Tégla csempe kemencékhez: szép design lehetőségek

A klinker csempe kiválasztása során meg kell ismernie annak jellemzőit és tervezési lehetőségeit. Ez a befejezést a lehető leginkább harmonikusvá teszi. Együtt értjük.

A nyersanyagok összetétele

Tégla csempe - egyfajta kerámia termék. Különlegessége abban rejlik, hogy a pörkölés ultrahangos hőmérsékleten történik (12 000 és 15 000 ° C között). Ezt teszi lehetővé a specifikus talaj, amely a klinker részét képezi (agyagpala), amely tűzálló és ellenáll a magas hőnek.

A sütés következtében a kapott termék megkapja a kő különleges erősségét. A tűzálló agyag, a kvarchomok, a kerámia csata, a kréta és a hamu is hozzáadódik a klinkerhabarcshoz. A további szilárdságot a kalcium-oxid néha összekeverik a készítménybe. Annak érdekében, hogy a kész csempe külsőleg vonzó legyen, különböző színező pigmenteket adunk a készítményhez az égetés előtt.

Erősségek és gyengeségek

A klinker kályhák vagy kandallók díszítésére alkalmas. Hosszú ideig bizonyította magát. Kezdetben a klinkert gyakorlati megfontolások alapján alkalmazták - a hőállóság szempontjából megbízható volt. Ma a kiváló minőségű klinkerlemezek nemcsak megbízható védelem, hanem sikeres tervezési megoldás is.

Tekintsük az ilyen típusú befejező anyagok főbb pozitív szempontjait:

 • A tégla csempe nem gyullad ki. Hőálló, magas szintű tűzbiztonsággal rendelkezik, így olyan helyeken is használható, ahol nyílt tűz van (pl. Kandalló, tűzhely).
 • A klinker jó antisztatikus, nem vezet villamos energiát.
 • Ez az anyag ellenáll a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásoknak, kemény fagy alatt az utcán fog maradni, egy forró boltban, ahol sok meleg van.
 • Ez a csempe szerény az ellátásban, nem igényel sok erőfeszítést a tisztításhoz, nem szívja fel a port, a szagokat és a nedvességet, nem kémiai támadásoknak van kitéve.
 • Ezt a finomságot az extra erőssége jellemzi, ami lehetővé teszi, hogy ne változtassuk meg sokáig.
 • Ez az anyag nem halványul a napban: a klinker és 100 év után ugyanaz lesz, mint a telepítés első napján.
 • A csempe összetétele kizárólag természetes összetevők, amelyek nem okoznak mellékhatásokat.
 • A klinkert különböző árnyalatok és textúrák jellemzik. Keresse meg a megfelelő típusú anyag nem nehéz.
 • Az anyag nem igényel speciális készségeket a munkahelyen: még egy tapasztalatlan mester is megbirkózik a kemence falának vagy a klinker burkolattal ellátott cső bélelésével egy nap alatt.

A klinker hátrányai közé tartozik az alacsony hővezető képesség, ami a kemence lassú melegítéséhez vezethet. Azonban ez a befejezés a termosz elvén fog működni - a kályha lassabban hűl.

Különböző stílusokban

A klinker már régóta megérdemelten népszerű a fogyasztók körében. Ezzel az egyedülálló anyaggal teljesen új ötletet hozhat létre, egyedi helyiséget adhat a szobának. A modern gyártók folyamatosan frissítik a klinker csempe gyűjteményeit, így minden ízléshez és költségvetéshez lehetőség van. Tekintsünk néhány kulcsfontosságú tervezési irányt, ahol klinkerlapkát lehet alkalmazni.

minimalizmus

A lakonikus egyszerű vonalak, a tiszta geometria, előnyösen fekete és fehér színek jellemzőek erre a kialakításra. A belső tér túlzott súlyossága kis mennyiségű, ugyanolyan hőálló, klinkerrel, sötétvörös vagy barna színűre hígítható.Ez hozzá fog adni egy kis extravaganciát a designhoz.

padlástér

A termelési műhelyek vagy gyárak helyzetének megismétlése. Itt a téglafalat és más kezeletlen felületeket imitáló, durva szerkezetű modellek megfelelőek lesznek.

High tech

A fantázia jelenlétében még egy régi orosz tűzhely is megverhető egy modern belső térben, amely egy fém vagy króm textúra utánzó klinker elemekkel van borítva. A teljesség érdekében több sor tűzálló üveglapot is hozzáadhat a tervéhez. Ilyen megoldás lenne a legmegfelelőbb a konyhában.

Országzene

Ez a design alkalmas nyaralók, vidéki házak, kis konyhák számára.

A klinker mintákat természetes témákban panelek formájában lehet elhelyezni.

Ehhez a tervezési irányhoz különböző növényi díszek jellemzőek, ezért a kemencefal tervezésekor egy vagy több sort helyezhet el ismétlődő virágmintával.

klasszikus

Ehhez a belső térhez választhat a rusztikus csempe. A textúra durva, durva felülettel rendelkezik, mintha idős lenne.

avangard

Bármilyen nem szabványos megoldás itt is megfelelő: a szaggatott élekkel és törött vonalakkal rendelkező felületek meglehetősen szokatlanok és érdekesek. Ez a kialakítás a kis területeken jól néz ki, ez a csempe jól szegélyezett, például a fal egy része.

gót

A középkori várak hangulatának átadásához olyan modelleket kell választani, amelyek természetes kőből és fából készültek. Ez a stílus magában foglalja a természetes anyagok használatát, így játszhat a különböző textúrák kontrasztjával (például a sötét csempe árnyalatai és a finom, elegáns kristálycsillárok).

faj

A falak belsejében sima elemeket, durva texturált felületű lapokat, valamint különböző szimulációkat használnak.

Egyszerűbb a sima csempe gondoskodása - elegendő, ha rendszeresen nedves ruhával töröljük.

A durva felület érdekesnek tűnik, de nehezebb tisztítani.ezért jobban megfelel a helyiségben álló kályháknak. A fényes felületű üvegezett modellek a belső térben eredetiek. A tervezők szeretik őket a különböző projektek megvalósításában.

A szellőztető csövek és a kemence egyéb műszaki részeinek béleléséhez a rögzítőelemekkel ellátott paneleket használják. Erre a célra gyakran egy nagy formátumú üreges csempe kerül felhasználásra (az általános szerkezet megkönnyítése érdekében). Ahhoz, hogy a termék elkészült legyen, használjon mindenféle göndör töredéket (határok, frízek, sarokelemek és egyéb dekorok). A modern építési üzletekben különböző formájú burkolólapokat kínálnak: a hagyományos téglalaptól és a szokásos tértől a nem szabványos hatszögletig és más nem formátumú alakokig.

méretek

Minden klinker termék nagy (40 cm-nél hosszabb), közepes (20-40 cm) és kis (20 cm vagy kisebb) formátumra osztható. Belső munkákhoz (a ház kemencéjéhez nézve) kis méretű burkolólapokat használnak, mivel a kis felületű felületen lévő nagy méretű elemek hibásnak tűnnek.

A pontos csempe paraméterek a gyártónként eltérőek lehetnek., de leggyakrabban annak hossza és szélessége közel van a tégla méretéhez. A belső munkákhoz leggyakrabban használt minták mérete 24x5 cm vagy 24x6 cm, néha a tervezéshez nagyobb elemek szükségesek, mint például 40x70 vagy 48x12 cm, mint a klinker vastagsága, minimális értéke 8-10 mm. A lapka vastagabb lehet, de ezt a típust gyakrabban használják kültéri munkákhoz.

Klinker színe

A klinker hagyományos színe vörös-barna (tégla szín). Ez a mázatlan cserépnek nincs más hangja, mivel gyártása során csak természetes festékeket használnak. A mázatlan csempe különböző árnyalatainak fogadása többféle agyag, valamint különböző hőmérsékleteken történő pörköléssel érhető el.A színtelítettség függhet az agyag összetételében lévő különböző szennyeződések tartalmától. Az égetés után megnövekedett vastartalommal a lapka vöröses-narancssárga színárnyalatot kap. A mész esetében a szín kevésbé telített (sárga-fehér).

Érdekes hangot adhat egy bevonó bevonatnak. (az agyagból őrölt ásványi anyagokkal). Színezhető és átlátszó, különböző színű használt máz is. A klinker sajátossága, hogy a különböző tételekből származó csempék tónusban kissé eltérőek lehetnek, ezért ajánlatos egymással összekeverni, ha nagy területen dolgoznak. Ez a keverék lehetővé teszi a felület egyenletesebb árnyékolását, valamint az esztétikai hatást.

Design trükkök

Ezzel az anyaggal drasztikusan megváltoztathatja a szoba stílus döntését. Elég, ha néhány apró ütést csinál, és a szokásos sütő műalkotássá válik. Például a sötétebb lapok alsó és felső sorait helyezheti el, a padlóra is helyezhető a kemence körül a kerülete körül. Közepén érdemes világosabb hangokat használni. Klinkerrel nem az egész falat lehet díszíteni, hanem csak annak töredékét. A teljesség kedvéért érdemes szabálytalan alakú szögelemeket és töredékeket használni. Egy ilyen tervezés nem igényel sok készséget, önállóan is elvégezhető.

Az ilyen típusú kivitel modellmodellje lehetővé teszi, hogy különböző típusú lapokat használjon egy stílusos döntésben. Különböző színeket és textúrákat, valamint különböző méreteket is keverhet. A fényes bőrt könnyen kombinálják a rusztikus és mindenféle utánzattal. Frissíti a belső fehér lapkát. Ez további romantikát és könnyedséget biztosít a szobának, emlékeztet a családi értékekre és az otthoni kényelemre. Ilyen anyag jól működik minden belső terekben (például klasszikus és skandináv stílusban). A fehér szín hidegségének újbóli felkínálása, valamint a szüreti stílusban vagy a modern részletekben található további bútorok színezése.

A tégla klinker nem terheli túl a belső teret, nem zavar, és nem látja a gumiabroncsot. A kis vastagság nem takarja el az értékes centimétereket még egy kis területen sem. Ez a csempe különleges műszaki tulajdonságokkal rendelkezik, így gyakorlatilag nincs ellenjavallata, és minden belső térben jól néz ki. A színpaletta sok árnyalatú és tónusú a világos okkertől a sötétbarnaig. Néha érdekes árnyalat megszerzéséhez, amikor egy csempe éget, a szénpor hozzáadódik a kemencéhez, és az égési hőmérséklet elérheti a 20 000 fokot. Egy népszerű öregedő hatású lapka népszerű.

Szembenézés

Mivel a csempe mérete megegyezik a tégla méretével, az elrendezések hasonlóak a téglafalhoz. Tekintsünk néhány hagyományos csempézési technikát.

kanál

A csempe a „keveredési” módszerrel történik, amikor a sorokat összekeverik, és nem képeznek egy sort. Ez a módszer különösen jó, ha téglalap alakú lapokat készít, ha egyenetlen éleket akar elrejteni, vagy el kell helyeznie a mintát. Ennek a telepítésnek több lehetősége is van. Az első sakktábla formájában van. A második változatban a részek nem keverednek fel félig, hanem a teljes hossz 1/3 részével. A legnehezebb opció - a sarkon fekvő. Itt a speciális szerszámok elengedhetetlenek, mivel a cserépet ki kell vágni.

lánc

A csempe páronként, függőlegesen, vízszintesen vagy váltakozva van elhelyezve. Ez a megjelenés érdekesnek tűnik.

Halcsont

Minden további díszítőelemet az előzőhez képest megfelelő szögben helyezünk el. A nem megfelelő fektetése különleges bájt ad a felületnek.

fonás

Különböző méretű burkolólapokhoz, vagy szükség esetén egy bizonyos díszítéshez használatos. Ezzel a fektetéssel a lapok közötti rések képződnek, amelyek kis méretű vagy csak injektáló töredékekkel tölthetők.A magas páratartalmú helyiségekben ezt a módszert nem ajánlott használni.

Gyártók értékelése

Az építőanyagok területén szakértők úgy vélik, hogy a klinkerlemezek gyártásában a vezetők német cégek. A leghíresebbek közülük:

 • Feldhaus. A késztermék minőségének és árának kényelmes kombinációja.
 • Ströher. A színek, textúrák és alakzatok hatalmas választéka.
 • Roben. Az évszázadok által létrehozott kép, a több generáció által ellenőrzött minőség.
 • Klinker Sire. Az olasz kerámiák nem gyengébbek a német minőségi és formatervezési termékekhez. Még az olcsó, rusztikus ókort is tartalmazó lehetőségek hihetetlen keresletben vannak.
 • Vandesanden. A cég Belgiumból származik, klinker csempe gyártásával. Az ilyen utánzás tiszteletreméltónak tűnik.
 • Klinker király. A lengyel tégla csempe magas vízlepergető képességgel rendelkezik, amely lehetővé teszi a szaunák és fürdők használatát.
 • Houson csempe. A kínai vállalat óriási választékát kínálja az európai minőségi előírásoknak megfelelően kialakított klinker csempe. Ez a márka Európában széles körben ismert.
 • "Litos". A hazai márka termékei különleges, speciálisan technológiával előállított, tűzálló tulajdonságaiból ismert kaolini agyagból készülnek, nagy nyomás alatt.

Styling tippek

A munkafolyamat egyszerűsítése érdekében meg kell hallgatnia néhány tippet. Ezzel a legmagasabb szakmai eredményt érheti el.

 • Ha a kályha falai egyenetlen felületűek, akkor építési hálóval és speciális ragasztóval kell kiegyenlíteni. Az eredményt építési szinten ellenőrizheti.
 • A rendes csempe ragasztó nem fog működni. Speciális kompozíciót igényel, hőálló tulajdonságokkal.
 • A csempék közötti csatlakozásokat a megfelelő habarcs segítségével kell kitölteni.
 • Bármely felület elejének megkezdése az alsó sorból következik, minden egyes alkalommal ellenőrizve a szintet egy feszített szál segítségével.
 • A szükséges anyagmennyiség kiszámításakor kívánatos, hogy a becslésbe vegye fel a harc és a vágás költségét. Ideális esetben a vágás után a daraboknak kicsinek kell maradniuk.

A klinker lapok használatával kapcsolatos további információkért tekintse meg az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba