Mennyi száraz gitt?

A tapasztás az előkészítő munka befejező szakasza, amely megelőzi a tapéta vagy a padló, a mennyezet vagy a falak festését. Annak érdekében, hogy a javítások hosszú ideig tarthassanak, és a lehető leggyorsabban és könnyebben tudjanak áthaladni, figyelembe kell venni azokat a tényezőket, mint a gitt száradásának ideje.

Ha a szárított felület nem teljesen kiszáradt, nem lehetséges a javítási munkák folytatása, mivel lehetséges, hogy megrongálják a befejező anyagot, ami meglehetősen drága lehet. A bosszantó dudorok, a futófelület csúnya foltjai megjelenhetnek, az anyag egyszerűen leválik a durva felületről. Ezért tudnia kell, hogy milyen típusú gittek léteznek, és milyen jellemzői vannak szárításuknak.

Milyen körülmények között határozza meg a töltőanyag száradási idejét?

Bármilyen típusú töltőanyag víz alapú oldat. Ez a folyékony konzisztencia teszi ezt az anyagot olyan kényelmesnek az építési és javítási munkák során. Amikor a folyadék elpárolog a szárítás során, a gitt teljes mértékben megnyilvánul - keményedik és tartósvá válik. A környezetnek, amelyben a kiegyenlítő vegyületet használják, közvetlen hatása van a szárítási időre.

A gyártók nem ajánlják, hogy túlmutassanak egy bizonyos hőmérséklet-tartományon és a páratartalom-folyosón.

Vannak ilyen szabványok a gitt használatához:

 • Jobb, ha az anyag 5 ° C és 25 ° C közötti hőmérsékleten nullától szárad;
 • Ha ez a hőmérséklet nem tartható fenn, a szárítás után a gitt szilárdsági jellemzői nem kielégítőek. Súlyos éghajlati viszonyok esetén speciális fagyálló adalékokat használnak;
 • Ha a szárítás szélsőséges melegben történik, akkor nagyon gyors, de ugyanakkor egyenetlen, és a fedőréteg minden bizonnyal szenved.

Semmilyen esetben ne engedje, hogy a szárítóanyagra közvetlen és intenzív napfény kerüljön. Ha a feltételek nem teszik lehetővé a gitt rögzítését, használhatunk bevonófóliát. Azt is használják, mielőtt ragasztás tapéta.

Az anyag normál szárításához optimális nedvességtartalom nem haladhatja meg az 50% -ot. A szárítás rendkívül lassú, magasabb (legfeljebb 80%) nedvességtartalommal.

Annak érdekében, hogy a gitt a lehető leghamarabb kiszáradjon, ajánlatos a helyiség szellőztetését is biztosítani, ugyanakkor ki kell zárni a huzatokat, különösen, ha az időjárás szeles.

Az anyag szárítási sebessége a kezelt falakon más tényezőktől is függ:

 • Rétegvastagság Minél nagyobb a vastagsága, annál hosszabb lesz a szárítás. Ha azt szeretné, hogy a bevonat kifogyjon a minőségből, jobb, ha vékony rétegben helyezzük el a gittet, amely szárad. Ez a technika több időt igényel, de magas minőségű.
 • Az előkészített felület abszorpciója. Minél porózusabb a fal, annál jobb lesz az anyag nedvességét húzni. Ez gyorsított szárítást biztosít, de nem kívánatos. Annak érdekében, hogy a szárítás hasonló módon ne gyorsuljon, ajánlatos alapozóanyagokat használni.

Mindig vegye figyelembe a gitt gyártójának utasításait. Nem csak az alkalmazás szabályai, hanem az anyag szárítási ideje is érvényesek. Leggyakrabban a gyártó azt ajánlja, hogy az anyagot egy teljesen száraz, legfeljebb 2 mm-es rétegre alkalmazzuk. Ez a réteg körülbelül egy napig szárad. Ha vastag rétegek szükségesek, a szárítási idő egy hétre emelkedhet.

Egy másik kulcsfontosságú tényező, amely nagyban befolyásolja a gitt szárítását, annak típusa.

A gitt anyagok fő típusai

A kiegyenlítő oldatok kompozíciói különböző kötőanyagokkal rendelkeznek. A falak és mennyezetek esetében a leggyakoribb vakolat típusok a gipsz, cement, univerzális és polimer (akril és latex).

Mik azok a gipszkeverékek?

A gipsz vakolat csak alacsony páratartalmú és csak belsőépítészeti körülmények között használható. A megnövekedett higroszkóposságának köszönhetően - a képesség, hogy „húzza” a nedvességet minden olyan közegből, amellyel kölcsönhatásba lép, a gipsz egyszerűen összeomlik a felületről, ha a levegő nem elég száraz.

A gipszszintező anyagot az egyszerű és gyors alkalmazás érdekében értékelik., képes arra, hogy tökéletesen tapadjon a bázishoz, és nem tudott zsugorodni. A gipszalapú töltőanyag gyorsabban szárad, mint minden más szintező anyag. Egy olyan réteg, amelynek vastagsága nem túl nagy, megszárad és 3-6 óra elteltével kemény lesz. A tökéletes eredmény érdekében ajánlatos a gipszkeveréket több rétegben alkalmazni.

Gipszalapú kiegyenlítő anyag alkalmazása esetén emlékeztetni kell arra, hogy az előkészített oldatot a lehető leggyorsabban kell használni a rövid beállítási idő miatt. Ez bizonyos nehézségeket okozhat, mivel sok adagot kell készítenie.

Hogyan viselkednek a cement töltőanyagok?

A cement alapú anyag egy egész nap száraz lesz. Az egyik réteg ajánlott vastagsága a falak vagy más felületek kiegyenlítése esetén legfeljebb 4 mm. A túl hosszú szárítás ellenére a cementkeverékek megfizethetőek.

Cement szintező keveréket használunk, ha:

 • szilárd, kellően kemény felületet kell szereznie a porcelán, cserép vagy falazat befejezéséhez;
 • az első munkák végrehajtása;
 • a befejező munkákat magas páratartalom és erős hőmérséklet-ingadozások mellett hajtják végre (itt a cement az ideális választás);
 • meg kell javítani a repedéseket, a nagy réseket vagy a csempék közötti kötéseket.

A hosszú száradási idő ellenére a cementkeverékek nagyszerűek sokféle munkára, és néhányuk számára egyszerűen pótolhatatlanok. Ezek széles körben képviseltetik magukat a piacon, és nem igényelnek jelentős pénzügyi befektetéseket.

Polimer gitt

A kiegyenlítő keverékek, amelyek összetétele akril- vagy latex-készítmény, magas nedvességtartalmú feltételeket tolerálnak. Ezért alkalmasak mind belső, mind külső javítási és építési munkákra.

A jelzett előnyök ellenére az ilyen anyagoknak jelentős hátránya van - magas ár. Ezért csak a végső munkára van szükség.

A polimer keverékek fő előnye a nagy rugalmasság. Szárítás és keményítés következtében a bevonat nem sérült vagy deformálódott. Könnyen alkalmazható nagyon kis rétegekben, amelyek vastagsága ritkán haladja meg az 1 mm-t.

Ez a fajta kiegyenlítő keverék nagyon gyorsan szárad, ami szintén kétségtelen előny. Általában elegendő 4 órát várni a végső ragasztás vagy festés folytatásához.

A polimer szintező anyagok jóak, mert a gyorsan száradó gipszel ellentétben, akár több hétig is tárolhatók egy már nyitott tartályban.

Mit lehet használni a műanyag munkákhoz?

Az ilyen munkákhoz speciálisan tervezett gitteket használnak. Rendszerint segítségükkel az autók műanyag részeinek színezése történik. Az ilyen anyagok köre igen széles. Ezek olyan anyagok, amelyek fenomenális száradási sebességgel rendelkeznek - 20-30 perc.

Gyorsan száradó gitt-univerzális?

Ha az időzítés rendkívül fontos az Ön számára, és a körülmények nem teszik lehetővé, hogy a kitt száraz legyen, speciális, gyorsan száradó, egyenletesítő anyagokat használhat. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy minőségük rosszabb lesz, mint a fenti anyagoké. Ami az előnyökről szól, lehetetlen, hogy ne vegyük figyelembe az ilyen keverék azon képességét, hogy bármilyen alapon jól menjen.

Ez kiváló választás a magas páratartalmú szobákhoz - fürdő, konyha, zuhanyzó. Más típusú szintező keverékek esetében az ilyen helyiségek nem alkalmasak, míg a tábornokok sikeresen kezelik ezt a feladatot.

Az ilyen anyagok nedves helyiségekben való szárítási idejét a csomagoláson feltüntetik. Ha a réteg vékony, akkor általában 10 perc alatt megszárad. De ha elég vastag rétegre van szükséged, 2 órát kell várnod.

Az univerzális keverék fém-, beton- és faalapokkal való jó tapadással tölti ki az összes meglévő szabálytalanságot és hibát.

Ennek a gittnek egy másik kétségtelen előnye, hogy egyszerűen képes szabályozni a keverék viszkozitási fokát. Csak az szükséges mennyiségű vízzel kell hígítani az anyagot, hogy a kívánt konzisztencia tömegét kapjuk.

A kiegyenlítő vegyületek szárításának gyorsítása

Amint fentebb említettük, a folyamat gyorsítása nem ajánlott. Ha bármilyen fűtőegységet és szerszámot használ, a felület darabokban, azaz nagyon egyenetlen lesz. Ez károsítja a bevonatot.

Ne feledje, hogy ha ilyen eljárást alkalmazunk, akkor a fenti réteget szárítjuk. Mesterségesen csak a befejező bevonatot lehet melegíteni, míg a kiinduló gitt bevonatok nem fűthetőek.

Mi a technika a szintező keverékek alkalmazására?

A bázis készítésének végső szakasza egy gittzel történik a következő sorrendben:

 • először a felületet az előző bevonatból megtisztítjuk;
 • a por és a zsír szükségszerűen eltávolításra kerül, a meglévő repedések hímzettek;
 • A javításokat úgy kell megtervezni, hogy a környezeti hőmérséklet ne legyen negatív vagy túl magas, és a páratartalom nem haladja meg a rendes értéket. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a szárítás hosszabb időt vesz igénybe;
 • az alapot úgy kell alapozni, hogy ne „intenzíven” vonja be a nedvességet az így megmentett gitt keverékből, amely nem reped, és nem jobban megkeményedik;
 • a kiindulási keveréket a legsúlyosabb szabálytalanságok kiküszöbölésére kell használni;
 • jobb, ha a munkát szakaszokra osztjuk, először egy réteget alkalmazva a szoba teljes területére, majd a későbbieket, amikor az első megszárad;
 • miután az alap teljesen megszáradt, addig kell csiszolni, amíg meg nem érik a maximális simaságot;
 • a következő lépésben a befejező keveréket alkalmazzuk, amelynek rétegét nem lehet vastag;
 • A munka befejezésekor a befejező anyagot finom csiszolópapírral csiszoljuk.

Összefoglalva emlékeztetni kell arra, hogy a kiegyenlítő keverék megválasztása nagymértékben nem csak az alapítvány típusától, hanem annak a környezetnek a körülményeitől is függ, amelyben a javítást végzik. Minden anyagtípusnak saját szárítási ideje van. Nem kívánatos az ilyen szárítás felgyorsítása annak érdekében, hogy elkerüljük a gitt réteg károsodását, repedését és az azt követő károsodást.

A falaknak a gittal való kiegyenlítéséről lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba