Latex festék: mi és hol alkalmazzák?

A latex festékek népszerű befejező anyagok, és a fogyasztók körében nagy a kereslet. Az anyag az ókori Egyiptom napja óta ismert, ahol festményeket készítettek. A 19. század közepétől kezdve az emulziót aktívan használták külső felületek és belső terek festésére, szappan vagy mész hozzáadásával olajösszetétel volt.

Napjainkban a latex festékek olyan polimer részecskéken alapuló vizes emulziók, amelyek bármilyen színben, színsémákkal festhetők.

Leírás és jellemzők

A latex festék csak fehér színben kapható. Szintetikus latexes vízen alapul. Amíg a latex részecskék folyadék jelenléte miatt a felületre kerülnek. A fal felszínére való felhordás után a víz elpárolog, és a színező részecskék egymással összeolvadnak, így egy filmet képeznek. Az anyag jó tapadást mutat az alapfelülethez, a szárított festék nem húzódik le és nem buborékol.

Az emulzió univerzális, könnyen használható és számos előnye van:

 • Viseljen ellenállást. A latex festékkel festett felület hosszú ideig megtartja az eredeti megjelenést. A festék nem reped, vagy nem húzódik le;
 • A szag hiánya. Ez a minőség a latex egyik fő előnye;

A javításokat gyermekek jelenlétében végezhetik, nem igényelnek további intézkedéseket a festékszagtermékek vagy háztartási tárgyak felszívódásának megakadályozására,

 • Teljes környezeti biztonság és higiénia. A festett felület levegővel halad, és magas a nedvességállósága. Ez lehetővé teszi a nedves tisztítást, és segít a helyiség természetes páratartalmának és kedvező mikroklímájának fenntartásában;
 • Esztétikus megjelenés. A festék különböző fényes értékekben kapható, amely 0 és 100 között változik. Minél magasabb ez az index, annál fényesebb a felület a festés útján. Ez lehetővé teszi, hogy frissítse a szobát, és elegáns megjelenést adjon neki;
 • Hőállóság és tűzbiztonság. A festék ellenáll a magas hőmérsékletnek, teljesen nem gyúlékony és semleges a kémiai reagensekkel szemben. Ez lehetővé teszi, hogy minden típusú helyiséget befejezzen, és korlátozás nélkül végezzen szabadtéri munkát;
 • Gyors szárítás és könnyű alkalmazás. A festett felület teljes száradásának ideje a környezet állapotától függ. Szobahőmérsékleten a festék 2 órán belül megszárad. Az emulzió rugalmassága és nagy tapadása elősegíti az anyagnak a falra való alkalmazását és kiküszöböli a rögök terjedését és kialakulását.

A latexemulziók hátránya, hogy szükség van a fal előkezelésére egy primerrel. Ha ez nem történik meg, akkor a gomba, penész és kórokozók valószínűsége magas. Ez annak köszönhető, hogy a latex a baktériumok számára kedvező környezet.

típusok

A latex festék a modern építési piacon széles körben kerül bemutatásra. Az emulziók összetétele, teljesítménye és megjelenése különböznek. Belső munkához a következő típusok tartoznak:

 • Polivinil-acetát. További ismert vízemulziós és víz diszperziós oldatok. Az emulziót PVA szerkezeti ragasztó alapján állítják elő, és mivel a készítményben nincs oldószer, a festéknek nincs szaga. Kiváló tapadás, alacsony viszkozitás, könnyedén elhagyja a kezét és a ruhákat.Szárítás után mérsékelt kréta hatása van, ezért csak a mennyezet vagy a nehezen elérhető helyek fűtött terekben történő festésére ajánlott. Alacsony fagyállóságú, ezért nem alkalmas hideg raktárakban, garázsokban és nyaralókban való használatra. A gyakori nedves tisztítással fokozatosan le kell mosni a falakat. A latex festékek teljes sora a leginkább költségvetési lehetőség;
 • Sztirol-butadién-zománc vízalapú, magas nedvességtartalommal és tartóssággal rendelkeznek. Minden beltéri helyiségben ajánlott. A hátránya az, hogy az ultraibolya sugárzásnak kitettnek tűnik. Ideális konyhákhoz, folyosókhoz és folyosókhoz;
 • Akril festékek nagyon magas minőségű és tartós zománcok. A festett felület szennyeződésmentesítő hatású és gőzáteresztő képességgel és korrózióállósággal rendelkezik. Az akrilot két rétegben alkalmazzuk, ami lehetővé teszi a falak kis repedéseinek és hibáinak elfedését. A bevonat akár 5000 nedves tisztítási ciklusnak is ellenáll, így a konyhában és a fürdőszobában biztonságosan használható. A zománc nem hajlamos elhalványulni, ami lehetővé teszi, hogy a napfényes helyiségekben falakat festessen anélkül, hogy a színek fényessége és az eredeti megjelenés elvesztené. Magas teljesítményének köszönhetően a festék belső és külső munkákhoz is használható. Alkalmazható gipszre, vakolt felületekre, betonra, gipszkarton lapokra, téglafalra és fára. Ideális festéshez. A mosható felület selymes fényes hatású, és kiváló belső megoldás a nappali és a csarnokok kialakítására.

A megjelenés és a szerkezet latex festék matt és fényes. Az első típus, a matt kivételével, félig fényes és mélyszatén kivitelű lehet. Ez a típusú zománc jól maszkolja a falak tökéletlenségeit, de vizuálisan csökkenti a helyiséget, ezért ajánlott tágas és világos terekben. A második típus fényes, félfényes és szuperfényes, nagy kopásállóság és vonzó megjelenés jellemzi.

A fényes kompozíciók hátránya, hogy nem képesek elrejteni a falak hibáit és a magas árat.

Hogyan válasszuk ki a színsémát?

Háromféle színséma létezik: vízoldható, szerves oldható és univerzális. Kiválasztásakor gondosan tanulmányozni kell a megvásárolt festék tulajdonságait, és győződjön meg róla, hogy kompatibilis a meglévő emulzióval. Ezután válasszon egy színt, miután korábban megvizsgálta a tónusokat, amelyek fényereje és telítettsége függ az alap színétől és a hozzáadott festék mennyiségétől. A modern piacon a színsémák széles színválasztékban kaphatók, ami lehetővé teszi a teljes spektrum megvásárlását, beleértve a fekete színt is.

Ezután tesztelje a színsémát. Ehhez keverjünk egy kis festéket emulzióval, és alkalmazzuk az elkészített felületre. Értékelje az eredményt a nap folyamán természetes fényben, és miután a festék teljesen megszáradt. Ily módon a színezett felület fényességének mértékét is meg lehet becsülni. A festéket fokozatosan kell hozzáadni az emulzió keverése közben.

Hogyan válasszuk ki?

A latex festék kiválasztásakor gondosan meg kell vizsgálnia a jelöléseket, amelyek indikátorai az emulzió összes műszaki jellemzőjét tükrözik. Fontos paraméter a rejtőerő, amely az egy négyzetméternyi felületű bevonattal rendelkező anyag fogyasztását jelzi. A mutató segítségével pontosan meghatározhatja a dobozok kívánt számát. Figyelmet kell fordítani a keverék tixotrópiájára. Ez az index a sűrítés és a teljes szárítás idejét jelzi, ami szintén fontos, különösen akkor, ha a javítási idő időben korlátozott.

Fontos tényezők a kopás és a nedvesség ellenállás. Értékeik a csomagoláson is megjelennek. A zománc tulajdonságait figyelembe kell venni a fürdőszobában vagy a konyhában használt festék kiválasztásakor. Egy hálószobához és egy nappalihoz viszonylag alkalmasak az alacsony nedvességállóságú és 3000-es száraz kopásciklusú keverékek, valamint figyelembe kell venni a működési és telepítési hőmérsékletet.

A kültéri munkákhoz a külső agresszív környezeti hatásokhoz illesztett zománcot kell választani, és nem kell használni a szobán belüli festésre szánt zománcokat. Az utcai modellek magas fény- és nedvességállósággal, valamint magas gőzáteresztő képességgel rendelkeznek.

A kemence festésére nagy matt felületű, nagy hőhatású zománcokat kell kiválasztani. Ellenkező esetben az állandó cseppektől és a magas hőmérséklettől való megvilágítás elhomályosodhat. A műanyag felületek festéséhez kültéri használatra kell használni a zománcot.

Lehet-e festeni egy fát?

Latex festékek széles körben használatosak az ablakok, ajtók és ablakpárkányok fa felületén. A fafelületek zománcai a külső és belső alkalmazásokhoz is használhatók, és a pigment és a sűrítőanyagok arányában különböznek. A fa felületén az emulzió szárítási ideje 20-120 perc, függ a fa lazaságától és nedvességtartalmától, valamint a környező tér hőmérsékletétől.

A latex festék használata jelentősen megnöveli a fa felületének élettartamát. Ez azért érhető el, hogy a zománcgal festett felület jól halad a levegőn, lehetővé téve a fa lélegzését. Ez csökkenti a penész és a rothadás kockázatát. A magas páratartalmú helyiségekben a fa latex festékét nem szabad használni. Ez a fa pusztító baktériumainak megjelenéséhez vezethet.

A fa felületeket két rétegben kell festeni. Ez annak köszönhető, hogy a fa jól fest a festéket, és a zománcot kétszer kell felhordani, hogy jobb bevonatot képezzen.

A gyártók áttekintése

A márkás termékek a hazai gyártók körében népszerűek. "Lakra". A cég több mint 20 éve gyárt festéktermékeket. A festék- és zománcgyártás területén szerzett éves tapasztalatok és legújabb fejlesztések alkalmazásával a vállalat kiváló minőségű termékeket állított elő, amelyek tulajdonságai és műszaki jellemzői semmiképpen sem rosszabbak a kiemelkedő külföldi partnerekkel.

Az orosz cég nem kevésbé ismert termékei "Olympus". Meglehetősen megvásárolható, és sok pozitív visszajelzést ad. A cég a festéktermékek teljes választékát gyártja, magas színvonalú, megfizethető áron.

A finn Tikkurila, a német Caparol és az angol Dulux megérdemelten tekintik az európai piac vezetőinek. A vállalatok termékei a legmagasabb színvonalúak, és a világ minden táján nagy igényük van.

Gyönyörű példák a belső térben

A latex festéket széles körben használják a nappali, a hálószobák és a gyermekszobák díszítésére. A színezett bevonat lehetővé teszi, hogy érdekes művészi képeket hozzon létre, és a belső térhöz jusson.

 • a falak diszkrét hangja a gyengéd Provence-nal összhangban;
 • élénk színek a minimalizmusban - stílusos és tömör;
 • a sötét árnyalatok és a belső tér szigorú vonalai hangsúlyozzák a tér geometriáját;
 • a modern belső színek változatossága;
 • a latex belső zománc melegen és fényesen tölti ki a szobát;
 • színezékek használata egy szokatlan megjelenés létrehozásához egy tini szobában.

A következő videó Prolatex Farby Kabe Latex festékének áttekintése.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba