Hogyan válasszunk egy spatulát a gitt falakhoz?

Minden család előbb-utóbb szükség van javításra. Akár egy új tágas lakás megvásárlása, akár egy régi lakás megújításának szükségessége, azt szeretnénk, ha ez a komoly és munkaigényes esemény a lehető legjobban zajlik. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszik a kiváló minőségű és kényelmes szerszámok és kiegészítők kiválasztása. Ha előkészít mindent, amire szüksége van, időt és pénzt takaríthat meg, hogy ne tévesszen meg a felesleges bevásárlóutak.

A javítások során szinte mindig egy spatulát használnak.és természetesen nem egy. Ez az eszköz többféle javítási munka elvégzésére is alkalmas, beleértve a falak gittét is.

Mi az?

A német "spatel" szó jelentése "scapula". Egy fogantyúval ellátott lemez. A lemez különböző formájú és méretű lehet a spatula céljától függően. Az anyagok, amelyekből a szerszám munkadarabja is elkészült, szintén eltérnek.

A simító különböző változatai vannak - némelyik alkalmas a régi tapéta eltávolítására, mások alkalmasak a ragasztó réteg vagy a ragasztóréteg egyenletes felhordására. Szerszámok vannak a felületek cementhabarcsok bevonására, a régi festékek kaparására, a falak, a felszíni anyagok kiegyenlítésére vagy a téglafektetésre.

A spatula munkadarabja lehet műanyag, üveg, gumi, acél vagy fa.

faj

A különböző típusú munkákhoz használt spatulákat szigorúan a céljuknak megfelelően kell kiválasztani. A javítás különböző szakaszaiban szükség lehet az eszköz különböző verzióira. Az alábbiakban a falfelületek vakolásához használt spatulákat vizsgáljuk.

épülethomlokzat

Ezt a szerszámot a falak felületének vakolással és gittkeverékekkel való fedésére, valamint az alkalmazott oldat későbbi kiegyenlítésére és a szabálytalanságok kiküszöbölésére használják. Az előzetesen előkészített nagy felületeken történő munkára célszerű homlokzati spatulákat használni. Ezeket a termékeket viszonylag magas költség jellemzi a javított műszerek jellemzői miatt. A homlokzati spatulák fokozott erővel és tartóssággal rendelkező anyagokból készülnek.

Rendszerint a szerszám munkadarabja kiváló minőségű fémötvözetekből készül, ami lehetővé teszi a nyomás, a préselés és a komoly erőfeszítések alkalmazása során kialakuló deformációval szembeni ellenállásának növelését.

A munkadarab pengéje mereven van rögzítve alumínium profillal a szerszámfogantyúhoz, amely minimálisra csökkenti a termék hajlításának és törésének kockázatát. Kezeli az elülső spatulákat kényelmes, gumírozott, szilárdan a kezében, és ne csúszik ki a munka során. A munkadarab szélessége 150-800 mm között változik.

fogazott

Ezeket a termékeket bármely épületboltban értékesítik. Ezek egy munkafelület, egy fogazott külső peremmel, gumiból vagy fából készült fogantyúba rögzítve. Ezek a spatulák kifejezetten úgy vannak kialakítva, hogy a padlófelületen vagy a falakon a kívánt vastagságú egyenletes ragasztó réteget hozzanak létre. A szerszám a csempe, kerámia és porcelán elhelyezéséhez elengedhetetlen.

Minél nagyobb a lapka, annál nagyobb a fogaknak a spatula választott modelljénél. Ezzel ellentétben egy kis mozaiknak szüksége van egy gyakori és finom fogú mintára.

A szerszámok megfelelő kiválasztása megmenti a ragasztóhabarcsot, valamint kiváló minőségű érintkezést biztosít a cserépnek a falra vagy a padlóra. Ezenkívül célszerű egy fogazott felületet használni a felesleges ragasztó eltávolítására, amely már a munkadarabokból készült.

sarok

A szerszám szögletes típusa úgy néz ki, mintha a fémből való derékszögben egy kényelmes fogantyúval görbült volna. Ezt a spatulát használják a helyiségek sarkaiban történő csepegtetésre. A szerszám alakja megkönnyíti a sarkok felszínének a szomszédos falak vagy a mennyezet alá történő szintezését. Egy szögletes spatula használatával kapcsolatos probléma akkor fordulhat elő, ha a helyiség kezdeti tervezése nem megfelelő szögekkel történt.

A "Hruscsov" gyakran javítás kiderül, hogy a szög a falak között egyértelműen akut, vagy fordítva, unalmas. A szobák ilyen jellegzetességei megnehezítik a szögletes spatulának a munkaterülethez való hozzáférését, és csökkentik a gitt alkalmazás minőségét és egységességét nehezen elérhető helyeken. Ezért gyakran a javítások során előnyben részesítik a dekoratív sarkok beszerelését az illesztéseken, ahol a tervezési projekt lehetővé teszi.

Festék típusa

Úgy néz ki, mint egy homlokzat simítóval, de az építésnél eltér. A méretek 200-450 mm körül mozognak. A festék spatulák vékonyabb munkaszélűek. Gyakran készülnek a legmagasabb minőségű fémekből, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a költségekre és a rendelkezésre állásra. Ez azonban csökkenti az élettartamukat, és nagymértékben megnöveli az erős tömörítés vagy hajlítás miatt bekövetkező törés valószínűségét.

Másrészről, a munkadarab kis vastagsága az anyag rugalmasságával és rugalmasságával együtt lehetővé teszi egy ilyen eszköz használatát vékony rétegű gittoldatok felhordására. A festő spatulának ez a tulajdonsága meghatározza annak előnyös alkalmazását a végső bevonó réteg alkalmazása során a munka befejező szakaszában. Ez a szerszám is alkalmas a falak tisztítására és a régi tapéta eltávolítására, a repedés repedések eltávolítására és a kisebb érdesség és szabálytalanságok eltávolítására a falakon.

A gumi

A gumibetétek rugalmas, sűrű és rugalmas gumifajtákból készülnek. A termék ára függ a méretétől, a gyártótól és az anyag jellemzőitől. A méretek a legkisebbektől, a feldolgozott felület nehezen elérhető területeire, a nagy méretű másolatokra ingadoznak.

Az ugyanazon gumiból vagy fából készült fogantyúhoz csatlakoztatott, széles munkadarabbal ellátott gumi spatulák a felület széles területein dolgoznak, folyékony, folyékony keverékekkel és oldatokkal borítva. A kisebb spatulák ergonómikusak és alkalmasak a gitt vagy vakolat vékony befejező rétegeinek felhordására, az ízületek, a hegesztési kötések, valamint a falak és más felületek hibáinak eltávolítására. Gyakran a gumiabroncsok értékesíthetők azonnal több különböző méretű modellből állnak. A szerszámot nagy rugalmasság jellemzi, sokféle alkalmazási területtel rendelkezik, és gyakran nincsenek ízületek, mivel teljes egészében gumi.

Dekoratív keverék alkalmazásához

A durva befejezőanyagok alkalmazására szolgáló spatulákon kívül a dekoratív befejezésre szakosodott termékek is vannak. Az építőipari piacon dekoratív vakolat van, és gyakran használják lakóépületek javítására és díszítésére. A befejezés standard eszköze simító. Ez a munkadarab összetett tetraéderes alakja. A simítóval általában fából vagy gumi fogantyú található. A munkadarab szélei segítségével a falakra és a mennyezetre dekoratív vakolat kerül, amely jól feszül, texturált réteget képezve.

A simító nem külön szerszámtípus, hanem a simítóval. A velencei spatulának is nevezik.

A simítóval való választást közvetlenül a szekrényben kell elvégezni., mivel a szerszám fogantyújának kényelme határozza meg, hogy milyen könnyű és kényelmes lesz vele együtt dolgozni, amikor a mintázott réteget gondosan alkalmazzuk.

A simítóval a dekoratív bevonat texturált felületének megszerzéséhez speciális rácsokat használnak. Érdekes megkönnyebbülés érdekében gyakran vásárolnak különleges vakolatot a szokatlan nevű „kéreg bogár” nevet. A kívánt modell reszelővel történő rácsosítása után a „kéregbogár” által létrehozott dekoratív bevonat megkapja az azonos nevű bogár által fogyasztott fát hasonlító megkönnyebbülést. Ez a tervezési lehetőség drága és eredeti. A legjobban egy klasszikus belső térben használható.

A dekoratív bevonatok másik eszköze egy speciális spatula, amely egy csiszolt pengével van ellátva. Alkalmas vékony rétegek bevonására is, különböző szélességű, és általában átlagos költségben különbözik a rozsdamentes anyagok használata miatt a munkadarab gyártásakor.

méretek

Mint már említettük, a javítóeszközök az árban, valamint a kivitelezés és a gyártási anyagok minőségében is jelentősen eltérhetnek. A professzionális kézművesek számára tervezett spatula-modellek hosszabb ideig tartanak, és több javítást szenvednek.

Az egyszerű és olcsó modellek vékonyabbak és érzékenyebbek lesznek a mechanikai feszültségre, de ha óvatosan dolgozunk, nem fogják tönkretenni a pénztárcát. Melyik választási lehetőség a tulajdonos.

De nem szabad kevesebb figyelmet fordítani a használt eszköz egy bizonyos méretének megválasztására.

Különböző szabványosított méretek spatulái széles skáláját mutatják be a szupermarketek építésében. A termékek megválasztásánál és megvásárlásakor figyeljen a munkaterület szélességére. Egy túlméretezett spatula, amely egy adott munkatípushoz helytelenül lett kiválasztva, deformálódik és kanyarodik, ami végül töréshez és cseréjéhez, valamint rossz minőségű javítási munkához vezet.

A spatula elülső típusa jobb, ha 300-400 milliméter szélességet választ, de ajánlott figyelembe venni a kezelt felület területét. A végső választás mindig egyedi lesz. A durva gitt esetében már szükségesek a modellek, és a nagyon kicsiek hasznosak lesznek a nehéz hozzáférést biztosító területeken, réseken, repedéseken és sarkokon. Ha a falakon komoly lyukak és gödrök vannak, akkor nagy szerszámra van szükség, hogy egyidejűleg nagy anyagréteget helyezzen a hibás területre.

Anyagok és gyártók kiválasztása

A műanyag fogantyú könnyebben tisztítható a befejező anyagoktól. Az ilyen modellek költsége kicsi, de a gyenge minőségű műanyag kényelmetlen lehet a kezekre, különösen erő alkalmazása esetén. Ugyanez vonatkozik a munkacsoport anyagára is. Minél erősebb a munkadarab, annál kevésbé valószínű, hogy egy új eszközbe fektetnek be, hogy helyettesítsék a töröttet, de ebben az esetben egyszerre nagy összegre kell fordulni.

A cserélhető patronokkal mechanizált fogantyúval vagy házi szerszámmal választhat. A készüléket bármikor kicserélheti, és kiválaszthatja azt, amellyel jobban szeretne dolgozni.

Az építési piacon a spatulák sora magában foglalja az importált modelleket és a hazai termelési lehetőségeket is. A nagy márkák termékeinek előnyben részesítése, a fogyasztói vélemények beolvasása és a „névtelen” modell megszerzésével nem vállal kockázatot. Óvatosan és bölcsen megy az eszközök kiválasztásához, biztos lehet benne, hogy a javítás tartós lesz.

Ha meg szeretné tudni, hogy melyik spatula jobb a vakolatokhoz, nézze meg az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba