Hogyan hígítsuk a cementet?

Azok számára, akik építési és javítási munkát végeztek, legalább egyszer felmerült a kérdés, hogy hogyan kell megfelelően előkészíteni a cementet, mivel az építési és javítási munkák egyik leggyakoribb alapja. A megoldás keverésénél az építők gyakran nem tartják be a szabványok által előírt keverék-előkészítés arányát, ami befolyásolja a végeredményt: az így kialakított szerkezet végül használhatatlanná válik. Ebben a tekintetben a következőket tekintjük a cement megfelelő hígításának technikájává, melynek eredményeként minőségi megoldást kaphatunk a jövőbeni építéshez.

Jellemzők

A cement már régóta megszerezte az építéshez használt leginkább igényelt anyag állapotát. Ezzel a jövőbeli struktúrák alapjaira használt betont kapjuk. A cementösszetétel a betonkeverék fő kötőanyaga.

Magának a cementnek a zsugorító ásványi porja, amely vízzel kombinálva szürkés színű viszkózus masszává válik, és egy idő után megkeményedik a szabadban.

A por a klinker őrlésével és ásványi anyagok és gipsz hozzáadásával készül. A vastagított cementet az agresszív közeg és a sima víz károsíthatja. A cementösszetétel teljesítményének javítása érdekében hidroaktív anyagot adunk hozzá, amely megakadályozza a sók behatolását. A korrózióállóságot növelik a nyersanyag kezdeti összetételének hozzáadásával - egy speciális polimer adalékanyaggal, amely jelentősen csökkenti a porozitást és megakadályozza a környezetre gyakorolt ​​káros fizikai és kémiai hatásokat.

Mindenféle cementkészítmény különböző mennyiségű vizet abszorbeál. Az anyag gabona sűrűsége meglehetősen nagy, a víz sűrűségének háromszorosa. Ennek eredményeképpen nagy mennyiségű víz hozzáadásakor a cement néhány része nem oldódik fel, hanem az elkészített oldat felületén lesz. Ezért az anyag leülepedik, és a kapott cementhabarcs szerkezetének teteje instabil és repedezett szerkezet lesz.

Az anyag költsége az őrlés minőségétől függ: minél finomabbak a cementelemek, annál több ember fizeti meg. Ez közvetlenül kapcsolódik a beállítási sebességhez: a finom őrlésű kompozíció sokkal gyorsabban megkeményedik, mint a durva őrlésű cement.

A gabonakompozíció meghatározásához az anyagot 80 mikronnál kisebb cellákkal szitáljuk. Minőségi cementösszetétel esetén a keverék legnagyobb részét szitáljuk. De nem szabad elfelejteni, hogy a finom csiszolás minőségiebb, de a jövőben több vízre lesz szükség. Ezért ajánlott előnyben részesíteni a kompozíciót, amelynek mind a kis részecskék (40 mikron), mind a nagy részecskék (legfeljebb 80 mikron) vannak. Ebben a helyzetben a cementkeverék minden szükséges és elfogadható tulajdonsággal rendelkezik.

A felolvasztás és fagyasztás lehetősége a cementkeverék egyik fő jellemzője. A cementszerkezet porózus részében lévő víz akár 8% -os térfogatban is alacsony hőmérsékleten növekszik. Amikor ezt a folyamatot másolja, a beton repedések, amelyek hozzájárulnak az épített szerkezetek megsemmisítéséhez.

Ebben a tekintetben az építési munkában a cementet nem használják tiszta formában. A faszek, a nátrium-abietát és más ásványi adalékanyagok segítik a beton élettartamának növelését és stabilitását.

receptek

Mielőtt cement alapot készítene, meg kell határoznia, hogy milyen célra van szüksége. Minden keverék bizonyos arányokat igényel.Az alábbiakban a cementkeverékek előkészítésének leggyakoribb lehetőségei vannak.

 • Vakolatok falakhoz. Az ilyen típusú keverék előállításához a cement és a homok arányát 1: 3 arányban kell használni. A víz aránya megegyezik a cement mennyiségével. A kívánt keverék eléréséhez fokozatosan hozzáadjuk a vizet a száraz keverékhez. Ha építési munkákat kell elvégezni beltérben, akkor előnyben részesítik az M150 vagy az M120 márkákat, valamint a homlokzatok vakolásának tervezésekor - az M300 márka.
 • Falazat. Ebben az esetben a cement és a homok szükséges aránya 1: 4. Az M300 és az M400 fokozat a legjobb megoldás az ilyen típusú építési munkákhoz. Ezt a keveréket gyakran hígított mészzel hígítjuk, amely kötőanyag-komponensként működik. A mennyiséget a cement egy részére és a hígított mész két tizedére számítják ki.

Ennek az összetevőnek köszönhetően, egy műanyag, amely elég kényelmes és könnyen használható. A szükséges térfogatot a hozzáadás előtt tisztítjuk, mielőtt a kívánt konzisztencia oldatát kapjuk. Ajánlatos olyan keveréket készíteni, amely nem lép ki a spatulából 40 fokos szögben.

  • Padló esztrich. Az ilyen készítmény előállításának standard aránya a cement alaprészének 3 része a homok 3 részén. Ehhez az ideális márkához M400. Ebben az esetben vizet veszünk egy másodpercig a cement hozzáadott részéhez.

  A legjobb esztrich esetében nem szabad a lehető legteljesebb mértékben önteni a vizet, mivel rendkívül fontos, hogy a keverék műanyag legyen és jól nyúlik - ez garantálja az összes üres szakasz kitöltését az esztrich alapján.

  • Betonkeverék. A beton gyártásához 1 rész cement alapanyagot, 2 rész homokot és 4 rész kavicsot használnak. A tervezés során felhasználhatja a kapott betonkeveréket a jövőbeli helyiségek alapjaként. Ebben az esetben ajánlott az M500 márkájú anyagokat vásárolni. A vízáram a cement alaprészének egy másodpercével egyenlő. A vizet tiszta és ivóvízzel kell használni.

  A keverést betonkeverőben kell elvégezni. Alkalmazza a kapott betonkeveréket egy órán belül. A jobb összetétel érdekében adjon hozzá alabástront.

  Hogyan kell tenyészteni?

  Az otthoni dagasztási cementet fém- vagy műanyag tartályban kell elvégezni. Ehhez szükség lesz egy lapáttal, spatulákkal és fúróval, különböző fúvókákkal. Nagy mennyiségű cementelőkészítéssel (1-3 m3) célszerűbb betonkeverő használata. Az összes szükséges eszközt, anyagot és tenyésztési helyet még a munka megkezdése előtt készítik el.

  Érdemes megjegyezni, hogy az elkészített keveréket közvetlenül a kézhezvételét követően kell alkalmazni, majd megkezdődik, és működésképtelenné válik.

  A homokot le kell mosni és megszárítani. A nedves töltőanyagokat semmilyen módon nem adják hozzá - megszakítja a víz és a cement arányát. A megfelelőségi vizsgálatot az alábbiak szerint határozzák meg: a gyárban meghatározott ellenállású jelölést a homokfrakciók számára osztják. A cementet tiszta vízzel kell gyúrni (olvadék, eső és ivóvíz is használható). A plaszticitás érdekében a szappan oldatba, mészbe, lágyítóba kerülhet, de nem sértheti a normát: a készítmény összenyomó frakciójának több mint 4% -a.

  Az anyagnak a tartályba való bejuttatásának sorrendjét a keverési módszer határozza meg. Ha nem használnak speciális berendezéseket, a homokot a tartályba, majd cementbe öntjük, majd vizet adunk hozzá. Betonkeverő segítségével először vizet, majd homokot és cementet adunk hozzá. Bármely eljárásban a cementbázist 5 percen belül hígítjuk. Ebben az időszakban a bázisnak homogénnek kell lennie.

  Minőségileg hígított keverék marad a spatulán, és lassan folyik belőle, és ha megfordul, nem tartalmaz csomókat vagy rosszul hígított részecskéket.

  tippek

  A homok szitálása unalmasnak és feleslegesnek tűnhet. De ha szükség van egy jó minőségű és sima felületre, akkor megszabaduljon a homok mindenféle szennyeződésétől. A szitáláshoz szitát vagy hálót kell használni kis cellákkal.

  Egy másik költségkeret a furatok fúrása a vödör alján.vékony fúrótalp segítségével. A nagy mennyiségű homokhoz faszeretet építhet, amelyre a fémrácsot nyújthatja. Ezután csak a homok elhelyezése és a keret széleinek megrázása marad. A finom szemcsékkel kapott anyag kiválóan alkalmas cementkeverékhez.

  A homok és a cement homogén keverékének előállításához speciális fúvókával, fúróval vagy spatulával gyúrható. Szükség esetén nagyobb mennyiségű keveréket keverhet - ebben az esetben használjon betonkeverőt vagy széles fürdőt, amelyben az összes alkatrészt egy lapáttal keverik. A költségvetés lehetősége, hogy egy darab régi linóleumot használjon a habarcs keveréséhez.

  Homogén oldat előállítása után hozzáadjuk a szükséges mennyiségű vizet, ami megközelítőleg megegyezik a cementkeverék mennyiségével. Folyamatosan keverjük, amíg homogén masszát nem kapunk. Nem szükséges túlzottan folyékony konzisztencia elérése - az oldatot kellőképpen meg kell ragadni, és nem szabad áramlani a spatula elforgatásakor.

  Az elkészített oldatot legkésőbb a kézhezvételétől számított két órán belül alkalmazni kell. Ebben a tekintetben meg kell tervezni azt az időt, amelyre a kapott keveréket megvalósítják.

  A kész anyag beszerzésénél biztosítani kell, hogy elkészült a vásárlás előtt. A vásárlás előtt ajánlatos a termékre vonatkozó összes információ tanulmányozása, annak biztosítása érdekében, hogy a választott alkotóelemek milyen megoldást jelentenek, és hogy hogyan alkalmazzák azt.

  Minden cementkeverék ugyanolyan állandó komponensekkel rendelkezik, mint a cement, kőfejtő homok, zúzott kő és víz. Az arányuk a viszkózus elemhez viszonyítva változik. Más szóval, minél magasabb a cementminőség, annál vastagabb lesz a megoldás. Például 1 kölyöknél. A cementkeveréket a következő módon kell fogyasztani: M150-es osztály - 230 kg, M200-as osztály - 185 kg, M300-as osztály - 120 kg, M400-as osztály - 90 kg.

  Az arányok a választott beton típusától és típusától függenek. Kézi fektetés esetén a keverék az összetevők kombinálásával használható: cement M300 - egy rész, homok - három és fél rész, törmelék - öt rész, víz - egy második rész. Befejezése után a betonkeverék M50 lesz.

  Fontos, hogy a víz mindenféle szennyeződés nélkül kerül felhasználásra: olajok, klórtartalmú vegyületek, egyéb oldatok maradványai.

  A mészből származó cement különböző arányban keletkezik. Ebben az esetben a felhasználás helye jelentős szerepet játszik. Például, hogy a gipszkeveréket a legnagyobb kopású területeken használja, ajánlott a kötőanyag növelése.

  Az oldat elkészítéséhez azonban egyetlen szekvencia van:

  • tiszta vizet adjon a mésztartályhoz;
  • kombinálja a homokot cementrel;
  • Keverjük össze a keveréket a mészfolyadékban.

  Ismerve a cementhabarcs alapismereteit, felgyorsíthatja előkészítésének folyamatát, és kiválaszthatja a megfelelő alkatrészeket.

  A cementhabarcs gyúrásához lásd az alábbi videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba