Milyen gyakran kell változtatni az ágyneműt?

Mindig öröm, hogy aludni alszik, amely tiszta. A teljes és kényelmes alvás érdekében különös figyelmet kell fordítani annak tisztaságára. Milyen gyakran kell ruhát cserélnie, és hogyan kell mosni a ruháit? Válaszok minden anyagunk kérdésére.

Hogyan szennyezett a mosoda?

Átlagosan mindegyikünk napi 8 órát tölt az ágyban. Ennyi időre van szükség a teljes és egészséges alváshoz. Ahhoz, hogy egy álom kellemes legyen, kényelmes, minden személy kényelmes ágyat, magas minőségű matracokat, párnákat és takarókat szerez. Különös figyelmet fordítanak az ágynemű megválasztására.

Az ágyneműnek jó minőségűnek és természetesnek kell lennie, mert közvetlenül befolyásolja az alvást.

Annak ellenére, hogy este egy személy zuhanyzóval vagy káddal rendelkezik, az ágynemű még mindig szennyezett, és rendszeresen változtatni kell. Hogyan és miben szennyeződnek a lapok és egyéb tartozékok?

A házak és apartmanok legalapvetőbb problémája a por. A por nem csak bútorokra és különböző tárgyakra, hanem ágyneműre is felhalmozódik. Természetesen szinte lehetetlen észrevenni a por vagy párnahuzat porszemcséit, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek ott. Minden reggel cserélni lehet az ágyat, rázva egy takarót vagy egy lapot, ahogy a nap poroszlopai emelkednek. A por súlyos allergén, amely károsíthatja a szervezetet. Különösen érzékeny gyermeke testére.

Bármely személy bőre hozzájárul az ágynemű gyors szennyeződéséhez. Ha egy személy szokott aludni pizsamában, a bőr zsírja gyorsan beolvad a lapokba és párnahuzatokba, különösen a forró szezonban, amikor a test izzad. A bőr frissül. A horny borítás kis részei szintén az ágyon maradnak. Természetesen lehetetlen látni őket, mivel nagyon kicsi. Ezen okok miatt az ágynemű színe megváltozik, kellemetlen szaga és foltjai vannak. Az ilyen szennyezett fehérnemű viszketést vagy allergiás reakciót okozhat.

A szennyeződések még mindig maradhatnak a testen, ha egyszerűen csak öblítjük a vizet vízzel, szappannal és mosogató nélkül, és nem fürdjük. Ha nem viselsz papucsot a hálószobába, akkor a lábadról származó szennyeződések az ágyneműre kerülnek, és ez egy másik oka annak szennyezésének.

A lefekvés előtti evés vagy a reggeli kávé fogyasztása az ágyban szennyezi az ágyukat élelmiszer-részecskékkel. Milyen óvatosan nem eszik, kis morzsa még mindig az ágyon maradhat.

Ha háziállatok vannak a házban, akkor a gyapjú és a leesés darabjai a lenvászonkészletekre esnek. Természetesen ez negatívan befolyásolja a lapok tisztaságát.

A fenti tényezők nemcsak az ágynemű tisztaságára, hanem az egészségre is hatással vannak. A tudósok kimutatták, hogy sok különböző mikroorganizmus létezik az ágyneműben, ami szinte lehetetlen megszabadulni.

Ha az ágynemű nem változik időben, a helyzet súlyosbodik, a baktériumok kettős erővel terjednek. Mindez hátrányosan befolyásolja az általános egészségi állapotot, gyengíti az immunrendszert, és allergiás betegségek megjelenését okozhatja.

A készletváltás optimális szabályossága

Sokan csodálkoznak, milyen gyakran kell az ágyneműt otthonossá változtatni? Természetesen, minél gyakrabban csinálod ezt, annál jobb neked. Az ágynemű időben történő megváltoztatása elősegíti a kényelmes és teljes alvást. Öt vagy hat napon belül az anyag könnyen eltömődik porszemcsékkel, és megállítja a „légzést”.

Ennek eredményeképpen egy személy kényelmetlenséget érezhet alvás közben, gyakrabban és bőségesebben. A szennyezett fehérnemű negatívan befolyásolja a bőr általános állapotát, hanem a bőr egészségét is. Alvás után a kiütések, irritációk stb. Megjelenhetnek az ilyen fehérneműben.

A készlet szennyeződése miatt a teljes alvás zavar, a személy fáradtnak és irritáltnak érzi magát reggel.

Felnőtteknek

A felnőtteknek hetente egyszer meg kell változtatni az ágyneműt. Ez az, ha a személy teljesen egészséges. Abban az esetben, ha a beteg a házban van, aki folyamatosan ágyban van, akkor a készletet két naponta kell cserélni. Ha valamit a lapra öntöttünk, vagy egy folt jelenik meg a ruhán, akkor az egész készletet azonnal meg kell változtatni.

Tekintettel arra, hogy az ágynemű és a párnahuzat sokkal gyorsabban szennyeződik, mint a paplanhuzat, akkor tíz-tizennégy nap alatt cserélhető.

By the way, a ruházatváltás gyakorisága az évszaktól függ. Például a forró évszakban, amikor a test sokat izzad, két-három naponta megváltoztathatja a készleteket, különben nehéz és kellemetlen szag jelenik meg. Ezen kívül nyáron és tavasszal a ház ablakai nyitva állnak a legtöbbször. Ezért sok por és piszok kerül a szobába. Télen ruhát cserélhet tíz naponta.

Gyermekeknek

A gyermek teste nagyon eltér a felnőttektől. Ezért vannak bizonyos szabványok és iránymutatások a ruhák gyermekágyban történő cseréjének gyakoriságára.

Az egy évnél fiatalabb csecsemőknek ajánlatos ötven naponta megváltoztatni az ágynemű készletét. Természetesen abban az esetben, ha egy újszülött kinyomja a lapot, azonnal változtatnia kell. Ugyanez vonatkozik az óvodai ágyneműre az óvodáskorú gyermekek számára.

A hét éves és idősebb gyerekeknek hetente egyszer kell cserélniük az ágyat. Abban az esetben, ha a gyermek beteg, akkor az eltolódást minden második napban végre kell hajtani.

Ha egy gyermek beteg, láza van, és álmában sokat izzad, a párnahuzatot és a lapot minden alkalommal le kell cserélni, miután alszik. A baba tiszta és száraz ruhában kell aludnia.

A tinédzsereknek az életkorral kapcsolatos változások miatt öt-hat napig változtatniuk kell az ágyneműjüket. Amellett, hogy a szülőknek szükségük van arra, hogy a gyerekek ágyain az ágyneműt időben cseréljék, figyelni kell a csecsemők személyes higiéniáját. Gyermekek gyakran lefekszenek anélkül, hogy zuhanyzanak, vagy mosnák az arcukat. Mindez negatívan befolyásolja az ágynemű egészségét, immunitását és tisztaságát.

Mosási szabályok

Annak érdekében, hogy minden ágyneműkészlet tökéletes állapotban legyen, megfelelően kell mosni. Van néhány finomság, amit minden háziasszonynak tudnia kell.

 • Mielőtt elkezdené a mosást, győződjön meg róla, hogy áttekinti a szövet összetételét, és javasolja a készlet mosását. A szövet minden tulajdonságát, összetételét és mosási módját külön címkén vagy ágynemű címkén kell feltüntetni. Minden egyes szövethez egyedi megközelítés szükséges, és ezt figyelembe kell venni.
 • Abban az esetben, ha egy vászonkészlet teljes egészében pamutból vagy vászonból készül, legfeljebb 60 fokos hőmérsékleten kell mosni.
 • A színes készleteket nem szabad túl magas hőmérsékleten mosni, ez negatívan befolyásolja a termékek minőségét. Jobb, ha 40 fokra korlátozódik. Ezenfelül ezeknél a készleteknél a legjobb, ha olyan speciális mosószereket használnak, amelyek nem tartalmaznak aktív fehérítőszereket. Az ilyen ajánlások hosszú ideig megőrzik a készlet eredeti színét.
 • Annak érdekében, hogy a fehér szövetek ne veszítsék el a megjelenését, ajánlatos minden mosás során hozzáadni egy kicsit fehérítőt. A klórt tartalmazó fehérítő kiválóan alkalmas fehér szövetek előállítására. Egy ilyen eszköz nem csak a fehérséget adja vissza, hanem a károsító szervezetek elpusztítását is segíti.
 • A szövetből, például selyemből készült termékeket speciális módban kell mosni. A selyemkészletet csak finom mosással lehet frissíteni.Jobb, ha kikapcsolja a fonást, mivel ez elrontja a szeszélyes szövetrostokat. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a selyemtermékek nem ellenállnak az ismételt mosásnak, ezért az ilyen készleteket ritkábban kell használni.
 • Abban az esetben, ha a mosoda erősen szennyezett, akkor jobb, ha először áztatjuk, és csak akkor kezdjük meg a mosást.
 • A párnahuzatot és a paplanhuzatot rossz oldalról kell mosni.
 • Ha éppen most vásárolt egy új ágynemű-készletet, akkor mielőtt elkészítené, győződjön meg róla, hogy ajánlott módban mossa le. Eladás előtt az anyagot speciális anyagokkal impregnálják, amelyek irritációt vagy allergiás reakciót okozhatnak.
 • A mosott ruhát hosszabb ideig nem szabad a mosdóba vagy a mosógép dobjába hagyni. Meg kell szárítani azonnal. Ebben az esetben, ha legalább egy-két órát hagy a nedves, gyűrött formában, akkor a lapok és párnahuzatok elkezdenek nyúlni. Ennek eredményeként egy kellemetlen szag jelenik meg, a szövet szálai elkezdenek romlani. Ha a ház nem rendelkezik külön ruházati szárítóberendezéssel, akkor speciális fémszárítóra is felakaszthatja. Javasoljuk, hogy szárítsa meg ruháit otthon, mivel az utcán észrevétlen porszemcsék borítják.
 • Lehetőség van ruhák szárítására az utcán, a szabadban, abban az esetben, ha a városon kívül vagy magánházban él. Különösen jó az eső után lógni a ruhát, amikor gyakorlatilag nincs por a levegőben.
 • A színek és a fényes termékek nem javasolt közvetlen napfényben hagyni, mivel a szövet elhalványul és csúnya lesz.
 • Miután az egész készlet kiszáradt, meg kell vasalni az összes ágyneműt, és óvatosan hajtsa le a tiszta polcon a vászonszekrényben.
 • Annak érdekében, hogy a ruhákat könnyebben vasalják, és nincsenek ráncok vagy hajtások balra, a vasalást meg kell kezdeni, amíg még egy kicsit nedves.
 • Ha az ágynemű világos színű vagy hímzéssel rendelkezik, csak rossz oldalra kell vasalni. Ez a vasalási módszer lehetővé teszi a színtelítettség hosszú ideig tartó fenntartását.

A ruhák mosásának módja - a következő videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba