Akril alapozó: termékjellemzők és a választott finomságok

A szabályok szerinti javítások lehetővé teszik a befejező anyagok teljesítményének jelentős javítását. Az akril alapozó fókusza, amely ma a mesterek hangsúlyozzák. Ahhoz, hogy megértsük, mi vonzza ezt az anyagot a szakembereknek, vizsgáljuk meg annak jellemzőit és tanulmányozzuk a választott finomságokat.

Különleges jellemzők

Az akril alapozó egy függőleges és vízszintes sík feldolgozására szolgáló építőanyag, amely szükséges ahhoz, hogy a felületi anyag a kezelt felülethez maximálisan tapadjon. Más szóval a talaj lehetővé teszi, hogy a tapéta, a csempe vagy más anyagok szilárdan és biztonságosan tartsák, kivéve a kezelt alapból a befejező anyagok késleltetését.

A falak, padló és mennyezet használatára, a felület kezelésére körülbelül egy napig ragasztáshoz, fektetéshez vagy festéshez, ezen anyag megjelenésével jelentősen megnőtt a díszítés lehetősége. Ma a dekoratív gipsz, gitt és festékkel rendelkező repülőgépek feldolgozása nélkülözhetetlen.

Ez különösen igaz a padló telepítése előtt: például egy epoxi önszintező padló, amelynek alapja nem kezelt alapozóval, hamar elveszti vizuális vonzerejét, és a hiányosságok a telepítés pillanatában lehetségesek. Ezt az anyagot nem csak a belsőépítészetben használják: egy ilyen erősítő alkalmas külső munkák elvégzésére (például homlokzat feldolgozására). A kész folyadék konzisztenciája hasonlít a tejre. A feldolgozás során egyes fajták enyhe szaga lehet.

Gyakran értékesítik a különböző kötetekben lévő bankokban és tartályokban, ezáltal kiválaszthatja a szükséges terület optimális összegét. Gyakran a mesterek nagy dobozokat vásárolnak, ami szükség esetén kiküszöböli az anyag további beszerzését.

Az alapozó színe a gyártó márkájától függ. A terméknek bizonyos viszkozitása van, ha a bőrrel érintkezik, nehéz lemosni, ha nem csinálod azonnal.

Előnyök és hátrányok

Az akril alapozónak sok előnye van. Olyan megoldás, amely nem egyszerűen csatlakoztatja a befejező anyagot a kezelt felülethez. Ezt a javító alkatrészt a mély behatolás jellemzi - a típustól függően, a síkot 5-10 cm mélységben dolgozzák fel, és az alapozó szükséges az alap megerősítéséhez és tartósságához. Még a porozitás által jellemzett laza falak is egyenletesebbek és sűrűbbek a feldolgozás után. Ha a készítmény sűrűbb, akkor a szokásos vízzel hígítható a minőségi jellemzők elvesztése nélkül.

Az adhézió mellett ez a készítmény hozzájárul ahhoz, hogy a falak kevesebb nedvességet szívjanak fel, ez fontos, ha tapétával illesztjük őket. Az alap nedvszívó képességének csökkentése lehetővé teszi az alkalmazott befejező anyag fogyasztásának csökkentését. Ez figyelemre méltó hatást gyakorol az olyan építőanyagokra, mint például az önterülő padló, a tapéták beillesztése és még a festék is, amelyek esetében a primer használata nagyobb fényességet tesz lehetővé.

Ezenkívül a bázis felületkezelése primerrel lehetővé teszi a felület sötét alapjainak festését festékkel.

Ez az anyag nem csökkenti a felület gőzáteresztő képességét. A szárítás folyamán kristályrácsot hoznak létre, amely a befejező anyagokat tartó keret működését végzi. A hálós akril képződésével együtt a primer védi a felületet a káros mikroorganizmusok ellen. Ez a folyadék is aktív a felszínnel való kölcsönhatásban, amelyen kisebb a szennyeződés, amely akadályozza a sík befejezését. A talaj kiküszöböli a szennyezés negatív hatásait.

A festék alkalmazása után a primer alkalmazása után a válások, a hiányosságok és a látható problématerületek megjelenése minimális. Megjegyezzük, hogy az akril alapozóval kezelt felületre alkalmazott festékanyagok sokkal könnyebbek és kényelmesebbek.

Ez a gyógyszer gyorsan szárad, így nem lassítja a javítási folyamatot. Egy ilyen alapozó alkalmas a fő anyagok fő részének kémiai összetételére, a hidrofób tulajdonságokkal jellemezhető, ami lehetővé teszi, hogy a tapéta ragasztót és festéket a lehető legegyenletesebben alkalmazzuk. Az akril primer hátránya, hogy a vasfémek felületét nem lehet bevonni.

A hátrányok közül kiemelhető a koncentrált anyag nagyobb fogyasztása, amely a víz és a keverék tiszta illeszkedését igényli. Egyes fajok nem környezetbarátak. Ezért a külső munkák mellett elfogadhatatlan a használatuk. Az univerzális összetétel nem tudja teljes mértékben biztosítani azokat a jellemzőket, amelyek minden egyes típushoz tartoznak.

Az akril primer diszperzióban különbözik 0,05 és 0,15 mikron között. Ez lehetővé teszi, hogy a részecskék a lehető legmélyebben behatoljanak, és így a kezelt felület egyenletes legyen.

Egyes fajták speciális akril festékek hozzáadását teszik lehetővé (a rendelkezésre álló térfogat legfeljebb 15% -a).

Az alkalmazott oldószer típusa szokásos, gyors, lassú hatású lehet, ami magyarázza a primer különböző szárítási fokát. Az eltarthatóság 2 év.

A primer textúrája matt. Átlagosan 1 l elegendő 8-9 l négyzetméterre (1 feldolgozó réteggel). Ez a szám azonban a bázis típusától függően változhat: minél több falat fog felvenni, annál több primer fog menni.

Ez az anyag elveszíti tulajdonságait a hidegben. A hűtőházban az akril alapozó nem. A teljes eltarthatóság nem haladhatja meg az 1 évet. Szükséges eszközöket helyezni a gyermekek számára hozzáférhetetlen helyen. Ha a primer a szembe kerül, azonnal öblítse le vízzel.

Ez a segédanyag megakadályozza a habarcskeverékek szárítását, kiküszöböli a légbuborékok képződését a kiegyenlítő rétegen. Az alkalmazás cement-beton esztrichek (beleértve a fűtött opciókat), kerámia és szilikát tégla, fa, fém (vasérc), gipsz vakolatok, mész.

A poliakril fajták, amelyek nagy fedőerejűek, megakadályozzák a kék és rothadás megjelenését, segítve a nedvesség elleni védelmet. Ezek jó alapkészítmények parketta lakkozáshoz, különböző zománcokhoz, olajfestékekhez, márvány chipekhez és szerkezeti vakolatokhoz.

típusok

Valójában az akril alapozó lehet univerzális. Az akril, gipszkarton, tégla és GLV alapú diszperziós festékek felszíni előkészítésének utolsó szakasza. Összetételében más típusú oldószert használhatunk.

Például a víz-diszperziós fajtákat beltéri használatra tervezték. Nincsenek jellegzetes illataik és ártalmatlan nyersanyagok. A szerves analógok ellenállnak az időjárási viszonyoknak, így ez az anyag felhasználható a homlokzat síkjainak előkészítésére. Az oldat használata megvédi a felületet a penésztől.

Hagyományosan az akril alapozó négy típusra osztható:

 • penetráció;
 • mélyen behatoló;
 • erősítő;
 • ragasztó.

Ugyanakkor az egyes típusú akril primerek eltérőek. A különbség az egyes típusok, színek, előállítási módok képességeiben nyilvánul meg. Nemcsak az ilyen univerzális fajták léteznek: ma az építési piacon speciális alapozó készítményeket vásárolhatunk beton, falak és fa, valamint korróziógátló opciókhoz.

Az akril alapozó felszabadulási formája 3 típusra oszlik:

 • száraz koncentrátum;
 • kész megoldás;
 • keverjük össze egy hordóban.

A megerősítő akril talaj koncentrált oldatát a szokásos vízzel kell a szükséges koncentrációra hígítani. Ez a technika lehetővé teszi, hogy megtakarítsa a megoldás megvásárlását, és felületkezelést végezzen (falak, padlók, mennyezetek) anélkül, hogy gondolnánk a lehetséges hiányra. A klasszikus lehetőség kényelmes azok számára, akik nem hozzászoknak saját megoldásainak elkészítéséhez. A permetezés gazdaságos lehet.

Mi a különbség?

A fajok közötti különbség nyilvánvaló, mivel különböznek a hatás típusától:

 • Az első kategória a kevésbé miatt kiemelkedik behatoló erő. A cselekvés fókuszpontja maga a felület. Az ilyen anyag akkor kényelmes, ha nincs jelentős szükség a mély impregnálásra. Az impregnáló készítmény eltömíti a fal pórusait és mikrorepüléseit (padló, mennyezet), ami az alaprészek mindegyik részéhez hasonló abszorpciót eredményez.
 • A második faj más viszkozitási szint. A leginkább megbízhatatlan okokból használják. Különösen a technológia megsértésével felépített repülőgépek lehetnek, például beton vagy gipsz lehet homokkal. Az ilyen alapok elhomályosulnak, így a szilárd felkészülés nélkül, hogy ilyesmit csináljon vele, nem fog működni. A szerszámnak magas ára van, ez hozzájárult az olcsó analógok tömegének megjelenéséhez, ami megnehezíti a minőségi eszköz kiválasztását.
 • Erősítő alapozó maximális hatással van. Úgy tervezték, hogy a leginkább problémás és gyenge felületi típusokhoz. Ez a fajta fajta nemcsak repedésekkel foglalkozik: képes a porhoz és a rosszul támogatott bázishelyekhez viszonyítva.
 • tapadó az akril alapozó különbségei vannak: a feldolgozás után viszonylag sűrű fóliával, jellegzetes érdességgel hagyja el. Ellentétben a korábbi analógokkal, ezt az akril alapú antiszeptikus primert az alap alapszintjének a képessége jellemzi, előkészítve a befejező felületre.

kötet

Az akril vagy latex primer térfogata a gyártók általánosan elfogadott szabványaitól függ. A mai napig dobozokban, vödrökben és dobozokban értékesítik.

A gyártók szabványaitól függően a térfogat 1, 2,8, 5, 7, 10 l lehet. A műanyag talaj minimális: a henger 2,5 négyzetméter. m. A 10 literes tartályban lévő nyersanyagok elegendőek egy kis konyha falainak kezeléséhez 2 alkalommal.

szín

A latex alapozó színe a gyártó technológiájától függ. A klasszikus változatban az oldat tiszta (színtelen). A fajták között fehér és rózsaszín színű anyagok találhatók, amelyek a fény és a színek ellenállóképességét hangsúlyozó anyag kifejlesztéséhez kapcsolódnak. Néhány terméket világos szürke szín jellemez.

Melyik jobb választani?

Az akril alapozó típusának kiválasztása során érdemes több kritériumot figyelembe venni. Ez segít megérteni, hogy milyen típusú anyagot érdemes megvenni.

 • Válassza ki a bevált márka termékeit. Az olcsó anyagok nem mindig képesek megfelelően feldolgozni a feldolgozást.
 • Az aeroszolt csak akkor érdemes megfontolni, ha a minimális munkamennyiséget tervezik, a sérült terület enyhe korrekciójára van szükség (például meg kell változtatni a szennyezett tapéta területét, szétszerelje a sérült cserépet).
 • Miután megvizsgálta az összes fajtát, előnyben részesítse a keskeny profilt, meghatározva a felület típusát. Az egyes fajok univerzális fajtája egy kicsit eltartott, nem ad megfelelő képzést.
 • A termék megválasztásakor vegye figyelembe a képességeit: ha nem akarod magadat keverni, amíg nem lesz homogén oldat, vagy attól tart, hogy nem fogja kitalálni a következetességet, akkor előnyben kell részesítened a kész talajt.
 • Legyen tisztában a felszín típusával és a beton kivitelével: a beton és a fém alapozója eltérő.
 • Ügyeljen a korróziógátló változatra, ha a fém homlokzat tervezése megtörtént.
 • A magas páratartalmú helyiségekben megfelelő fajta lesz, amely megakadályozza a gomba és a penész kialakulását.

Ügyeljen a csomagolásra. Általában a gyártó jelzi az előállított anyag jellemzőit. Ez lehetővé teszi, hogy megértsék, hogy ez az alapozó alkalmas a ház (lakás) felületkezelésére. Ha a nyersanyag típusa nem felel meg a kezelendő felületnek, az újbóli javítás nem zárható ki hamarosan.

Tippek és trükkök

Minden alapozóanyagot szigorúan a technológiai utasításoknak megfelelően kell használni. Ez javítani fogja az esetlegesen megjelenő anyagok minőségét és gyakorlati jellemzőit.

Az akril alapozót tiszta és előkészített felületre alkalmazzák. Ebben az esetben a kezelt felületnek a lehető legkevésbé zsírmentesnek, száraznak és simanak kell lennie. Érdemes figyelmet fordítani az eltarthatósági időre: az anyag eltávozása után elveszíti tulajdonságait, így értelmetlen lesz a jó tapadást várni az alapozótól.

A terület méretétől függően a feldolgozás során görgőt és kefét használnak. A görgőhöz hozzáférhetetlen sarkokhoz és szűk keresztmetszetekhez kefe szükséges. A henger lehetővé teszi, hogy jelentősen leegyszerűsítse és felgyorsítsa a felületkezelést, hogy a primer oldat eloszlása ​​egyenletes legyen.

Ha az oldat koncentrált, akkor azt szigorúan elő kell készíteni a gyártó által a csomagoláson megadott utasításoknak megfelelően. Lehetőség van feldolgozásra +6 és 35 fok közötti hőmérsékleten. Ha a repülőgépet az utcán kell alapozni, a munkát +12 fokos hőmérsékleten végezheti el.

A szakértők azt javasolják, hogy a felületet kétszer kezeljük. Ezenkívül minden, a felületre felvitt réteg jól szárad. A két kezelés közötti minimális megengedett intervallum 4-5 óra (feltéve, hogy meleg a szobában). A maradékot szorosan zárva és sötét helyen tisztítva. Ne tárolja őket fényben. A tárolási hőmérséklet a feldolgozás során mért hőmérsékletnek felel meg.

Gyártók és vélemények

A modern építési piacon az akril alapozók széles választéka található. Az áruk sokasága, különösen a megvitatott anyagok a vállalatok megoldásai:

 • "Norteks talaj" - antiszeptikus, mélyen áthatoló termékek víz diszperziós festékek és lakkok készítéséhez.
 • "Lakra" - kiváló minőségű latex alapozó, amely vízmentes akril diszperzióval és penészgátló adalékokkal rendelkezik.
 • Cerisit - pigmentekkel és ásványi adalékokkal kiegészített, akril kopolimerek vizes diszperziója formájában mélyen behatolható oldatok.
 • „Talajkutatók” - egy univerzális alapozó belső használatra, egy olyan késztermék, amely nem igényel hígítást, nagy abszorbens felületekre tervezve.
 • Vika - két tónusú (szürke és fehér) akril alapozó, fém és műanyag felületkezelésére, korróziógátló tulajdonságokkal.
 • Caparol - az ásványi felületekre tervezett belső és külső munkákhoz szükséges univerzális megoldás.
 • Knauf - univerzális előkészítés falak, padlók és mennyezetek feldolgozására ragasztó tulajdonságokkal és a felület szintezésével.
 • "Stirol" - az akril kopolimereken alapuló mély behatolású alapozó, amely nagyon abszorbens felületekre, köztük tégla, beton, gipsz, cement.
 • "Tex" - a talaj vízszigetelése porózus, porózus típusú, gitt, festék, tapéta számára.

Általánosságban elmondható, hogy ezeknek a kompozícióknak a felülvizsgálata pozitív. A megjegyzések a hazai talaj magas fogyasztását jelzik. Néha sokkal többre van szükség a padlón és a falon, mint amennyit a gyártó jelez.

A primer kiválasztásának árnyalataiban lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba