Zománc alapozó rozsda: típusok és a gyártók áttekintése

Egyedülálló bevonatok - primer-zománcok, képesek különösen a rozsda fémtermékeinek védelmére és helyreállítására, jelentősen meghosszabbítva az autófelületek élettartamát, különösen akkor, ha az éghajlat az évszakos szezonokkal, instabil időjárás és bőséges csapadék uralkodik.

kinevezés

A korróziógátló alapozó-zománcokat védő és dekoratív réteg létrehozására használják tiszta vagy sérült rozsdás fém felületen. Ezek védelmet nyújtanak a nedves, friss és sós víz, az eső, a hó, a jégeső hatásai ellen, és ezért alkalmasak új vagy korábban festett fémkerítésekre és tetőkre, ajtókra és kapukra, kerítésekre és rácsokra, különböző műszaki és dekorációs termékekre, berendezésekre és szerkezetekre. a szobákban és azon kívül, az autók és hajók részleteit.

faj

A védőfestékek széles választéka áll rendelkezésre. Például, alkid-uretán zománcok, amelyeket gyakran beton, fém és fa kültéri bevonására használnak. Az epoxi zománc széles körű alkalmazási területe, amelyre jellemző a tartósság és a légköri jelenségekkel szembeni ellenállás - a padlótól a külső falakig és a tetőkig. A poliuretán zománc a beton és a fa padló festésére alkalmas. Az alkid- vagy akril-zománc híres típusai és sokoldalúsága miatt.

A rozsda elleni védelem érdekében számos korróziógátló zománc alapozót használnak, összetett kémiai összetételük van, és a következőkre oszlanak:

 • szigetelés;
 • passziválás;
 • átalakítani;
 • foszfatáló kétkomponensű;
 • Védőfelszerelés;
 • gátló.

A szigetelő alapozó zománc egy olyan réteget képez, amely megvédi a fémet a nedvességtől és az oxigéntől. Magas hőállósággal rendelkezik, és jó a szabadban vagy vízben lévő szerkezetekhez. A passziválás lassíthatja a korróziós folyamatot, és jól alkalmazható a magas páratartalmú körülményekhez. A rozsdával kölcsönhatásban álló átalakítók, beleértve az ortofoszforsavat is, megbízható foszfátfóliát képeznek, és részben helyreállítják a fémet. A foszfatáló kétkomponens a foszforsavtartalmú és passziváló anyagok mellett kiváló tapadást (tapadást) mutat a felülethez, és alkalmas a horganyzott fémek feldolgozására.

A védőszerkezet fémrészecskékkel van ellátva, amikor száraz, tartós fémbevonatot képeznek, gazdaságos fogyasztásuk miatt megkülönböztetik őket, és ajánlott a vízzel érintkezésbe kerülő termékek feldolgozására. Az inhibitorokat a sérült fémhez tapadó mély tapadás jellemzi, a magas korróziógátló tulajdonságokkal, a megnövekedett fogyasztással és a dekoratív festészetre való alkalmassággal.

Összetételükben a fenti eszközök közül sok az úgynevezett primer-zománcok 3-as típusához tartozik, amelyet az alábbiakban tárgyalunk.

Összetétel és műszaki jellemzők

Egyes primer zománcok komplexitásuk miatt kedvezően hasonlítanak másokkal a könnyű használathoz. Az oldószerek, különböző pigmentek és töltőanyagok mellett három fő anyagcsoportot tartalmaznak:

 • rozsda átalakítók;
 • korróziógátló hatású alapozó;
 • külső dekoratív réteg.

Ezért ezeket a festéket primer zománcnak nevezik 3-ban. A homogén és egyedülálló konzisztencia miatt három egymás után alkalmazott réteg helyett csak egy szükséges. A 3-as 1-es zománc tulajdonosa mentes a primerek és töltőanyagok költségétől. Néhány vonzó vonásuk is megemlíthető:

 • a kész réteg hőállósága (+ 100 ° C-tól -40 ° C-ig tart);
 • a kezelt felület egyenletessége;
 • a bevonat szervetlen és szerves anyagok (ásványi olajok, sók, savak és lúgok gyenge oldatai, alkoholok stb.) immunitása;
 • nincs szükség a festett felület alapos előkészítésére (a rozsda teljes eltávolítása nem szükséges);
 • viszonylag alacsony fogyasztás és jó rejtőerő (a felület színének fedezésére való képesség);
 • Gyors szárítás (kb. két órán belül) és a bevonat tartóssága (akár 7 évig - szabadban, akár 10 évig - beltérben).

Az ilyen zománcok fogyasztása 80-120 ml / m2 (egyrétegű). Az egyik réteg vastagsága körülbelül 20-25 mikron (0,02-0,025 mm). Hét négyzetméternyi felületen körülbelül egy kilogramm összetétel van. Külsőleg a bevonat vékony, folyamatos és egyenletesen egyenletesen színezett film. A festési felületekhez alkalmasak a rozsdamentes acél, öntöttvas, néhány színesfém, például alumínium, réz és cink termékek és felületek.

A rozsda festékek összetételében többek között különböző töltőanyagok is jelen lehetnek. Néhány zománcvédőben a fémrészecskék szilárdságot hozhatnak létre, és bizonyos textúrákat adnak a végső bevonatnak. Például az úgynevezett kalapácsfesték ismert rozsda, amely alumínium pelyheket tartalmaz, amelyek a textúrát szárítják, és hasonlítanak a fémlemezen történő kézi kalapálás hatására.

A gyártók áttekintése

Oroszországban a festékek és a háztartási termékek előállítása meglehetősen gyakori. Különösen a primer zománcok beszállítói közül kiemelkedik:

 • St. Petersburg bélyegző "Novbythim". A cég termékei közé tartozik a gyorsan száradó passzív alapozó-zománc a 3-as rozsdában. A rozsdamentes fémfelületek érintetlen és sérült védelmére és festésére használják. Átalakító tulajdonságokkal, korróziógátló alapozóval és dekoratív zománcokkal rendelkezik, ami megkönnyíti a festés folyamatát. Széles körben használják a komplex szerkezetű nagy termékek festésére.
 • Moszkva cég NPO Krasko LLC Gyorsan száradó gátló hatású, ellenálló, félig matt alapozó zománc, 3-as, 1-es „Fast Metro” -on, egyrétegű védelemmel, valamint poliuretán „Polyuretol” - kémiailag, nedvességálló és fagyálló, fényes futófelület nagy szilárdságú zománc 3-as, „mikro-titán” hatással (a titánrészecskék jelenléte a festékben jelentősen ellenáll a létrehozott felületnek mindenféle fizikai hatásnak).
 • Kaluga Paint és Varnish Plant LLC PF-100 átalakító zománc alapozó rozsdát gyárt. Az alkid-uretán lakk alapján készült, a zománc, rozsda-átalakító és alapozó tulajdonságai.

A kétrétegű bevonat a változó mérsékelt kontinentális éghajlatban kiváló védelmi és dekoratív tulajdonságok hosszú távú demonstrációjára képes.

 • Novosibirszk társaság "LKM technológia" képviseli a „Pental Amor” - 2-es alapozó-zománcot (külső befejező zománc korróziógátló alapozóval kombinálva), amelyet fémfelületekre használnak a helyiségeken belül és kívül, valamint a 3-as rozsdamentes rozsdamentes zománcot „Corroed”, amely javításra szánt különböző tárgyak (hídnyílások, hangárok, erőátviteli vonalak) festése, komplex szerkezetű termékek (göndör kerítések), mezőgazdaságban használt létesítmények.
 • FKP "Perm por növény" A sokszínű színpalettában hőálló, „Acromet” alapozó-zománc, amely jól tapad a feldolgozandó anyaghoz, ötvözi a primer és a végső bevonat kiváló külső paramétereit, és megbízható védelmet nyújt a bevonatnak a külső természetes hatások ellen.
 • CJSC Alp Zománc (Moszkva régió) gyorsan száradó, időjárásálló és kémiailag stabil primer-zománc 3-at kínál 1 Severon-ban, amelyet nehéz éghajlatú és instabil időjárási körülmények között használnak.
 • társaság "Yaroslavl festékek" egy 3-as 1-es "speciális erők" alapozó-zománcot hoz létre az ipari zónában a légkörrel szemben nagy ellenállással, amelyet bonyolult szerkezetű, nagyméretű szerkezetek átalakítására és festésére használnak, amelyen a régi bevonat szétszerelése nehéz (kerítés, rács, hídszerkezet), valamint személygépkocsik (fenék és szárnyak) részeinek restaurációs festése.
 • Yaroslavl cég Orosz festékek OJSC "Prodecor" alapozó-zománcot gyárt, melyet gyárépületek festésére, komplex építési termékekre terveztek, amelyeken nehéz a régi bevonat tisztítása, valamint javítási festés.
 • Egy érdekes kalapácsfesték a rozsdán a lengyel márka. Hammerite. Ez a festékvédő olyan fémrészecskéket tartalmaz, amelyek szárításkor olyan mintát alkotnak, amelynek hatása a vasra dombornyomással van, amely gyöngyházfényű.

Alkalmazási tippek

Meg kell jegyezni, hogy a primer zománcok rozsdán történő hatékony használata csak viszonylag kis sérült területekre alkalmas. Nagyobb telephelyek esetében alaposabb helyreállítási munkára van szükség.

A zománc helyesebb kiválasztásához célszerű figyelembe venni a következő pontokat:

 • felszíni anyag (például horganyzott fém esetében előnyösebb a foszfatált kétkomponensű zománc kiválasztása);
 • a felszín jellege (ha a felület összetett konfigurációjú, akkor a zománcot nagy tapadással kell venni, erősen sérült felületi rozsda esetén ne feledje, hogy a zománcfogyasztás növekedni fog, ha nehézségekbe ütközik a régi festék eltávolítása, akkor érdemes Spetsnaz zománcot venni);
 • levegő páratartalma (nedves klíma, szigetelő vagy passzív zománcokat kell használni);
 • levegő hőmérséklete (például alacsony hőmérsékletű körülmények között gyorsabb szárítású vegyületek használata);
 • a termék használatának jellege (ha például mechanikai feszültségnek van kitéve, akkor a „poliuretol” típusú zománc védőanyagok jobban megfelelnek);
 • dekoratív termékek (a kívánt szín, például a rácshoz fekete, matt vagy fényes fénye a megfelelő zománcnak).

A zománc felhordása előtt jobb keverni, hogy minden alkotórésze egyenletesen eloszlik. Ha a konzisztencia túl viszkózusnak tűnik, akkor különböző oldószerek használhatók a készítmény hígítására, például xilol. Szükséges a kezelt felület előkészítése, nevezetesen:

 • tisztítsa meg a portól vagy mossa le vízzel a szennyeződéstől;
 • a zománc teljes tapadásának és a bevonat hámlásának elkerülése érdekében száraz;
 • olajszennyezés esetén zsírtalanítsa a felületet, különösen a korrózió által károsodott helyeket, például fehér szeszes (és szárítás után);
 • távolítsa el a repedezett bevonatot;
 • ha már lakkokkal vagy festékekkel van bevonva, akkor egy finom csiszolószerszámmal (például homokpapírral) matt felületre kell tisztítani.

Ha rozsda van, akkor csak a laza részét kell eltávolítani, például fémkefével vagy spatulával. A maradék sűrű rozsda vastagsága nem lehet vastagabb, mint 100 mikron. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a festmény rossz minőségű lesz.

Figyelmet kell fordítani arra, hogy a talaj-zománc elhelyezése elfogadhatatlan a felszínen, amelyet korábban nitrocellulózzal kezeltek, például nitrolacom. Ezután a régi bevonat megduzzadhat. Ha kétségei vannak, tesztelhetjük: egy kis zománcot egyenletesen helyezzünk egy kis területre, és várj egy órát. Ha a felület nem változott, folytathatja a festést. Ha duzzanatot észleltek, a festék és lakkok speciális mosása segítségével el kell távolítani a rontott bevonatot.

Így 3-as, 1-es alapozó zománcokkal végzett munka során nem szükséges eltávolítani az összes régi festéket és rozsdát a felületről. Az alapozó nem szükséges - már zománcban van.

A hatékonyabb és megbízhatóbb festés érdekében bizonyos indikátorokat kell betartani. A festés során a relatív páratartalom 70% legyen, a levegő hőmérséklete pedig -10 ° C és + 30 ° C között legyen.

A zománc tárolása és szállítása 0 ° C alatti hőmérsékleten végezhető, mindig gondosan zárt tartályokban, gyermekektől, naptól és fűtött készülékektől távol.

Az alkalmazás különböző módokon és eszközökkel lehetséges: ecsettel járhat, görgőt használhat, az alkatrészt a készítménybe merítheti, a terméket permetezéssel lefedheti. Gumikesztyűt kell viselni, hogy megvédje a kezét. Jobb, ha széles és vastag keféket használunk (ez lehetővé teszi a kompozíció egyenletes eloszlását), természetes szálból (ez megmenti az ecsetet az agresszív festékanyagoktól). Szóráskor használjon fém permetezőpisztolyt műanyag részek nélkül, amelyeket a zománc korróziógátló szerek érinthetnek. Az aeroszolos permetezés előnyös, ha nagyon kis felületet festünk.

A festéket egy, két vagy három rétegben alkalmazzák. Negyven perc elegendő ahhoz, hogy minden réteg teljesen megszáradjon.

Kiváló minőségű felület létrehozásához jobb, ha legalább két réteget alkalmazunk. Várjon egy hetet a többrétegű bevonat teljes szárítására.

Zománcok nem ajánlott belsőépítészethez. A korróziógátló szerek nagyon mérgezőek, így ha más helyiségekben dolgozik, légzőkészüléket kell használni, és gondoskodnia kell a jó szellőzésről.

A primer zománcok kétségtelen előnye többek között a viszonylag rövid szárítási idő különböző körülmények között. A munkaidőre fordított időt takarít meg. Ennek a terméknek a hátránya egy erős, kellemetlen szag, amely sokáig megmarad.

A külön beszélgetés megérdemli a primer-zománcok használatát az autóiparban. Végül is tartósabb és megbízhatóbb bevonatot hoznak létre, mint más eszközök, ezért ezt a festékanyagot leggyakrabban nem használják fel az autó külsejének festésére, hanem annak részei, amelyek a leginkább érintkeznek a nedvességgel, a homok, a kő, a közúti só mechanikai hatásával. A 3-as 1-es talaj-zománcot aktívan használják az autó aljának és szárnyainak belső részeinek festésére. Például a Novbytkhim cégtől származó autók esetében rozsdásan 3 in 1-es festéket készítenek, amelyek:

 • hatékony védelem víz és ásványi olajok ellen;
 • kiváló tapadás az alaphoz;
 • megakadályozza a rozsdásodást;
 • jó elrejtőerő;
 • gyors szárítás festés közben;
 • a termék viszonylag alacsony költsége;
 • könnyű használat;
 • a pigment minősége, amely vonzóvá teszi az autó felületét (ugyanakkor a színek korlátozott tartománya miatt néha nehéz a test egységes árnyalatát elérni).

Annak érdekében, hogy a gépjárműalkatrészek jövőbeli bevonása a légköri és mechanikai feszültségre fenntartható legyen, és ezáltal növelje annak tartósságát, ajánlatos legalább három rétegnyi összetételt alkalmazni.

Videó bemutató a primer zománc NEVERON velúr hengerrel történő használatáról, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba