Gipszkarton dekorok a belső térben

Egy modern személy lakása nemcsak funkcionális szoba, mindennel felszerelt, ami a kényelmes élethez szükséges, hanem egy olyan hely, amely a tulajdonos jellegét és belső állapotát tükrözi. A tervezők megpróbálnak egyedi és szép belső teret kialakítani az ügyfél számára, különböző dekorációs technikák alkalmazásával. A szoba kialakításának egyik módja a göndör gipszkarton szerkezetek létrehozása.

Anyagi jellemzők

A gipszkarton világszerte széles körben használatos az építőiparban és a befejező munkákban. Ez egyfajta építőanyag, amely kartonlapokból áll, amelyek között szilárd töltőanyag van, amelyet különböző töltőanyagokkal egészítenek ki.

A kiegészítő tulajdonságoktól függően megkülönböztethető a szokásos (GCR), nedvességálló (GKLV) és tűzálló (GKLO) gipszkarton.

A gipszkartonból származó számok összetettségük és funkcionális terhelésük függvényében közvetlenül a falra, a mennyezetre vagy egy speciális profilkeretre vannak felszerelve. Az anyag rugalmasságának köszönhetően mindenféle háromdimenziós mintázatot, hullámot és más dekoratív elemet hozhat létre. A szükséges számítások elvégzése után lehetséges egy egyszerű téglalap alakú szerkezet telepítése saját kezével.

Ennek az építőanyagnak a kétségtelen előnye a környezetbarát.amely lehetővé teszi, hogy azt az óvodában használják. A nedvességálló fajok jelenléte miatt a gipszkarton alkalmas a fürdőszobában és a konyhában kialakított dekoráció kialakítására. A hálószobában falat kárpitozva további zajszigetelés érhető el a szobában.

A dekoráció típusai

A gipszkarton díszítőelemeivel rendelkező szoba kialakításakor világosan meg kell értenie, hogy milyen funkciót hajtanak végre. Ettől függően a telepítés módja, az anyag típusa és a további rögzítők változhatnak. Feltételesen megkülönböztetheti a funkcionális és tisztán dekoratív elemeket.

A belsőépítészet mellett a funkcionális dekorok is helyet foglalhatnak el a dolgok tárolásának, de lehetnek határok tervezése vagy a kommunikáció elrejtésének módja is.

ívek

Mivel az anyag szinte bármilyen ívelt alakot kaphat, az ív kialakítását csak az ügyfél képzelete korlátozza. Ez az elem ajtóajtóként és a fal különálló részein van kialakítva, a mennyezet egy részét felhasználva. Az ívek süketek vagy nyílások lehetnek a vázák, figurák és egyéb dekoratív apróságok elhelyezésére.

A gipszkarton-szerkezetben gyakran kiegészítő világításra van szükség, amelyet különálló fényforrásként vagy megvilágításként használnak a díszítő elemek számára.

fülkékben

Nem mindig lehetséges vagy szükséges külön szekrények vagy polcok telepítése a szobákban. Ebben az esetben ez a technika hasznos, mint a gipszkarton réstelepítése. Ez a kialakítás számos előnnyel rendelkezik a hagyományos tárolórendszerekkel szemben.

 • A niche a fal elválaszthatatlan részeként épül fel, amely lehetővé teszi, hogy zökkenőmentesen integrálja azt a belső térbe.
 • A paramétereket az ügyfél határozza meg, a méretekre és formákra nincsenek korlátozások.
 • A végső kivitelezéssel ugyanúgy elrendezhető, mint a szoba falai, majd a design nem tűnik ki. Ez igaz a kis helyekre. Ennek a technikának köszönhetően a hely nem lesz vizuálisan elzárva, de lesz egy hely a szükséges dolgok elhelyezésére.
 • Egy másik lehetőség, hogy a rést egy külön fényes eleme a díszítésnek.Ehhez kontrasztos színben festheti, tükörpaneleket szerelhet a hátsó falakra, telepítheti a háttérvilágítást, vagy elhelyezheti a mozaikmintát.

Állványok vagy hamis falak

Gyakran előfordul, hogy az űrrétegeket ilyen típusú gipszkarton díszítéssel használják kis falszerkezetekként. Segítségükkel funkcionális területeket rendelhet el anélkül, hogy a belsejét mérlegelnék.

Annak érdekében, hogy a fényforrás egy részének egy részét ne vesszük ki, gyakran hamis falak készülnek. Ebben az esetben kiderül, hogy egyfajta állvány alkalmas mindenféle objektum rendezésére: könyvek, vázák, figurák, fényképek.

A tervezők is használják a gipszkartonot, mint anyagot különböző térfogati dekoratív fal- vagy mennyezeti adatok létrehozásához. A természetes motívumok nagyon népszerűek. Egy kemény keret segítségével a gipszkarton gyengéden hajlítható, és például egy virág, pillangó vagy felhő.

A falon egy ilyen figura általában kontrasztos színben van elkülönítve, a mennyezeten pedig a vizuális nyomás elkerülése érdekében semleges hangon van festve, de a háttérvilágítás fel van szerelve.

Ha nem szeretne összetett alakot építeni, de ki kell választania a fal egy részét, megtervezheti a gipszkarton keretet. A falhoz képest világosabb hangon festve konvex kialakítást kapunk. A sötétebb szín egy halvány hatást eredményez.

Egy másik típusú dekoráció a kandalló portál. A modern apartmanokban nincs lehetőség egy igazi kandalló elhelyezésére, de kényelmét és egy különleges otthonos légkört tudunk átadni a gipszkarton használatával. A kész portálba gyakran telepítenek gázfűtőelemet vagy szokásos gyertyát.

Ezzel a díszítéssel emlékeztetni kell a biztonságra, ezért jobb, ha tűzálló anyagot használunk, és a struktúra telepítését szakembereknek kell bízni.

Befejező módszerek

A dekoratív figurák végső befejezése előtt nincs szükség a felszín szintezésére, ami jelentősen megtakarítja az időt és a pénzügyeket. Ugyanakkor érdemes figyelmet fordítani az ízületekre és a sarkokra is, hogy működés közben ne keletkezzenek repedések a felületen. A gipszkarton sokoldalú anyag, így a befejező módszerek sokak.

 • A felületbevonat a legegyszerűbb és leggazdaságosabb megoldás. A GKL összetétel könnyen alkalmazható, nincs szükség további felszíni előkészítésre és speciális készségekre.
 • A fali papír általában az ágy vagy egy kanapé fejtámlája mögött kialakított rés nagy felületén helyezkedik el. Ebből a célból jobb, ha textúrázott vagy szövet tapétát választunk. Ez érdekes kontrasztot teremt a fő monoton falhoz.
 • A dekoratív vakolat jól tapad egy gipszkarton felületre, de emlékeznünk kell arra, hogy durva textúra miatt rosszul alkalmas a gyermekszobák vagy keskeny, szögletes helyiségek díszítésére.
 • A díszítőelemet mesterséges kővel lehet díszíteni. Ez elég költséges módszer, így általában csak az ív vagy a kandalló kerülete kerül kialakításra.
 • A csempék vagy mozaikok is alkalmasak befejezésre. E módszer kiválasztásával érdemes megerősíteni a szerkezetet erősített hálóval a befejező anyagok jelentős súlya miatt.
 • A poliuretánból készült stukkó segít a kifinomultság és a nemesség megteremtésében. Segítségével létrehozhat egy gipszkarton szerkezetet, például egy rést, egy külön texturált elemet a dekorációból.

Ötletek díszítéshez

 • A folyosón általában kis függőleges fülkék vannak. Felszerelhetők kiegészítő világítással vagy teljes hosszúságú tükörrel, és keskeny polcok használhatók a kulcsok, kesztyűk és egyéb apróságok tárolására. Gyakran előfordul, hogy a lakástulajdonosok megtagadják az ajtók telepítését a folyosó és a szoba fő része között, ebben az esetben az ív segít a hely vizuális meghatározásában.
 • Ha vízálló anyagot vásárol, dekoratív szerkezeteket építhet fel a fürdőszobában vagy a konyhában.A törölközők és a kozmetikumok tárolásának problémája megoldható egy kis résszel vagy a fürdőszobában elhelyezett polccal. És ha van elég hely, telepítheti a mosógépet egy speciálisan kialakított, kerámialapokkal díszített állványra.
 • A polcok és a hamis falak segítenek a stúdió apartman helyének zónájában. A konyha és a nappali közötti üres fal elválasztja a helyet. Egyik oldalán az asztal és a székek kényelmesen illeszkednek, a másik pedig TV-ként használható. A gipszállványok egyszerűen elválasztják a munka- vagy hálóterületet.

Az ilyen típusú dekorációval az apartman tulajdonosai több helyet tudnak tárolni a dolgok tárolásához: a felső részen szép kis dolgokat helyezhetünk el, az alján lezárt dobozokat telepíthetünk.

 • Amikor előcsarnokot készít, gyakran felraknak egy rést egy gipszkartonból a televízió és hangberendezések telepítéséhez. A virág formájú térfogati figura érdekesnek tűnik a kanapéval vagy a mögötte lévő résszel szemben, valamint a mennyezeten. Ha a mennyezeti magasság megengedi, ajánlott egy gipszkarton függönysín felszerelése. Minden rögzítőelem eltávolításra kerül, és a nehéz drapéria szép keretet kap.
 • A gyermekszoba sikeresen befogadja a padlótartókat vagy a lábazatokat. A keretszerkezet erősítése, a játékszer tárolására, valamint a matrac vagy párnák felszínére való felhelyezésre egy hely, ahol további pihenőhely lehet. A falra szerelt háromdimenziós megvilágított számok sikeresen felváltják a hagyományos éjszakai lámpákat. Olyanok, mint a felhők, a csillagok, a hold vagy a mesebeli karakter.
 • A hálószoba az ágy fején jól néz ki. A további világítás puha, hangulatos légkört teremt, és a polcok nem teszik szükségessé az éjjeliszekrények kiválasztását.

A födémnél világosabbra festett gipszkarton keretek, vagy a panel formájú tapétával díszített keretek kiegészítik a belső tér finomítását anélkül, hogy zavarják a tér egységét.

A gipszkarton dekorok segítenek egy szép és kényelmes belső tér kialakításában minden lakásban. Használata meglehetősen széles, így a helyes szerkezet kiválasztása egy adott helyiség számára nem nehéz.

Hogyan készítsünk egy rést egy gipszkarton világítással a konyhában, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba