A gipszkarton lapok méretei

Néhány évtizeddel ezelőtt az építők nagyon kevés tudással rendelkeztek a gipszkartonról, és ezekben a napokban nem lehet egyetlen javítást elvégezni a sokoldalú anyag nélkül. Ezt a modern bevonatot széles körben használják javítási és befejezési munkák során. Éppen ezért meg kell ismernie annak alapvető tulajdonságait, méretét és alkalmazási körét.

Anyagi jellemzők

A GCR lemezek formájában készült kompozit anyag. A fő összetevő kartonpapírral bevont vakolat. A gipszkarton gyártásához használt nyersanyag egy olyan gipszmag, amely aktív adalékokkal gazdagodik, növelve annak sűrűségét és szilárdságát. Ennek köszönhetően az anyag fogyasztói tulajdonságai jelentősen nőnek, keményvé válnak, de ugyanakkor műanyag is.

A gipszkarton lap előnyei nyilvánvalóak:

 • készült természetes környezetbarát anyagokból;
 • azzal jellemezve, hogy képes fenntartani a mikroklíma bizonyos paramétereit;
 • jól hajlik;
 • széles körű felhasználási területtel rendelkezik;
 • A GCR savasság szintje megfelel az emberi bőr hasonló mutatójának;
 • különbözik a magas hangszigetelő tulajdonságoktól;
 • nem bocsát ki sugárzást, teljesen nem mérgező;
 • kis súlya van;
 • egyszerűen felhelyezhető bármely felületre;
 • lehetővé teszi a világító elemek beépítését a szerkezetbe;
 • meglehetősen alacsony költsége van;
 • speciális kompozíció feldolgozása során nagy rugalmasságot és plaszticitást mutat.

A GCR lemezeket széles körben használják:

 • sima felület kialakítása;
 • a munka során kialakult üregek és nyílások kitöltése;
 • partíciók telepítése;
 • fülkék elrendezése;
 • többszintű mennyezet kialakítása;
 • belső kompozíciók létrehozása - ívek, oszlopok, polcok.

Műszaki jellemzői szerint a gipszkarton több fajtára oszlik:

 • szabvány;
 • ellenálló az égésre;
 • nedvességálló;
 • nedvesség-égésgátló.

A higroszkópos modellt leggyakrabban zuhanyzók javítására használják, és az éghető termékeket széles körben használják a kommunikációs tengelyek építésében, ahol később vízvezetékeket, elektromos vezetékeket, telefonkábelt és internetet, valamint poreltávolító rendszereket telepítenek.

Standard GKL paraméterek

A GCR lapok különböző típusúak. A GKL-szokásos gipszkarton általában a mennyezeti keretek falakon és mennyezeten történő fedezésére szolgál a standard páratartalmú helyiségekben. A tipikus GKL szabványlapja mérete 2500x1200x12,5, súlya 29 kg. Ezt a fajta lapot szürke karton borítja, és kék színű.

GKLV - vízálló gipszkarton altípusA készítmény összetétele különleges hidrofób elem, és a karton speciális vízlepergető oldattal van impregnálva. Méretei megfelelnek a szokásos lap paramétereinek, súlya megközelítőleg 29 kg. A karton zöldre festett, kék jelöléssel rendelkezik.

GKLO-modell, ellenálló az égésre. Ez a tulajdonság egy speciális gyártási technológiának köszönhető - a megemelt hőmérsékletű gipszet speciális erősítő komponensek keverékével égetik és dolgozzák fel. A standard lap tömege 30,5 kg. A karton külső oldala rózsaszín és a jelölés piros.

A GKLVO - kombinálja a higroszkóposságot és a tűzállóságot. Az ilyen gipszkarton gyártásával a nyersanyagok lényeges feldolgozást érnek el, ami növeli a két paramétert. A szabványos lapok súlya 30,6 kg, a karton zöld és a jelölés piros.

Van még egy tűzfal - egy speciális típusú GCR, amely fokozott tűzálló tulajdonságokkal rendelkezik.Ezek a lemezek több mint egy órán át ellenállnak az égésnek, ugyanakkor nem rontják fizikai és műszaki jellemzőiket. A 2500x1200x12,5 cm méretű és 31,5 kg súlyú lap körülbelül 20 mm vastag. A karton és a jelölések egyetlen színben készülnek - piros.

A GCR paraméterei az anyag céljától függően változnak:

 • Fali burkolatokhoz használható, vastagsága 12,5 mm.
 • A mennyezetet többszintű szerkezetek kialakítására használják, vastagsága 9,5 mm.
 • Íves, ívek, oszlopok és fülkék gyártására használják, az ilyen lemez vastagsága 6,5 ​​mm.

A GCR szélességének / vastagságának / súlyának nincs egyetlen értéke, csak a leggyakoribb paraméterek különböztethetők meg:

 • szélesség - 600 mm vagy 1200 mm;
 • magasság - 2000 és 4000 mm;
 • vastagsága - 6,5 mm, 8 mm, 10 mm, 12,5 mm, 14 mm, 15 mm, 18 mm, 18,5 mm, 24 mm 29 mm.

Ezek a lehetőségek széles körben képviseltethetők a hardver üzletekben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a munka csak szabványos lapot igényel. Ha a belsőépítészet különleges paramétereket igényel, akkor a lapokat közvetlenül a gyárban kell megrendelni, de egy teljes raklapot kell megrendelni. A GKL paramétereket az SP 163.1325800.2014 határozza meg.

szélesség

A gipszkarton szélessége általában 1200 mm Ebből következik, hogy a gipszkartonra szerelt keretek mindegyike a 400 és 600 mm-es szöget zárja be. A technológia azonban nem áll fenn, és az elmúlt években 600 mm széles és 2500 mm 2000 mm-es értékesítéskor is változások történtek. A kis lapok könnyűek, ami természetesen megkönnyíti a szállítást, és még egy nem szakember is képes megbirkózni a telepítéssel.

vastagság

A GCR lap vastagsága közvetlenül befolyásolja annak terjedelmét. Például falburkolatokhoz és polcokhoz 12,5 mm-es GKL-t használtak. A mennyezeti lemezek vastagsága 9 mm-nél kisebb, de az eladás során ez a típus meglehetősen ritka, így a mennyezet, valamint a falak főleg 12,5 mm vastag lapokkal vannak borítva, csak a profilokat használják, és a pálya 60 cm. A belső kompozíciók gyártásához 6 mm vastagságú gipszkartonot használnak, ezek a lapok nagyon műanyag, optimálisak az ívek kialakításához, hullámszerű díszítőelemek kialakításához. Az ilyen lapok azonban nem képesek ellenállni a terheléseknek, ezért ajánlatos 2-3 anyagréteget elhelyezni.

hossz

A standard GCR hossza 2; 2,5 és 3 m. A telepítés megkönnyítése érdekében az egyes gyártók 1,5 lapot készítenek; 2,7 és 3,6 m. A kisebb szerkezetek esetében a gyártó közvetlenül a termelésben vághatja a gipszkartonot.

A hosszúság a szállítási fázisban gyakran válik igazi problémává.ennélfogva a 2,5 méternél hosszabb gipszkarton viszonylag alacsony a kereslet, és a piacon kis körben képviselteti magát. Túl hosszú GKL növelheti az anyag termelékenységét, például 2,7 m-es helyiségben nem érdemes három méteres lapot vásárolni. Ez nagy mennyiségű metszést eredményez, amelyet bármilyen módon nehéz használni.

A hosszabb lehetőségek nehezebbek és nehezebben telepíthetők, a velük való munkavégzés mások segítségét igényli, mivel önmagában nehéz megbirkózni. Ugyanakkor a hosszú lapok lehetővé teszik, hogy elkerüljék a felesleges csatlakozásokat, tökéletesen sima felületet teremtsenek. Mielőtt vásárolna egy nagy GKL-t, győződjön meg róla, hogy a lépcsőházba, a lakásba kerül, és beilleszkedik a liftbe.

súly

A befejező munkák tervezésekor tudnia kell, hogy mennyi súlya van a gipszkartonnak. Ez segít az erőfeszítések helyes elosztásában, amelyek az összes munka elvégzéséhez szükségesek, valamint a struktúra azon képessége, hogy ellenálljanak egy bizonyos terhelésnek. Ez nagyon fontos, mivel lehetővé teszi, hogy a jövőben elkerülhető legyen a hiányosságok és a szerkezet összeomlása. A GKL - 2500h1200h125 mm szabványos paraméterek, a lap területe ebben az esetben 3 négyzetméter. m., ez a lemez körülbelül 29 kg.

A szokásos GCR, valamint a szabványoknak megfelelő GKLV tömege nem haladja meg az 1 kg-ot a lemezvastagság milliméterenként, és a GKLO és a GCLE indikátor minden milliméterre 0,8-1,06 kg.

1 sq. m gipszkarton lemez súlya:

 • 5 kg - 6,5 mm vastagságú;
 • 7,5 kg - 9,5 mm;
 • 9,5 kg - 12,5 mm-es GKL-vel.

A munka megkezdése előtt nagyon fontos, hogy helyesen számítsuk ki a terhelést 1 négyzetméteres lefedettségre. Ha valamit nehézre akarsz kijavítani, például a falat vízmelegítők alá szerelik fel, akkor előnyben részesítsük a teljesen vak lemezeket, akár 150 kg / m2 súlyig.

Mit befolyásol a méret?

A gipszkarton lap méretének kiválasztása döntő fontosságú, mivel csökkenti a felhasznált anyag mennyiségét és a javítások teljes költségét. A legfontosabb paraméterek közül egy speciális helyet foglal magában a vastagság, mert ez a gipszkarton erőssége, és ennek megfelelően a szerkezet erőssége és képességei is függenek. A lapvastagságot ki kell választani, a tervezett munka típusára összpontosítva. A válaszfalak szabványos fal gipszje vastagsága 12,5 mm, ellenállóan ellenállhat 50 kg súlyú négyzetméterenként, azonban az előfeltétel a gipszkarton rögzítőelemek használata, és a terhelés nem lehet ütéses. Az ilyen lapokat falak és dekoratív válaszfalak kialakítására használják.

Ha például egy nagy terhelést kell felszerelni a falra, lógjon egy légkondicionálót, akkor ebben az esetben 12,5 mm-es szabványos lapokat is használhat. De a telepítés helyén a rakomány további megerősítő ládákat igényel.

Ha azt tervezi, hogy több polcot vagy fali szekrényt, például konyhát vagy termékeket rögzít a sarok dekorációhoz Kívánatos előnyben részesíteni a nagyobb vastagságú modelleket az alábbi adatok alapján:

 • A 14 mm-es gipszkarton lap ellenáll a 65 kg / m2 terhelésnek. m.
 • A 16 mm-es lemez 75 kg-os súlyt ér el 1 négyzetméterenként.
 • A 18 kg-os vastagság 90 kg / m2-ig terjedő terheléseknél használható. m.
 • A 24 mm-es lap 110 kg / m2-es. m.

Ha nincsenek vastag lapok eladásra, akkor a szabványos GKL-t több sorban átfedheti. Ez könnyebb és gazdaságosabb, mivel a piacon a vastag lapok alacsonyak.

Fontos figyelembe venni a helyiség sajátosságait, ahol a javításokat végzik. Ha ez egy lakás vagy egy privát ház, akkor vékony lapokkal lehet eljutni, mivel a helyiségek tulajdonosai gondosan kezelik, és nem valószínű, hogy szándékosan ütköznek és mechanikus sérüléseket okoznak. Az ipari létesítmények vagy raktárak esetében a szerkezet szilárdsága a biztonság szempontjából kiemelkedik, ezért elengedhetetlen, hogy a burkolatot 14 mm-es és annál nagyobb vastagságú lapokban kell elhelyezni.

A belső szerkezetek kialakításához speciális 6 mm vastag gipszlemezeket használnak. A plaszticitás jellemzi őket, jól kanyarodnak, ezért gyakran használják hullámos díszítőelemek telepítésére. Az ívek telepítésénél azonban ez a vastagság nem megfelelő, mivel nem fog megbirkózni a terheléssel. Előnyben kell részesíteni a sűrűbb lapokat, vagy vékony GCR-et kell elhelyezni több rétegben.

Ha a helyiség tulajdonosa tervez képeket a falakra akasztani, akkor 10 mm vastagságú lapot kell vásárolnia. A plazma TV csatlakoztatása jobb, ha a legvastagabb lapon marad. Ellenkező esetben a terv összeomlik, és a TV megszakad. Ha a falat nem terheli stressz, akkor ebben az esetben elegendő a GCR 8 mm-re korlátozni.

Hasonlóképpen, a gipszkarton a mennyezet kiegyenlítésére és többszintű bevonatok létrehozására van kiválasztva. Pontosan tudnod kell, hogy mi lesz benne rögzítve, és milyen terhelés lesz négyzetméterenként. A szakértők azt javasolják, hogy 9,5 vastagságú vékony lemezeket használjanak alappontként, könnyűek, ezért ne terhelje túl az átfedést.Az ilyen anyag könnyen rögzíti a beépített lámpákat, amelyek egymástól 60 cm távolságban helyezkednek el.

A fogalmi többszintű mennyezeteknél egy vékony, 6 mm vastagságú gipszkartonon kell tartózkodnunk, mivel az ilyen alakzat kerete nem olyan erős, és a rá gyakorolt ​​nyomás nagyobb, ezért szükséges a padlóra gyakorolt ​​nyomás csökkentése. Ezenkívül a vékony gipszkartonokat könnyebb telepíteni, és nem igényel sok időt.

Tippek és ajánlások a használathoz

Mielőtt vásárolna egy gipszkarton lapot egy hardverboltban, gondoskodnia kell a megfelelő minőségről. Különös figyelmet kell fordítani a tárolás körülményeire, mivel sok eladót az anyagot külső burkolat nélkül tárol, amely védelmet nyújt a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól vagy a magas páratartalmú raktáraktól. A folyamatos nedvesség- és hőmérsékletváltozás az anyag műszaki és fizikai paramétereinek romlását okozza, ami lerontja teljesítményét, és a jövőben hibákat és szerkezeti összeomlást eredményez.

Ne feledje, hogy a műszaki feltételek szigorúan tiltják egymással a GKL raklapok beszerelését. A megnövekedett terhelés a gipszmag repedéseinek, forgácsainak és deformációjának megjelenését okozza.

A gipszkarton lapokat nem szabad a földre vagy egyenetlen felületre húzni. Ez károsíthatja a karton felső rétegét, csökkentheti az anyag szilárdságát és tartósságát. Ezeknek a feltételeknek a megsértése nagy számú hibás terméket okoz a raktárakban, és a vevő, különösen a GKL első beszerzésével szembesülve, a vásárláskor még nem észlelhet kárt.

Néhány ajánlás:

 • Csak nagy hardverboltokban vásároljon termékeket és jó hírnevet és nagy forgalmat és gyors forgalmat. Nem lehetnek elavult áruk.
 • Próbáljon meg meglátogatni a raktárt, és megismerkedni a GKL tárolási feltételeivel. Ha úgy érzi, hogy a helyiség nedvességtartalma megnő, hagyja abba a vásárlást ezen a helyen.
 • A lemezek betöltésekor és kiszállításakor ellenőrizze az egyes lapokat a forgácsokra, a repedésekre, a horpadásra.
 • Győződjön meg róla, hogy figyelemmel kíséri a mozgatói tevékenységeket, ez garantálja a védelmet az áruk sérülése ellen.
 • Ha nagy mennyiségű GCR-t szeretne vásárolni, akkor először vegyen fel egy lapot „mintánként” - vágja le késsel, és értékelje annak homogenitásának mértékét.

A rossz minőségű GKL megvásárlásából eredő kellemetlen következmények elkerülése érdekében előnyben kell részesíteni a bevált gyártók termékeit.

 • Gyprocra - a világ egyik vezető gipszkartongyártó és gipszalapú építési keveréke. A vállalatnak 65 telepe és 75 kőbányája van a világon. A vállalat nagyobb követelményeket támaszt a termékek minőségével szemben, fáradhatatlanul törődik a GCR fogyasztói jellemzőinek javításával. Ennek a márkának a gipszkartonjának fő előnye az alacsony súlya - a cég könnyű lapok gyártására specializálódott, amelyek 20% -kal könnyebbek, mint a társaik.
 • Knauf- a gipszkarton és az építési keverékek piacának vitathatatlan vezetője, a mai piacon jelenlévő piac legnépszerűbb márka. A cég 9,5 mm-es, 12,5 mm-es és 6,5 mm-es vastagságú lapokat gyárt. A választék négyféle lapot tartalmaz: normál, nedvességálló, tűzálló és vízálló. A fogyasztók legnagyobb igénye a szokásos lap, amelyet a GCR szabványként világszerte hivatalosan elfogadnak. A Knauf termékek előnyei nyilvánvalóak: a termékek könnyűek, jól működnek, könnyen hajlíthatók, őrölhetők és könnyen vághatók.
 • Volma - hazai GKL gyártó, ennek a márkának a termékei széles körben elismerték az orosz fogyasztót. A Volma cég GKL előnyei a következők: könnyű telepítés, hajlítási szilárdság, a szél jelenléte, hogy megakadályozzák a termék összeomlását. A márka gipszkartonja ellenáll a kopásnak, természetes környezetbarát anyagokból készült, megfizethető áron.

Ugyanakkor a fogyasztók számos lényeges hiányosságot is észlelnek - a lapok meglehetősen nehézek, nincsenek jelölővonalak, és a rétegek maguknak gyakran hullámos felületük van.

 • LaFarge - egy jól ismert gyártó, amely évtizedek óta állandóan elfoglalta az egyik vezető helyet a befejező anyagok piacán. A cég megkülönböztető jellemzője a félköríves arculat és a mind a 4 oldalról kartonnal vágott élek. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy egy lapot használjon a bevonat ideális geometriájának kialakításához. A GKL LaFarge-ot a könnyűség, a tartósság, a kopásállóság jellemzi, és kiváló hang- és hőszigetelési jellemzőkkel is rendelkezik. A cég külön-külön megalkotta a hajlító lapok gyártását, amelyeket nagy plaszticitású és ívek és ív alakú belső kompozíciók létrehozására használnak.

Ugyanakkor a márka lapjainak mérete igen kicsi. Ezek általában standard paraméterek - 1200x2500 vagy 1200x3000.

 • magma - Egy másik orosz márka. Ennek a terméknek a termékei jó működési paraméterekkel rendelkeznek. Kis súlya van, jól vágott, és az ereje nem alacsonyabb, mint a híresebb márkák termékei.

A gipszkarton kiválasztásához lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba