartására.

A színezék összetételétől függetlenül a fémrészeket elő kell készíteni (tisztítani és zsírtalanítani), és maga a porrétegnek nagyon vékonynak kell lennie.

Professzionális műhelyekben a réz, a réz, az arany vagy az öreg fémek utánozhatók. Ugyanazon eredmény elérése otthon nem lehetséges, mert nemcsak speciális berendezéseket és gondosan kiválasztott kompozíciókat igényel, hanem egy jól képzett szakembert vagy akár több mestert is. A porfesték felhelyezése a fára lehetetlen, mert az aljzat nem fogja ellenállni a szükséges fűtésnek.

A termoplasztikus készítmények előállításánál a száraz összetevők keverése a fő technika. A drága berendezések szükségessége minimális, a munka összetettsége kicsi. Viszont meglehetősen nehéz olyan stabil (strukturált és nem hámlasztó) keverékeket beszerezni, amelyek stabilan tárolhatók anélkül, hogy félni kellene az összetevők közötti arányok zavarásától. Ha a fő reagenseket olvadt formában keveredik, több időt kell töltenie, és bonyolultabb berendezéseket kell használnia, de a rossz eredmény kockázata sokkal kisebb.

gyártók

Porfestéket gyártanak több tucatban és akár több száz vállalatban, de csak kevesen termelnek igazán jó minőségű és megbízható termékeket.Szóval, a vélemények alapján, a termékek cégek Pulver és Savipol Kiváló fizikai és kémiai paraméterekkel rendelkezik, sokféle módon alkalmazható. A Yaroslavl porbevonatokból származó festékek - nem az egyetlen hazai lehetőség. A Gatchinában, a Moszkvai régióban és az Ufa-ban előállított festékkeverékek szintén képviseltetik magukat az orosz piacon.

Vezető vállalkozások, köztük Pulverit és tigrisA német aggodalmak és Törökország iparága jó terméket hoz létre, amely megbízhatóan fel van szerelve a különböző fémfelületekre. Az orosz piacon a kínai és a finn termelés termékei is. Belgium, Anglia és más országok importőrei jelentősen alacsonyabbak, mint a minősítés vezetői.

Miután megvásárolta a vezető gyártók porfestékét, magabiztosan festheti alumínium- és krómtermékeit, cserélje ki a szokásos ezüsthalat. Mind a homlokzatok regisztrálásánál, mind pedig az ismert márkabemutató ipari termelési festékeinek kiadásánál a legjobb féltől. A termékcsalád gyakorlatilag minden növénye antik rézobjektumok utánzata, amelyek elegánsak és fényűzőek, és a leginkább luxus bevonatokban a kár minimális.

Ha meg szeretné tanulni, hogyan használhatja a porfestéket otthon, olvassa el az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba