Számítsa ki a cement megfelelő fogyasztását

A cementet széles körben használják az építési és befejezési munkákban. Használatával csatlakoztassa a téglákat, a szénsavas betonelemeket, készítse el a vakolat és a padló esztrichét. Minden egyes eset arra kényszerít, hogy gondosan számolja ki a szükséges anyagmennyiséget. Túl keveset vásárolva, az építők kénytelenek a további cement, homok beszerzésére. Ha túl sok nyersanyagot vásárol, el kell fogadnia a veszteséget, megszerveznie kell a tárolást, vagy meg kell keresnie, hogy valaki eladja a többletet.

Jellemzők

A cementkockánkénti cementfelhasználást a keverék összetétele határozza meg. Az építőelemek összekapcsolására szolgáló szabványos cementkeverék a homok és a víz egyidejű használatát jelenti. A komponensek arányának megváltoztatása rendkívül ritka, főleg az elért eredmény függ az alkalmazott kötőanyag márkájától.

Általában 1 cu. Az oldatból 400 kg száraz cementet használva, 1 részre 4 darab homokot kell venni.

0,25 - 0,3 köbméterrel 1 m3 szokásos téglákat lehet elhelyezni. m a keverék, a fogyasztható téglák száma körülbelül 400 darab. Szükséges figyelembe venni a munkakörülményeket. A magas nedvességtartalmú környezetben, a talajvízréteg alatti falra szerelés különböző, a keverék aránya kissé változik. A külső falak leggyakrabban az M400 alapanyagból készült M10 keverékéből készülnek.

A cementfogyasztást az építés alatt álló falak vastagsága is meghatározza. Ha 1⁄4 tégla tégláját kell elhelyezni, 1 m2-re 5 kg cementet kell használni (az M100-as habarcs elkészítésekor), M50-es habarcs készítéséhez félig több ragasztót kell használni. Ebben a megoldásban a homok aránya tipikusan 4 rész a kötőanyag komponens 1 részéhez.

Ez az arány annak a ténynek köszönhető, hogy lehetővé teszi a legjobb egyensúly elérését:

 • erődtervezés;
 • a keverék mobilitása;
 • az oldat szilárd anyaggá történő átalakításának sebessége.

Más típusú keverékek

Amikor a dagasztást további anyagok (agyag, mészkő, márvány, szintetizált adalékanyagok) hozzáadásával hajtják végre, feltételezzük, hogy 5-9 rész homokot vesz fel a cement 1 részéhez. A betont úgy készítik, hogy legfeljebb 5 négyzetméter kötőanyagot töltenek 1 cu előállításához. m. kész keverék. A vonatkozó szabványokat az állami szabvány írja elő, azonban az építők eltérhetnek a szabályozási követelményektől, ha bizonyos viszkozitásszintet kell elérni, az oldatot folyékonyabbá kell tenni, felgyorsítani vagy eltolni a szilárdítást. Munkavégzéskor vödröket és vályúkat használnak (ezek a legmegfelelőbb tartályok), keverőfúvókákkal ellátott perforátorokat és lapátokat az adagoláshoz.

A dagasztást kezdetben száraz tömegek alapján végezzük. Ezután rendszeresen és lassan adjunk hozzá vizet. Biztosítani kell, hogy a falazat habarcs kifelé homogén legyen a teljes vastagságban, és nem terjed túl aktívan. A keverék minősége a beton szilárdságától és a téglafalak élettartamától függ.

A homok-cement habarcsot nagy szilárdság jellemzi. Ha azonban egy kicsit eltér a szabványos technológiától, akkor repedések jelenhetnek meg. A vegyes változatban a cement és a homok (más néven mésztej) hígított mész adódik hozzá.

A lágyító adalékokkal is rendelkezik, amikor a cement és homokfrakció mellett 0,2 cm-es polimert használnak, ami az oldatot rugalmasabbá teszi. Nem kell gondoskodni az ilyen megoldások előkészítéséről: jobb, ha kész száraz készletek vásárolnak, és vízzel hígítják őket az utasítás szerint.

Függetlenül attól, hogy milyen keveréket készítenek, ellenőrizni kell, hogy nincs-e egyetlen darab a száraz tömegben.

A homok áthalad egy szitán, a mészet le kell üríteni. Ha szükség van mész hozzáadására, akkor csak a por alakú anyagok összekeverése után kerül bevezetésre, kis adagokban. A folyadék hőmérsékletének körülbelül 20 fokosnak kell lennie, az elegyet keverni kell, különben a készítmény gyorsan beállítható. Csökkentse az energia-megtakarítási megoldás elkészítésének idejét a betonkeverő vagy a perforátor segít.

Kötési költségek

Az 1 m3-es vagy 1000 téglák szokásos fogyasztási aránya a vásárlás iránymutatásaként szolgálhat, de figyelembe kell venni a kézművesek szakértelmét és a használt blokkok típusát is (ha a termékek üresek vagy porózusak, több megoldás szükséges). Kisebb abszorpció a hiperpréselt és az arcra néző tégla keverékében rejlik, nem pedig egyszerű kerámia anyag.

Keverékfogyasztás 1 cu-ra. m (a varratok tipikus vastagsága alapján) 0,23 köbméter. m. átlagosan. Ha a falak vastagsága a tégla fele, akkor 0,221 m3 cementkeverékre van szükség a kerámia anyagból készült egyszerűen díszített felületekhez.

A kész keverék fogyasztása 1 m2 téglafalonként a felhasznált erőforrások minőségétől, a mikroklímától és az időjárási viszonyoktól függően változhat. A különböző szinteken is ez a szám kissé változhat.

Egy 10 literes vödörben 14 kg cementet helyezhetünk el, homok esetén ugyanaz a mutató (10 liter) 2 kg-mal kevesebb lesz. Az M400 márka homok és cement aránya általában 3: 1, és ha az M500 kötőanyagot, akkor 4: 1-et. 1. Egy forró nyári napon az oldatot kevésbé vastagsá kell tenni, egyre nagyobb plaszticitás érhető el mosószer vagy mosogatószer kis adagjának bevezetésével. A 1: 4 arányú késztermékből készült habarcs köbméternyi 4,5 centiméteres M500 és 1,14 köbméter felhasználást igényel. m. homok.

Mivel egy 25x12x6,5 cm méretű szilikát tégla 1 m3-es falvastagsága 0,24 köbmétert fogyaszt. m, a cementhabarcs m3-ben történő fogyasztását úgy számítjuk ki, hogy a fajlagos fogyasztást 410-rel megszorozzuk. Összesen 98 kg cementet kapunk. Ha M400 kötőanyagot használ, 1: 3 arányban 1 cu-ra. m. a keverékhez 4,9 centner cement szükséges. 1 cu-nál. m. téglafalnak 117 kg eredeti alkatrészre lesz szüksége.

A cement-mészhabarcsok megtartják minőségüket legfeljebb öt órán keresztül. Nyáron, amikor a levegőt +25 ° C-ra melegítik, ez az időszak 1 órára csökken.

Bélésfogyasztás

A megmunkálás során a megközelítés megváltozik. Szükséges kiszámítani a kötő keverékek fogyasztását 1 m2-es falra (nem egy köbméterre).

A valós értéket a következők határozzák meg:

 • az építőanyagok hajlamos a víz elnyelésére;
 • időjárási viszonyok;
 • a belső üregek száma.

A SNiP 82-02-ben előírt gyakorlatok gyakorlatilag kicsinek bizonyulnak, így a vásárláskor a habarcsot vagy a száraz cementet kis tartalékkal kell venni. A terv leggazdaságosabb anyaga egy kettős tégla (kerámia vagy szilikát), amely szükségszerűen nagy szilárdságú. Ennek eredményeként a teljes keverék legfeljebb 1/5-ét lehet megtakarítani.

Tippek és trükkök

  Az esetek túlnyomó többségében az építők az M75 kategóriájú habarcs keveréket használják, hogy a portlandcement 300-as sorozat alapján kapják meg. A kötőanyag egy részét három rész homokkal kell megosztani. Az M100 vegyületek használata és nagyobb igény csak a nagy szilárdságú tulajdonságokkal rendelkező épületek esetében. A partíciókat végrehajtó cement tömegének kiszámításakor nem csak a varrás szélességére, hanem egy adott réteg összehangolására is figyelni kell.

  Ha a téglaépítés könnyű és nem túl fontos (háztartási és kiegészítő létesítményekről beszélünk), elfogadható a cement koncentrációjának csökkentése a keverék teljes tömegéhez viszonyítva 15-20% -ra.

  Nem szükséges figyelembe venni az egyes blokkok geometriáját és térfogatát. Az ilyen számítások nagyon nehézek a nem szakemberek számára, és a tömegmegtakarítás nem indokolja az erőfeszítést. Elég, ha a hosszú távú építési gyakorlatban kapott átlagszámokat használjuk, hogy konkrét helyzettel módosítsunk.

  Tekintse meg a videót a megoldás keverésének szabályairól és titkairól.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba