Matt festék: előnyök és hátrányok

 Matt festék: előnyök és hátrányok

A lakásban vagy magánházban végzett javítási munkák megkezdése előtt minden tulajdonos a belsejébe szeretne húzni. Ma a különböző síkok mattfestése egyre növekszik, ami más dekoratív anyagokkal való kölcsönhatás esetén lehetővé teszi a legmerészebb tervezési ötletek megtestesítését.

A matt festékek pozitív és negatív oldala

A matt festékek a belső térben nem kevesebbek, mint a fényesség. Lehetetlen megmondani, hogy melyik közülük jobb az összetételben, mivel mindegyiknek célja bizonyos dekoratív funkciók megtestesítése. Megjegyezhető azonban az átlátszatlan kompozíciók számos előnye:

 • telített szín;
 • jó bevonási sűrűség, melynek köszönhetően az előző réteg 2-3 új réteggel könnyen festhető;
 • nincs mesterséges és napfényes fény;
 • egy durva szerkezet, amely lehetővé teszi, hogy elrejtse a kis vizuális hibákat a falakban és a mennyezeti szerkezetekben;
 • a szatén síkokkal párhuzamosan lehetővé teszi a szobatérfogat hozzáadását.

A matt festékek negatív aspektusai között szerepelnek:

 • durva felületen a por gyorsan felgyülemlik;
 • óvatos napi ellátást igényel speciális eszközök használatával;
 • A kész burkolaton a hibák jól láthatóak: scuffs, karcolások.

A festék kompozíciók jellemzői

A lakberendezéshez 7 fő festékbevonat van, amelyek kész formában matt felületűek.

 • festékek vízemulzió alapján. Gipszkarton és ásványi nyersanyagok mennyezeti és fali síkjainak feldolgozására használatos. Az ilyen típusú festékek fő előnyei: elfogadható ár, gyors szárítás.
 • Ásványi festékek. Alapul szolgálnak a hígított mész vagy tégla. A szerkezet hasonlít a fehérre, így az ásványi festékeket főként mennyezeti bevonatokként használják. Az ár elfogadható, de a megoldás nem tolerálja a nedvességet, és tiszta vízzel mossuk le.
Ásványi festékek
Vízemulzió alapján
 • Szilikát festékek. A kompozíció hasonló az előző típusú festékbevonathoz, de alapja a folyékony üveg. Emiatt a szilikátfestékek megnövekedett nedvességállósági együtthatóval rendelkeznek.
 • Festékek PVA-val. Ezek alapja egy polivinil-acetát emulzió. Az ilyen kompozíciókat falak és mennyezetek feldolgozására használják meleg, száraz helyiségekben. Az oldat megszáradása után homogén gőzáteresztő film jelenik meg a síkban.
pva-val
szilikát
 • Akril festékek. Polimer akrilgyantából készült. A nedvesség ellenálló, jó kopásállósággal rendelkezik. Különböző anyagok síkjainak festésére: fém, gipszkarton, fa, tégla, beton.
 • Latex festékek. Akrilgyanta és mesterséges latexből készült. Magas nedvességállósági együtthatóval rendelkeznek fürdőszobák, WC-szobák és egyéb helyiségek festésére, ahol a nedvesség felhalmozódik.
akril
latex
 • Festék szilikonnal. Az összes fenti bevonat legdrágább. A szilikongyantákat a gyártásukhoz használják. A festékek tartósak, rugalmasak, nedvesség ellenállóak, ezért képesek a szennyezés visszaszorítására, ezért gyakran használják a fürdőszobát, a konyhát, valamint más, nagy nedvességtartalmú tereket.

A leírt készítmények gyorsan, szinte szagtalanok, környezetbarátak (nem tartalmaznak mérgező anyagokat).

A kis részek, egy kis terület és műanyag elemek felületek festéséhez ajánlatos spray-festéket használni a dobozokban. Olyan oldószert tartalmaznak, amely a felület felső rétegét lágyabbá teszi, és így jó tapadást biztosít.

szilikonnal
dobozokban

Hol kell alkalmazni

A matt festék ideális a gyakran üzemeltetett szobákhoz: közintézmények (kórházak, irodák, kávézók, üzletek, oktatási intézmények auditoriája), valamint lakóterek (hálószobák, folyosók, gyerekek). A matt festéket legjobban olyan esetekben lehet használni, amikor a bevonandó felület állapota messze nem ideális (különösen fontos a szobai ajtók, falak és mennyezetek esetében). A matt festéknek a festett felületre eső fény szórására való képessége miatt könnyen elrejtheti az összes hibát és szabálytalanságot.

A matt festéket a tervezők használják, hogy a lakások belső terét sokkal gyakrabban hozzák létre, mint a fényes. Ők Elegánsnak tűnnek, alkalmasak minden szobára, beleértve egy tágas, jól megvilágított nappalit is.

A közepes árú szabványos matt festékeknek alacsony a küszöbállósági küszöbértéke, ezért a magas szennyezésű helyiségekben drága bevonási lehetőségeket kell választani.

Felület előkészítés festésre

A festék felületre történő felhordása előtt meg kell szüntetni a vizuális hibákat.

 1. Ha nyilvánvaló károsodások vannak a felszínen és erősen észrevehető geometriai arányok görbülete, akkor a felületet ki kell egyenlíteni egy kiindulási gittzel, amelynek rétegvastagságának legalább 30 mm-nek kell lennie.
 2. A repedések és a hornyok elrejthetők egy simítóhab segítségével, amelyet egyenletesen kell felhordani egy vékony réteggel a teljes felületre.
 3. Amikor a felszín minden szintjén végzett munka befejeződött, a finom érdesedés finom szemcsés csiszolópapírral kiküszöbölhető.

Az ásványi nyersanyagokból származó anyagok használata előtt az utóbbit egy alapozóval kell kezelni, hogy lezárja a pórusokat és biztosítsa a kiváló minőségű tapadást.

Alapozó vagy őrlemény használható primerként.

Az alapozó védi a felületet a portól, javítja a tapadást, nem igényel több réteg alkalmazását, biztosítja a festék egyenletes felszívódását, ami egyenletes színt és az alkalmazott bevonat hosszú élettartamát jelenti.

A festés szakaszai

Az átlátszatlan festék- és lakkbevonatok rajzolása a technológiánál nem különbözik más típusú festékekkel végzett munkától. A felület festését kézzel végezhetjük el - széles ecsettel vagy görgővel a festéshez, valamint mechanikai eszközök - kompresszor vagy szórópisztoly használatával.

A nem festett felületeket polietilénnel, újságokkal vagy maszkolószalaggal kell fedni.

Elsőbbséget kell biztosítani a hozzáférhetetlen helyek festésére. Ezután sétáljon egy kört, kezdve a szoba távoli sarkából.

A belső szobalányok és az ablakok nyílásait legjobban keskeny kefével borítják. Annak érdekében, hogy az üveg ne roncsolódjon, papírszalaggal kell ragasztani, vagy mosószappanos oldattal fedni.

Jobb egy nagy terület (mennyezetek, falak) felületeket festeni egy bársonyos görgővel egy hosszú fogantyúnál.

A festés befejezése után azonnal mossa meg a kezét és a festékszerszámokat meleg vízben, tisztítószerrel.. Az összes szín (fekete, piros, kék, fehér, szürke) mattfestéke (mély-matt, félmatt) aeroszol formában vagy ecsettel felhordva jól mosható, amíg szárazak.

Részletesebben arról, hogyan kell megfelelően festeni a falakat matt festékkel, megtudhatja a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba