Festék fémre: jellemzők és finomságok

Időünket a szintetikus alapú új anyagok megjelenése jellemzi, de ez nem gátolja a fém széles körű használatát. Az épületek épületei az apartmanházak szerves részét képezik, mint a külvárosi épületek esetében - még aktívabb a használat.

A fém népszerűsége a tulajdonságai, például az „ár-minőség”, az erősség, a szélsőséges hőmérsékleti ellenállás aránya. Ennek az anyagnak az „Achilles-sarka” is van - a korrózióra való hajlam, aminek következtében meg kell festeni.

Felületi jellemzők

A javításokat figyelembe kell venni, hogy minden vasszerkezetet korróziógátló szerekkel kell védeni. Ebből a célból egy alapozót kell alkalmazni, amely láthatatlan réteget képez a bevonaton, ami miatt a nedvesség nem esik a felületre.

A fém felülete ugyanolyan teljes lehet, mint a nyomok nyomai. A külső réteg értékelése meghatározza a festék választását - fém vagy rozsda esetén. Ezenkívül a termék lehet fekete, színes, horganyzott és bármilyen másfajta fém. Ez nagyon fontos a védőbevonat kiválasztásakor is. Például színesfémeket speciális egykomponensű zománcgal festenek.

Különlegessége - a festés után a szerkezet védve van a kiégésektől, valamint a korróziótól a csapadék hatására.

Ezenkívül a felület mérete változhat: nagy és kicsi lehet, lehet göndör, például kerítés, és tükörbevonatot igényelhet, például egy autó szárnyát. A termékeket kívül és beltéren is el lehet helyezni, ami különböző típusú bevonatokat és alkalmazási módokat is igényel.

A központi fűtésű akkumulátor radiátorának és az első ajtó „bronz” fogantyújának különböző típusú festékekre és teljesen eltérő festési módokra van szüksége.

A festék típusai: előnyök és hátrányok

A festékek fő típusai a következők:

 • alkid;
 • akril;
 • epoxi;
 • Olaj.

Az epoxi zománc rendkívül mérgező az alkotóelemek miatt. Ezért nagyon ritkán használják. Úgy tervezték, hogy megvédje a fűtést a magas hőmérsékleten.

az olajfestékek A fő összetevők a természetes olajok és a lenolaj. Nem ellenállnak a hőmérsékletváltozásoknak, mert leginkább belsőépítészeti célra használják. További hátránya, hogy nem védik a fémszerkezetet a korróziótól.

Alkid fajok (zománc) rendkívül gyúlékony. Ez a kategória azonban gyorsan szárad, és jól tapad. A zománcok jól alkalmasak horganyzott fém festésére, és megakadályozzák a szerkezet rozsdásodását..

akril ellenáll a magas hőmérsékletnek, az ilyen típusú bevonatok festhetők, például központi fűtőelemek. Kopásálló, nem repedt és elhalványul, védelmet nyújt a korrózió ellen. Nem veszíti el a fényességet, nem sárgul és nem oxidálódik.

Továbbá az akril festékek környezetbarátak, a kezüktől és a szerszámoktól vízzel mossák, mielőtt megszáradnának. Szárítás után az akril vízállóvá válik.. Nem meglepő, hogy ez a fajta festék egyre népszerűbbé válik a piacon, annak ellenére, hogy más árukhoz képest magas ára van.

A minuszok közül a magas költségeken kívül meg kell jegyezni a felület alapos előkészítését a festés előtt.

Nagy fémszerkezetekhez vízfesték. Jó tapadóképessége és rugalmassága van, nem gyúlékony, nem káros anyagokat bocsát ki. Használható ipari létesítményekben.

A cink ásványi festékek jobb korrózióvédelmet biztosítanak - akár 25 évig. E célra a poliuretán festék is jó. Például egy kétkomponensű alapozó zománc az ilyen tulajdonságok szimbiózisa, mint a kopásállóság és a rozsda-megelőzés.

Ezenkívül fagyálló, mentes a tenger és az édesvízi hatások ellen, fényes ragyogással. Vannak még félfényes poliuretán festékek is.

Ha szükséges tükörfesték króm alatt is létezik. Két fajtája van, de csak kétkomponensű lesz a fémszerkezet festésére.

Az alkalmazási folyamat egy kicsit bonyolultabb, mivel a festés előtt gondos felszíni előkészítést igényel, és védő lakkréteget hoz létre, de az eredmény nem különbözik a valódi krómtól. Ilyen festékekkel dolgozni kell egy permetezőt.a festékhengerek és a kefék nem alkalmasak.

Alkalmas bármilyen méretű szennyeződés vagy kopás fémezett felületére történő nyomtatáshoz. fém jelölő. Biztonságosan erősen pigmentált tintákat használ, víz- és hőálló, átlátszatlan, hosszú időn át nem veszik el a fényerőt, és kényelmesek.

Nitrokraska (nitro-zománc, nitrocellulóz) - Egy másik típusú bevonat, amelyet úgy kapunk, hogy a cellulózot salétromsavval kezeljük. Eladásra kész, nem igényel hígítást. Az ultragyors száradási sebesség különbözik, ezért leggyakrabban permetezéssel alkalmazzák. Olcsó. Nagyon vonzó megjelenésA festés során keletkező újabb plusz a nitro-zománc. De figyelembe kell vennünk, hogy egy szép bevonatot csak hosszú és alapos előkészítéssel nyerünk a festés előtt.

Egyéb hátrányok:

 • éghetőséget;
 • nagy toxicitás;
 • volatilitás;
 • az a követelmény, hogy csak száraz helyiségben kell dolgozni (a nedves épületben a struktúrák felületén fehéres szivárgás keletkezhet);
 • törékeny - elrepülhet a bevonattól ütközéskor.

Ezen túlmenően a nitrocellulóz más típusú festékekkel nem kompatibilis: nem alkalmazható semmilyen bevonatra, csak önállóan.

szín

A modern ipar lehetővé teszi a fémfelületek szinte bármilyen színben történő festését a tulajdonosnak. Alapvetően ezek egyszerű színek: kék, piros, fehér. Mi a teendő, ha komplex árnyalatra van szüksége?

Ön is kaphatja magát, vagy segítséget kérhet szakemberektől. Három lehetőség:

 • színezés;
 • az azonos típusú festék különböző színeinek keverése;
 • egy speciális por hozzáadása.

A színezés a kívánt színszín-színezék színének kiegészítése az alapfehérjéhez. Ha az árnyék nagyon összetett, több szín is hozzáadható. A legjobb vízalapú készítmények - szilikon, akril színezésére.

Kétféleképpen - számítógépes színezés és manuális. Mindkettő nem könnyű. Az első esetben a kompozíció kiválasztása elvégzi a számítógépet, célszerű olyan esetekben, amikor meg kell ismételni a színezést (például nem elegendő vegyes lefedettség).

Ennek az opciónak a pontossága azonban lecsökken, és az öröm nem olcsó. Ami a kézi színezést illeti, itt szinte bármilyen árnyalat érhető el, de fennáll annak a kockázata, hogy nem lehet megismételni pontosan a második alkalommal, ha szükséges.

Több szín keverésekor a működés elve ugyanaz, csak fehér, de más színű. Például: kap narancssárga keveréket piros és sárga.

Lehetőség van bonyolultabb színes megoldások elérésére. A módszer alkalmas olyan bevonatokra, amelyek színezése nem megfelelő.

Ami a pormódszert illeti, a legjobban akkor alkalmazható, ha egy fém - ezüst, bronz - utánzatot kell készítenie. Például rézpor segítségével festéket kaphatsz a réz alatt.Minél nagyobb a fő festékpor összetétele, a legértékesebb hatása az értékes fémnek a végén. Az optimális arány 20-80%.

Például a krómozott festékek, amelyek tükörbevonattal rendelkeznek, arany vagy ezüst fémlemezre kerülnek, a felületre színt kapnak - réz, bronz, szivárvány. Egyébként ezek a festékek meglehetősen megfizethetőek.

Fekete és szürke alkalmasak nem lakóépületekre, és az élettér számára jobb választani a világosabb színeket: zöld, kék, piros, narancs.

Ha kalapács hatású festéket választunk, hasonlóan a kovács kalapácsának nyomaihoz, a színtartománya szerény. Standard fekete, fehér és több más egyszerű színből áll. De a terméket aranyból, rézből vagy bronzból festhetik. Ennek az az előnye, hogy az ilyen festékek felhasználásra készek. Nem kell keverni és por formájában feloldani, de csak nyissa ki a fedelet, és alaposan keverje össze.

A fémfestékek mindegyik gyártójának saját színpalettája van, némelyiknek nagyon széles, valaki számára - csak alapszín. A fogyasztónak lehetősége van arra, hogy az Ön ízlésének és pénztárcájának megfelelő terméket válasszon.

Hogyan válasszuk ki?

A fogyasztó által választott fémfesték számos tényezőtől függ. Ha a tervezést magas hőmérsékletnek tervezték, akkor az olaj- és alkidfajták is képesek lesznek, 80 ° C-ig terjedő fűtés ellenállnak. Az akril festék alkalmas központi fűtőelemek festésére, bizonyos epoxi- és alkidfestékek típusaira, amelyek könnyen elviselik a 120 fokot.

A legtöbb hőálló:

 • poliuretán festék - legfeljebb 150 fok;
 • epoxi-bitumen - legfeljebb 400 fok;
 • szilikongyanta alapú festékek - legfeljebb 600 fok, például a sütő festésére alkalmas.

Ha fontos a festés nem volt mérgező, a legjobb választás az olaj vagy az akril. Az akrilfesték sok esetben a legelőnyösebb, mivel tartós és nem gyúlékony. Nemcsak a belsőépítészet, hanem a fém, más vas tetőelemek festésére is használható, ha az eredeti festék kiégett, vagy korrózió jelei jelennek meg.

Az alkid festékek mérgezőek, de népszerűségük magas ragasztási tulajdonságokon alapul. Ha a szerkezetnek korrózió elleni védelemre van szüksége, akkor a primer-zománc lesz., nem rosszabbak a rozsda munkájában szokásos kompozíciókhoz képest. A poliuretánvegyületek alkalmasak nulla hőmérsékleten történő alkalmazásra.

A bejárati ajtók festésére alkalmas kalapácshatással rendelkező bevonat. És hagyja, hogy a fémkerítést hagyományosan alkid-, olaj-, polivinil-klorid festékkel, valamint klórozott gumi alapú zománcgal festjük.

A termék azon részeinek festésére, amelyeknek sötétben kell lenniük, fényvisszaverő festék (más néven retroreflektív) festék. Akril, poliuretán, alkid alapú.

Ha a kerítés horganyzott vagy alumínium, akkor az egyetlen lehetőség a diszperziós akril festékek. A fogyasztók szerint ebben a szegmensben a Cycrol festék a legnépszerűbb. A csomagolást aeroszoladagolóval, vödörben, konzervdobozban porlasztó dobozban készítik.

Abban az esetben, ha fémcsöveket vagy csővezetékeket kell festeni és egyidejűleg szigetelni, a fém vékony folyékony kerámia hőszigetelése megtörténik.

Egykomponensű, víz alapján készült, védi az acélszerkezeteket a korróziótól, méretarányú vagy rozsdásodó.

A legjobban megfelelő fémtermékek díszítésére akril festékek, akár allergiára is felhasználhatók. Az ilyen típusú bevonatoknak mindig "dekoratív" jelöléssel kell ellátniuk. Sok különböző árnyalatban vannak, de arany és ezüst a legjobbak a fémek díszítésére.

A hazai gyártók anyagainak megvásárlásakor jobb választani azokat, amelyeket a GOST szerint készítettek. Ezután számíthat a jobb minőségű, nagyobb teljesítményű tulajdonságokra.

Belső munkához

Ezekben az esetekben olaj- és akril típusokat használnak. Ezek nem mérgezőek, gyorsan száradnak, megtartják a színt, ha nincsenek állandó külső hatások a festett felületre. A Nitroemal-t gyakran is használják, mert nem kompatibilis a nedves környezettel.

A mérgező festékek, mint például az akril vagy az epoxi használata, jobb a belsőépítészet elkerülése, annak ellenére, hogy tartósságuk és a felülethez való jobb tapadás.

Egy adott típusú bevonat megválasztása a festést igénylő termék jellemzőinek figyelembevételével történik, valamint azon tényezők hatása, amelyekkel a festett felület működés közben hatással lesz: magas hőmérséklet, páratartalom, közvetlen napfény stb.

Külső kivitelben

A szabadtéri munkák előállításához célszerű „időjárásálló” festéket vásárolni, mivel összetétele kifejezetten az utcára van tervezve, figyelembe véve a környezeti hatásokat. Ez a típusú bevonat nagy molekulatömegű szilikonokból áll.

A galvanizált felület festéséhez nem minden festék alkalmas. Neki van egy külön anyagcsoport. Ezek lehetnek por alakúak, amelyeket hígítani kell, vagy kész keverék formájában.

A fémszerkezet külső felületre történő felkészítéséhez a felületet a lepedéktől, a portól, a szennyeződéstől és a rozsdától is megtisztítják, ha a festék nem rozsdásodik. Szükség esetén a felületet is zsírtalanítják.

Legjobb kültéri munkához kalapács hatású festékek. Minőségi pontszámuk a legmagasabb.. Azonban a magas fogyasztás és a magas ár miatt jobb választani, ha egy kis felületet szeretne festeni. Azt is tudnia kell, hogy az ilyen típusú festékhez ugyanazon a márkájú primer alkalmazása szükséges. Ha a fogyasztó nem korlátozza a költségeket, akkor ez a bevonat bármilyen felület festésére alkalmas.

Híres gyártók és vélemények

Finnországban, Svédországban és Oroszországban a vezető dekoratív festékek gyártója a vállalat Tikkurila. Az orosz piacon a vállalat több mint 10 éve működik, ezért még azoknak is ismert, akik távol állnak a javítási munkától. A márka alatt gyártott termékek állandóan népszerűek a fogyasztók körében, mivel magas színvonalúak és minden árszakaszon képviseltetik magukat: gazdaságosság, közepes és prémium.

A Tikkurila bevonat kopásálló, nem érintkezik kenőolajokkal és mindenféle zsírral.. A cég belső és külső festékeket gyárt. A hőálló festékek is raktáron vannak. A vállalat termékeinek visszajelzése túlnyomórészt rendkívül pozitív. Ehhez számos termék és az ízlésének és a pénztárcájának választása teszi lehetővé.

"Novbythim" - hazai gyártó. A cég "3 in 1" primer-zománcot termel, amely nem csak dekoratív, hanem védőbevonat is. Alkalmas belső és külső, fényes és matt bevonatokhoz. Plusz ez a bevonat ellenáll a hőmérsékleti ingadozásoknak és a környezeti hatások megnyilvánulásának: akár -10 ° C-os hőmérsékleten is alkalmazható. A Novbythima termékeire vonatkozó vásárlói vélemények többnyire jóak. Megjegyzendő, hogy az "ár-minőség" és az alacsony ár, az áruk elérhetősége elvileg.

Egy másik márka - Hammerite (gyártó: Akzo Nobel) - A korróziógátló festékek gyártásának alapja, valamint a festési technológia közvetlenül a rozsdán. A bevonatnak pikkelyes szerkezete van, és ez egy további akadály a nedvesség és a levegő útjában a fém felületre. A bevonatokat nagy tapadóképesség jellemzi, még akkor is, ha korróziót alkalmaznak.. A megjelenés tartóssága - legalább 5 évig. Ezek a színek is érdekes és szokatlan textúra. A márka lefedettségének fogyasztói véleménye többnyire pozitív, az egyetlen negatív a Hammerite termékek magas költsége.

Természetesen a piacon még mindig nagyon sok termék található a különböző gyártóktól, csak választani kell.

Hasznos tippek

 • A festéket - 15 és +25 ° C közötti hőmérsékleten kell tárolni. A legtöbb bevonat alkalmazása előtt szobahőmérsékletre kell melegíteni. A termék minősége elvesztése nélkül - legfeljebb 6 hónap. Aztán el kell dobni.
 • A fűtési rendszert csak akkor kell festeni, ha a készülék ki van kapcsolva. A legjobb az egészben, amikor a fűtési szezon véget ért, azaz a nyári időszakban. Ebben az esetben a 150 Celsius fokos hőmérsékleten ellenálló festéket alkalmazzuk.
 • Színesfémek színezéséhez csak speciális típusú primereket használnak.
 • Ahhoz, hogy a kemencét meg lehessen festeni, olyan festéket kell használnia, amely 500 Celsius foknál magasabb hőmérsékletet képes elviselni.
 • A fémszerkezetek külső festésére szerves oldószereket kell használni.
 • Ha a festeni kívánt területet elrontja a felszíntől elhagyó sors sorsa, akkor a festés előtt el kell távolítani őket.
 • A munka megkezdése előtt érdemes ellenőrizni a festék hőmérsékleti jellemzőit az objektum hőállóságának való megfelelés érdekében.
 • Ha a fémszerkezet bevonata alacsony hőmérsékletű időszakban történik, akkor jobb, ha egy téli gyorsan száradó festéket készít, például egy gyors metróval. Az ilyen típusú vegyületeket legfeljebb -20 ° C hőmérsékleten alkalmazhatjuk.
 • A fémbevonat tilos az ivóvízzel érintkező felületekre.

Hogyan válasszuk ki a festéket fémre, amit az alábbi videóból tanulhat meg.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba