Epoxi-zománc: tulajdonságok és alkalmazások

Ma a festék- és lakkfajták széles skálája igen széles. Ennek a keveréknek minden típusa saját célja és egyedi jellemzői. Tehát az epoxi zománc, amelynek tulajdonsága és alkalmazása az alábbiakban kerül megvitatásra, a legnagyobb igény a zománcfestékek egyéb fajtái között.

Különleges jellemzők

Az epoxi zománc fő jellemzői és jellemzői:

 • Az epoxigyanták műszaki jellemzőinek azonosítása, mivel a festék alapja azok festése.
 • Magas vízszigetelési minőség. Az ilyen típusú zománc használatával elfelejtheti az ilyen problémákat, mint bármely felület rossz minőségű vízszigetelését.
 • Alkalmasak gyakorlatilag bármilyen felület festésére, például fából, fémből, betonból és még műanyagból is.

Az ilyen egyedi tulajdonságok jelenléte és a festék és lakk széles körű elterjedésének befolyásolása.

Előnyök és hátrányok

Az epoxi alapú zománc nagy igénye érdemei nagymértékben befolyásolták:

 • Az epoxi festékbevonat megbízható védelmet nyújt a különböző savak, gázok és lúgos oldatok ellen, festett felületen film formájában maradva.
 • A magas tapadási szint megbízható, egyenletes bevonatú munkaterületeket biztosít minden anyagtól és szoros tapadáshoz.
 • Az epoxi-zománcot nem befolyásolja hátrányosan az olajipar bármilyen oldószere vagy más terméke. Ezért széles körben használják az autóiparban.
 • Az epoxi zománcozás után minden felület védett a rozsda, a kórokozók és a baktériumok, valamint a víz káros hatásai ellen.
 • Az epoxi zománc többnyire egyetlen rétegben is alkalmazható. Elég elég lesz a termék teljes körű védelméhez.
 • A felületek festése epoxi zománcokkal jelentősen megnövelheti élettartamukat.

Ez a festék hátránya:

 • Az ultraibolya sugárzás negatív hatásai ellen gyenge védelem van.
 • A nagyon forró felületek festésénél a festék gyorsan sárga színűvé válik.
 • Átlagos szárítási ideje 24 óra.
 • Az epoxi zománc használata előtt alaposan tisztítani kell a munkafelületet.
 • Ügyeljen arra, hogy a használat közben figyelje a hőmérsékletet.
 • Az epoxi alapú zománcot csak jól szellőző helyen szabad használni.

Az ilyen lefedettség előnyei még mindig nagyobbak, mint a hátrányok, és az előnyök jelentősebbek. Ezért az ilyen zománc népszerűsége évről évre növekszik.

Összetétel és tulajdonságok

Napjainkban számos epoxi zománcfajta létezik, amelyek mindegyike egyedi tulajdonságokkal rendelkezik:

 • ВДЭП Р-270 - kétkomponensű, fehér vizes zománc hatására védett. Használható szabadban és beltérben, fém, beton, vakolt, fa és gipszkarton felületek festésére. Megbízhatóan véd a penész, a víz és a korrózió ellen. Magas szintű biztonsága van, az egyik a legkönnyebben tűzveszélyes, ellenálló. A bevonatot két órán belül megszárítja, két rétegben kell alkalmazni. A zománc nemcsak fehér, hanem fekete, bézs, szürke, barna és kék színben is előállítható.
 • Az EP-1236 kifejezetten üvegszál, alumínium és fém felületkezelésére tervezték. A tűzveszélyes eszközök kategóriájába tartozik, széles körben használják a hajógyártásban. Jellemzője a gyors száradás, a minimális fogyasztás, a kifejezett aromájú. Háromféleképpen alkalmazható: hengerrel vagy ecsettel, porlasztóval vagy levegőmentes szórással.
 • Az EP-773 - olyan zománc, amelyet kifejezetten fémfelületek festésére terveztek, amely később magas hőmérsékleten érintkezik különböző lúgokkal. Az átlagos szárítási idő két óra és nap között van, a bevonat felülete matt és sima, egy réteg vastagsága nem több, mint 25 mikron, a zománcfogyasztás minimális.
 • Az EP-5116 - fekete védőbománc fémszerkezetek festésére. Az olajtartályok és az olajvezetékek színezésében kapott tömeges alkalmazás. Magas szintű korrózióvédelemmel rendelkezik, ezért festik azokat a fémszerkezeteket, amelyek leggyakrabban vízzel érintkeznek. Szárítás után sűrű, fényes, fekete színű film alakul ki, magas száradási sebességgel.
 • Az EP-140 - kopásálló epoxi zománc, amely csak korábban földelt felületeken használható. Beton- és fémszerkezetek festésére alkalmas, magas szintű tűzbiztonsággal. Az alacsony fogyasztás, magas száradási sebesség jellemzi. Különböző színekben kapható. A festett felületen sűrű fóliát képez, amely a rozsda, a nedvesség, a savak és a magas hőmérséklet ellen véd.

A festékbevonat mindegyik fajtája nemcsak ipari, hanem életkörülmények között is használható. Kiválasztásakor és használatakor nagyon fontos, hogy szigorúan kövesse a gyártó utasításait és ajánlásait.

kérelem

Miután döntést hozott az epoxi-zománc használatáról, meg kell választani annak megjelenését a munkafelület gyártásához használt anyagtól függően. Szükséges az univerzális festék- és lakktermék kiválasztása, vagy a betonra vagy fémre specializálódott.

Alkalmazzuk ezt a szerszámot különféle kefékkel vagy hengerrel, és egy speciális szórópisztoly segítségével. Az alkalmazási módot a munkafelület területe, annak helye és az egyidejűleg rendelkezésre álló eszközök alapján kell kiválasztani.

edzés

Bármilyen epoxi-zománc használata a munkafelület előkészítésével kezdődik. Először el kell távolítania belőle az összes szemét és szennyeződést, a múlt festék maradványait. Ha a felület túl zsíros, akkor zsírtalanítani kell.

A munka következő lépése az alapozás. Különösen óvatos megközelítést igényel a betonburkolat alapozása. Önmagában a beton nagyon porózus, így a felületének a beállítását a legnagyobb figyelmet kell szentelni. A zománc felhordása előtt az alapozónak teljesen megszáradnia kell.

Az előkészítő munka magában foglalja a festékanyag előkészítését is. Alaposan össze kell keverni, hogy konzisztenciája egyenletes legyen.

Ha a gyártó a termék használati utasításában jelzi, hogy további oldószert vagy keményítőt kell használni, akkor ezeket az azonos márkájú termékeket kell kiválasztani. Ez az egyetlen módja annak, hogy igazán kiváló minőségű epoxi-zománcot kapjunk további felhasználásra. Előzetesen gondoskodnia kell arról, hogy a munkához szükséges összes eszköz megtalálható legyen.

Alkalmazási módszerek

Miután az összes előkészítő munka befejeződött, a felületeket közvetlenül hasonló gyantákra épülő epoxi festékkel irányíthatja.

Az eljárás különböző módon történhet:

 • Festés ecsettel vagy hengerrel - a legegyszerűbb és megfizethetőbb módszerek.De érdemes megjegyezni, hogy amikor kiválasztják a festéket, a fogyasztás elkerülhetetlenül nagy lesz. A tartályból kis mennyiségű, alaposan összekevert zománcot kell egy kisebb tartályba vagy egy speciális tálcába öntenie.

A szerszám leeresztéséhez a kefe nem több, mint a fele, a felesleges zománc felrázása a tartályban.

A görgőt minden oldalról festékkel egyenletesen kell áztatni, de annak többletét nem szabad a padlóra lebegni. A mozgásnak csendesnek és lassúnak kell lennie, a zománc minden egyes új részét vége-vége és az előzővel azonos irányban kell alkalmazni. Ez a festési technika megköveteli, hogy zománcot alkalmazzunk legalább két rétegben.

 • Lehetőség van epoxi-zománc felvitele speciális légfúvókával vagy levegőmentes szórással. Ebben az esetben a folyadékot a tartályba kell önteni, és az eszközt az utasításoknak megfelelően tovább kell használni.

Nagyon fontos, hogy az előző réteg elegendő időt biztosítson a zománc többrétegű felhordására. A második és az összes további réteget az első felvétel után 23 órával, de legkésőbb 24 órán belül kell alkalmazni.

Biztonsági szabályok

  Az epoxi-zománc toxikus termékként van besorolva. Meglehetősen erős kémiai szaga van, és bőrrel érintkezve égési sérülést és allergiás reakciót okozhat.

  A munka során nagyon fontos, hogy szigorúan betartsák az összes biztonsági követelményt:

  • A helyiséget jól szellőztetni kell.
  • További védelemként jobb légzőkészüléket vagy maszkot használni.
  • Meg kell választani a megfelelő ruhát - teljesen be kell fednie a test minden részét, különleges kesztyűt kell viselni.
  • A zománc keveréséhez csak fűrészlapokat kell használni.
  • A festéket csak a gyártó által a tartályon megadott feltételek mellett kell tárolni és használni.

  Ezeknek az egyszerű, de nagyon fontos szabályoknak való megfelelés lehetővé teszi, hogy bármilyen felületet kiváló minőségben festenek, és hosszú ideig megvédjék őket a különböző negatív hatásoktól.

  A zománcfürdő lefedettségéről lásd az alábbi videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba