Melyik csempe a fürdőszobában jobb választani: fényes vagy matt?

A kerámialapok népszerű anyagok, amelyeket széles körben használnak az épületeken belüli és külső felületekre. Egy szép fürdőszoba belső kialakításához ideális lehetőség, és a széles választékának köszönhetően a leginkább kreatív ötleteket megvalósíthatja. A fényes vagy matt lapok közötti választáshoz meg kell ismernie az egyes típusok használatának előnyeit és hátrányait.

Különleges jellemzők

Az anyagválasztás nem könnyű feladat, mivel a belső tér minden elemének fontos szerepe van. A modern gyártók kerámialapok széles választékát kínálják, amelyeket a következő paraméterek jellemeznek:

 • mérete;
 • formálni;
 • termelési módszer;
 • a design.

Még az azonos méretű, különböző gyártók által gyártott lapok vastagsága, szerkezete, szilárdsága is eltérhet. A legkedveltebbek a 15x20, 20x30 és 30x30 cm-es kerámiák, de az építőanyag-piac számos lehetősége közül nem lesz nehéz megtalálni a nem szabványos méretű termékeket.

A fogyasztók vonzása érdekében számos márka kínál egy eredeti díszes lapkát: ívelt, gyémánt alakú, szokatlan textúra vagy mintázat.

A csempe azonban nemcsak a tervezésben, hanem a gyártási módszerben is különbözik. A kezdeti szakasz szinte azonos mindenhol. Magában foglalja a keverék gyúrását, a penész létrehozását és a szárítást. A további feldolgozási lépéseket a termékek jövőbeli céljai, tervezése és tulajdonságai alapján választjuk ki.

A kerámia vásárlásakor egy másik fontos szempont a színek kiválasztása. A fürdőszobák hagyományosan hideg színekben használtak. Minden kék árnyalat releváns. Különösen szép fürdőszoba türkiz és kék árnyalatokkal. Zöld csempe - ez a második legnépszerűbb, ha a fürdőszobákat nézzük. A zöld a psziché pihentető, így ebben a szobában jó idő lesz, és egy fárasztó nap után pihenhet.

A modern otthonokban gyakran találhatók fekete kerámia a fürdőszobában. Ez a szín csak csodálatosnak tűnik, de egy ilyen fürdőszoba megfelelő kialakítást igényel. Az egyik legnépszerűbb furnér opció egy sakkszín. A fürdőszobában különösen luxus lesz, szokatlan díszítőelemekkel kombinálva.

típusok

Az anyag kiválasztásakor az egyik fő kritérium annak megjelenése. Kétféle kerámiatermék alkalmas a fürdőszoba befejezésére: fényes és matt csempe. Számos előnye és hátránya van, tudva őket, kiválaszthatja a tökéletes választást egy adott belső térhez.

fényes

Ez a fajta csempe tökéletesen illeszkedik a fürdőszobában található falakhoz. Felszíne tükrözi a világítóberendezések sugárzásait, megszorozva őket, és ezzel megvilágítja a fürdőszobát. Sokan úgy vélik, hogy a fényes csempe a luxus és a stílus elengedhetetlen eleme. A bélés ez a változata mindig szépnek és ünnepélyesnek tűnik. Ezzel akár egy nagyon szerény belső teret is átalakíthat és elrejtheti a szoba hiányosságait.

A fényes termékek óriási plusza a tér vizuális növekedése, a levegővel és a tágas szobák telítettségével. Az apró fürdőszoba csak egy csempe miatt válik a csodálatos szobává. A fényes felület a luxus, elegáns belső terek kedvelőinek szól. A fényes bevonatnak nagy márka van, ezért ezt a lapkát gyakran használják falfestéshez.Amikor a padlóra nézve nehézséget okoz a fényes felület gondozása.

A mai nap egyik legnépszerűbb lehetősége porcelánnak tekinthető. Szinte univerzális anyag minden helyiségben. Jól néz ki mind a tágas fürdőszobákban, mind a kompakt, gyengén megvilágított fürdőszobákban. Fő előnye a nagy szilárdság, képes ellenállni a kis zsetonoknak és fújásoknak. A porcelán cserép kiváló hővezető képességgel rendelkezik, ami szintén fontos a fürdőszobákban.

A szennyezés sebessége mellett számos más hátrány is van ebben a fajban.

 • Az alkalmazás keskeny tartománya. A fényes lapok ideálisak a fal burkolásához, de a padlóburkolatok traumatikusak. Meglehetősen alacsony a vízabszorpciós együtthatója, ami még nedvesen is csúszik. Ezeket a termékeket nem ajánljuk lépcsők és határok irányába, mert sérülésveszély áll fenn.
 • A csempe kialakítása nem mindig megfelelő. A fényes felület fényes és izgalmas. Például egy ilyen csempe nem igazán alkalmas nyugodt, otthonos légkör megrendezésére.
 • A gondozás nehézsége. A fényes felületű kerámia gyakori és alapos mosást igényel. Itt látható lesz a legkisebb csepegés, por és szennyeződés. És a tisztítás során keményen kell dolgoznia, hogy a vízből ne legyen folt. Még egy kéz megérintésével fennáll annak a veszélye, hogy a falon egy jel marad. És a fényes padló szinte majdnem piszkos lesz.
 • Fényes csempe nem alkalmas jól megvilágított szobákhoz. A fénysugarak növelik a felület fényerejét, és ez csökkenti a belső árat. És az idő múlásával fennálló állandó csillogás elkezd bosszantani.
 • Alacsony ellenállás a csiszolóanyagokkal szemben. Egy ilyen csempe por kompozícióval nem tisztítható, mivel a felület könnyen karcolódik, és lehetetlen lesz visszaállítani a korábbi simaságába.

Matt matt

Ezt a fajta lapkát gyakran használják egységes stílus kialakítására a belső térben. A matt felület alkalmas arra, hogy a helyiségeket hi-tech vagy modern stílusban rendezze. Luxusnak tűnik a fürdőszobában, nyugodt és hangulatos légkört teremtve.

Szinte minden modern gyártó nedvességálló termékeket kínál, ami különösen jó a magas páratartalmú helyiségekben. Sok fogyasztó nem látja a matt csempe megjelenését az egyszerűsége miatt. Ha a megfelelő elemeket választja, a fürdőszoba belseje nagyon nemes lesz. A diszkrét megjelenés fényűzővé válik a vízvezeték és a bútorok számára.

A matt burkolólapok egyaránt alkalmasak a falra és a padlóra. "Melegebb "nek számít, és hosszú idő után sem fárad el.

Ellentétben a várakozásokkal, könnyen tisztítható és nem igényel gyakori tisztítást. Emellett nem kell ragyognia. Nem fél a külső befolyástól, és nagyon erős szennyeződések könnyen tisztíthatók speciális porral. A nehézségek csak durva bevonatok esetén jelentkezhetnek, a szennyeződés könnyen eltömődik a porózus szerkezetben, amelynek nehéz tisztítani. A kis lapkák és karcolások gyakorlatilag láthatatlanok a matt felületen.

A matt kerámia hátrányai nagyon kevések. Segítségével a belső térben nehéz létrehozni a luxus-chicst - tisztességes környezetet igényel bútorok, textilek és díszítő elemek formájában. A szoba matt kerámiával való sikeres elhelyezkedése a tervezési löketek mennyiségétől és minőségétől függ. Bár sokan úgy vélik, hogy a fényes termékek zsírosak és előnyben részesítik a szigorúbb matt opciókat.

A matt burkolatok segítségével a szoba vizuálisan lehetetlenné válik. Itt csak akkor lehetséges, ha van egy nagy terület a teremben, és jó a világítás.

A szoba megvilágítása fontos szempont a nagyszerű design kialakításában. A rosszul megvilágított helyiségekben a matt csempe elveszik, egyre kevésbé vonzóak.

Hogyan válasszuk ki?

Döntés, hogy melyik lapkát részesíti előnyben - matt vagy fényes, meg kell mérnie az előnyeit és hátrányait. A fényes csempe jól néz ki mind a nagy, mind a kis fürdőszobákban. Luxus csillogó felülete tökéletesen illeszkedik a vízvezeték fényességéhez, és a jól megválasztott világítás segít a helyiség kitöltésében.

A matt kerámia a fényes lapok ellentéte. Ugyanakkor vonzza a figyelmet, és a belső tér fontos eleme. Nyugodt arisztokratikus kialakítása hatalmas lehetőségeket nyit meg a helyiségek tervezéséhez.

Minden fogyasztó maga választja ki a legjobb opciót, amely megfelel az igényeinek és képességeinek. A modern tervezők gyakran kombinálják ezeket a két fajtát. Ez az opció nagyon elegáns és szokatlan. Például a padlót matt kivitelezheti, és a falak fényesek. A végeredményben minden a ház tulajdonosainak kívánságaitól függ, mert a fürdőszoba kialakítása nemcsak praktikus, hanem a szem számára is kellemes.

Egy másik kompromisszumos megoldás a félfényes lapok használata. Nem annyira ragyogó, és sok mindennapi szerelmének köszönhetően mindkét csempe előnyének kombinációja miatt szeretett.

Hasznos tippek

Figyelembe véve a fogyasztói véleményeket és a szakmai véleményeket, érdemes betartani a következő tippeket:

 • otthonokban, ahol a gyermekes családok és az idősebbek élnek, a fürdőszobai padlót jobb a matt csempe, hogy elkerülje a sérüléseket és az esést;
 • a fényes lapok a padlóhoz használhatók;
 • annak érdekében, hogy ne zavarjon a bevonat állandó mosása, jobb választani egy lapkát, amelyen a szennyeződés nem túl észrevehető;
 • a könnyű csempe gyakran gondoskodik. A legtöbb szakember a kerámiát mintázattal vagy foltokkal kedveli. Természetes kőből készült termékek: onyx, gránit, márvány;
 • annak érdekében, hogy vizuálisan bővítsük a szobát, egy fényes csempe fog tenni, és a fürdőszobának otthonos hangulatot kölcsönöz - matt. A sötét lapok vizuálisan szűkíthetik a helyiséget, ami a fürdőszobában nem kívánatos, ezért nézze meg a fényárnyalatokat;
 • A legerősebb és tartósabb porcelán. De ebből az anyagból készült lapok gyűjteményei többször drágábbak, mint az egyszerűbb analógok. A porcelán csempe háromféle: magas, közepes és alacsony kopással. A fürdőszoba jobb a második opció használata;
 • a fürdőszobák díszítésére jobb, ha nem több, mint három színt használ. Sok árnyalat színesnek tűnik, és végül bosszantóvá válik;
 • A tökéletes belső kialakítása érdekében jobb, ha a jól ismert gyártóktól kész gyűjteményeket választanak, ahol a csempe színét és méretét az igazi szakemberek tervezték.

Ebben a videóban láthat egy mesterkurzust az ízületek tisztítására.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk.Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba