Cement-mészhabarcs: a márkák arányai és jellemzői

Az elmúlt évtizedekben a cement-mész keverékek építése és befejezése során ugyanolyan szinten maradt. Ez azonban nem az új anyagok és technológiák hiánya, hanem csak azért, mert ez a kompozíció megfelel az építőanyagok minden modern követelményének. A cement-mészhabarcs továbbra is releváns és igényes.

A legfontosabb előnyök

A cement-mészhabarcs egy tartós és képlékeny anyag, amely kiválóan alkalmas kötőanyagként az építőiparban és a befejező munkákhoz.

 • Használható falazóhabarcsként vagy gipszanyagként. Kőműves keverék formájában biztonságosan összeköti az építőiparban használt blokkokat vagy téglákat. Gipszként belső és külső befejező munkákhoz alkalmazható.
 • Kiválóan alkalmas monolit padlóburkolásra, jellemzői miatt. Az oldat részét képező mész növeli a keményedést. A keményedési idő növelése és a készítmény viszkozitása segít elkerülni a repedések kialakulását és elősegíti a gitt egyenletesebb eloszlását a felületen.

Behatoló erő

A mészcement habarcs magas tapadást biztosít a felülethez. Könnyen kitölti a kis repedéseket és barázdákat, ami növeli az adhéziós szilárdságot minden olyan anyaggal, amelyre azt alkalmazzák.

Ezt a megoldást nagyfokú tapadás jellemzi, így akár fa használatával is használható. Ezzel a megoldással a zsindely (fa ládák) vakolata készül.

A szilárdság, a rugalmasság és a nedvesség ellenállásának megnövekedett jellemzői lehetővé teszik a keverék használatát bármilyen befejező munkához. beltérben is magas páratartalom mellett, mivel a nedvesség és a csapadék nem rontja a kész bevonatot. A megoldás például a fürdőszobákban, homlokzatokon vagy az alapokon végzett munkák befejezésére használható, még abban a részben is, ahol közvetlenül a vak területhez kapcsolódik, és ennek következtében nedvességnek van kitéve.

Műszaki adatok

Az ilyen oldat összetétele szükségszerűen magában foglalja a cementet, a homokot, a lecsapott mészet és a vizet. Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy hidratált mészet kell hozzáadnia. Ellenkező esetben a kioltási reakció maga az oldatban kezdődik, amikor vizet adunk hozzá, és a buborékok, amelyek az oldatban már kialakultak, a vakolt felület repedéséhez vezetnek. Az ilyen buborékképző folyamat az oldat minőségének romlásához és a száradás után törékenységhez vezet.

A mészanyagnak köszönhetően a kórokozó baktériumok és gombák nem fejlődnek rajta, továbbá a mész megakadályozza, hogy a rágcsálók belépjenek a különböző kártevőkbe.

A keverékek építését, összetételét és tulajdonságait különböző állami szabványok szabályozzák. Szükséges az építési szabványok szabványosításához és szabályozásához. A GOST 28013-98 a kompozícióban szereplő habarcsok és anyagok műszaki követelményeit szabályozó fő szabályozó jogi aktus.

Ez a szabvány a minőségi mutatók jellemzőit, az elfogadás szabályait és a kész megoldások szállítási feltételeit is tartalmazza. Tartalmazza a falazóhabarcsok, vakolatokhoz és belső munkákhoz használt anyagok minőségi és mennyiségi jellemzőit, amelyeket különböző üzemi körülmények között használnak.

tulajdonságok

A cement-mészhabarcsok főbb tulajdonságai:

 • mobilitást;
 • az oldatnak a víz megtartására való képessége 90% legyen;
 • az elkészített keverék rétegződése legfeljebb 10% legyen;
 • az alkalmazás hőmérséklete legfeljebb 0 fok;
 • átlagos sűrűség;
 • páratartalom (ez a paraméter csak a száraz habarcskeverékekre vonatkozik).

A keverék összetételét az alkalmazott anyag típusától és a kész bevonat további használatának körülményeitől függően választjuk ki.

Van olyan dolog, mint a kész keverék zsírtartalma. A zsírtartalom a kötőanyag mennyiségétől függ.

A cement-mész oldatok három zsírkategóriába sorolhatók.

 • normális - olyan olyan plaszticitású megoldások, amelyek a legáltalánosabban alkalmasak különböző körülmények között történő alkalmazásra. Az ilyen zsírtartalmú oldatok esetében nincs zsugorodás és ennek következtében a kész bevonat repedése.
 • sovány - Ezek minimális zsugorodással járó megoldások. Ideális csempézéshez.
 • zsíros - Nagyfokú plaszticitású keverék, amelyet nagyszámú kötőanyag okoz. Az ilyen anyagot legjobban falazó munkákhoz használják.

A zsírtartalom kategóriája az oldat plaszticitását módosító komponensek hozzáadásával állítható be. Például a porózus homok csökkenti a zsírt, és a mész ezzel szemben növelheti.

Így könnyedén beállíthatja a kész megoldások plaszticitását, és beállíthatja tulajdonságait az adott működési feltételekhez.

Sűrűség és márkák

A cement-mészhabarcs alkatrészei közvetlen hatással vannak a sűrűségére. Fontos továbbá ezen összetevők aránya.

Ennek eredményeként megkülönböztethetőek a következő típusú megoldások:

 • alacsony sűrűség vagy fény - akár 1500 kg / m³;
 • nagy sűrűségű vagy nehéz - 1500 kg / m³.

A GOST 28013-98 szerint a komponensek aránya szerinti megoldások már az M4-től M200-ig terjedő márkákra oszlanak. Például a legjobb illeszkedő megoldások M100 és M75 gyártásához. Magas nedvességállóság és szilárdság jellemzi őket. Az ilyen anyagokat alkotó összetevők homogénebbek, mivel a hasonló minőségű betonoktól eltérően a zúzott kő nincs benne.

A 100-as vagy 75-ös jelzés kész oldata alkalmas polgári és ipari létesítmények építésére. Ezen osztályok oldatainak elkészítéséhez bizonyos arányban szükséges a cement, a mész és a homok keverése. Tehát az M100 habarcs esetében az 500-as cementszelvény használatakor az arányok 1: 0,5: 5.5. Az M75-ös megoldásnál ugyanazzal a cementminőséggel az arányok már eltérőek lesznek - 1: 0,8: 7.

A vakoláshoz M50 és M25 megoldások nagyon népszerűek. Olyan vitathatatlan előnyökkel rendelkeznek, mint az alacsony költség és a könnyű előkészítés.

Az 50-es és a márka 25-ös megoldások akkor használhatók, ha a helyiségben a páratartalom 75% feletti. Ez lehetővé teszi, hogy azokat fürdők és más helyiségek építésében használják, ahol a magas páratartalom hosszú ideig fennáll. Továbbá, a mész, amely része, megakadályozza bármilyen gomba kialakulását a vakolt felületen, ami természetesen az ilyen bevonat előnye.

sokféleség

A gipszkeverékek több típusra oszthatók.

 • alap - a felszín kezdeti, durva igazításához és nagy hibák és lyukak lezárásához használják;
 • dekoratív - az ilyen variánsok tartalmazhatnak dekoratív adalékokat, például színezék pigmentet, zúzott csillámot, amely villogó hatást eredményez, lágyító és hidrofób adalékokat;
 • különleges - a kezelt helyiségek műszaki tulajdonságainak javítására használják, nedvességálló, hangszigetelő és hőszigetelő feladatok ellátására szolgálhatnak.

Száraz keverék vagy kézzel készített összetétel?

Ennek az anyagnak a tagadhatatlan előnye a költsége.Ez lényegesen olcsóbb, mint a cement-homokhabarcs hasonló alkalmazása. Az előnyöket a gazdaságos fogyasztás okozza, ha az analóghoz képest különböző felületekre alkalmazzák. A homokoldat kevésbé műanyag a homok szétszórt frakciója és a lágyító hiánya miatt. Kevesebb tapadás és kevésbé eloszlik a felületen.

A cement-mészhabarcs száraz keverékként vásárolható meg különböző gyártóktól, és magad is megteheted. Most bemutatja a kész keverékek gyártóinak széles körét, saját jellemzőikkel és alkalmazásukkal.

Különös figyelmet kell fordítani a csomagoláson lévő jelölésekre annak érdekében, hogy megtalálják az optimális keveréket, amely alkalmas a szükséges munkákra.

A keverék használatához adjon hozzá vizet a csomagoláson található utasításoknak megfelelően, alaposan keverje össze, hogy egységes textúrát kapjon. Ebből a célból használhatja az építési keverőt vagy a régimódi módon, hogy a kompozíciót simítóval és lapáttal gyúrja.

Ebben az esetben, ha úgy dönt, hogy saját keverékét készíti el, akkor elég könnyű. Elég, ha megvásárolja az összes szükséges összetevőt (cement, mész, homok), és keverje össze a megfelelő márka arányában.

A cement-mészhabarcs gyártásához hidratált mészet kell hozzáadni, de ha csak öntözésű, akkor önállóan eloltani.

A mész lebomlása

Ezt az eljárást a biztonsági előírásoknak megfelelően kell viselni, kesztyűt, védőszemüveget és maszkot viselve.

 • A fémtálcában, amelyben a mész, a mész és a víz oltását tervezi, 1: 1 arányban helyezzük el ebben a sorrendben.
 • A keverék forrása után, amelyhez erőteljesen leáll a reakció, több vizet kell öntenie, hogy teljesen fedje le az anyagot.
 • A tartály tartalmát összekeverjük és fedővel fedjük le.
 • A mész kapacitását 14 napig egyedül kell hagyni. A fagyasztott mész főzésének folyamata nem annyira időigényes.

    Válasszon a kész keverék megvásárlása mellett, vagy a megoldás elkészítése rajtad múlik. De amikor ezt vagy ezt a döntést meghoztuk, jobb, ha előzetesen mérlegeljük az ilyen cselekmények előnyeit és hátrányait, mert a gyártók a legtöbb munkát elvégezték, és mindössze annyit kell tennie, hogy bezárja a megoldást.

    A megoldás elkészítésének finomságai a következő videóban találhatók.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba