Fehér alapozó tapéta esetén: kiválasztási kritériumok

A kivitelezés minősége nemcsak a munka technikájától, hanem a megfelelő anyagoktól is függ Hogyan válasszuk ki a fehér alapozót a háttérkép alatt?

típusok

Ma a fehér alapozó a piacon két lehetőségben jelenik meg. A készítmény száraz és hígított formában áll rendelkezésre.

 • Száraz összetétel por vagy granulátum. A tapéta ragasztása előtt a használati utasításnak megfelelően vízzel kell hígítani (a csomagolás tartalmazza a termék négyzetméterenkénti fogyasztását).
 • hígított a variánst már felhasználásra kész emulzió formájában adják el.

Elvált anyag konzisztenciája változik:

 • A folyékony keverék előnye, hogy mélyebben behatol a szerkezetbe, erősítve a bázist. Költsége nagyobb a sűrű alapozóhoz képest. Meg kell jegyezni, hogy a kompozíció átláthatósága miatt a kezdők számára nehéz lesz egységes alkalmazást elérni.
 • A vastag keverék az alap tetején fekszik, és lefedő funkcióval rendelkezik. Nem mélyen behatol, de védőfóliát képez. Ez a tulajdonság lehetővé teszi a kisebb hibák és mikrokockák elrejtését, a szintező és ragasztó képesség javítását. Formájukban a vastag bázisok színező fehér pigmentet tartalmaznak, aminek köszönhetően sötét foltokat rejtenek el.

Figyelembe véve az ilyen típusú kikészítéshez szükséges követelményeket, egyértelmű, hogy a vastag kompozíciók alkalmasabbak erre, mivel:

 • a felület tökéletesen sima;
 • Kiváló szín igazításhoz;
 • egyenletesen feküdjön le, ugyanakkora tapadást garantál a háttérképpel.

A fali papírok befejezésének befejezéséhez a leggyakrabban a következő típusú primereket használják:

 • egyetemes;
 • alkid;
 • akril;
 • latex.

Az alapozó kiválasztása befolyásolhatja a javítás eredményét, így kitalálnia kell, hogy melyik opció az Ön számára megfelelő.

akril

Sztirol-alkilát-diszperzióra és polimer kötőanyagokra épül. Az anyag gyorsan szárad. Alkalmas bármilyen háttérképhez, és nem kellemetlen szaga van.

Az akril fizikai tulajdonságaitól függően a primer a következő típusokra oszlik:

 • ragasztó (növeli a tapéta tapadását az alaphoz, sima felületekre alkalmas);
 • mély behatolással (porózus és kevésbé tartós felületekre);
 • univerzális (bármilyen felületre alkalmas, növeli a nedvesség ellenállását, ideális belső munkához);
 • különleges (különböző típusú anyagokhoz fejlesztve, különböző tulajdonságokkal rendelkezik, és a fogyasztó céljaitól függően választják ki);
 • impregnálás (laza felületek simítása és kisebb hibák simítása).

Minden akril alapozó megkülönböztető tulajdonságai:

 • csökkenti a ragasztók fogyasztását;
 • védi a felületet a nedvességtől;
 • megszünteti a mechanikai sérülések megjelenését;
 • meghosszabbítja a vászon élettartamát, "ismételt javítás";
 • vízzel hígítva a tulajdonságai elvesztése nélkül.

alkid

Tulajdonságai szerint ez a primer hasonló a festékhez. A fehér pigmentált alkid alapozó professzionálisan mind a betonon, mind a fa felületén nyugszik, a felső réteget blokkolja. A védőfólia kialakulása miatt a felület 100% -ban védelmet nyújt a nedvesség behatolására az építőanyagba. Annak a ténynek köszönhetően, hogy egy ilyen alapozónak nincs hatása a mély behatolásnak, ára alacsonyabb, mint a többi primer keverék.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az alkid primerek nem alkalmasak bizonyos sima felületekre, valamint a korábban vakolásra kerülő falakra.

Ha lehetséges, ajánlott más típusú talajokat használni, amelyek nem csak a nedvességtől és a szárítástól, hanem a mechanikai károsodástól is védik a felületet, és erős tapadást okoznak a befejező anyaghoz.

latex

A latex alapozó összetétele természetes összetevők. A latex egy természetes anyag, amelyet a gumi levéből nyerünk. Jellemzője az anyagok rugalmasságának és rugalmasságának növelése és fenntartása, valamint az ellenállóképességük a nyújtás és a kompresszió ellen, hidrofób tulajdonságokkal rendelkezik (megakadályozza a nedvesség bejutását). A természetes alapanyagok magas ára miatt a latex primer ára meglehetősen magas.

A bázis tökéletes védelme érdekében a latex alapozó alacsonyabb, mint a dekoratív réteghez tapadó akril. De ha meg kell erősítenie a laza és morzsolódó felületeket vagy tapétákat egy magas páratartalmú szobában, figyelni kell erre az alaptípusra.

egyetemes

Az ilyen típusú név önmagáért beszél. Ez az alapozó minden típusú felületre ideális - sima, laza és morzsolódó. Jellemző tulajdonsága, hogy képes megőrizni a tulajdonságokat alacsonyabb és magasabb hőmérsékleteken. Az univerzális alapozó még ötperces fagyasztás-olvadás után is megbirkózik a küldetésével.

Univerzális alapozó, akril polimerek segítségével és gyantás polimerek hozzáadása, amelyek fokozzák a hatást. Ez mélyen behatol a falszerkezetbe, ugyanakkor védőfóliát képez a felületen. Ily módon erősíti az alapot, védve a nem kívánt külső tényezőktől, anélkül, hogy a ragasztó képességeit csökkentené. Leggyakrabban ezt a primert 2 fázisban alkalmazzák. Tökéletesen illeszkedik a gáz és vasbeton, gipszkarton és sok más felület alapjaihoz.

Ennek az alapozónak a jellemzője a kis fogyasztása.

Ragasztó alapozó

Néhány ember inkább a falakat préseli a tapéta ragasztása előtt. Alapozáshoz válassza ki a vízzel hígított PVA ragasztót, vagy kezelje a felületet kazein (tapéta) ragasztóval. Ez az opció sokat vonz, viszonylag alacsony áron, könnyű előkészítéssel, természetességgel és környezetbarátsággal. Tekintsük az egyes opciók jellemzőit.

Tapéta ragasztó alapozó

Sokféle előnye és hátránya van ennek a fali előkészítésnek a díszítésére. Ha még mindig úgy dönt, hogy tapéta ragasztót használ alapanyagként, akkor jobb, ha a tapéta típusától függ. Ahhoz, hogy megtudja, hogy egy ilyen készítmény alkalmas-e az alapozásra, utalnia kell a csomagra. Az egyes ragasztófajtákra vonatkozó utasítások tartalmazzák a hígításra vonatkozó ajánlásokat és arányokat a ragasztó alapanyagként való felhasználásához. Jobb, ha nem használunk olyan ragasztót, amely nem alkalmas erre a célra, mivel ez súlyos következményekhez és ismételt javításhoz vezethet.

Néhány márka olyan színjelzővel készíti el a tapéta ragasztót, amely segít egyenletesen alkalmazni a terméket a teljes felületre. A bázis ragasztó keverékének elkészítéséhez nincs szükség speciális készségekre. A könnyű hígítás és alkalmazás mellett ez a módszer nagyon gazdaságos.

Fontos megérteni, hogy a tapéta ragasztó nem tudja elrejteni a látható hibákat, és tökéletesen sík és sima. A szoba magas páratartalmánál érdemes antiszeptikus adalékokkal rendelkező készítményeket választani. Nem ígérnek teljes védelmet a penész ellen, de a megjelenésének valószínűsége jelentősen csökken.

Alapozás PVA ragasztóval

A PVA ragasztót szovjet idők óta alapozóként használták. Ezt az univerzális ragasztót, amelyet polivinil-acetátként definiáltak, a mindennapi életben, a művészetben és az építőiparban használják. A ragasztó vastag fehér szuszpenzió, amely a teljes szárítás után átlátszóvá válik.

Sokféle típusú PVA ragasztó vanamelyek különböznek a tulajdonságok és a célok között (építés, asztalos, bútor). Elérhető a termék univerzális változataként és szakosodott. A PVA ragasztó összetétele ásványi részecskéket tartalmaz, aminek következtében a ragasztási tulajdonságok növekednek. Az építő betonkeverékekhez és gittekhez hozzáadódik az erő növeléséhez.

A primer keverék előállításához a PVA ragasztót 1: 2 arányban vízzel hígítjuk. Sok szakértő azonban nem javasolja ragasztó használatát alapanyagként. Először is, az idő múlásával a kikeményített ragasztófóliák egy dekoratív bevonattal együtt lazítanak, ami sok bajt okoz. Másodszor, az idő múlásával a kompozíció sárga színt kap, ami áttetszőséghez vezethet a háttérképen. Ez ronthatja a megjelenés megjelenését.

Ezért, ha nem a minőségről van szó, hanem a gyors és alacsony költségű javításokról, ez a lehetőség figyelembe vehető. Ha drága anyagokat használ, és gondosan és tiszteletben tartva kiváló eredményeket ér el, ezt az opciót el kell halasztani, és szakszerű szakszerszámokat kell szerezni.

Alapozás a folyékony tapéta alatt

A folyékony tapéta nagyon népszerű. Szerkezetükben a gipszhez hasonlítanak, de cellulózszálakat és selyem részecskéket tartalmaznak, így olyan szokatlan. Az ilyen anyagok befejezése "ékszer" munkának minősül, így az alkalmazásra való felkészülést tökéletesen végre kell hajtani.

A mély behatolás hatására az akril alapok kiválóan alkalmasak folyékony háttérképek alapozására. Minőségileg erősítik és rögzítik az alapot, aminek köszönhetően a háttérképek hosszú ideig szolgálnak.

Hogyan válasszuk ki

Összefoglalva, milyen kritériumokat kell támaszkodnia a tapéta alatti alapozó kiválasztásakor, hogy kiváló eredményt érjen el.

Termékjellemzők:

 • aránya;
 • fogyasztásra;
 • alkalmazás módszere;
 • szárítási idő;
 • eltarthatósági idő és a gyártás dátuma.

A céltól függően:

 • antiszeptikus adalékanyagok védik a felületet a penész és a gomba ellen;
 • a mély behatolás alapozója kitölti a mikrokockákat és erősíti a felületet, behatolva a szerkezetbe;
 • egy simító hatású primer kiküszöböli a látható hibákat, így a felület tökéletesen sima;
 • pigmentált fehér alapozó ideális a könnyű tapétákhoz, mivel elrejtheti az alatta lévő foltokat.

      Néha az összes ajánlás betartása ellenére a javítás eredménye nem kielégítő.

      Az ilyen esetekben a főbb okok, ahogy azt a gyakorlat mutatja, a következő pontok:

      • a keveréket nem választottuk ki helyesen, figyelembe véve az alkalmazandó felület típusát;
      • a talaj nem felel meg a szoba nedvességtartalmának;
      • tapéta túl sűrűnek bizonyult.

      Légy figyelmes és türelmes, és biztosan sikeres lesz.

      Ami azt illeti, hogy jobb, ha a falakat a tapéta ragasztása előtt prímoljuk, lásd az alábbi videót.

      Comments
       szerző
      Referencia célokra szolgáltatott információk.Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

      Bejárat

      Nappali

      hálószoba