Hol van aeroszol és más típusú zománc?

A múlt század 90-es évektől kezdve az oroszországi lakások javításánál egyre inkább a szokásos festékkel történő zománcot részesítették előnyben. Ebben a tekintetben számos kérdés merül fel a festékkel való zománc különbségéről, alkalmazásának terjedelméről, és ami a legfontosabb, hogy melyik zománcot válasszuk, hogy helyreállítsák az ország fürdőjét vagy tetőjét?

Mi az?

Szóval, a zománcot speciális bevonatnak nevezik pigmentek szuszpenzióján alapuló bevonatnak, amelyek közé tartoznak a lakkok, például a lakk. Szárítás után a zománc üveges fóliát képez az általa festett tárgyak felületén, ami sokkal erősebb, mint a szokásos vékony üveg. Általában olyan anyagokból készül, mint a bronz, acél, öntöttvas, réz és néha ezüst és arany.

A zománc előnyei és hátrányai azonnal láthatóak. - Megvédi a termékeket a korróziótól és megállítja a folyamatot. Ez a bevonat hosszabb, mint a szokásos festék - átlagosan 5-10 év. A zománc másik előnye, hogy alacsony a tágulási együttható, amely többször kisebb, mint a fémé. Ennek köszönhetően kiváló bázis tapadás, azaz ugyanaz a fém, és az ilyen bevonat kopásállósága és élettartama nő.

Nem kevésbé fontos jellemzője a hosszanti rugalmasság modulusának zománcmérete, ezáltal növelve a bevonat tapadási szilárdságát az anyaggal. A nemesfémekre való alkalmazást illetően ez a funkció segíti a zománcot abban, hogy az évtizedek óta elszíneződött fényt és fényt nyerjen.

A zománc fő hátránya a meglehetősen magas toxicitása és erős szaga, amely sokáig nem erodálódik.

Ha bizonyos típusú zománcokkal kell dolgozni, például alkid, beltérben, akkor jól kell szellőztetnie, lehetőleg 1-2 napig. A védőruházatban és a maszkban, előnyösen légzőkészülékben kell dolgozni zománccal. Ha vannak kis gyerekek a házban, jobb, ha néhány napot áthelyez egy másik szobába. A probléma megoldása érdekében elkezdték eladni a háztartások gyenge zománcoldatait az üzletekben - a szag nem olyan csípős, de kevesebbet is szolgálnak.

A nemzeti fogyasztásra hivatalosan szállított termékeknek meg kell felelniük a GOST-nak vagy egy államközi szabványnak, vagyis rendelkezniük kell az optimális műszaki jellemzőkkel, és meg kell felelniük az alkotóelemek megfelelő százalékának. A zománcok nem kivételt képeznek, különösen azért, mert a háztartási felhasználáshoz elég veszélyes anyagnak minősülnek.

Mielőtt megvásárolná ezt, vagy a zománc bankját, olvassa el a csomagoláson, hogy a GOST milyen típusú és egyáltalán. Minden digitális jelölés tartalmaz konkrét utasításokat a zománcbevonat összetételéről és terjedelméről. A szabvány megfejtése az eladó - tanácsadó kapcsolatfelvételével szerezhető be.

Jellemzők

A zománc fő jellemzője a hagyományos festékhez képest egy olyan film, amely az alkalmazás után a fém felületet borítja. A fólia fényes és matt - mindez a bevonatban lévő elemek függvénye. A zománc színválasztéka is nagyon változatos - nem mindig fehér, mint ahogy azt a fürdőszobában vagy a mosdóban láttuk. Gyakran most fekete és akár többszínű zománcok.

Bármely árnyalattal biztos lehet abban, hogy a kiváló minőségű bevonat évekig megtartja a szín fényerejét, nem fakul, és nem lesz sárga.

Az alkid zománcok a legjobb jellemzők arányával rendelkeznek.szintetizált alkid lakkokból és szerves oldószerekből áll.Speciális adalékok antiszeptikus hatásúak és ellenállnak a különböző gombák és penészek fejlődésének. Az ilyen zománc nemcsak a fürdőszobában és a csővezetékek külső falaiban, hanem a nedves környezetben lévő helyiségekben és tárgyakban is jó.

A legtöbb zománc összetétele szintén korróziógátló adalékok, amelyek különösen fontosak a szabadban lévő fémfelületeknél, amelyek szélsőséges hőmérsékletnek vannak kitéve és vízzel érintkeznek.

A zománc bizonyos típusai a hideg szárítás során nagy mértékben megszilárdulnak. Tehát a 6-12 órás edzés beltéri terek bevonata lesz, és a pentaftalális festék és lakk zománcok alkalmasak kültéri tárgyakra. Kémiai összetételének köszönhetően 3-4 óra múlva megragadják, így befejezheti az összes munkát, mielőtt elkezd esni.

Magas rugalmassággal rendelkező zománcok jól illeszkednek a leginkább kényelmetlen felületekhez és az egyenetlen csatlakozásokhoz, amelyek mindegyike egyenletes réteg üvegfóliával van ellátva. Továbbá a fürdő helyreállítása során a zománc, amely rugalmas, a teljes kerület körüli viszkózus keverékkel jól nyúlik, és nem hagy semmiféle szabálytalanságot a kiváló minőségű alkalmazásban.

Ez a típusú bevonat nem zsugorodik, mi a fő különbsége a többi festéktől és lakktól.

A legtöbb zománcfajta összetételét nagyfokú szilárdság és átlátszatlanság jellemzi, bár mindez az alkalmazás módjától függ - legyen az szokásos kefe, henger vagy szórópisztoly. Természetesen, ha egy rétegben alkalmazzuk, a zománc kevésbé sűrű lesz, mint a többrétegű munkákban, de az eredeti felület nem lesz látható, mintha egyetlen réteg szokásos festéket használnánk.

típusok

Napjainkban a hardver üzletek polcain hatalmas számú különböző zománc található. A legfontosabb dolog itt az, hogy ne keverjük össze a GOST-jelölés helyes értelmezését. Ahhoz, hogy elkezdjük, megértsük a zománc alapvető osztályozását, a bevonat fő vegyi összetevőjétől függően.

Nitrocellulóz zománc, a név szerint a cellulóz nitro-összetevőin alapul. Egy ilyen szörnyű fülkészlet nem szabad megijeszteni a megszerzés előtt, mivel ez a zománc teljesen ártalmatlan és széles körben használatos a mindennapi életben.

Különösen szeretik megvásárolni a fém kerítések, a víz és az akkumulátor csövek festésére, valamint a beton és fa tárgyak kezelésére.

A mínuszok között az aceton éles szaga, amely azonban egy nap elteltével szinte nyom nélkül eltűnik. Egy másik fontos részlet az összeférhetetlenség másfajta festékekkel, azaz jobb, ha a szerkezet bizonyos részeit ugyanolyan típusú bevonattal frissítjük. Előnye, hogy más csomagolás van - mind az edényekben, mind a dobozokban, attól függően, hogy milyen célokra használják a zománcot.

Zománc szilíciumvegyületek alapján Széles körben használják a fürdőszobákban és más, magas páratartalmú helyiségekben, mivel szilícium, amely képes a felesleges nedvesség kiszűrésére és a gombák képződésének megakadályozására. Az előnyök közé tartozik az általa képzett film szilárdsága és kopásállósága is. Nem azt mondom, hogy az ilyen típusú zománcnak jó kompatibilitása van más festékekkel, de legalább az akril keverékek után.

Uretán és alkid-uretán zománcok a jó tartósság és a kopásállóság a szerkezet kímélő kémiai elemeinek köszönhetően eltérő. Lehetővé teszik továbbá, hogy ilyen felületet alkalmazzanak a felületen, amelyet korábban festettünk pentaftalikus és epoxi zománcokkal, valamint szokásos olajfestékkel.

A kényelem az, hogy az uretán verzió jól működik, még akkor is, ha az objektumot nem tisztították a földre a fenti festéktípusok korábbi rétegeiből.

A legnépszerűbb a hazai használatra - akril zománcvízbázisú. Ez a legbiztonságosabb és nem mérgezőbb összetétele mindenféle zománcnak, a fentiek szerint, így még a gyerekek is szokásos akril festéket használnak.

A gyenge vízbázis ellenére az akril szinte minden felületen jól megmarad. - nemcsak fémen, hanem sima és kényelmetlen is az üvegezett porcelánfesték alkalmazásához. Ugyanakkor a fő tulajdonságként a vízállóság nem tűnik el sehol. Az akril csak más típusú festékekkel kompatibilis ugyanazon a vízbázison.

A zománc besorolásakor hatalmas mennyiségű ábécé és digitális jelölést használ. Minden típus rendelkezik saját felhasználási területtel, eltarthatósági idővel és műszaki jellemzőkkel. Ezután figyelembe vesszük a festék-zománc legnépszerűbb neveit.

Az akril és alkid alapú AC-554 zománcot szintén traktornak nevezik, mivel gyakran használják a kültéri munkát traktorok és gépjárművek festésére az időjárási viszonyok állandó változékonysága mellett. Ez a típusú zománc pigment szuszpenzióból áll, különböző stabilizátorok hozzáadásával, amelyek hosszú ideig képesek megőrizni a gazdag színt.

Ennek a bevonatnak a színe túlnyomórészt világos narancssárga és piros, ezért olyan tárgyakkal vannak festve, amelyekre egy személy figyelmét fel kell vonni. Az AC-554 zománcot a munkagépek mellett, amelyek távolról és a sötétben jól láthatónak kell lenniük, az útjelző táblák és jelek, bóják és még a repülőgép alkatrészei is fedik a zománcot, mert a bevonat jól tolerálja a szélsőséges hideget és a hőt.

A zománc nyilvánvaló előnyei - jó korrózióállóság, időjárásállóság és nagy tapadás, vagyis arra, hogy erősen tapadjanak bármely felülethez. Az AC-554 nagyon gyorsan kiszárad - az egyik réteg nem több, mint egy óra, de sajnos nem elég egy kiváló minőségű festékhez. Ideális - három réteg alkalmazása, de a zománc legalább egy napig kiszárad.

A másfajta festékekkel való kompatibilitás nem túl jó, így az ilyen típusú zománc bevonása előtt a felület jobban tisztítható speciális alapozóval. Ha az alkalmazás tárgya sima, akkor a zománc nem lesz észrevehető hibák és szabálytalanságok nélkül, nagy viszkozitású.

Kényelmes, hogy az AC-554 nem veszíti el a megjelenését, amikor állandó érintkezésben van a benzinnel, ezért használják benzinmotorral felszerelt berendezések festésére. Ideális az ilyen zománc alkalmazása az AC-528 lakk és az AC-071 alapozóval kombinálva, hogy a telített szín sokáig élvezze a szemet, és nem fakul ki a napsütésben. Ha ilyen fényes árnyalatra nincs szükség, akkor a csendesebb gradiens eléréséhez a zománcot xilollal hígíthatjuk.

Bár az AC-554-ben a nem illékony, azaz a mérgező anyagok tömege viszonylag kicsi, jobb, ha a kesztyűben és a maszkban dolgozunk. Pneumatikus spray-vel, így próbálja meg tartani ezt a zománcot a szeméből.

Az AC-554-nél eltarthatósága kicsi - csak a gyártás napjától számított 6 hónap.

Legyen óvatos a boltban, és ügyeljen arra, hogy nézze meg ezt a címkét - ha legalább 4 hónap telt el a dátumtól, akkor ne vásároljon ilyen terméket.

Zománc GF-92 és 1110 - Egy másik népszerű termék az orosz fogyasztók körében a tartósság miatt. Az iparban autókat festenek, így otthon is kipróbálhatod kijavítani az autóban lévő kis hibákat és zsetonokat a garázsban.

Ez a típusú bevonat a karbamid-formaldehid gyanta hozzáadásával készült pigmenteken alapul, ami lehetővé teszi, hogy sok éven át ellenálljon minden légköri ingadozásnak. A zománcot külön kell eladni az elektromos készülékek és autók felületén történő alkalmazásra, és más megjelenést alkalmaznak ugyanazon eszközök mozgó részeinek fedésére. Mindkét fajnak azonban magas fokú védő tulajdonságai vannak, és a festett felületre is dekoratív megjelenést adhatnak.

Szín GF-92 hideg szárítással végzett kezelés esetén szürke vagy barna lehet. Ha a forró szárítás sokkal megbízhatóbbnak tűnik az anyag beállításához, akkor nem szükséges választani - az ilyen zománc kizárólag szürke árnyalatú.A GF-92, mint az 1110, elég hosszú ideig szárad - körülbelül három nap, figyelembe véve az ajánlott alkalmazást három rétegben, és mindegyiket 24 órán belül szárítjuk.

Ha alkalmazzák, betartva az összes szabályt, akkor a zománc maximális védő tulajdonságai legfeljebb két évig nyilvánulnak meg, majd további öt évig ez a felület alkalmas lesz a felhasználásra.

Ezt a zománcot egy speciális alapozóval tisztított felületre kell felhordani. Ne feledje, hogy először a talajt legalább 2 órán át száradni kell, és csak az első réteg GF-92-t kell alkalmazni. Ez a fajta bevonat a művelet során hajlamos arra, hogy gyorsan megvastagodjon, így előkészített toluollal, oldószerrel vagy ásványi szeszes italokkal hígítható. A gyulladásos anyaggal végzett munka során a zománcot pneumatikusan permetezzük az összes óvintézkedésnek megfelelően. A GF-92 eltarthatósága kétszer magasabb, mint a fent leírt opció - 12 hónap, így biztonságosan megvásárolhatsz egy dobozot, amely a gyártás után hat hónapig áll a polcon.

Zománcok XB-16 és 518 Talán a mindennapi életben gyakorlatilag bármilyen felület festésére a leg universálisabb lehetőségeket hívhatjuk. Ezek ideálisak az épületek homlokzataiban, a betonszerkezetekben, sőt akár fa- és szövetmunkákban is. A zománc kémiai összetétele különböző oldószerek keveréke, így a talaj színe teljesen eltérő lehet. A bevonat eltarthatósága a színtől függ - ezüst színárnyalat - 6 hónap, minden más számára - egész évben.

Zománc HV-16 Gyorsan száradónak tekinthető, hiszen csak egy és fél órát vesz igénybe egy réteg megszárítása. A lényeg az, hogy a hőmérséklet egyidejűleg nem volt alacsonyabb, mint 20 ° C, ezért jobb, ha nyáron végez festményeket. A zománcot két vagy három rétegre kell felhordani, majd zökkenőmentesen leesik, hibák és foltok nélkül. A kiváló minőségű bevonat lehetővé teszi, hogy hosszú ideig megőrizze a legjobb tulajdonságait - ellenálljon a vízzel való érintkezésnek, a különböző időjárási körülményeknek, valamint az olajfestékekkel és olajokkal való érintkezés.

Az XB-16 alkalmazásához megfelelő óvintézkedésekkel rendelkező pneumatikus vagy levegőmentes permetezés szükséges. A megszokottnál minél több réteget alkalmaz, annál hosszabb ideig fog szolgálni a zománc - 2 réteg három évig, és 3 réteg legalább 6 évig.

Annak érdekében, hogy a felületet jobban fedjük le és gyorsabban szárítsuk, oldószerekkel, például P-5-tel vagy P-5A-val hígítható.

Zománc NC-25 - pigmentalapú, meglehetősen maró szuszpenzió nitrocellulóz oldattal és gyanták szerves oldószerekkel történő hozzáadásával. Ennek ellenére alacsony koncentrációban az ilyen bevonatok szagtalan változatban kerülnek értékesítésre, amely nagyon kényelmes a lakóhelyiségekben vagy nagy koncentrációjú helyeken való munkavégzéshez. Ezért az NTs-25 fő alkalmazási területe az alapozott fémfelületek, fa termékek és még beltéri berendezések is.

Ahhoz, hogy ezt a zománcot a felszínre alkalmazzuk, alaposan elő kell készíteni, azaz nem csak a régi rétegekről, hanem a porról, a szennyeződésről, a zsírról, majd a homokszóróval és a zsírtalanító oldószerrel. És még az összes ilyen eljárás után sem lehet fedezni a korábban olajfestéknek kitett felületet.

Az SC-25-tel való munkavégzés kényelméből - különböző alkalmazási módok, azaz kefe, öntés és aeroszolos módszer. Mindenekelőtt ne felejtsük el alaposan összekeverni és hígítani a zománcot egy 646 vagy 645 oldószer jelöléssel a munka megkezdése előtt.

Zománc ML-12valamint a BT 177, az XC 759, az EP 51 és a 182 bevonatok sora nagyon népszerű, mivel a talaj legszélesebb választéka a fehér, narancs, arany, kék-szürke, kék, fekete, zöld, piros, füstös, tengeri hullámok és sokan mások. Olyan sok szín alakult ki kompozíciójuk miatt, hogy pigmenteket szuszpendálnak alkid- és melamin-formaldehid gyanták szerves oldószeres oldatában.

A szinte bármilyen színes zománc kapcsán az ML-12, amint a fentiek közül a leggyakrabban megszerzett, széles körben használatos a hazai autóiparban, de a kézművesek azt használják, hogy kijavítsák az autók hibáit otthon.

Gyerek játszóterek és egyéb tárgyak festésére is szükségük van, ahol világos és telített színre van szükség mind beltéren, mind szabadban. Az ML-12 egy ilyen népszerűsége az agresszív környezet hatására való jó ellenállóképességének köszönhető.

Ha azt szeretné, hogy a zománc 30-40 percen belül megszáradjon, a felületet folyamatosan legalább 130 ° C hőmérsékletű égővel kell öntenie, és az eljárás gyakorlatilag szagtalan lesz. Ha ez nem lehetséges, hagyja 6-8 órán át száradni a napon.

Alkalmazzon ML-12-t egy jól tisztított és oshkurerenny objektumra több rétegben.

Zománc HP-799Az 5116, az APF, a 125 és az 572 rendkívül ellenállóak az agresszív savas vagy lúgos környezetre, így fém, vasbeton, bizonyos típusú cement és még faanyag festésére is használják, állandóan kölcsönhatásban állnak az ilyen negatív körülmények között. Ezen túlmenően, a zománc e csoport nagyon ellenálló nem csak a hatások a vegyi anyagok, hanem a kialakulását repedések, és még akkor is, ha a feltételek maximális hőmérséklet-különbségek - -60С és + 130С. Szintén a HP-799-et, amelyet tovább tárgyalunk, gyakorlatilag nem kell kitörölni, azaz a mindennapi életben a legnehezebb tárgyakhoz használható.

Az ilyen zománc elég gyorsan kiszárad - körülbelül 7 óra alatt, és az egyes rétegek alkalmazása között a várakozási idő 2-3 óra. Az egyenletes áramlás és a jó száradás fő feltétele, hogy a CP-799-et a kívánt mennyiségű folyékony viszkozitáshoz hozza xilol vagy toluol alkalmazásával.

A fémfelületre való felhordás előtt a zománcot GF-021 alapozóval kell kezelni, amely ideális vele.

A HP-799 zománc szinte bármilyen kényelmes módon használható - légtelen, pneumatikus, kefe vagy henger. Mindenesetre ez a bevonat nagyon gazdaságos, és a fogyasztás 1 négyzetméternyi felületre körülbelül kétszer kisebb, mint a fenti opcióké. A CP-799 sajátossága, hogy használat előtt jobb, ha speciális oldószerekkel keverjük össze, és a kívánt sűrűség mértékéig körülbelül egy hétig állni kell.

A zománcvonal utolsó felülvizsgálatában az „Elakor PU” 60, 1236, 436, 710, 720, 161 és „Polyton-UR” is szerepel. vagy egyes UV-jelöléseknél, amelyek ellenállnak a fémfelületek korróziójának, a kőolajtermékek magas nedvességtartalma vagy akár agresszív hatásai mellett. Az akril poliuretán gyanták kétkomponensű festék összetételének és a zománc lehetséges működésének köszönhetően szinte minden időjárási körülmények között. Ezen túlmenően a "Polyton-UR" és munkatársai ellenállnak a magas UV-sugárzásnak és nem fakulnak el, így a festett felület kifejezetten dekoratív hatású.

Az ilyen zománc szinte bármilyen talajfesték lehet, különösen nagy tételek sorrendjében. Az ütközéskor nem reped, kiváló hőállósággal rendelkezik, kb. 7 óra múlva kiszárad és gazdaságilag kihasználva. A mérgező, illékony anyagok tömegaránya azonban meglehetősen nagy, így a zománcot teljes védőcsomaggal és 20 ° C-nál alacsonyabb hőmérsékleten kell felhordani.

szín

A tároló polcokat a fogyasztói választásért való küzdelemben teljesen kiszámíthatatlan színek zománcai elárasztják. Gyermekkorból mindannyian tudjuk, hogy többnyire fehér zománc a fürdőszobában, de nem szabad erre korlátozódnunk. Ezt vagy az árnyalatot különböző színű fémek keverésével kapjuk.

A kék zománcot kobalt-oxid vagy réz hozzáadásával lehet előállítani. A városon kívüli melléképületekben gyakran csövekkel vagy akár falakkal borítják.

A Dacha-kovácsolt kerítés vagy redőny gyakran zöld zománcot használ, amelyet króm vagy réz-oxidok keverékéből, valamint nikkelből állítanak elő.

A rózsaszín zománc is népszerű - a művészeti térben vagy a szépségszalonokban a lány kerékpárjának festésére használják. A króm-oxid és az ón keverékének finom árnyalata kiderül.

A zománc legnépszerűbb színe fekete. Gyakran használják a lakóterületek belső terében is, még ugyanazon vízvezetékhez is. Ez a szín a vas és a mangán kombinációjában lévő nikkel-oxidok keverékéből áll, néha kobalt- és krómvegyületek hozzáadásával.

Pearl VGT - az elmúlt évek know-how-jaÚgy tervezték, hogy különböző felületeken dolgozzon, például fa baguettával, gipszel vagy fémmel. A már festett dekoratív vakolat vagy tiszta, színtelen tapéta mellett gyöngy zománc is alkalmazható.

A szerkezete olyan elemeket tartalmaz, mint a gyöngyházfényű pigment, a diszperziós akril polimer, a vízalapú és módosító adalékanyagok. Ennek köszönhetően sikerült szokatlan ödémákat kapni, mint az arany, bronz, gyöngy, gránát, ezüst-fehér és még kaméleon színek.

A Kohler valójában nemcsak a kezdeti összetételétől, hanem a bélés színétől is függ - a talajtól, a permetezés módjától és az alkalmazott rétegek számától.

A Pearl VGT zománcot nem annyira használják, hogy megvédjék a felületet az agresszív környezetektől, hanem még nagyobb dekoratív hatást, jellegzetes fényt és érdekes textúrát adjanak a tervezői szobabelső elemének. Ezt a bevonatot azonban mind az állandóan a helyiségben lévő tárgyak, mind pedig az év nagy részében szabadon álló tárgyak alkalmazására használják, amelyek nagy ellenállást mutatnak a légköri különbségekkel és a vízzel és a fényzel szembeni ellenállással szemben.

Szükség esetén ezt a zománcot vízzel hígíthatjuk oldószerként, de a víz aránya nem haladhatja meg az 5% -ot, különben a zománc védő tulajdonságainak nagy részét elveszíti.

előcsomagolásnál

Ami a különböző zománcfajták csomagolását illeti, gyakran kicsi és nagy. Az első lehetőség a 0,5 kg és 3 kg közötti rés. Néhány zománcfajtát, amelyet száraz keverék formájában értékesítenek, majd ezt követően hígítani kell, 10 kg-os csomagolásban értékesítjük, és ez kis csomagolásnak is tekinthető. A nagy csomagolás ipari célokra alkalmas és 15-20 kg-tól kezdődik. Ennek megfelelően, ha a zománcot már hígított folyékony anyag formájában szállítjuk, akkor 0,5-3 liter térfogat kis csomagnak tekintendő. A 10 liternél nagyobb tartályok, mint az előző változatban, egy nagy csomag.

A zománc minden típusát, függetlenül a kezdeti aggregációs állapottól, egy speciális tartályba csomagolják poliuretán műanyagból vagy könnyűfém speciális típusokból, ahol a csomagolóanyagok megfelelnek a GOST-nak. Az ilyen tartály fedelét hermetikusan lezárjuk a tapadás érdekében, úgyhogy az első használat után már nem lehetséges az abszolút eltömődésről beszélni. A mérgező anyagok volatilitása miatt azonban néhány zománctartály speciális fedéllel van ellátva, így még a nyitás után is biztos lehet abban, hogy a káros füstök nem jutnak be a lakásba.

Kiválasztás és alkalmazás

Egy bizonyos típusú zománc kiválasztásakor jobb, ha először megismerjük, milyen márkát használnak fel. A boltban hatalmas mennyiségű zománcot találhatunk közel azonos típusú felületre, ezért érdemes előre megismerni, hogy ne fizessenek túl, vagy hogy nagyon ellenálló és maró típusú zománcot vásároljanak.

A Gostovskoy jelölés szerint a konténer mostantól meghatározhatja a következő információkat:

 • amelyekhez zománcfelületeket használnak;
 • a zománc száradásának sebessége, valamint a viszkozitás, rugalmasság és toxicitás mértéke;
 • milyen mennyiségű nem illékony káros anyag van benne;
 • hány réteg szükséges a bevonat teljes működéséhez, valamint a zománcozással történő festés módja;
 • milyen típusú oldószert vagy primert használnak az ilyen típusú bevonattal együtt;
 • a zománc kompatibilis a hasonló festék- és lakkbevonatokkal;
 • hogy szükséges-e a hígítás vagy keverés, valamint a hígítás után eltöltött idő, amíg meg nem sűríti.

A zománc a következő tárgyak bevonataként szolgál: útjelző táblák, villamos berendezések, autók, házak homlokzatai, tetők, edények és egész készletek, belső részletek és természetesen a fürdők ismerős helyreállítása.

A zománcot sikeresen használják ékszerekben és luxuscikkek díszítésében is. Az ékszerészek igényei szerint az ókorban ismert zománc-zománcot nehéz gyártani, és nem értékesítik a szokásos hardverboltokban.

Tippek és trükkök

A zománc megfelelő alkalmazása gyakran meghatározza, hogy mennyire egyenletesen fekszik a felületen, és mennyi ideig tart.

Íme néhány tipp a szakemberek számára ezen a területen:

 • Ha a levegő nélküli permetező zománc oldószert nem ajánlott hígítani, mert egy bizonyos viszkozitás nélkül az ilyen bevonat egyszerűen nem lesz a kívánt nyomás alatt, hogy egyenletesen áthaladjon a permetezőn. A fúvóka jobb, ha a legvékonyabb átmérőt használja, legfeljebb 0,3 mm. Éppen ellenkezőleg, a nyomásnak elég erősnek kell lennie, kb. 150 bar.
 • Ha van egy levegő-diszperzió a készítményben, akkor az ilyen univerzális oldószer, mint oldószer kerül a mentésre. Az anyag hozzáadásával azonban ne vigyük túlzásba, ne adjunk a készítmény össztömegének több mint 5% -át. Ellentétben az első opcióval, itt a fúvóka jobb, ha sokkal vastagabb - kb. 2 mm-t, és a nyomást, ellenkezőleg, 4 bar-ra csökkenteni.
 • A zománc alkalmazásának legegyszerűbb módja egy henger vagy ecset. Az egyetlen tanácsadás a készítmény össztömegének legfeljebb 5% -ának megfelelő oldószerrel való hígítása. Annak érdekében, hogy ne távolítsuk el a maradék oldószert, akkor az összes alkalmazási eszközt mossák, hogy újra felhasználhassák őket.

Gyártók és vélemények

Az olvasók szerint a jó ár / minőség arány legkedveltebb márka a gyártó Tikkurila. Az ilyen típusú zománcok könnyen felhordhatók, gyorsan száradnak, és a festés után a felületen nem hagynak érdességet és cseppeket.

Zománcok "Lakra" és "Tex" nem olyan könnyen alkalmazható, de úgy tűnik, hogy kopásállóbb és kevésbé hajlamos a megsemmisítésre, állandó nedvesség- és hőmérséklet-változásokkal. Gyakran használják csövek festésére az akkumulátorokban és a vízvezetékben.

   Certa és Isolep masztikus - nem a legolcsóbb zománcfajták, hanem az ügyfél véleménye szerint a legmegbízhatóbb. Tekintettel arra, hogy ezek a gyártók az arzenálban gazdag árnyalatú zománcraktárral rendelkeznek, gyakran használják azokat az autókon lévő chipek frissítésére. A hatás, mondjuk lelkes autó-rajongók, olyan, hogy néha nem tudja megmondani a különbséget a szalonfestésektől.

   Alkid és akril zománc összehasonlítása, lásd alább.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba