Az olajfestékek finomságai

 Az olajfestékek finomságai

Az Oroszországban aktívan használt sokféle színező készítmény közül az olajfestékek mindig jelen vannak. De még a használatuk hosszú története sem teszi lehetővé a legtöbb ember számára, hogy a színezékekkel kapcsolatos ismereteiket teljesnek tekintsék. Eközben a csoport általános neve mögött az eredeti technológiai megoldások egész sora van. Csak a jelölés pontos jellemzőinek és sajátosságainak ismeretében megértheti a festékek és anyagok körét, és megteszi a megfelelő választást.

Különleges jellemzők

Olajfesték, vagy lenolaj mindig olajokból készül, a legtöbb esetben lenmagból és kenderből, néha ricinusolajból. Nem rendelkeznek magas párolgási sebességgel, és egyes fajok nem képeznek illékony vegyületeket szobahőmérsékleten. Ez az oka az olajfestékek - mind a belső, mind a külső számára - nagyon hosszú száradási idővel rendelkeznek. Az olajréteg, amely a bevonat felületén csak néhány tized millimétert vesz fel, csak néhány hónap múlva teljesen elpárolog.

De szerencsére van egy másik kémiai mechanizmus - a polimerizáció légköri oxigén hatására. Ez a folyamat szigorúan előfordulhat a legvékonyabb filmben, amely közvetlenül érintkezik a levegővel, nincs előrehaladás az oxigénbe.

Ennek eredményeként bármilyen olajfesték csak vékony rétegben alkalmazható; Az eljárás további gyorsítása érdekében a szárítóolajokhoz szárítókat adunk, azaz a katalizátorokat, de még az ilyen adalékanyagokkal is, a szárítás legalább 24 órán belül befejeződik. A GOST 1976 szerint a természetes szárítóolajnak 97% -nak kell lennie, amely feldolgozott növényi olajokból áll, a szicátumok a térfogat többi részét felveszik, és egyéb adalékanyagok egyáltalán nem engedélyezettek.

struktúra Oksol szárító olajok A GOST 1978 az alábbiak szerint alakult: 55% -a természetes olaj, amelyet oxidáltak, 40% oldószer, a maradékot pedig a szárítószer használja. Költsége kisebb, mint a természetes márkáké, de a fehér szeszes receptben való jelenléte nem teszi lehetővé, hogy a keverék biztonságos legyen. Az egyesített szárító olajok képződése ugyanazon alapanyagokból származik, de az oldószer koncentrációja 30 térfogat% -ra csökken. Az alkidkeverékek receptje ugyanaz a gyanta - glifál, pentaftalikus, xhtftál. A szintetikus gyógyszerek 100% -ban olajfinomító és más összetett iparágakból származnak.

Az olajfesték töltőanyagaként szárított és porított kaolin, kis frakciójú csillám, talkum. Minden olyan anyag, amely nem reagál a keverék fő részével és szilárd állapotban lesz, megfelelő.

Az olajfestékek pigmentjei mindig szervetlenek. Jellemző színre és fekete-fehérre oszlanak. Az akromatikus festékek elsősorban cinkfehérek, amelyek nagyon olcsóak, de a magas hőmérséklet hatására sárga lesz. A modern olajfestékek fehér színét gyakran titán-oxiddal vagy lipotonnal adják, amely sokkal ellenállóbb a hőre. A fekete tónus a korom vagy a grafit használatával érhető el. Ami az élénk színeket illeti, ezek a következők:

 • Sárga vas metahidroxid, ólom korona;
 • Piros ólomvörös ólom vagy vas-oxid;
 • Kék vas kék;
 • Sötétvörös króm-oxidok;
 • Zöld - ugyanazok a króm-oxidok vagy kobalt vegyületek.

A szárításhoz használt katalizátorok (szicatívok) a mangán, kobalt vagy ólom sók; Nagyon fontos, hogy a szárítószer koncentrációja ne legyen túlzott, különben a film nem lesz elég stabil.

Típusok és jellemzők

Az olajfestékek fő jellemzője a filmképző anyagok koncentrációja. Ezeknek legalább 26% -nak kell lenniük, mivel ez a mutató függ a létrehozott bevonat szilárdságától és annak képességétől, hogy a felületen maradjon. Fontos azonban figyelembe venni, hogy minél több készítményt telítettek filmképzőkkel, annál rosszabb tárolásra kerülnek.

Mindazoknak, akik tapasztaltak, olajfestékekkel kellett foglalkozniuk, biztosan tudniuk kell, hogy erős szaguk van, ami különösen kemény a 20 fokos és annál magasabb fűtés esetén. Ezért az illékony anyagok aránya a normálban legfeljebb 1/10. Továbbá érdemes megfontolni egy ilyen paramétert, mint a színezékek frakcionált összetételét.

Sima csiszolásról van szó, amikor meghaladja a 90 mikronot, és egy finomszemcsés, amikor a részecskék kisebbek, mint ez a sáv.

Milyen gyorsan szárad az olajfesték a viszkozitásától függ; Ez a mutató is befolyásolja a folyékonyságot és azt, hogy az anyag milyen könnyen és egyszerűen eloszlik a felületen. Általában a viszkozitás nem alacsonyabb, mint 65 és nem nagyobb, mint 140 pont, mindkét irányban az eltérések egyértelműen jelzik az anyag alacsony minőségét. A tényleges műszaki mutató mechanikai szilárdságnak és vízállóságnak is tekinthető.

Az alapvető információs olajfesték-gyártókat címkézéssel közlik a fogyasztókkal. Először is vannak betűkombinációk: MA - kevert vagy természetes szárítóolaj, GF - glifál, PF - pentaftal, PE - poliészter. Az első számjegy a külső és belsőépítészetben való felhasználást jelzi, a második a kötőanyag típusát hangsúlyozza, a többit pedig egy adott vállalathoz rendelt indexhez rendezik. Tehát a "PF-115" -et úgy kell értelmezni, hogy "olajfesték egy pentaftalikus bázison, természetes szárítóolaj hozzáadásával kültéri munkához, gyári index 5". Az MA-21 a belső használatra szolgáló kombinált szárítóolaj alapú keverék. Az MA-25 és az MA-22 is hasonló.

A BT-177 egy olaj-bitumen festék, amely a bitumen felületére alkalmazható. A jelenlegi GOST-összetételre vonatkozó jelenlegi adatok szerint teljesen készen áll a használatra. Függetlenül attól, hogy az olajfesték, a zománc vagy másfajta festék- és lakkanyagot csak a sima réteggel lehet felhordani, amely nem rendelkezik külső hibával.

A művészek is aktívan használják az olajfestékeket, és ezeknek az anyagoknak a jellemző hátrányai, amelyekre az építők folyamatosan panaszkodnak, nem jelentősek. Ha az olaj közvetlenül a felületen képződik, a festéket minden használat előtt keverni kell. Csak néhány tónus keverésével lehet igazán eredeti színt kapni. Az ólomfehérítés alapján a sárga nápolyit gyorsan száradó művészeti festéknek tekintik. A tempera színezékek a természetben hasonlóak az olajhoz. Minden művész maga választja ki, mi a legmegfelelőbb neki.

De az építőknek és a javításokat végzőknek természetesen az előtérben más tulajdonságok is vannak. Sok esetben nagyon fontos, hogy a festett felület olajálló legyen, ez a követelmény az ipar, az energia, a közlekedés és néhány más iparág esetében fontos. A csővezetékeknél és a radiátoroknál először a magas hőmérséklet ellenáll. Egyébként az olajfestékek hátrányai egy ilyen területen messze meghaladják érdemeiketés egyetlen szakember sem ajánlja őket, hacsak nem feltétlenül szükséges. Matt felületet hozhat létre, ha mosószappan (40%) oldatot ad a festékhez, először az összes olajos készítmény fényes.

Az olajfestékek kiválasztásakor mindig van ellentmondás az ár és a minőség között. Tehát a természetes lakkokon lévő készítmények mindig drágábbak, mint a szintetikus bázist tartalmazó készítmények.A titán pigmentek mindig több pénzt fizetnek, mint az egyszerű cink fehér. Figyelembe kell venni azt is, hogy a legközelebbi régiókban előállított festékek olcsóbbak lesznek, mint ugyanazok, de távolról is, különösen azoktól, amelyek leküzdték a vámkorlátokat.

Különböző felületek

Kezdetben az olajfestékeket kifejezetten a fa díszítésére használták, és a bankok hagyományosan négyzetméterenként jelzik a fogyasztásukat. m. fa felülete. Meg kell jegyezni, hogy csak tökéletesen tiszta és sima, sima felületek alkalmasak olajfesték felhordására.

Ne vásároljon nagyon olcsó színezőanyagokat, mert lehetetlen, hogy 50% -kal olcsóbbak legyenek, mint mások, minőségük elvesztése nélkül.

A fém olajfestékei a legtöbb esetben természetes lakkok alapján készülnek. 80 fokos fűtésre képesek ellenállni, ami nem teszi lehetővé hasonló anyagok használatát a tetőn és a fűtőberendezéseken a fém radiátorok festésére. Ezen túlmenően a bevonat alacsony tartóssága megnehezíti a szabadban történő felhasználást, például kovácsolt kerítésen vagy más kerítésen.

A műanyag olajfestékek színezése teljesen lehetséges, de az eredmény csak akkor biztosítható, ha a felületek gondosan előkészülnek. Az olajfestmény kompozíciókat gyakran használják művészeti üvegfestészetben, de mivel matt felületet hoznak létre, ezt figyelembe kell venni. A bevonat nem lesz elég hőálló, de felső réteggel való hígítása megvédi a vizet. A betonon és gipszrétegen az olajfesték nem rosszabb, mint a fa vagy a fém. Ha nem érti a különböző festékek különböző felületekre való alkalmazási különbségeit, jobb tanácsot kérni szakemberektől.

Meg kell jegyezni, hogy a fürdőszobákban nem lehet festeni az egész felületet olajfestékekkel. Ne felejtsen el más anyagcsíkot, különben a páratartalom túl magas.

Ha a festéket fára választja, a GOST 10503-71-re összpontosítva, a megfelelőség garantálja a bevonat minőségét. A fapadlót három-négy évente át kell festeni, hogy kiegyenlítse a réteg gyors kopását.

Hogyan kell tenyészteni?

Függetlenül attól, hogy az olajfesték milyen anyagból készült, szembe kell néznie a keverék hígításával. Idővel sűrűsödik vagy szilárdvá válik. A tenyésztés egyetlen elfogadható módja az, hogy hozzáadjuk azt, ami egy bizonyos festék alapja.

Ha a fazék nem túl hosszú, a szárítóolaj hozzáadásával kevésbé lesz vastag. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a lenolajat különböző technológiákkal állítják elő, és a rossz választás révén tönkreteszi az egész terméket. Erős tömörítés után (szárítás) oldószert kell használni. Segítségével festék alapozót készíthet.

A természetes lenolaj alapú festékek csak természetes vegyületekkel hígíthatók. Hígításhoz összetett keverék szükséges:

 • terpentin;
 • Fehér szesz;
 • oldószer
 • Petrol.

Fontos megjegyezni, hogy a hígításhoz használt reagenseket adagokban adagoljuk, mivel a szárítóolaj túlzott koncentrációja hosszú száradást eredményez.

Először is, a festékkompozíciót a tartályba helyezik, ahol lehetséges lesz belőle zavarni és felborítani a vérrögöket. Ezután fokozatosan adjunk hozzá szárítóolajat és azonnal alaposan összekeverjük. Ha a kívánt konzisztenciát elérjük, a festéket át kell vezetni egy kis szitán, amely kis darabokat fog tartani.

Az oldószer kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy bizonyos típusai torzíthatják a festékek fizikai és kémiai tulajdonságait.. Szárítóolajként az oldószert kis adagokban adagoljuk, hogy megőrizzük az alkotórészek alapvető arányát. Az egyszerű fehér szellem nem illik, csak tisztított, jobb hígítású. A nem tisztított turpentint sem lehet venni - késlelteti a színes réteg szárítását.A petróleum ugyanazt a hatást fejti ki, így azt használják, amikor semmi más nem használható.

fogyasztás

A címkén feltüntetett olajfesték ára mindig átlag, csak az anyag térfogatának becslésére vagy az opacitás és a száraz maradék mennyiségének becslésére. Fontos azonban tudni, hogy milyen tényezők befolyásolják a festék tényleges fogyasztását. Az alapterület 1 m2-ről 110-130 g, de a bázis sajátosságait (festett anyag) nem veszik figyelembe. Fa esetében az értékek normál változása 0,075-0,13 kg / négyzetkilométer. m. A következő számítás során figyelembe kell venni:

 • szaporodnak;
 • Fűtés és relatív páratartalom;
 • A felület minősége (mennyire sima és sima);
 • Van előzetes réteg, vagy sem;
 • Mekkora a tónus és milyen szín szükséges a kialakításához.

1 négyzet. m fémfesték olajfesték - 0,11-0,13 kg.

Annak érdekében, hogy a számítás pontos legyen, figyelni kell a fém vagy ötvözet típusára, a felszíni réteg általános állapotára (elsősorban a korrózióra), a primer használatára. Az olajfestékek betonhoz való fogyasztását elsősorban a fal, padló vagy mennyezet felületének porózus meghatározása határozza meg. 1 négyzet. m néha legfeljebb 250 g-ot kell töltenie a színező készítményre. Egyszerű vakolat 130 g / m2 sebességgel festhető. m, de a dombormű és díszítő fajták ebben a tekintetben sokkal bonyolultabbak.

A leginkább fogyasztható olajfesték sárga, egy liter soha nem elég több, mint 10 négyzetméter. m, és néha lehet félig annyira festeni. Enyhén jobb teljesítmény fehérben, bár ugyanaz a mennyezet. Egy liter színező keverék lehetővé teszi, hogy 11-14 m2 zöld falat hozzon létre, 13-tól 16-ig barna vagy 12-16-as kékig. És a leggazdaságosabb a fekete festék, minimális mutatója 17 m2, maximum - 20 m2.

Az általános következtetés egyszerű: a könnyűolaj-készítmények többet töltenek, mint a sötét. Ha már van egy festékréteg, akkor több anyagot kell használni. Néha jövedelmezőbb az alap tisztítása és vakolat vagy alapozó réteg készítése, ez megkönnyíti a későbbi munkát. Természetesen, ha a 2 rétegű festésnek 100% -kal kell növelnie a standard áramlást.

Sokat függ az alkalmazott szerszámtól. A kefék segítségével elkerülhetetlenül festeni fog festéket, csepegteti a padlóra és felhalmozódik a halomra. A rétegek vastagságának meghatározása bonyolult, ezért az anyagot többet kell költeni, és annak valószínűsége, hogy újra kell elvégezni a munkát, meglehetősen magas. A kéziszerszámok közül a leggazdaságosabb, talán a szilikonpapírral ellátott görgők. És ha figyelembe vesszük az összes lehetőséget, a legjobb megoldás a szórópisztoly használata. Az online számológépek segítségével rendkívül pontos számadatok érhetők el.

A hozzávetőleges számítások csak egy sík felületre vonatkoznak, a festőcsövek vagy más, összetett alakú szerkezetek esetében a festékfogyasztás további kiszámítása szükséges. Amikor a munkát szabadban, napsütéses szeles napon végezzük, az olajfesték költsége 1/5-tel nő a szobahőmérsékleten történő beltéri festéshez képest. Minél szárazabb és csendesebb az időjárás, annál jobb a lefedettség.

Gyártók: felülvizsgálat és felülvizsgálatok

Bár az olajfesték nem tekinthető a legtökéletesebbnek, mégis különböző gyártók gyártják. Először is választani kell az orosz és a külföldi termékek között: az első olcsóbb, a második pedig a tekintélyesebb és modernebb technológiák előállítása.

Fogyasztók a termékismertetőkben Corporation AkzoNobel vegye figyelembe a magas minőséget, a képességet, hogy akár 2000 tisztítást is átvihessen. És finnek támogatói Tikurilla gyakran választják, mert ez a márka több mint 500 árnyalatot gyárt.

A Tikurilla olajfesték áttekintése a következő videóban található.

Tippek a kiválasztáshoz

Ha nem akarja előkészíteni a keveréket, de azonnal alkalmazza, vegyen folyékony készítményeket; a sűrítettekkel ellentétben csak a teljes homogenitáshoz kell keverni.A faanyag festéséhez jobb, ha a maximális mennyiséget vesszük ki, és még mindig hagyjuk a színezést és az ismétlődő munkát.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba