Hogyan kell lógni egy képet és más elemeket a gipszkarton falán?

A modern belsőépítészetben a gipszkarton falazat elég gyakori. A GKL szintfalak segítségével olyan fülkéket, partíciókat és még polcokkal ellátott szekrényeket is létrehozhat. A gipszkarton lapokkal végzett munka nem igényel speciális készségeket, az anyag egyszerű, egyszerű és gazdaságos, és az eredmény mindig jól néz ki.

Különleges jellemzők

Valójában a gipszkarton egy szilárd gipszlemez, amelyet vastag kartonpapírral illesztenek be. A karton megvédi a panelt a repedéstől és a kifolytól, és lehetővé teszi a csavarok és csavarok csavarozását a panelbe. Amikor a javítások után bútorokat, háztartási berendezéseket és egyéb berendezéseket kell rendezni, felmerül a kérdés, hogyan kell egy nehéz TV-t vagy polcot lógni, mert maga a gipszkarton lapja nagyon törékeny, nem fog valami nehezebbet tartani, mint a fényképkeret.

Úgy tűnik, hogy nincs kiút a helyzetből.Ha azonban egy adott rögzítőrendszer összes előnyét és hátrányát értékeli, és kiválasztja a megfelelőt, mindig megtalálja a legnehezebb szerkezetet egy ilyen falra.

Mit lehet rögzíteni?

A tapasztalt építők azt állítják, hogy a gipszkarton fal legfeljebb 55 kilogramm terhelésnek felel meg a rögzítőnként, csak fontos, hogy a rögzítőt helyesen válasszuk. Számos típusú rögzítőrendszer használható a GCR befejező helyiségében. Leggyakrabban különböző dübeleket használnak, amelyeket csak a gipszkarton lapra csavarnak, anélkül, hogy a fal mögé kerülne.

Különböző eszközök lehetővé teszik, hogy a dübel műanyag, nylon vagy vas részei a gipszkarton mögötti ürességben nyíljanak ki, és hátrafelé préseljenek, ami jelentősen növeli az ilyen rögzítés szilárdságát.

A legfeljebb 35 kilogramm súlyú tárgy felakasztására szolgáló dübel típusai:

 • univerzális dübel (3 kg terhelés ellenáll);
 • dübel "driva" (legfeljebb 30 kg);
 • dübel "esernyő" (legfeljebb 6 kg);
 • a pillangó "pillangó" (10 kg terhelés ellenáll);
 • "Hartmut" vagy "mol" dübel (35 kg-n belül).

Ha 35 kg-nál nagyobb súlyú tárgyat kell lógni, nem elegendő, ha a dübelhez horgonyként használjuk - szükség van a kiegészítő elemek további szerelésére.

 • A jelzáloghitelek telepítése. Ebben az esetben előzetesen meg kell tervezni, még a gipszkarton falainak telepítése előtt, a helyeket, ahol ez vagy a felszerelés és a bútorok lógnak. Ezekben a helyeken egy fából készült rúd vagy pajzs van rögzítve a betonhoz, amelybe a gipszkarton mögötti rögzítőszerkezeteket csavarják.

A megbízhatóság érdekében a jelzáloghiteleknek egy nagy hátránya van: előre kell tervezni a helyiség egész környezetét, hogy figyelembe lehessen venni, hogy hol és milyen magasságban rögzítse a fát a gipszkartonhoz.

 • Vízszintes gumiabroncsok szerelése. Néhány modern bútorkészlet egy speciális fémcsíkot tartalmaz, amely lyukakkal rendelkezik a polcok és szekrények lógására. A fal egész hosszában van elhelyezve, és egyenletesebben oszthatja meg a rakétát a gipszkartonra.

Az ilyen gumiabroncsot szintén ajánlott egy fából készült falra vagy fémprofilra, amelyet korábban a gipszkartonra készítettek, vagy a rögzítőcsavarokat a gumiabroncs rögzítéséhez.

 • Horgony rögzítők. Ez a típusú rögzítő csak főfalakra, nem gipszkarton válaszfalakra alkalmas.Ha egy gipszkarton falán horgonyt szerelünk, egy kis lyukat vágunk ki, ami lehetővé teszi, hogy betonfalat perforálóval fúrjunk be, és belehelyezzenek egy fém dübelbe, amelyben maga a horgonycsavar csavar.

Ez a szerelvény a legerősebb, és lehetővé teszi, hogy a falon, még a legnehezebb készülékeken és masszív konyhabútorokon is lógjon. Ugyanakkor a leginkább időigényes az anyagok beszerelése és ára.

Ha szükséges, helyezze a falra kis díszítőelemeket tükör formájában, polcok vagy festmények, használhatja az univerzális dugót vagy a "driva" modellt. A hagyományos dübel használata előtt meg kell fúrni egy 8 mm átmérőjű lyukat, behelyezni egy polipropilénrészt és csavarozni kell magát a csavart. A műanyag rész a fém csavarozása közben kitágul, és szorosan csatlakozik a gipszkartonhoz.

Az univerzumtól eltérően a „meghajtó” dübel nem igényel csavarhúzót vagy fúrót. A lyukak fúrása nélkül közvetlenül a gipszkartonba kerül. Leggyakrabban a termék műanyag változatát használják, hogy ne engedje, hogy a gipszkarton összetört vagy repedjen.

Az „esernyő” tiplik tökéletesen alkalmas közepes méretű tárgyak gipszkarton falára való lógásra. Horgonyként vagy egyszerű csavarként fémből készül, amely a gipszkarton mögött nyílik, mint egy esernyő küllők, és egyenletesen osztja el a gipszkarton terhelését. Annak érdekében, hogy ilyen rögzítőt lehessen felszerelni, meg kell fúrni egy lyukat, amelybe be kell illeszteni a rögzítőket és csavarozni kell magát a csavart. Az ilyen kötőelemek tökéletes megoldást jelentenek egy csillár vagy csillár felfüggesztésére.

A pillangó "pillangó" nylonból készült. Amikor csavaroz egy csavart, két irányban nyílik meg, mint a nyílt szárnyak, és a gipszkarton rossz oldalára támaszkodik, amelyhez kapta a nevét.

A legerősebbek a "mole" és a "Hartmut". Az első egy fémszerkezet oldalsó nyílásokkal és egy csavar, amely rá van csavarva. A gipszkartonban olyan fúróval kell fúrni, amely megfelel a dübel méretének, enyhén hajlítsa meg a "moly" szárnyait, és csavarja be, amíg meg nem áll a lyukban. A Hartmut dübel csatlakoztatásához 13 mm átmérőjű lyukat kell fúrni, és egy rögzített távtartóval beilleszteni. Ezután kihúzzák a dübelet, és a tágulási rész, kinyílik, a gipszkarton belsejébe nyomódik. Szükséges biztosítani és megszakítani a felesleget.

A konyhában

Leggyakrabban a gipszkartonon lévő egyes tárgyak rögzítésének problémája merül fel, amikor a konyhába helyezik a bútorokat. A helytakarékosság érdekében a konyhai egység egy része a munkafelület fölött a falra lóg. Még a legkönnyebb doboz is kb. 7-15 kilogramm, és még mindig különböző ételeket, élelmiszereket és egyéb háztartási tárgyakat tartalmaz. Így a töltött konyhai szekrény átlagos súlya 20 és 50 kilogramm között mozog, attól függően, hogy maga a bútor.

Egy ilyen súly ellenállhat a horgonyzásnak, vagy a fadobozok falain kívüli fa jelzáloghiteleket elő kell készíteni azokon a helyeken, ahol a felső dobozokat akasztja fel.

A közepes súlyú elemek, mint például a csillár, a nyitott polcok vagy a fából készült baguette díszített festmények szereléséhez használhatja a "fa" vagy "Hartmut." Kis fényes objektumok, például karniszok, függönyök vagy faliórák csatlakoztatásához elegendő egy pillangó vagy egy esernyő. A szokásos U-alakú dübelek a családtagok vagy a barátok portrékát lóghatják. A szokásos tiplik használatával nagyon kényelmes, hogy a padlólapokat egy gipszkarton falra szereljék fel, mivel a ragasztó használata elpusztíthatja a kartonréteget, ami a gipszet száraz állapotban tartja.

A fürdőszobában

A fürdőszobában a gipszkarton rögzítésének legnagyobb problémája a fűtőberendezés falára szerelhető. A vízmelegítők két típusa van: áramlás és tárolás.Az átáramlási vonószerkezettel nem lehet gondot okozni, mivel az átlagosan legfeljebb 10 kilogramm súlyú, és a „pillangó” vagy a „sodródás” minták segítségével van felszerelve. Azonban ezek a vízmelegítők jelentősen magasabb árat és villamosenergia-fogyasztást mutatnak, így a fürdőszobák nagy részében tárolókazánokat használnak. Az ilyen hajtás átlagos súlya 80-100 kilogramm tartományban változik - az egyik gipsz fal nem tudja ellenállni.

A gipszterhelés csökkentése az előzetes könyvjelzők módszerével vagy szerelés az előre telepített fémerősítésre. Mindkét módszer csak akkor használható, ha ismeri a gipszkarton bevonat beszerelése előtt megvásárolt vízmelegítő méreteit és súlyát. Ha a javítás már megtörtént, és a fűtőtestet fel kell függeszteni, a kémiai horgony megmenthető. Ezt a rögzítési módszert egy speciális kémiai megoldás alkalmazásával hajtjuk végre, hasonlóan a szerelési habhoz. Bővítve és megszilárdulva ez a megoldás szilárdan rögzíti a benne lévő fémcsapot, amelyre 80 kg súlyú készüléket lehet lógni.

Lehetőség van a mosogató felakasztására és a szekrény fölé rögzítésére a „driva” vagy „hartmut” segítségével, a polcokra és a tükrökre például a „pillangó” tipli.

A folyosón

A folyosón általában nincsenek nehéz tárgyak, amelyek a falon lógnak. Rendszerint minden bútor a padlóra van helyezve: egy szekrény, egy bankett vagy egy cipőház. A falra egy kis lámpa és egy akasztó van felszerelve, de a szokásos tiplik vagy „napernyők” elegendőek számukra. Bizonyos esetekben vízszintes sávot lehet rögzíteni, amelyhez előzetes rögzítés vagy rögzítés szükséges.

Tippek és hibák

Egy újonnan érkezett, aki korábban nem találkozott az ilyen problémák megoldásával könnyen figyelmen kívül hagyhat néhány fontos részletet:

 • A jelzáloghitelek telepítésekor képet kell készítenie a befejezett munkáról különböző szögekből, vagy elkészítenie kell egy tervrendszert, hogy ne felejtsük el a helyük pontos helyét. Ellenkező esetben nagyon könnyű lemaradni egy speciálisan beállított jelzálogról.
 • Nem kell nagyon nehéz tárgyakat lógni a dübelekre, még akkor is, ha elérik a tégla vagy a betont. Még a legerősebb dugó az idővel is romlik és deformálja a gipszet, ezért rögzítőelemeket kell használni.
 • Bármely szereléshez jobb, ha több dübelet vagy horgonyt használunk, így a terhelés egyenletesebben oszlik el, és a leesés valószínűsége sokkal kisebb lesz.
 • Ha a gipszkarton még nem borítja háttérképet, és nem festett, a lapok ízületeinél jól látható a fémprofil helye. Ellentétben a bevonattal, a profilok fémből készülnek, kevésbé hajlamosak a deformációra, így egy nehéz tárgyat lehet a falra lógni úgy, hogy a tartószerkezetet pontosan a fém alapra csavarja.
 • Mindig jobb, ha egy kezdőnek választania kell egy biztonságosabb hegyet, még akkor is, ha csak egy kis képet vagy polcot kell lógnia egy virágcserével.

Sikeres példák és lehetőségek

   A TV felszerelésének konzolját egy fából készült fülre, megerősített fém gipszkarton profilra szerelik fel. Ezt a lapot előzetesen tervezik és telepítik a fal gipszkarton vakolásával. Egy ilyen szerelvény lehetővé teszi, hogy még egyszerű dübeleket is használjon, amelyek szilárdan rögzítve lesznek a fa gerenda belsejében.

   A konyha felső részének rögzítéséhez használt vízszintes gumiabroncs. Ez a szerelvény jelentősen csökkenti a gipszlemezek terhelését és elosztja a függesztett szekrények súlyát egy nagy területen.

   Előre szerelt fémerősítésre is szerelhető. A rögzítő nem fog kölcsönhatásba lépni a törékeny gipszkartonnal, de erős fémprofilja van a betonfalhoz.

   A háztartási készülékek és a bútorok elhelyezése a falakon jelentősen megtakaríthat helyet a kis helyiségekben és helyiségekben.

   Nézze meg a videót a gipszkartonhoz való csatlakoztatás különböző módjairól.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba