A padlóhoz használt poliuretán alapozó tulajdonságai

 A padlóhoz használt poliuretán alapozó tulajdonságai

A beton nagy mechanikai keménysége és sűrűsége ellenére porózus anyag. Egy ilyen szerkezet jelenléte a nedvesség felszívódásához vezet a környezetből. A beton alapozásával nem kezelt betonalapok megnövekedett abszorpciós kapacitása a bevonatok felesleges felhasználását eredményezi a munkák befejezése során.

Emiatt a betonpadló felülete primer réteggel van borítva. Ez egy speciális vegyület, amely képes mélyen behatolni a beton alapjába. Az ilyen padló mikropórusainak kitöltése után a primer erősíti a betonfelületeket, miközben növeli a ragasztó képességét.

A primer bevonatok típusai

A modern piac a földburkolatok széles választékát kínálja a fogyasztóknak. Mindezen befejező anyagoknak a betonfelülethez szükséges tapadási szilárdsággal és a szerkezet szerkezetének javításának képességével kell rendelkezniük.

Különösen a primerek és a cinkben gazdag fajták összetétele és célja.

A kompozícióban megkülönböztetni:

 • A ragasztó alapozó a felületi réteget durva felülettel hozza létre. Ez a tulajdonság a sima betonfelületű építőanyagok jobb beállításához járul hozzá;
 • Epoxi, úgy tervezték, hogy ellenálljon a külső tényezőknek és képes betölteni a kis pórusokat, sima felületet teremt és erősíteni;
 • Poliuretán, amely hasonló az epoxi hatásmódhoz. Az ipari helyiségek betonpadlóit őrölte;
 • Akril, környezetbarát alapozó szag nélkül és emberre ártalmas anyagok felszabadulása. Fungicid komponenst tartalmaz a gombaformák felhalmozódásának megakadályozására. Szerkezete segít csökkenteni a befejező építőanyagok fogyasztását. Az akril alapozó kétségtelen előnye a kis ár. A maximális szárítási idő 3 óra, ami lehetővé teszi a javítási munkák folytatását;
 • Szilikon a padló alapozásához magas páratartalmú helyiségekben;
 • Primer márka "Concrete Contact". Ezt a bevonatot az új kerámia cserép elhelyezése vagy a gipszkarton lemezek feldolgozása előtt alkalmazzák.

A rendeltetési helyre eltérő:

 • antiszeptikus primerek, amelyek védelmet nyújtanak a penész és a penész ellen;
 • korróziógátló;
 • szigetelő alapozók a kémiai agresszív vegyületek és a káros környezeti tényezők elleni védelem érdekében;
 • alapozó készítmények két különböző anyag közötti kapcsolat javítására;
 • készítmények szénsavas beton felületének feltöltésére.

A kezelt felület típusának megfelelően osztályozva van, sima betonfelületekre is festett, vakolt vagy vízálló.

A porózus betonfelületekre egy másik típus, amely ezeket a pórusokat szilikát töltőanyaggal töltik.

Egy másik típusú alapozó - alkid, fémre van tervezve. Betonra is használják, mivel mindkét esetben nagyon erős az ereje, a megszilárdulás után nem törölhető, és hidegen használható. A hátrány azonban hosszú, körülbelül 12 órás száradási idő.

Kiválasztási kritériumok

A talajkeverék kompetens megválasztása magában foglalja az ilyen márkák használatát, amelyek magukban foglalják a gombák és a penész megjelenésének megakadályozására szolgáló antiszeptikumot, különösen a magas páratartalmú helyiségekben.

A helyiségek beltéri betonalapjaihoz hagyományos alapozó kompozíciókat használtak, és az alapítvány külső részén a legjobb megoldás a speciálisan homlokzatokra tervezett keverék.

Vásárláskor vegye figyelembe a gyártás idejét és a tartály integritását. A késedelmes termékek, valamint a sérült csomagolás a primer hasznos tulajdonságainak elvesztését okozhatja.

A primer alkalmazásának módjai

Az alapozót 2 rétegben kell felhordani, és mindegyik száradásra vár. Ezt a munkát a biztonsági előírásoknak megfelelően végzik. Ügyeljen arra, hogy légzőkészüléket, védőszemüveget és kesztyűt használjon. Fontos figyelembe venni a termék csomagolásán feltüntetett hőmérsékleti feltételeket.

A primer készítmények kész állapotban vagy száraz formában értékesíthetők további vízzel való hígításhoz.

Ez utóbbi esetben a keveréket közvetlenül a javítási munkák előtt készítik el:

 • A kezelt felületet a por, a szennyeződés és a zsírfoltok kézzel vagy csiszológéppel tisztítják.
 • A készítményt ecsettel, hengerrel vagy szórópisztollyal felhordjuk.
 • A talaj betonra történő felhordását egy vagy két rétegben kell végrehajtani, ahogyan ez a keverékre vonatkozó utasításokban szerepel.

Általános ajánlások

 • Az építőanyag megvásárlása előtt érdemes megfontolni annak alkalmazási területét, amelyhez (külső vagy belső) munkákat fog használni.
 • Figyelembe kell venni a kezelt felület minőségét, élettartamát, benne lévő pórusok jelenlétét, melyik befejező módszert alkalmazzák erre a betonpadlóra.
 • Meg kell határozni a napsugárzás szintjét, a páratartalom állapotát és más környezeti tényezőket. Ezután az anyagfogyasztást a kezelt felület egységnyi területére, azaz négyzetméterre számítjuk.

A primer kompozitok betonhoz való használatának előnyei

Ha figyelembe vesszük a primer bevonatok összes tulajdonságát a beton alapokhoz és az ajánlásokhoz a választásukhoz, akkor a lehető legegyenletesebb felületet kapjuk. A beton jobban kölcsönhatásba lép bármilyen befejező anyaggal. A primer keverékkel kezelt padló élettartama szignifikánsan megnövekedett, mivel a felülete jobb tapadási tulajdonságokkal rendelkezik.

A befejező anyag szilárdabban ragad a betonhoz, ami megakadályozza a leválások kialakulását, repedéseket és az azt követő megsemmisítést.

A beton padlófelület maga is jelentősen megerõsödik az ilyen kezelés után, míg nélkülük egy kis betonréteg dekoratív bevonat alatt gyorsan összeomlik. A betonbázis megfelelő talajösszetételsel történő feldolgozása nagymértékben hozzájárul az agresszív kémiai vegyületek elleni védelemhez, amelyek a nedvességgel együtt a gitt réteg alatt is behatolnak.

A primer biztonságosan bezárja a betonréteg mikropórusait.ezáltal hozzájárul a befejező anyagok fogyasztásának csökkenéséhez. Ez a kezelési módszer megőrzi a természetes nedvességszintet, mivel a fel nem merített felületek mindig vagy túlszárítottak, vagy éppen ellenkezőleg, túlzottan megnedvesítettek.

Az utóbbi körülmény negatívan befolyásolja mind a finomság minőségét, mind a tartósságát.

Lásd a lenti részt a padló alapozásához.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba