Festék-zománc: a választott finomságok

Az építési piacon sokféle festék és lakk található. Néha nem könnyű megérteni, még azoknak is, akik ismételten találkoztak a javításokkal. Kiválaszthatja a legjobb opciót, csak a bizonyos típusú anyagok használatának jellemzőit és jellemzőit. Cikkünk a festék-zománc választékának finomságaira vonatkozik.

struktúra

A festék-zománcok minden meglévő modern fajtája több típusra osztható. Ez az osztályozás az összetételen alapul. Minden típusnak saját jellemzői vannak. Csak a legnépszerűbb zománctípusokat adjuk meg. Ha már eldöntötted, hogy melyik felületet fested, csak válassza ki, hogy melyik megfelel a követelményeknek:

 • Alkid (AU). Külső és belső munkákhoz is használható. Nagy kopásállóságú és fényes. A bevonat élettartamát növelheti egymás után 2 réteg festékkel. A festék-zománc alapozó használatával történő alkalmazása előtt szükséges.

Ha az alkalmazási technológiát megfigyelik, az élettartam kb. 4 év szabadban.

 • Nitrocellulóz. Ez a csoport könnyen felismerhető a PF jelölésével a bankon, ami azt jelenti, hogy a kompozícióban a pentafta lakk tartalma van. Az egyik legnépszerűbb és használt zománcfesték. A festék kiválasztása után keresse meg a "GOST 6465-76" vagy "GOST 6465-53" feliratot. Azt is megállapíthatja, hogy a csomagolás PF-115 vagy PF-226 lesz. Az első szabadtéri munkákra szánt, mivel nem fél az időjárástól, de a második csak belső munkára alkalmas.
 • Gliphtal. GF jelölést hozott létre. Az ilyen zománc fő hátránya a szárítási idő. Bizonyos esetekben ne végezzen speciális felszerelést. Például, amikor az autó karosszériáját festjük.
 • Nitrocellulóz (NTS). A fő előny a gyors, majdnem azonnali szárítás. Ugyanez a tulajdonság azonban nehézséget okoz az alkalmazás során, ezért a permetezővel együtt dolgoznak. Érdemes megjegyezni, hogy a termék eladása bizonyos országokban tilos vagy korlátozott, mivel a termék nagyon mérgező.
 • Poliuretán (PU). Ha meg kell festenie a felületet, amely gyakori mechanikai ütés lesz, válassza ki ezt a csoportot. Ideális padlóra is, még nagy forgalmú területeken is.

jelölés

Még mielőtt a boltba kerülne, eldöntheti, hogy milyen festékre van szüksége. Ehhez meg kell érteni, hogy a címkén levő betűk és számok jelentése. A betűkkel már rájöttünk. Próbáljuk megérteni, hogy mit jelent az első számjegy utána.

Vegye ki a festéket - PF-115 zománcot. Csak az első számjegy, azaz az "1." alapján ítéljük meg. Hogy ez a hatályt jelenti. Még ha nem is találta a leírásban, hogy mely felületekre szánták, akkor Könnyedén navigálhat az alábbi ábrán:

 • 1 - kültéri használatra készült, vagyis időjárásálló;
 • 2 - belső munkákhoz (hivatalosan korlátozott időjárási viszonyok);
 • 3 - megőrzés;
 • 4 - vízálló (alkalmas magas páratartalmú helyiségekhez);
 • 5 - speciális zománcok és festékek (egyedi funkciókkal és szűk alkalmazási területekkel);
 • 6 - olaj- és benzinálló;
 • 7 - ellenáll a kémiai támadásnak;
 • 8 - hőálló;
 • 9 - elektromosan szigetelő vagy elektromosan vezető.

Alkalmazás funkciók

A zománcfesték jó tapadású, ami nagyban megkönnyíti a munkát vele.A felületet, amelyre felhelyezik, alaposan meg kell tisztítani a szennyeződéstől és a portól. A gitt ugyanakkor nem szükséges. Elég, ha a felületet speciális alapozóval bevonjuk, és teljesen megszárad.

Az általános név alatt a különböző típusú zománcfestékek még mindig eltérő műszaki jellemzőkkel rendelkeznek. Ezért nem beszélhetünk a különböző felületekre és munkafajtákra való felhasználásuk egyetemességéről. A nitrocellulóz kiválóan alkalmas fafeldolgozásra, és az alkid szélesebb körű alkalmazási területtel rendelkezik: a külső munkától a dekoratív festésig.

A festék-zománc nagy sűrűségű, ezért használat előtt a legtöbbet hígítani kell. Ehhez szinte bármilyen oldószert vagy hígítót használhat.

Mielőtt elkezdené kombinálni a kompozíciókat, olvassa el figyelmesen az utasításokat. Ha a megengedett legnagyobb hígítási arány túllépi, a specifikációk jelentősen befolyásolhatók.

Erősségek és gyengeségek

A vitathatatlan előnyök közé tartozik a zománcfestékek alábbi tulajdonságai:

 • Viseljen ellenállást. Zománcfesték, beltérben használva, kiváló megjelenést és teljesítményt biztosít 15 évig.
 • Könnyű használat. Még a kezdő is képes megbirkózni a festéssel. A kívánt eredmény eléréséhez gondosan olvassa el az utasításokat, és kövesse azt. A professzionális vagy speciális szerszámok nem szükségesek, a szokásos ecsetek használatához.
 • Alacsony költség. A piacgazdaságban minden gyártó saját árát állítja be a termékéhez, de a magas minőségű festék kilogrammonkénti átlagos ára 65-70 rubel.
 • Gazdag színpaletta. A zománcfestékek az árnyalatok telítettségében különböznek. Minden attól függ, hogy melyik szín közelebb van Önhöz, vagy jobban megfelel a meglévő belső térnek. Világos, pasztell, univerzális golyót vagy bármilyen más árnyalatú kínálatot kínál, a fő dolog a megfelelő kiválasztása.
 • Gyors szárítás Ellentétben az olajfestékekkel, amelyek nagyon hosszú szárítási időt igényelnek, a zománc nagyon gyorsan szárad, néha még egy óra is elegendő.

Tekintse meg most azokat a hiányosságokat, amelyek befolyásolhatják a festék-zománc megvásárlására vonatkozó döntését:

 • Nagy toxicitás. Ha a festés beltérben történik, akkor a következő 24 órában nem ajánlott benne maradni.
 • Rövid élet. Ez nagyobb mértékben a külső munkákra szánt festékekre vonatkozik. Agresszív vagy kedvezőtlen légköri körülmények között körülbelül egy évig tart. Ha nem tervezi évente frissíteni a kezelt felületet, javasoljuk, hogy fordítson figyelmet a gyakorlati megoldásokra.
 • Az ultraibolya sugárzásnak való kitettség. A festett felület rendszeres expozíciójával a nap rövidítheti a festékanyag élettartamát. Ennek eredményeként elhalványul, és repedések jelennek meg.

Mit kell keresni a választáskor?

Néhány tipp:

 • Megjelenés. Még a legmagasabb minőségű festék is használhatatlanná válhat, ha a tárolást a szabályok megsértésével végezték, vagy maga a bank sérült. A vásárlás előtt gondosan ellenőrizze a tartályt, ne legyen horpadás, karcolás és egyéb sérülés. Ez nem az esztétikai szépségről szól, hanem a levegő behatolása következtében a festék kiszáradhat.
 • Tárolási idő. Könnyen megtalálható a címkén vagy a bankon. Mindig figyeljen erre. Minél hosszabb az eltarthatósági idő, annál jobb. Végtére is, a vis maior körülményei nem záródnak ki, amely alatt át kell adnia a tervezett festményt.
 • fogyasztás. A dobozban a festékanyaggal is szerepel. Ha több színű zománcot vásárol, akkor az egyes áramlásokat kell kiszámítani.Például a sötétkék 14-17 négyzetmétert, a piros pedig csak 5-10. Ennek a csoportnak a fehér festéke 7-10 négyzetméteres területet takar.
 • GOST felirat. A digitális kód változhat, de a jelenléte ugyanaz, mint a lejárati dátum vagy a címkézés.

Minden befejező anyagnak előnye és hátránya van. Ismerve az összes árnyalatot és finomságot, megtalálható a tökéletes választás. Tekintse meg a következő videót a mennyezet, a padló és a falak festékeinek kiválasztásának típusairól és szabályairól.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba