Hőálló zománc: a választott típusok és árnyalatok

 Hőálló zománc: a választott típusok és árnyalatok

Vannak esetek, amikor nem szabványos felületekkel kell dolgozni. Lehet, hogy melegek vagy gyorsan felmelegednek. Az ilyen művek nem használhatják a szokásos festéket. A legjobb megoldás a hőálló zománc.

Mi az?

A hőálló zománc nagyon különbözik a többi típusú festéktől és alkotórészüktől. A hőálló festékek összetétele szilikon lakkot tartalmaz, és már tartalmaz pigment kompozíciókat. Emiatt nemcsak fekete-fehér, hanem más árnyalatok is lehetnek, amelyek bármilyen fémbe illeszthetők. A speciális töltőanyagok különböző színekkel bővítik a színt a színesfémek számára, például acél és öntöttvas festésére.

A zománc biztosítja a felületi szilárdságot és tartósságot, fontos fedezni a fedeleket vagy a rögzítőket. A hőmérséklet állandó változása esetén az alap nem változtathatja meg alakját.

A hőálló zománcok egyik fő funkciója a már festett felületek hővédelme. Mindez a festék részét képező alumíniumpornak köszönhető. Olyan reflektorként működik, amely megakadályozza, hogy a hő sugárzása behatoljon. A cseppfolyósított gázzal ellátott tartályokat, valamint fém-típusú fedeleket, gázvezetékeket és hasonló szerkezeteket és alkatrészeket hasonló készítményekkel kezeljük. Egy ilyen, egyszerű, fekete hőálló zománc hatszáz fokos hőmérsékletet képes ellenállni.

Különleges jellemzők

A hőálló zománc saját egyedi tulajdonságokkal rendelkezik:

 • a szigetelés további típusa;
 • korróziógátló tulajdonságok;
 • jó kémiai ellenállás;
 • jó hajlékonyság.

A hőálló festék fő jellemzője a különböző hőmérsékleteknek való kitettség, míg a szín nem változik, és bármilyen típusú felületen „működik”, ez a fő technikai jellemzője.

Az extra szigetelés nagyon fontos, különösen fémfelületek esetén. A zománcnak köszönhetően nincs statikus elektromosság csatlakoztatva, és a felületek között nincs súrlódás. Ez azt jelenti, hogy a festék semmilyen fizikai, kémiai és elektromos hatással nem veszíti el a plaszticitását.

A magas hőmérsékleten használt zománc kiváló védelmi tulajdonságokkal rendelkezik a rozsda megjelenése ellen.

A hőálló zománc jól használható olyan helyiségekben is, ahol különböző alkatrészekkel dolgoznak. A teljes szárítás után a festék nem változik. A zománc tökéletesen tolerálja a különböző hőmérsékleteket, nem változtatja meg alakját a plaszticitása miatt, és nem tört ki.

Előnyök és hátrányok

nyalánkság

 • A hőálló zománcok fő előnyei a kényelmes és kényelmes folyamatok bármilyen felület festésére és a védelem magas százalékos arányára a különböző külső és belső mutatók ellen.
 • Gyors felület előkészítés a lehetséges további munkákhoz. Néha vannak olyan esetek, amikor szükség van a régi bevonat eltávolítására a felületen, és alatta találnak laza rozsdát, amelyet el kell távolítani. Ezt mechanikus eszközzel végzik, és a nyomok maradnak, és ennek következtében szabálytalanságok. Ezután meg kell fordulni az ilyen típusú munkákhoz annak érdekében, hogy eltávolítsuk a korábban korróziós területeket.

A zománc segítségével erre nincs szükség. Képes lesz simítani az összes sarkot és ugyanakkor simán festeni.

 • Kiváló védő tulajdonságok alkalmazva.Zománc, amely a kiváló minőségű, gyorsan száradó alkid-uretán lakkokat tartalmazó összetevő, amely gyorsan száradhat. Ezek miatt a bevonat sokkal erősebbé válik, jobban ellenáll a gyors törlésnek, külső és belső tényezőknek.
 • Vannak más pozitívak is, amelyek a hőálló zománcot a legjobb választás a nehéz felületekkel való munkavégzéshez. A termék élettartama 5 év.

ellenérvek

A hiányosságok között gyakran különböztetjük meg az ilyen jellemzőket árképzésként. Az összes márka közül a zománcot gyakran magas áraknak tartják, de mégis egy igen nagy választéknak köszönhetően a legjobb áron választhat egy jó márkát.

típusok

Minden olyan festék, amelyet ma a magas hőmérsékletnek ellenálló felületek festésére használnak, három csoportra oszlik.

 • a csomagolási módokról;
 • eltarthatósági idő;
 • és alkalmazási módszerek.

A hőálló zománc kiválasztása attól függ, hogy milyen célból szerezte be., és milyen felületet fed le. Ma már festésre is aeroszolos minták vannak. Ezeknek a patronoknak a kapacitása 0, 5 liter. Ha nagyobb mennyiséget szeretne vásárolni, akkor a legjobb, ha a dobozokat, vödröket vagy 40 kg-os hordóban értékesített mintákat veszik. Egy négyzetméter festéséhez körülbelül 230-260 gramm festék szükséges.

A gyártás napjától számított hét hónapig (a legkisebb eltarthatósági idő) a festék megtartja az összes tulajdonságát. A szabvány szerint a gyártóknak a csomagoláson fel kell tüntetniük az értékesítés utolsó dátumát. Az aeroszol típusú festékek alkalmasak a legegyszerűbb alkalmazásra, ilyen esetben nem lesz szükség további szerszámok beszerzésére, de ez az opció nem alkalmas nagy terület festésére.

A térfogati területek festésére gazdaságosabb lesz az üvegek vásárlása és zománc alkalmazása ecsettel vagy hengerrel, csak egy görgőt kell választani átlagos hosszúsággal.

Ha a festék jó folyadékállósággal rendelkezik, akkor a kompresszorral működő pneumatikus permetezővel lehet festeni. Ez a fajta festés alkalmas lemezekre, spray-festéssel is használható.

Az alkalmazás módjától függetlenül a stabilitás és a minőség teljesen megmarad. Azt is meg kell érteni, hogy aeroszol vagy permetező pisztoly használata esetén a négyzetméterenkénti fogyasztás kissé magasabb lesz, mint a görgővel végzett munka.

típusok

 • Nerzhamet-permetező - ez egy korróziógátló festék, amelyet fémfelületek festésére szolgáló dobozokban értékesítenek. Az ilyen alkid-zománc kiváló minőségű, gyorsan száradó komponensekből áll, amelyek kiválóan alkalmasak a háztartási felhasználásra és különböző dekoratív munkákra.

Emellett karcolások, forgácsok és fémlemezek festésére is használható. Hasonló festéket használnak a hozzáférhetetlen helyek festésére. A felületen a festék fényes, enyhe fémes csillogással néz ki. Jó minden munkához, még gáztűzhelyhez is.

 • KO zománc - 8104 - azbesztcement felületek festésére, amely fémből és betonból áll. Használható mind a belső munkákhoz, mind a nyílt területekhez (az utcán). Ez a fajta festék kiválóan alkalmas tartályok, csővezetékek, kémények és egyéb berendezések korrózióvédelmére. Az ilyen festék analógja a 8101 márka. Emellett lehetséges, hogy az ilyen analógokat 811,814,8111 termálként is használhatjuk.
 • Korróziógátló zománc a korrózió és a dekoratív részek védelme érdekében szükségesek, tiszták lehetnek és már festettek, és még rozsdával borítottak is. Ez a típusú zománc kiválóan alkalmas bármilyen felületre: acél, öntöttvas és különböző színesfémek. Ez lehet kerítések, kapuk, építési típusok, falusi berendezések, fémszekrények, ablakok, ajtók, fa. Használhatja a célt.

A permetezéshez házi permetezőgépeket használhat a tartályhoz.

Csomagolás és színek

A csomagolás eltérő lehet, minden függ Milyen típusú festéket fog választani?

 • spray - 0, 5 liter;
 • doboz - 5 literből;
 • vödör - 10-től 15 literig és 40 literig.

A festék összetétele meghatározza, hogy milyen hőmérsékleten használható. A fő összetevő, amely bármilyen festékkompozícióban van, a szilikon lakk.

Más típusok is megjelennek:

 • epoxicsoport;
 • alkidcsoport;
 • etil-szilikát és epoxi-éter;
 • szilikon;
 • festék kompozitokkal.

A színek főként fekete-fehérek, vannak olyan gyűjtemények, ahol különböző árnyalatok széles választéka található.

Hogyan válasszuk ki?

Először meg kell értened, hogy milyen zománcra van szükség.

Hőmérséklet alapján három csoportra oszlik:

 • hőálló;
 • hőálló;
 • tűzálló.

Tűzálló és tűzálló festékek két teljesen különböző kompozíció. Az ellenálló festékek fő célja, hogy rögzített fóliát készítsen, amely blokkolhatja a levegő hozzáférését.

A magas hőmérsékletnek ellenálló színek magukban foglalják azokat, amelyek 600 Celsius fokos megjelenésüket megtartják. Hasonló termékek használhatók kályhák, fürdőkádak vagy gépalkatrészek festésére. Ha a hőmérsékletet 800 Celsius-fokra melegítjük, akkor a hőálló anyagok csoportjából ki kell választani a festéket. Ez egy jó választás a rozsdás felületre is.

Tűzálló felületre tűzálló festék szükséges. Képesek lesznek tökéletesen megvédeni a felületet a külső tényezőktől. De meg kell értenünk, hogy az ilyen festék sok pénzt költ, és gyakran már a nagyvállalatok megszerzik a munkájukért.

Egy kis pénzügy mentéséhez magas hőmérsékletű festéket vásárolhat. Kiválóan alkalmasak olyan munkakörülményekre, ahol a hőmérséklet legfeljebb kétszáz Celsius fok. Ez a festék még mindig a kemencék tégla-kötéseivel van borítva.

Híres gyártók és vélemények

 • VIXEN - Olyan alkid zománc, amely gyorsan kiszárad. A zománc speciális fényálló pigmenteket tartalmaz, amelyek a fényezés során nem halványulnak különböző fényforrások hatására. A felületen a zománc jó fényes felületet alkot, kiváló fényességgel.

A VIXEN egy univerzális festék, amely nagy színpalettával rendelkezik, ezért nem lesz nehéz kiválasztani pontosan azt az árnyalatot, amelyre szükség lesz. Ez a márka kettős réteggel rendelkezik.

A festék kiváló festésű, időjárásálló tulajdonságokkal és tapadási tulajdonságokkal rendelkezik. Jól alkalmazkodik az Orosz Föderáció időjárási viszonyaihoz.

Átlagosan egy négyzetméter 170 és 310 ml között mozog, annál könnyebb a festék, annál nagyobb a fogyasztás. Mindez azért, mert több golyófestéket kell előállítani. Összességében ajánlott három réteg gömböt alkalmazni a festék színétől függetlenül. A zománcot 10-15 percig szárítjuk.

 • DALI - zománc, fémszerkezettel való munkavégzésre, amely folyamatosan magas hőmérsékleten működik. Zománc ellenállhat 600 Celsius foknak.

Alkalmazható acél- és öntöttvas felületekre, kéményekre, kemencékre, géprendszerekre, kefével vagy permetezővel ellátott grillre. A javasolt rétegek száma három. Nagy színpaletta.

Tilos a zománcot benzinnel vagy petróleummal hígítani. Hét négyzetméterenként 1 liter festéklevél.

 • Novbythim - festék, amelyet különböző felületek fedésére használnak: üveg, beton, tégla. Zománc ellenállhat - 50 foktól 600 Celsius fokig.

Csak két szín:

 1. szürke;
 2. fekete.

Javasoljuk, hogy két vagy három rétegben alkalmazzuk. Egy négyzetméter nem haladja meg a 250 ml-t.

A házi hőálló festékről lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba