Vízalapú fafestékek: típusok és jellemzők

A fafelületeken végzett munka befejezésekor a víz alapú festék a legjobb festékanyag. Külső és belső javítások esetén többféle vízoldható színezéket terveznek. Különbségük a nitrokrasok, az alkid és az olaj színező készítményektől az, hogy ezek a vízalapú festékek nem tartalmaznak mérgező illékony vegyületeket, amelyek veszélyesek az emberi egészségre. Amellett, hogy a víz alapú zománcok szagtalan festékek, a fent említett analógokkal ellentétben nem tartalmaznak gyúlékony vegyületeket, és ezért tűzálló festékek.

A színező készítmények fajtái és jellemzői

A festék pigment mellett a kötőanyag-komponens feloldódik a szokásos vízben ilyen festékekben, ezért ezek a festékek a víz-diszperziós csoportba tartoznak, míg más típusok kémiai oldószereken alapulnak. A fa festékét vízalapúnak nevezzük, ha a kötőanyag komponens folyékony.

A festékek gyártásánál a víz diszperziós csoportja latexet használt. Ezek lehetnek polimer mesterséges gyanták és természetes gumi. A festett fa felületén egy festett fa felületen rezisztens film képződik, mivel a festett bevonat megszárad, amikor a latexmolekulák egymáshoz kötődnek.

A víz-diszperziós festékek és lakkok típusainak megoszlása ​​a festékben lévő kötőanyag-összetevő jellegétől függ.

Különbségük a színezékek teljesítményjellemzőiben rejlik. Némelyikük a gyenge nedvességállóság miatt kizárólag beltéri faanyagokhoz használható, míg mások kültéri, kültéri falakhoz, dekorációhoz is alkalmasak.

akril

Az akril színező készítményeket az ár és a minőség optimális aránya jellemzi. Ezek pigmentekből, poliakrilátokból és töltőanyagokból állnak. Az utóbbi sima festett felületet teremt, és megvédi a fát a penészgombáktól és más mikroorganizmusoktól. Az akrilfestékek összetétele a habzásgátló anyagokat, a tűzgátló anyagokat és egyéb segédanyagokat is tartalmazza.

Az ilyen típusú festékek előnye abban rejlik, hogy sokoldalúságuk és alacsony költségük van a többi víz-diszperziós festékhez és lakkhoz képest. Az akrilfestékek nagyon gyorsan száradnak (így több réteg is alkalmazható naponta), és nagyon tartósak.

Szárítás után az akril sűrű réteget képez, amelyet az ultraibolya sugárzás, a nedvesség, a hőmérséklet-változások és a mechanikai stressz ellenáll.

Az ilyen festék színe lehet fekete, fehér, ráadásul más színek is hozzáadhatók hozzá. Az akrilbevonat vékony rétegben fekszik a felületen, és lehetővé teszi a fa szerkezetének fenntartását. A textúra megjelenése mellett azonban a fafelület minden hibája is kiderül, ami az ilyen festék kétségtelen hátránya.

Akril festék kiválasztásánál, amely a fenti okok miatt alkalmas külső és belső javítási és befejezési munkákra is, meg kell jegyezni, hogy szárítás után az árnyékváltozás következik be. Ezért a hibák elkerülése érdekében meg kell festeni őket egy kis felületre, és meg kell nézni, hogyan fog kinézni a festék kiszáradása után.

latex

A poliakrilátok egyfajta szintetikus latex, de ebben az esetben a latexfesték egy butadién-sztirol alapú anyagra vonatkozik. Az ilyen vízalapú készítmények olcsóbbak, mint az akril, de kevésbé tartós bevonatot képeznek.

A sztirol-butadién nedvességálló, kopásálló és rugalmas. Egyenetlen felületeken, festett fa falakon vagy mennyezeten dolgozhatnak. Lehet mosni, és egy ilyen bevonat élettartama meglehetősen hosszú.

Azonban a latexfesték a szélsőséges hőmérsékletektől és a sárgától az ultraibolya sugárzástól repedik, így csak beltérben használható.

A tiszta latex színezése kevésbé gyakori. Általában a termék költségeinek csökkentése és minőségi jellemzőinek megőrzése érdekében a mesterséges gumi különböző típusai azonos összetételűek. Példa erre az akril latex festék. Összetételében a sztirol-butadiént akrilátokkal kombinálják, így szabadtéri használatra is használható.

Szilikon

Ezek poliorganosziloxánokon vagy szilikonokon alapulnak. Az ebbe az osztályba tartozó polimerek a legjobban ellenállnak a nedvességnek. A festett fafelületen képesek hidrofób öntisztító fóliát készíteni. Ezért ezeket a színezőket homlokzatokra használják.

Ezek a festékek rugalmasak és hatékonyan védik a fát a penészgombáktól és más mikroorganizmusoktól, gőzáteresztő és antisztatikusak. A szilikon festékkel bevont felület ellenáll a hőmérsékleti változásoknak és nem alakul át szélsőséges hőmérsékleten. A szilikonfestékek élettartama eléri a 25 évet, amelynek során ezek a festékek sokoldalúsága révén megkülönböztetik eredeti fényerejüket és színtelítettségüket. Mint az akril, a szilikonfestékek fehér színben kaphatók, de a RAL palettán bármilyen színnel is festhetők.

A tiszta formájú szilikon nagyon drága anyag, így a tömeggyártásban a szokásos akril festékek, amelyekhez kis mennyiségű poliorganosziloxán van. Ez lehetővé teszi, hogy jelentősen javítsa a standard víz-diszperziós festék teljesítményét, költségének enyhe növekedésével.

Polivinil-acetát

Ez a fajta vízalapú színező készítmény az egyik legjobb anyag a belső fafeldolgozáshoz. A polivinil-acetát festékkészítmények tulajdonságai függenek a hozzáadott lágyítóktól, és közös jellemzőik a tűzbiztonság és a kémiai ellenállás, a rugalmasság és a kopásállóság. Ezek a festékek ellenállnak az ultraibolya sugárzásnak és jó tapadást képeznek a fa felületén.

A többi latex anyagtól a legvilágosabb színüktől eltérően viszonylag alacsony áruk van.

Az ilyen típusú festékek hátrányainak listája azonban nagyon széles:

  • A legfontosabb az alacsony nedvességállóság. Ha más víz-diszperziós festék készítményeket csak addig lehet feloldani vízben, amíg azok megszáradnak, akkor a poli (vinil-acetát) festékeket vízzel könnyen le lehet mosni még néhány évig tartó festés után.
  • Ők is félnek az alacsony hőmérsékletektől, így ez a fajta festék a kültéri használatra teljesen alkalmatlan.

A fenti anyagokon kívül a víz-diszperzió színező készítmények előállítása isopren, uretán és más szintetikus gumi típusok és ezen polimerek különböző kombinációi alapján történhet. A festékanyag tulajdonságai miatt ez a körülmény kissé tükröződik. Mindegyik kitűnőnek bizonyult a fán végzett munka során: megvédi a rothadástól, könnyen megadja a kívánt színt, és nem mérgezi a levegőt káros füstökkel. Emiatt ezek a festékek a tökéletes befejező anyag.

A festék mellett a fafelületekre egy másik, vízben oldódó színezőanyag is van - fafolt. Nem tudja megvédeni a fát a károsodástól, de gyönyörű árnyalatúvá teszi, miközben megtartja a textúráját. Ezért a fafesték a befejező anyagok közé tartozik. A festéssel festett felületet lakk is megnyitja.

A viaszot tartalmazó vízalapú festékek tulajdonságait lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba