Mi a cement tej és hogyan kell főzni?

Cement tej már régóta aktívan használják az építőiparban. Ha cement, homok és víz szükséges az esztrich oldat elkészítéséhez, akkor a homokot nem használják a cement zselé létrehozásához. Azt is meg kell jegyezni, hogy az arányokat semmilyen szabályozás és dokumentum nem szabályozza.

Különleges jellemzők

Biztosan észrevetted, hogy a cementhabarcs használata után a beton felületén egy film képződik, amely vizuálisan úgy néz ki, mint szürke víz. Ő a cement tej. Ez a folyadék hátrányosan befolyásolja a kész bevonat szilárdságát, ezért azonnal el kell távolítani. Szárítás után a betonon egy kéreg jelenik meg, amely hátrányosan befolyásolja a betonbázis tapadását más bevonatokkal.

Ha nem távolítja el a cement tejét, és azonnal elkezd festeni, akkor győződjön meg róla, hogy a munkája legfeljebb egy évig tart. A közeljövőben a festék elkezd összeomlani és leválik. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a cement tej megakadályozza a festék behatolását a betonba, ezért, függetlenül attól, hogy milyen befejezést választott, ez viszonylag rövid ideig tart.

A cement tejnek azonban jelentős pozitív tulajdonságai vannak. Gyakran úgy vélik, hogy a megoldást olyan padlók, tetőtéri padlók és tetők létrehozására használják, amelyek szigeteltek a kibővített agyag használatával. Ez az anyag számos granulátumból áll, amelyek mérete és súlya különbözik. Ennek alapján néhány, folyékony közegben lévő, a felszínre emelkedő granulátum és a visszacsapódás erőssége csökken.

A kihúzott és kiegyenlített, agyagos kavicsot néhány centiméter vastagságú cement-tejréteggel kell fedni. Ez a réteg a védelmi funkciók megvalósításához szükséges, és megbízható alapot jelent más bevonatok számára is. Fontos megjegyezni, hogy a cement tej behatol a mélyedésbe, ami még a könnyebb agyag könnyebb szemcséit is érinti.

Annak érdekében, hogy az ágy töltse ki, szerkezeti formát szerezzen, egy cementet és 2 rész vizet kell összekeverni. Hasonló megoldást hozhat magának. Ez a keverék tökéletesen behatol a töltésen, feldolgozza az összes agyagból készült granulátumot, és egy kötőanyaggal borítja őket. Miután a cement tej jól kiszáradt, a megnövelt agyagréteg további kohézióhoz jut. Ez a feltöltés most alkalmas esztrichelésre.

előnyök

Meg kell jegyezni, hogy a cement fehér tejet csak akkor jellemzi, ha a beton alapja természetesen alakult ki. Ha a keveréket bármilyen típusú munkára készítik, akkor az érdemek igen nagy listájával különböztethető meg.

A cement tej előnyei:

 • megbízhatóság;
 • hőszigetelés;
 • hangszigetelés;
 • vízszigetelés;
 • nagyfokú keményedés;
 • gyors és egyszerű stílus.

Ezzel a keverékkel megakadályozható a felső beton és vasbeton rétegek alakváltozása. Ezeket a megoldásokat egyszerűen gondosan el kell helyezni.

alkalmazási körét

A szóban forgó megoldás használható:

 • megszünteti a kis repedéseket és chipeket az alapnál;
 • a kibővített agyagréteg kiömlését, amely lehetővé teszi a hőszigetelő tulajdonságok átadását a bevonat számára;
 • az alapok megteremtése során az alsó rétegek megerősítése;
 • a régi betonban keletkezett különféle károk beágyazása;
 • fémtartályok feldolgozása, mivel a tej növeli a korróziógátló tulajdonságokat;
 • a felületet.

Ezenkívül a cement tej felhasználható más helyzetekben is:

 • azt használják az ágynemű rögzítésére a rudak burkolata alatt;
 • lehetővé teszi a különböző felületek porozitásának csökkentését;
 • folyékony folyadékként használható betonszivattyúk stb.

A kezelt terület 1 m2-re jutó tejfogyasztása közvetlenül kapcsolódik a használat céljához. Az 1 m3-es költség az összetevők arányától függ.

Főzési technológia

A szóban forgó tej előállításának folyamata meglehetősen egyszerű. A becsült munkaterület alapján ki kell számítania és meg kell mérnie a szükséges mennyiségű cementet. Ne feledje, hogy a vízmennyiség 2-3-szor nagyobb, mint a cementpor. Ezután a következő lépéseket kell végrehajtania:

 • Adjunk hozzá vizet a cementhez, óvatosan keverjük a tömeget, és egyenletes állapotba hozzuk.
 • Emlékezve, hogy keverjük, fokozatosan hozzá kell adni vizet, hogy az oldat folyékonyabb legyen.
 • Ha valamilyen oknál fogva nincs meg a szükséges mennyiségű cement, akkor a lebegett mész megmentheti a helyzetet. Cserélheti a cementpor kis részét.

Bizonyos esetekben egy tej alapozó létrehozásához használják, amely kiegészítő komponensként működik. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a csomósodást a főzési folyamatban, ki kell hagyni a cementet egy finom szitán. Így a porban nem lesz csomó vagy törmelék.

Amint azt korábban említettük, a cement tej összetételét nem szabályozzák a szabályozási dokumentumok, így minden függ az adott helyzettől.

A szóban forgó keverék előállítására számos közös recept van.

 • Ha meg kell tömíteni a repedéseket egy mozsárral, akkor a cementet és a vizet 1: 2 arányban kell összekeverni.
 • Az esztrich megerősítéséhez a cement mennyisége nem haladhatja meg a keverék teljes mennyiségének 1/3-át. Egy liter súlya nem lehet túl nagy.
 • Egyenlő arányok szükségesek az alapozás alatt álló prostitúciós réteg könyvjelzőihez.
 • A claydit keveréknek folyékonyabbnak kell lennie. Ezért a víz 3-szorosa a cement mennyiségének.
 • Ha a falak befejeződnek, akkor 1: 3 arányban keverjük össze a vizet és a cementet, és nem számít, hogy a befejeződés a helyiségen belül vagy kívül történik-e.

A keverési lehetőségek alapján a cementösszetétel a konzisztencia különböző változataiban mutatható ki. Lehet felfüggesztés formájában, vagy mint egy tészta. A keverék szuszpenzióban is megtalálható.

Az alapos keveréshez ajánlatos speciális fúvókával ellátott fúrót használni, különben a kész zselében csomók lehetnek. Lehetőség van az előkészített keverék plaszticitásának növelésére a már korábban említett hidratált mész hozzáadásával. A konzisztencián átfolyó folyadéknak folyékony üvegnek kell lennie.

Az optimális konzisztenciájú cementzselé előállításához fontos, hogy háromszor több vizet használjunk, mint a keverék előkészítéséhez esztrichhez. Az oldat alkalmazásának kívánt hatásának eléréséhez optimális sűrűséget kell elérni.

A kérdéses anyag paraméterének ellenőrzéséhez hajtsa végre az alábbi lépéseket.

 • Az űrből fedett kis tér egy kis részét képezzük.
 • 20 percet várunk.
 • Az ellenőrzés eredményeinek figyelése.
 • Ha az oldat teljesen behatolt lefelé, és a felületen nincs nyom, akkor a tej túlzottan folyékony maradt.
 • Ha majdnem az egész oldat, vagy a legtöbb a felületen marad, akkor ebben az esetben több vizet kell hozzáadni.
 • A legjobb megoldás az, amelyben a folyadék nagy része szivárog át a párnán, de kis mennyiségű cement zselé marad a tetején.

eltávolítás

Ha a cement tej természetesen jelenik meg, azt a felületről kell eltávolítani. A nem kívánt film eltávolításához az alábbi módszerek egyikét használhatja:

 • mechanikai módja. Ez biztosítja a homokfúvó vagy zúzógépek használatát. Ez az eltávolítási technika meglehetősen drága és nehezen kivitelezhető. Mindazonáltal a speciális berendezések használata lehetővé teszi a cementtej eltávolítását még nehezen elérhető helyeken is. A mechanikai tisztítás szokásos fémkefék használatával valósítható meg, de ebben a helyzetben hosszú időre van szükség, mivel minden egyes részt kézzel kell feldolgozni.
 • Vegytisztítás amely savakat tartalmazó speciális oldatok használatát foglalja magában. Segítségükkel a lehető leghamarabb eltávolíthatja a nem kívánt filmet. Ennek a módszernek a negatív oldala azonban az, hogy az eszköz egyidejűleg a lepedék eltávolításával hátrányosan érinti a betont. Ezt a módszert csak akkor kell alkalmazni, ha a mechanikus tisztítás hatástalan.

Semlegesítse a cement zselé eltávolítására használt kémiai összetételt koncentrált lúgokkal. Ezen eljárások elvégzése után a felületet jól le kell öblíteni.

Mi a cement tej, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba