Milyen festéket válasszon a betonfelületekhez?

 Milyen festéket válasszon a betonfelületekhez?

Nehéz elképzelni a konstrukciót beton használata nélkül. Alapítványok, padló esztrichek, járdák, lépcsők, padlólapok - ez csak egy kis számú alkalmazás az építőanyagból. Ez valami tartós és megbízható, de kevesen tudják, hogy bizonyos védelmi intézkedések nélkül a beton gyorsan megsemmisül.

Lefedettségi jellemzők

A kiegészítő védelem szükségességét a betonburkolat jellemzői határozzák meg.

Először is, e lefedettség pozitív aspektusai:

 • A beton népszerűsége nem csökken a tartóssága és szilárdsága miatt: a hermetikus és megfelelően kezelt padlók vagy falak szinte örökre szolgálhatnak. A beton szilárdsága elvileg változó indikátor, mivel növekszik, mert keményedik, és nem áll meg, amikor a standard 28 napos időtartam elérik.
 • A beton deformáció és elpusztítás nélkül ellenáll a nehéz terheléseknek.

Ezek a tulajdonságok különösen népszerűek az ipari épületekben és a háztartási létesítmények építésében (raktárak, garázsok stb.).

 • Egyszerűen jó karbantartás a beton felületek számára. Elég időben frissítse a védőréteget 3-9 hónaponként, az alkalmazott eszközöktől függően.
 • A környezet tisztasága is rámutat erre az anyagra.
 • A beton radioaktivitása kisebb, mint egy tégla. Elméletileg azonban a betonkomponensek szennyezettek lehetnek, ezért ki kell választani a bevált gyártókat, és ellenőrizni kell az áru dokumentumait.
 • A beton sokoldalú anyagként önálló felületként vagy dekoratív bevonat alapjaként használható.

Minden pozitív tulajdonságával azonban a beton korrózióra hajlamos.amelynek során az anyag szerkezete megsemmisül. A fő ellenség a víz, amely könnyen behatol a bevonat pórusaiba, feloldja és lemossa a könnyen oldódó komponenseket (hidratált mész). A túlzott nedvesség különösen káros az alacsony hőmérsékleten. A fagyasztó víz mechanikusan elpusztítja az összetevők közötti kapcsolatot, ami befolyásolja az erőt.

A savas környezet nem kevésbé káros, mivel a mészkeverékek kimosódását okozhatja, és elősegítheti az oldhatatlan kalcium-sók képződését, amelyek felhalmozódnak, növelik a beton térfogatát és repedést okoznak. Meg kell említeni egy másik tényezőt - biológiai.

A beton porózus szerkezete vonzó a mikroorganizmusok számára, és létfontosságú tevékenységük termékei rombolóak.

A negatív hatások szintje több szakaszban védelmet biztosít. Az elsődleges védelem a stabilizáló és tömítőanyagok bevezetése a keverékbe, amely lassítja az agresszív reagensek hatását. A másodlagos védelem festékanyagok, alapozók, masztiikumok és egyéb másodlagos anyagok alkalmazása.

A festék típusai

A betonfestékek hiánya ma nem figyelhető meg, és a lehetőségek összetétele és tulajdonságai eltérőek. A kérdés csak a minőség és a működési feltételeknek való megfelelés kérdése.

Alkid festék

Az alkid festék egyfajta zománcfesték, amely a kikeményedés után erős és rugalmas fóliát képez a felületen.Univerzális, szinte bármilyen felületre alkalmas: fa, fém, beton.

Az időjárás, a vízlepergetés és a hőmérséklet-változások ellenállóképessége (-50-től 60 Co-ig) lehetővé teszi, hogy szabadtéri munkát végezhessenek. Ugyanolyan könnyen alkalmazható ecsettel, hengerrel és szórópisztollyal. Átlagos szárítási idő: körülbelül 24 óra. A 2-3 rétegben alkalmazott alkid-zománc legfeljebb öt évig megőrzi a védő tulajdonságokat. Egy másik jelentős plusz az alacsony költség.

A mínuszok közül meg kell jegyezni annak toxicitását folyékony állapotban., gyúlékonyság és légmentesség. A felülethez való kiváló tapadás miatt nehéz eltávolítani. Minden meglévő mosás csak lágyítja a bevonatot, amelyet ezután egy spatulával távolítanak el.

Akril festék

Az akril festék az építőanyagok piacán az egyetemes kedvencek közé tartozik, amely az akrilgyantákon alapuló víz diszperzió. Szárításkor a felületen polimer film képződik, amely az alkid alapú festékkel ellentétben könnyen áthalad a levegőn.

A festék kopásálló, vízálló, hőálló, nem gyúlékony és környezetbarát bevonatot képez. Teljesen nem mérgező és szagtalan, mivel összetételében nincsenek szerves oldószerek.

Könnyen felhordható és száraz, néhány órán belül. A második réteg általában 2 óra elteltével alkalmazható.

Használható magas és alacsony (de nem nulla) hőmérsékleten. A rétegek száma kívánatos legalább kettő. Az opció sokféle színe és textúrája lehetővé teszi, hogy megoldja a tervezési problémákat.

Szilikát festék

A szilikátfesték egyfajta ásványi színezék, amelynek fő kötőeleme a folyékony káliumüveg, amely nagy szilárdságot biztosít a végső bevonatnak. Az anyag tulajdonságait javító kiegészítőként szilíciumpor, cink vagy alumínium van. Ezen fémek jelenléte növeli a festék korróziógátló tulajdonságait. A folyékony üveg és a száraz pigment keveréket külön-külön szállítjuk és közvetlenül a használat előtt csatlakoztatjuk.

Ez az egyik legtartósabb bevonat. (legalább 20 évig szolgálhat), ugyanakkor megtartja eredeti megjelenését az egész életciklus alatt. Ez ellenáll az ultraibolya sugárzásnak, az éles hőmérséklet ingadozásoknak, a nedvességnek és a szennyezésnek, kémiailag ellenálló.

Ez a festékanyag ásványi alapú felületekkel (beton, kő, üveg, vakolat) a legerősebb vegyület. Gyakran használják homlokzatokhoz és egyéb külső munkákhoz.

A hátrányok közül érdemes megemlíteni ennek a festéknek a rugalmasságát, azaz a kis repedéseket nem lehet javítani. Ezért az alapítványnak tökéletesen fel kell készülnie. A festék magas toxicitása megköveteli az egyéni védőeszközök kötelező használatát. A felülethez való tapadás valószínűleg problémákat okozhat a szilikát zománc eltávolításakor.

Szilikon emulziós festék

A szilikon emulziós festék szinte közel áll az ideálishoz. Megkötve vízszigetelő, gőzáteresztő fólia képződik, amely maximálisan megvédi a talajt a nedvességtől. Rugalmas, tartós, kopásálló, és jól tapad a betonhoz és más ásványi alapokhoz. Az alkáli környezet ellenállása lehetővé teszi, hogy két nap múlva betonra és vakolatra alkalmazzuk, míg az akril festéket legkorábban egy hónap alatt lehet használni. Az egyetlen negatív a magas költség.

A szilikonalapú gyanták akrilpolimerekhez való kötődésének képessége lehetővé tette egy új szilikon módosított festékcsoport előállítását. Jellemzője, hogy jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a klasszikus akril, de az ár alacsonyabb, mint a szilikon opcióké.

Gumi festék

A gumi festék egy viszonylag újfajta festék- és lakkanyag, amely a tartós és tartós zománc miatt jó hírnévre tett szert. A folyékony állapotban van a masztikus forma, amely szárításkor egy gumihez hasonlító filmet képez. Összetételében van jelen akrilát latex, amely a kompozíció rugalmasságát és szilárdságát biztosítja.

Az oldószer a közönséges víz, ami a termék környezeti biztonságát jelzi. A festéket jó tapadás jellemzi különböző típusú felületekkel, beleértve a betont, a műanyagot, a fémet, a fát. Nem fél a hőmérsékleti ingadozásoktól: az összes tulajdonság - 50 és +60 ° C között van.

A gumi festék bármilyen módon alkalmazható. Egyes gyártók dobozokban gyártják. A szárítás nagyon gyors: 2 óra elteltével a felület készen áll a további munkára.

A gumifólia csúszásgátló hatású.

A rugalmasság és a rugalmasság lehetővé teszi, hogy a bázis nélkül megváltozzon az integritás megszakítása nélkül. Az akrilát-latex festéket gyakran kiegészítő vízszigetelő szerként használják, például úszómedencék építéséhez. A mechanikai feszültséggel szembeni ellenállás lehetővé teszi, hogy használják a közúti jelölések rajzolására (lehetőleg fényvisszaverő) a játszóterek, stadionok, tornateremek befejezésére. A működési idő 8-10 év.

Poliuretán festék

A betonfelületek poliuretán festékét leggyakrabban padlófestékként használják. A megszilárdulás után képződött vastag, rugalmas film hatékonyan védi a padlót a mechanikai, vegyi és időjárási hatásoktól. A poliuretán festékek egykomponensűek és kétkomponensűek. Az utóbbi lehetőség gyakrabban fordul elő, és két konténerben kerül értékesítésre. A keményítőt egyben és egy másik gyantát szállítjuk.

Az ilyen típusú festékek megkülönböztető jellemzője a képesség, hogy -10 ° C és +30 ° C közötti hőmérsékleten és magas páratartalom mellett alkalmazzuk. Ezen túlmenően a nedvesség az anyag szilárdításának egyik feltétele. Élettartam - 10 év.

Epoxi zománc

Az epoxi zománc egy kétkomponensű festék, amely epoxigyanták alapján készül. Ma az egyik legtartósabb és kopásálló bevonatnak tekinthető. A gyanták típusától és a keményítőkkel való arányuktól függően különböző tulajdonságú vegyületeket kapunk: merevtől rugalmasig. Az epoxi alapú festékek sokoldalúak, erősen tapadnak minden típusú felülethez.

Analógjai közül kiemelkedik az ellenállás az esetleges tájolással szemben: kémiai, légköri, mechanikai, biológiai. Az epoxi bevonat megtartja eredeti megjelenését az egész életre. Az egyetlen negatív a kétkomponens. A komponensek összekeverésével könnyen el lehet hibázni az arányokban, ami nem teszi lehetővé a kívánt eredmény elérését.

Hogyan válasszuk ki?

Betonfestékek esetében fontos, hogy az alábbi jellemzőkkel rendelkezzenek:

 • Ellenáll a mechanikai sérüléseknek;
 • Kopásállóság;
 • Tűzállóság;
 • Hőállóság;
 • Vízálló;
 • Kémiai ellenállás;
 • A szúrós szag hiánya;
 • Környezeti biztonság;
 • Könnyen kezelhető.

Sajnos az ideális termék, amely mindezeket a tulajdonságokat egyaránt ötvözi, még nem találták fel. Ezért a választás elsősorban a szoba céljától függ. Mielőtt a boltba kerülne, értékelje a betonfelület használatának intenzitását. Például a garázs padlófestékre vonatkozó követelmények magasabbak lesznek, mint az ablakpárkányhoz, az erkélyhez vagy a falhoz hasonló anyaghoz.

A festék kiválasztása során figyelembe kell venni a munka típusát is:

 • A belső munkákhoz nem mérgező és környezetbarát vegyületek értendők. Az erős szag hiánya is plusz lesz, mivel lehetővé teszi a rosszul szellőztetett helyiségek problémamentes festését. A festék tartóssága a lakberendezés esetében fontos lesz olyan ipari helyiségekben és nagy piacokon, ahol nagy a mechanikai terhelés a padlón.
 • A külső bevonatok esetében a toxicitási index nem meghatározó. Itt fontos, hogy a befejező anyag ellenálljon mindenféle hatásnak: fizikai, kémiai és biológiai.
 • Pozitív szempont, hogy a piacon található termékek közül sokan egyetemesek. Ezért a vásárlás előtt gondosan tanulmányozni kell a termék címkézését, összetételét, tulajdonságait és felhasználási ajánlásait.

Tippek és trükkök

A beton sikeres festésének fontos feltétele azonban, mint más felületek, az előkészítő munka. Ebben a szakaszban óvatosan távolítsa el a port, a szennyeződéseket, a festék maradékokat, a zsírfoltokat. Újrafestéskor tanácsos egy csiszológéppel elmenni a megsemmisített felső réteg eltávolításához. Ellenőrizze a kezelt területet a hibákért, távolítsa el az észlelt szabálysértéseket. A beton önmagában alacsony tapadást mutat (különösen alacsony minőségű), ezért alapozófestékkel kezelik a jobb tapadáshoz a befejező anyaggal.

Híres gyártók és vélemények

A festékanyagok közül a betonon a hallható poliuretán festék "Tex". Szinte minden ügyfél-értékelés pozitív. A felhasználók számára váratlan volt, hogy viszonylag alacsony áron tartós, jó teljesítményű bevonatot kaptak.

Polimer és akril padlófesték "Betoksil" - Egy másik jó márka ipari és polgári használatra.

Tartós és kopásálló, alkalmas alacsony és akár negatív hőmérsékleten történő festésre.

Befejező anyag márka "Akvapol" olyan tárgyakon használják, ahol a szokásos, vagy az átlagos terhelés feltételezhető. Alkalmas magas páratartalmú helyiségekhez.

"Elakor" - Ezek poliuretán festékek, amelyek egy- és kétkomponensűek lehetnek. Az élelmiszer- és gyógyszeripari vállalkozásokban, valamint a lakóhelyiségekben is használhatók.

Hogyan kell a betonfelületet az utcán festeni?

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba