Hogyan kell gipszkartonozni?

A gipszkarton segítségével nem csak a falak vagy a mennyezet szabálytalanságait lehet elrejteni, hanem számos tervezési ötletet is elvégezhet, például különböző kaszkádokat és íveket készít, ezáltal diverzifikálva a szoba kialakítását.

Sok tapasztalatlan építész úgy véli, hogy a gipszkarton felületeknek nincs szüksége gittre. Ez azonban hatalmas tévhit. Gipszkarton, bár úgy tűnik, hogy szabad szemmel meglehetősen egyenletes és sima, sőt, sok repedések és szabálytalanságok. A rendszeres gitt segít javítani.

Jellemzők

Megszabadulni a különböző hibák a gipszkarton segít gitt. Ez nem csak a szabálytalanságokat kiegyenlíti, hanem a gipszkarton lapok biztonságát is biztosítja. Például, ha a tapétát korábban vakolt gipszkarton falról távolítjuk el, maga a gipszkarton érintetlen marad, és alkalmas egy másik habarcs vagy anyag felhordására.

Szintén a festés előtt a gitt falak vagy mennyezet jelentősen csökkenti a festék költségét.

A falak vagy a gipszkarton mennyezetének további festésénél teljes (két szakaszban: indítás és befejezés) felületi vakolásra van szükség, mivel a festék mind a napfényben, mind a mesterségben egyenetlen vagy felszíni hibákat fog kiemelni. Ha a falat sűrű háttérképekkel vagy csempékkel kívánja befejezni, akkor egy rétegben (indító gittzel) tehetünk gittet. A mesterek azonban azt tanácsolják, hogy a falakat legalább két szakaszban kell kitölteni, mivel ez megbízhatóbb és rendezettebb lesz.

A vastag háttérképek alatt jobb, ha durva szemcsés szerkezetet választunk. Szárítás után nem lesz hibája a fal alatt, így csak gittal kezdhetjük. De vékony papír tapéta alatt elengedhetetlen mind a kezdő-, mind a befejező gitt használata, mert ha egy réteggel kezeli, a tapéta kiszáradása után minden szabálytalanság és felületi hiba látható lesz.

A gittek típusai

Az építőanyagok modern üzleteiben számos gittkeverék széles választéka áll rendelkezésre: mind a fajta falakhoz, mind az univerzális típusokhoz. A választáshoz tudnia kell, hogy ez vagy a keverék eltér-e másoktól.

A gittek típusai a következő jellemzőkkel bírnak:

 • a használatra való készségről;
 • kinevezéssel;
 • összetétel szerint;
 • alkalmazás szerint.

Használatra kész

 • Száraz gittek - a száraz készítményt vízzel kell hígítani, hogy homogén oldatot kapjunk. A száraz gittnek számos előnye van: az alacsony költség a kész megoldásokhoz képest, a hosszú élettartam, a felületek fokozatos befejezésének képessége.
 • Felhasználásra kész gitt vagy folyadék - már elkészített oldat, amelyet azonnal fel lehet használni a felületre. A felhasználásra kész gitt kényelmes, mert nem kell aggódnia az oldat konzisztenciája miatt. A megoldás keverési szakaszának kihagyása nem csak a munkát egyszerűsíti, hanem időt is takarít meg. Ez azonban nem olyan tartós, mint a száraz gitt keverék, és különleges tárolási körülményeket igényel.

A rendeltetési helyre

A gipszkarton felületét előzetesen kell kiegyenlíteni, és a gitt fő célja a mikrokockák és a felszíni ízületek kiegyenlítése és megszüntetése. Különböző típusú munkákhoz különböző típusú gittek vannak:

 • Kezdő (szintező) gitt - a mélyhibák kiküszöbölésére szolgál, durva szemcsés szerkezetű, a felszíni gitt kezdeti szakaszában.A vastag, vastag tapétával vagy cseréppel végzett munka során a kiindulási gitt egyetlen rétegként használható.
 • Befejező gitt - a kiindulási gitt után maradt hibák elfedésére használják, puha homogén szerkezetű, szinte készen áll a felületre. Ha festékkel vagy vékony papírral dolgozik, akkor szükséges a rétegek befejezése. Ez kiegyenlíti a kiindulási gitt durvaságát, és a bevonat sokkal feszesebb lesz.
 • Univerzális gitt - ötvözi az első két legjobb tulajdonságát, felhasználható a felületkezelés bármely szakaszában, de viszonylag magas áron különbözik. A tapasztalt építőknek azonban nem ajánlott csak univerzális gitt használata. Kényelmes használni végső rétegként.
 • Dekoratív texturált gitt - befejezett dekoratív bevonatként használják. A texturált gitt összetételében lévő ásványi morzsák segítségével bármilyen térfogatú textúrát hozhat létre és diverzifikálhatja a szoba kialakítását. A tervező gitt végső felületként működik, és nem igényel további festést.

Összetétel szerint

 • gipsz - sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, mint például a gyors felületi zsugorodás, a környezetbarátság, a gyors szárítás és az egyszerű szintezés. A gipsz vakolat fő hátránya a nedvességgel szembeni gyenge ellenállás, mivel a gipsz sok nedvességet szív le. Ezért a fürdőszobában vagy a konyhában a gipsz vakolat nem használható.
 • cement - tartós és tartós, magas hőmérsékletet tolerál, nedvesség ellenálló, ezért tökéletesen illeszkedik a fürdőszobák és konyhák díszítéséhez. A fő hátránya a hosszú szárítás és a nem egységes alkalmazás. A cementkötés enyhe zsugorodást is okozhat, ezért jobb, ha nem használja a nappaliban.
 • polimer - univerzális típusú gitt, mind lakó-, mind ipari helyiségekben. Magas környezetbarát és vízállóság, sima, egyenletes bevonat, gyors szárítás, megbízhatóság, gyors zsugorodás. A polimer gitt azonnal elkészült formában kerül értékesítésre, így nem kell aggódnia a megfelelő konzisztencia megoldásának keverésével. Az egyetlen negatív a magas költség.

A polimer gitt lehet latex és akril. A munka a belső kell előnyben részesíteni a latex. Még vékony rétegben is alkalmazva, az akril gittel ellentétben megőrzi az összes előnyös tulajdonságát: nagy szilárdság és jó tapadás bármilyen anyaghoz. Ezenkívül színes latex gitt vásárolhat, amely a jövőben megtakaríthatja a festékköltségeket. De ha a tárolás során befagyasztja a latex gittet, használhatatlanná válik. Ezért a vásárlás során érdemes figyelni a tárolási körülményeket és az oldat eltarthatóságát.

Az akril gitt tökéletes a külső díszítéshez, mivel ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek és a nedvességnek.

Terjedelem szerint

 • Kültéri munkához - jó nedvességállósággal, hőszigeteléssel, hőmérséklettel szembeni ellenállással és mechanikai stresszel kell rendelkeznie.
 • Belső munkához - eleget kell tennie annak a helyiségnek a követelményeinek, ahol a befejezés megtörtént, jó tapadást biztosít az anyagokhoz a további befejezéshez, és nem tartalmazhatnak az emberi egészségre káros anyagokat.

Amikor kiválasztunk egy olyan gittet, amely érdemes figyelembe venni a munka körülményeit és helyét. A lakóterületeken (különösen gyermekszobákban és hálószobákban) különös figyelmet kell fordítani a gitt összetételére. Nem tartalmazhat az egészségre veszélyes anyagokat. A magas páratartalmú helyiségekben (konyhákban és fürdőszobákban) figyelni kell a magas hőmérsékletet és magas páratartalmú nedvességtartalmú gittkeveréket.

Figyelmet kell szentelnie a gitt keményedésének idejére is.Ez a kritérium segít időt takarítani a szoba befejezésében. A tapasztalatlan építők számára azonban jobb, ha nem választjuk ki a túl gyorsan száradó gitt. A tapasztalatlanság miatt a szintező folyamat hosszabb időt vesz igénybe, mint egy tapasztalt mesteré, és a gittnek nem szabad idő előtt megszáradnia.

műszerek

Vakoláshoz a gipszkartonnak a következő eszközökre van szüksége:

 • Spatula 15-25 cm széles (alapműveletekhez).
 • Spatula 30-40 cm széles (igazításhoz).
 • 3 × 3 mm-es fogakkal ellátott spatula (a varratok megerősítésére).
 • Gitt.
 • Primer (a gipszkarton és a befejező anyag jó tapadásához).
 • A puha henger (talaj elhelyezésére).
 • Különböző tartályok vagy tálcák (tenyésztő gitt, alapozó és mosóeszközök).
 • A szalag megerősítése - serpyanka (a gipszkartonlapok közötti kötés vonalára van szabva).
 • Lyukasztás vagy fúrás egy speciális fúvókával (gitt keverésére).
 • Reszelő klipekkel.
 • Rács egy reszelővel klipekkel.
 • Csavarokat.

A mennyezetre vagy a magas falakra szükség lehet egy lépcsőre.

Felület előkészítése

A gipszkartonlapok meglehetősen sima felületűek, de ez nem zárja ki azt a tényt, hogy a felületet a befejezés előtt kell elkészíteni.

Alkalmazása előtt a gitt is alkalmazni kell a felületre gipszkarton alapozó. Ez jobb tapadást biztosít az anyagokhoz (adhézió), mivel abszorbeálódik az aljzatba, és védőfóliát hoz létre, amely megakadályozza az alkalmazott anyagok nedvességének behatolását a gipszkarton felületére. A primer biztosítja a gitt egyenletes szárítását mikrokockák képződése nélkül.

Az alapozáshoz vásárolhat egy univerzális talajoldatot, amely bármilyen felületre alkalmas, beleértve a téglát és a betont. Egy ésszerűbb megoldás azonban egy olyan alapozó használata, amely kifejezetten gipszkarton felületek alapozására lett tervezve.

Fontos tudni, hogy a gipszkarton bevonatok befejezéséhez semmilyen esetben nem használhatunk alkideket tartalmazó talajkeveréket vagy oldatot, mivel a papírréteg eltűnik, és az egész szerkezet használhatatlanná válik.

Az alapozót tiszta, száraz felületre kell felhordani. A finom por eltávolítható egy porszívóval, puha kefével vagy enyhén nedves ruhával (nem lehet túl nedves).

A munkadarabtól függően görgőt, ecsetet vagy spray-t használhat az alapozó felhordásához. Az ecsetet általában nehezen elérhető helyeken és a varratok befejezésére használják. Alapvetően primer henger használata esetén. A görgőnek mikroszálas bundával egy hosszú fogantyún kell lennie, mivel jól felszívja a nedvességet, és nem teszi lehetővé az oldat elterjedését. Megfelelő puha anyagú henger is. Az alapozót felülről lefelé görgővel kell felhordani. Fontos, hogy ne engedélyezzük a primer foltokat, mert miután a primer réteg megszárad, a gitt e helyeken egyenletesen fekszik és szárad.

Amint a talaj elkezd szivárogni, azonnal fel kell osztani a felületet.

A primer kiválasztásakor nagy figyelmet kell fordítani az antibakteriális anyagok tartalmára. Megakadályozzák a gombák és a penész kialakulását. Ez különösen fontos, ha figyelembe vesszük a fürdőszobák, konyhák és helyiségek kiválasztását, ahol a páratartalom növelhető.

Általában az alapozót egyetlen rétegben alkalmazzák, de a fürdőszobákban és a konyhákban jobb, ha a gipszkarton alapozó alkalmazása esetén kettőt alkalmaz. Egy réteg általában 4-6 órát szárad.

Hogyan készítsünk megoldást?

Kezdetben fontos tudni, hogy a gitt elég gyorsan megkeményedik, így a gyúrott oldat térfogatát a következő 20-30 perces munkaidőre kell kiszámítani.

Semmi esetre sem szabad öntenie / önteni az oldat / keverék maradványait, amelyeket vissza kellett vinni az edénybe! Ezzel a habarcs beállítható, és az összes gitt használhatatlanná válik. Jobb, ha rendszeresen gyúrjuk a „friss” oldatot, mint a gitt állandó dobása, mert elkezdett beállítani.

Az oldatot ugyanabban a tartályban kell gyúrni, amelyről később a munkát végzik.

Fázisú megoldás előkészítési terv:

 1. Egy teljesen tiszta edényben (fürdőben) meg kell adnia a szükséges mennyiségű vizet az utasításban (ne felejtsük el, hogy csak a víz és a keverék mennyiségét kell kiszámítani a következő 20-30 percig). A víz legyen tiszta és szobahőmérsékletű.
 2. A száraz keveréket egyenletesen kell önteni a víz felszínére. Ideális esetben a port azonnal vízzel kell telíteni, és a fürdő aljára kell ülni.
 3. A gitt jó konzisztenciája érdekében a víz keverékének megközelítőleg meg kell egyeznie a vízszinttel.
 4. Spatula segítségével óvatosan keverjük össze az oldatot. Nagy figyelmet kell fordítani a tartály alján lévő szögekre (fürdő) - a keverék ott maradhat, és a gitt rossz minőségű lesz.

Az eredménynek homogén konzisztenciaoldatnak kell lennie. A csomóknak meg kell őrölniük a tartály falán, és a keverék többi részével keverni kell.

Az elkészített gitt oldatnak vastagnak és vastag krémnek kell lennie. Annak érdekében, hogy a konzisztencia helyes legyen, elegendő egy spatulával feltekercselni és megfordítani. A helyes konzisztencia megoldását a lapáttal kell tartani, lassan "csúsztatva", de nem szabad elmenni.

Alkalmazás technológia

Miután elkészítette mindazt, amire szüksége van (szerszámok, felület és habarcs), elkezdheti a gitt alkalmazását. A kényelem érdekében lépésről lépésre van szükség.

Az első lépés a varrás megerősítése. Ez egy szükséges eljárás, hiszen a megerősítő szalag segít megerősíteni a varrást, és megakadályozza a gipszkarton lapok elszakadását, valamint megakadályozza a repedéseket.

A megerősítő szalagok anyagminőségükben és a ragasztóalap jelenlétében (vagy hiányában) eltérőek. Ebben az esetben a legkényelmesebb a ragasztóval ellátott serpyanka használata, amelyet kifejezetten gipszkartonra terveztek. De ne felejtsük el, hogy a fő rögzítő megoldás gitt.

Fontos tudni, hogy a PVA ragasztó nem használható ragasztószalag ragasztásához. Ez a ragasztó vízbázissal rendelkezik, és ha az önmetsző csavarok kupakjait eléri, végül rozsdát okoz, ami a végső felületen sárga foltokkal jelenik meg.

Van egy szakadék a gipszkarton lapjai között. A szélességtől függetlenül, szorosan kell kitölteni gittoldattal, keskeny spatulával. A varrót nagy mennyiségben kell felhordani a varrat szoros betöltéséhez.

A fürdőt az alábbiakban kell elhelyezni, hogy a felesleges gitt ne essen a padlóra, hanem a tartályba.

Amikor a varratok szorosan lezáródnak, azonnal fel kell távolítania a felesleges gittcsomókat a felületről, mivel kiszárad, nagyban bonyolíthatja a következő gittlépéseket. Ezt ugyanazzal a spatulával lehet elvégezni. A felesleges gitt azonnal le tudja zárni a barázdákat a közelben lévő csavarokból. Ez keresztirányban történik. A többletet is el kell távolítani. Ezután meg kell várni, amíg a gitt megragad és megszilárdul. Ez idő alatt ugyanazt a munkát végezheti a többi varrattal.

Amikor a varrás a varrón megszilárdul és a kívánt erőt kapja, folytathatja a megerősítést. A szükséges mennyiségű gittoldatot tároljuk és levágjuk a szükséges hosszúságú szalagot. A gitt egyenletes eloszlásához ajánlott egy 3 × 3 mm-es fogakkal ellátott spatulát használni.

Először is, a szokásos simítóval a varrás teljes hosszában alkalmazzuk a gitt rétegét, majd illesszük a fogazattal ellátott simítóval. A fogazattal ellátott simítóval egységes szalagcsíkok keletkeznek a megfelelő mennyiségű habarccsal a szalag rögzítéséhez.

Serpyanka-nak meg kell hajlítania a pontozást (a szalag közepére hajlító vonal) és egy kiálló oldalt, amely a felülethez csatolva van. Fontos, hogy a szalag kiálló oldala pontosan a hüvelycsuklón legyen Ezután nyomja meg egy kicsit az ujjaival: először a középen, majd az élek mentén.

Ezután tegyünk egy kicsit több gittet a széles simítóval (ebben az esetben a gitt „kenőanyag”, hogy a simítóval könnyen csúsztasson a szalagra), és sétáljon a serpyanka hosszában. A szalagnak a „gitt” -ba kell „megfulladnia”, vagyis a szalag alatt nem lehet levegő. Tehát száz százalékkal teljesíti a funkcióját.

Annak megakadályozására, hogy a szalag deformálódjon, és ne mozduljon el, akkor egy másik spatulával kell tartania.

Mindezen műveletek után a szalagon egy másik gittréteget kell alkalmazni. Annak érdekében, hogy a megoldás kitöltse a teljes teret, azt merőlegesen kell alkalmazni a varratra. Ezután meg kell szintezni a gitt rétegét. Ehhez jobb, ha szélesebb spatulát használunk. Ezt követően, miután megbizonyosodott róla, hogy a szerpianka nem rontja, vagy bárhová dörzsöli, végre kell hajtani a végső igazítást. A végső igazításhoz egy kis habarcsot kell alkalmazni a spatulára, és győződjön meg róla, hogy felemeli a felesleges habarcsot a felületről, séta a varrással a „hámozóba”. Ebben az állapotban a varrás teljesen megszárad. A gitt keményedése után szilárd monolit szerkezetet kapunk, amely ellenáll a terhelésnek.

A sarokvarratokhoz speciális "sarok" megerősítő szalagok vannak, amelyek megkönnyítik a sarokvarratok megerősítését.

A varrást a következő napon ellenőrizni kell. A gitt enyhén zsugorodhat. A lehetséges szabálytalanságok kiküszöbölése érdekében újra be kell írnunk egy kis gittet a spatulára, és a szerszámmal "a sztrippeléshez" kell mennünk a teljes varrási vonal mentén.

Miután a varratokat megerősítettük, a végső szakaszba léphetünk - a teljes felület kitöltésével. Sokan elhanyagolják ezt a pontot, de a tapasztalt kézművesek azt tanácsolják, hogy a felületre teljesen kitöltsék, úgyhogy a festés után a felület kisebb hibáktól mentes.

A szilárd tömítést két lépésben hajtjuk végre.a legjobb felületi minőség biztosítása érdekében.

Kezdetben egy oldatot kádban vagy más kényelmes tartályban gyúrunk. Alkalmazáshoz és szintezéshez két spatulára lesz szükség: keskeny (15 - 25 cm) és széles (30 - 40 cm). Használjon keskeny simítót, hogy az oldatot a tartályból összegyűjtse, helyezze fel a felszínre, és távolítsa el a felesleges gittet egy széles simítóval, és tegye át az egész felületre széles gittzel.

Tehát az első lépés egy elég nagy mennyiségű habarcs felhordása egy keskeny spatulára, majd a felületre. Széles simítóval gyorsan és egyenletesen oszlik el a felületen. Annak érdekében, hogy a szükséges gitt simítása az erővel, "a lapon" legyen. Ennek eredményeként meg kell maradnia egy vékony, egyenletes réteg. A gitt simítása során szükséges, hogy a széles spatulát a keskeny spatulával azonnal eltávolítsuk. Ne próbálja meg azonnal fedezni egy nagy felületet - egy vékony réteg az oldatból gyorsan megtörténik, sőt, még időre van szükséged, hogy kiegyenlítse és simítsa.

Javasoljuk, hogy legfeljebb 0,5 négyzetméteres négyzetekben dolgozzon.

Gondoskodni kell arról, hogy a spatulák ne maradjanak a felületen. Amikor megjelennek, érdemes azonnal kiegyenlíteni a szabálytalanságokat.

A megerősített varrás közelében egy kis lépés léphet fel. Ahhoz, hogy megszabaduljunk róla, meg kell tartani a spatulát a varrás irányában, majd nagyon óvatosan sétálgatunk a "hámozóval".

A szögeknek külön figyelmet kell szentelniük. Miután elterjedt és simított a gitt a sarkokban, felesleges gitt alakulhat ki, amely túlnyúlik a sarok tetején. El kell távolítani őket.

A kiválasztott zárt területet hagyja megszáradni.

Amikor az oldat megszárad, a felület csíkos lesz. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a gipszkartonlapok szembeszállóságot mutatnak a szabad szemmel, és több gitt került a mélyebb részekbe. Ne aggódj - a második gitt réteg alkalmazása után a felület teljesen lapos és monoton lesz.

A második réteg ugyanazon az alapon történik.

Amikor a második gitt réteg megszárad, csak a felületet polírozza.Ehhez ragasztóval ellátott reszelőt használhat. Ez egy nagyon poros munka, ezért légzőkészüléket kell viselni. A csiszolást általában körkörös mozdulatokkal hajtjuk végre az óramutató járásával ellentétes irányban. A belső sarkokat nagyon óvatosan kell csiszolni, mert megérintheti a szomszédos falakat és a rácsos nyomokat.

Rendszeresen el kell távolítania a leülepedett port. Ehhez a keféhez, puha sörtével.

Az öntözés végső szakasza a felület újbóli alapozása. A primert nagyon óvatosan, vékony rétegben kell felhordani, elkerülve a csepegést. Az alapozó elősegíti a magas tapadást a következő habarccsal vagy a felületre felvitt anyaggal. A fektetést lépésről lépésre kell elvégezni.

Elengedhetetlen, hogy az anyagot úgy töltse be, hogy a töltőanyag hatékonyabb legyen. A GCR nem szőtt, gyengéden séta a sarok alá. A dobozt teljesen be kell fedni.

Hasznos tippek

A gipszkarton könnyedén becsomagolható a szakértők tanácsának megfelelően:

 • A gitt kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy melyik helyiségre van szükség a befejezéshez. Ha ez egy óvoda vagy egy hálószoba, akkor nem kell pénzt költenie, ha környezetbarát és biztonságos gitt választ. Ha ez egy konyha vagy egy fürdőszoba - figyeljen a nagy páratartalmú és magas hőmérsékletet biztosító gittre;
 • A talajban vagy gittben lévő antibakteriális anyagok megakadályozzák a penész és a gombák megjelenését;
 • A gitt gyorsan megszilárdul, így 20-30 percig kell kiszámítania az oldat mennyiségét;
 • A felesleges gitt azonnal feltöltheti a furatokat a csavarokból;
 • A kis lyukak (például a csavarokból származó lyukak) „keresztirányú” mozdulattal vannak feltöltve;
 • Jobb, ha egy tapasztalt építő nem túl gyorsan veszi a száraz gittet, mert a tapasztalatlanság miatt az alkalmazás és a simítás folyamata hosszabb lesz, mint egy tapasztalt mesteré;
 • A jobb tapadás biztosítása érdekében a kezdő és a befejező gitt között jobb, ha ugyanazon gyártó oldatait / keverékeit használják;
 • Egyetlen esetben sem használhatunk alkidtartalmú primer keveréket a gipszkarton bevonatok befejezéséhez, mivel a papírréteg elhagyja a gipszkartonlapot, és a teljes szerkezet használhatatlanná válik;
 • Amikor a gipszkarton lapok közötti varratokat erősítik, lehetetlen PVA ragasztót használni, mivel vízbázissal rendelkezik, és ha a csavarokba ütközik, rozsdát okoz, ami végül a foltok sárga foltok formájában jelenik meg;
 • A gitt oldat keverésekor tiszta edényeket és tiszta vizet kell használni szobahőmérsékleten. Ez különösen fontos a tapétázás előtt.

A gipszkarton kitöltésével kapcsolatban lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba