Mi a cement?

A cement szó mindenki számára ismert. Még azok is, akik még soha nem vettek részt az építésben, tudják, hogy cementre van szükség a falazat habarcsához, hogy ez a betontermékek fő összetevője. Azonban kevés ember tudja, hogy melyik cementből készül.

Jellemzők

A cement mindenütt jelen van. Nemcsak különböző épületek építésére használják. Enélkül nem tudod megtenni a helyreállítási és javítási munkákat. A cementet még nem helyettesíti. Ez indokolja a keresletet.

Az építőanyag alapja szervetlen összetevők kötése. A panelek gyártásához cementre van szükség. Ettől a vakolat és a falazat megoldások. A beton cement összetételében az egyik fő hely.

Lényegében a cement finom por. A por tömegének fő jellemzője, hogy vízzel való kölcsönhatás esetén fokozatosan keményedni kezd. A két komponens (cement és víz) közötti kölcsönhatás folyamatát egy szilárd tömb képződése végzi, amely a keménységhez hasonló a természetes kőhöz.

A tartós szerkezet túlzott nedvességgel van kialakítva. Van reakció mind a szabadban, mind a vízben. A keményítés utáni cement hosszú ideig megtartja az erőt.

tulajdonságok

A cement fizikai jellemzői számos tényezőtől függenek.

A legjelentősebbek a következők:

 • az adalékanyagok típusai;
 • őrlési fok;
 • összetételét.

A cementkötés befolyásolja a keményítéshez szükséges erőt és időt. A finom csiszolás nagyobb szilárdságot és gyorsabb kikeményítést biztosít.

Minél kisebb a por részecskéi, annál erősebb a beton, annál gyorsabban. Az anyag költsége az őrlés mértékétől is függ.

A csiszolás finomságának meghatározása egy speciális szitán, melynek legkisebb cellái 80 mikronig terjednek. Ha habarcsot készítünk túl finomra őrölt cementből, több víz szükséges. Ezt a hátrányt különböző méretű, nagy és kis részecskék keverésével oldjuk meg. Nagy porszemcsék 80 mikron, kis - 40 mikron.

A cement a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • szilárdság;
 • korrózióállóság;
 • fagyállóság;
 • vízigény;
 • beállítási idő (fagyasztás).

szilárdság

Ez a mutató a márkától függ. Határozzuk meg a szilárdsági tulajdonságokat a tömörítési vizsgálatok végrehajtásával. A tapasztalt lemezt a holdhónap alatt - 28 napig tartják. A vizsgálat után a minta cementet a megfelelő megnevezéssel látják el. Mért szilárdság MPa-ban.

A 300-600-as cementek alkalmasak a háztartási használatra, a különleges szilárdságot igénylő termékeknél pedig magasabb minőségű termékeket használnak - 700 vagy akár 1000-et.

Korrózióállóság

A víz és más folyékony közeg hatására betonozott vasbeton termékek korrodálódnak. A negatív hatás több módon is megszűnik. Például megváltoztathatja a kompozíciót, beléphet a por keverék hidroaktív anyagaiba. A specifikus anyagok jelenléte megakadályozza a káros kémiai reakciók előfordulását.

A korrózióállóság a polimer adalékanyagok használatával nő. Ennek következtében csökken a mikropórus, a termék tartóssága nő.

A pucolán cement a legmagasabb korrózióvédelemmel rendelkezik. Ezért magas páratartalmú körülmények között működtetett létesítmények építésére használják.

Fagyállóság

A minőségi cement egyik fő mutatója a betontermék ismételt fagyasztása és felolvasztása.

A cementkőben vannak mikropórusok, amelyekben víz van. Amikor a víz fagyasztása 8% -kal nőhet.

Az évek során ismétlődő fagyasztás és későbbi jégmentesítés a kőszerkezet megsemmisítéséhez, repedések megjelenéséhez vezet.

Az építőiparban az adalékanyag nélküli cementet nem használják. Az alkatrészeket különböző márkákhoz adják, így a cement képes ellenállni a hőmérsékletváltozásoknak.

A beton készítésének folyamatában a levegőben levő adalékanyagok is szerepelnek. A legkisebb légbuborékok egyenletesen oszlanak el a beton testén belül, így megoldva a víz fagyasztásával és kiterjesztésével kapcsolatos problémát.

Vízigény

Ez az optimális konzisztenciájú cementhabarcshoz szükséges vízmennyiség százalékos aránya.

A névleges víz sűrűségű oldatban, amennyire a cement képes tartani. Például a Portland-cementben ez az érték 22-28 százalék.

Az alacsony vízigényű cementből a beton jobb, mint az a tény, hogy ez a mutató magas. Az első esetben a termékek ellenállnak a szélsőséges hőmérsékleteknek. A második - a beton magas porozitással rendelkezik, és egyáltalán nem alkalmas építésre. Az ilyen cementet vasbeton kerítések vagy vízelvezető létesítmények gyártására használják.

Idő beállítása

Ez az időintervallum, ami a cementhabarcs fizikai tulajdonságainak a plaszticitás állapotától a kő kialakulásához vezetett.

Az ideális megoldás nem túl gyorsan, de nem nagyon lassan megszilárdul. A beállítási időt egy bizonyos mennyiségű gipsz jelenléte szabályozza az anyag összetételében. Nagyobb mennyiségű gipsz biztosítja a nagy sebességű beállítást. Míg a tartalom csökkenése hozzájárul az oldat hosszabb megszilárdulásához.

Nem olyan drámai, mint a gipsz, befolyásolja a beállítást és egyéb tényezőket. Különösen fontos, hogy az oldatban lévő vízmennyiség és a munkaterületen a környezeti levegő hőmérséklete jelentős legyen.

A szabvány szerint normál körülmények között a portlandcement egy órás háromnegyed után kezdődik. A kikeményítési folyamatnak 10 óra múlva kell véget érnie.

struktúra

Tegyen cementet a szakosodott vállalkozásoknál. A cementgyárak a nyersanyagok kitermelésére szolgáló helyek közvetlen közelében épülnek.

A termeléséhez szükséges nyersanyagokat természetes sziklákból nyerik:

 • karbonát típusú fosszilis;
 • agyag anyagok.

A karbonátok amorf vagy kristályos szerkezettel rendelkeznek, amelytől függ az anyag kölcsönhatásának hatékonysága az égési folyamat más komponenseivel.

A karbonát sziklák a következők:

 • kréta;
 • marl (mocsári mészkő);
 • mészkő, beleértve a shell rockot;
 • Dolomit típusú sziklák.
márga
Rakushesnik
kréta
dolomit

Agyag anyagok üledékes kőzetek. Az ásványi bázissal rendelkeznek plaszticitással, és túlzott nedvességgel növelhetik a térfogatot. Az agyag anyagokat a száraz gyártási eljárásban használják.

Agyag sziklák:

 • agyag;
 • vályog;
 • agyagpala;
 • lösz.
agyag
agyag
lösz

A nyersanyagok mellett a cementgyártásban korrekciós adalékanyagokat is használnak.

Ezek ásványi anyagokból származnak, amelyek a következők:

 • apatit;
 • alumínium-oxid;
 • folypátot;
 • szilícium-dioxid.

Az egyes technológiák által bevezetett adalékanyagok javítják a leírt anyag minőségét.

kovasav
alumínium-oxid
folypátot

A cement összetétele a szükséges jellemzőktől függ, amelyeket az anyaghoz rendelt minőség határoz meg.

A legnépszerűbb portlandcement a következőkből áll:

 • 60% mész;
 • 25% szilícium-dioxid;
 • 10% vas és gipsz-oxidok;
 • 5% alumínium (alumínium-oxid).

A különböző márkákban a nyersanyagok százalékos aránya eltérő, mint a kompozíció. Például a portlandcement-salak salakot tartalmaz.A mennyiségi arányok változhatnak az építőanyagok gyártási technológiájának jellemzőitől függően.

Bármelyik cementgyártáshoz és a gyártás bármely módszeréhez a mészkő és agyag változatlan marad. És a mészkő mindig háromszor több agyag. Ez az arány hozzájárul a kiváló minőségű klinker előállításához, amelyből cementet képeznek.

A cementgyártásban az iparban a következő összetevőket használjuk:

 • klinker;
 • gipsz;
 • speciális kiegészítők.
gipsz
klinkertégla

A klinker a cement legjelentősebb összetevője. Meghatározza a végső anyag szilárdsági tulajdonságait. A klinker granulátum formájában lép be a gyártási folyamatba. A szemcsék átmérője 10-60 mm tartományban változik. A hőkezelő komponens körülbelül másfél ezer fokos hőmérsékleten van.

A gipsz mennyiségét a megkötött szilárdsági idő határozza meg. Az alapbetétben a por formájú gipsz 6% -ban szerepel a cementben.

Az adalékanyagok lehetővé teszik a specifikus tulajdonságok javítását. Segítségükkel a cement további tulajdonságokat kap, ami jelentősen bővíti képességeit.

A cementgyártás gyártási fázisai

Először is, a mészkő 3: 1 arányban keveredik agyaggal. A keveréket ezután magas hőmérsékleten égetjük. Az eredmény a cementgyártás alapanyaga. Klinkernek hívják. Granulált klinkert csiszolnak a golyósmalmokba.

A cement előállításának három módja van.

A gyártási technológiától függően:

 • nedves;
 • száraz;
 • kombinált.

A különbségek a nyersanyagok előkészítésének módszereiben vannak.

A nedves technológiának megfelelően krétát nem használnak, hanem krétát. Agyaggal és más összetevőkkel összekeverjük víz hozzáadásával. Az eredmény 30 és 50 százalék közötti páratartalom. A keveréket égetés közben klinker golyókká alakítjuk át.

A száraz technológia szerint a gyártási folyamat lerövidül, mivel két műveletet (szárítás és őrlés) egyesítenek. A kapott keverék por lesz.

A különböző vállalkozások különböző módon használják a kombinált módszert. Bizonyos esetekben először száraz keveréket kapunk, majd hidratáljuk. Más esetekben a nedves módszert a nedvesen használják, alacsony páratartalom mellett, nem haladja meg a 18% -ot. A tüzelést mindkét esetben végezzük.

típusok

Sok különböző variáció van a cementben. A legismertebb a Portland-cement.

Egyéb anyaglehetőségek igen népszerűek:

 • salak;
 • puccoláncement;
 • alumínium-oxid;
 • bővül.

A portlandcement több színben kapható: 400, 500, 550, 600. Építési habarcsok készülnek az M400 cementből.

A nagyobb márkák a vasbeton szerkezetek gyártásában, valamint a nagy szilárdságú betontermékek gyártásában keresnek igényt.

A fehér portlandcementet finom csiszolás jellemzi. A készítmény kis vas-klinker-, gipsz- és dolomit-adalékanyagokat tartalmaz. Nagyfokú tartósságot és légköri csapadékállóságot mutat. A fehér portlandcement termékek esztétikai megjelenésűek. Használható önszintező padlók, díszítő elemek, valamint utak építésében. Ez a színes cement alapja.

Szulfát-ellenálló portlandcementet használnak cölöpök gyártásához., hidak, hidraulikus szerkezetek támasztékai, bárhol ismételten nedvesítik és szárítják a szerkezeteket, ahol a szerkezetek fagyasztásnak és felolvasztásnak vannak kitéve.

A salakcementek fő célja a talaj és a víz alatti szerkezetek betontermékek létrehozása.

A gátak, a folyami hidraulikus szerkezetek, a különböző földalatti közművek építéséhez pucoláncementek szükségesek, mivel a vízzel szemben ellenállóak.

Az alumínium-oxid nem fél a tengervizet, így a sós vizekkel érintkező vasbeton termékek részét képezik.Használható a kutak sürgős befogásához, beleértve az olajat is; télen betonozáskor; repedések rögzítésére a sziklákban.

A bővülő cementek szépsége az, hogy nem zsugorodnak a beállítás során, hanem éppen ellenkezőleg, a térfogat bővül. A térfogat növekedése - 0,2-2 százalék.

Hogyan lehet magad?

A cementet otthon készíthetjük, ha nagy égési hőmérsékletet érünk el. Talán a legtöbb, ami kézműves módszer lehet, az M-200 cement, a krétát és a kaolint 3-tól 1-ig kell alkalmazni. A kalcinált és őrölt anyaghoz hozzá kell adni kb.

Az otthoni gyártáshoz megfelelő ismeretekre, megfelelő nyersanyagokra, speciális berendezésekre és a folyamat pontos végrehajtására van szükség.

Még akkor is, ha minden rendelkezésre áll, aligha érdemes önmagában részt venni a cementgyártásban. Mielőtt elkezdené, válaszoljon a folyamat megvalósíthatóságára vonatkozó kérdésre. Nem valószínű, hogy a munkád és a felmerült költségek megtérülnek. A legvalószínűbb, hogy nyereségesebb csak egy zsákot vásárolni.

tippek

      A cement kiválasztása bizonyos igényekhez, ne feledje, hogy sok fajta van. A munka kezdeti szakaszában a megfelelő választás garantálja az épület tartósságát. Nem mindig szabad választani a magasabb és drágább márkákra. A termék ereje nem fog növekedni, és a költségek nem indokoltak.

      A cement megszerzésének folyamatát lásd az alábbi videóban.

      Comments
       szerző
      Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

      Bejárat

      Nappali

      hálószoba