A folyékony üveg tulajdonságai és használata

A javítási és befejezési folyamat során nem lehet kiváló minőségű ragasztók nélkül dolgozni. Szerencsére az ilyen termékek kiválasztása nagyszerű, és a megfelelő választás nem nehéz. A különböző típusú ragasztók gazdag választéka a folyékony üveg előállítása. Ma egy ilyen összetétel alkalmazásának jellemzőiről és bonyolultságáról beszélünk.

Mi az?

Minden személy ismeri a szokásos poharat. Ez az anyag több mint 5000 éve jelent meg Egyiptomban. Nem minden fogyasztó tisztában van azzal, hogy milyen folyékony üveg.

A készítmény másik neve szilikát ragasztó. Vízből és szilikát sókból áll. Egy ilyen ragasztó keverék gyártásához ugyanazokat az összetevőket használják, mint az üvegtermékek gyártása során.

Jelenleg folyékony üveg előállítására számos technológia létezik. Ezek közül a legnépszerűbb a megoldások hatása a szilícium-dioxid tartalmú anyagokra állandó hőmérsékleten.

Jellemzők

Napjainkban a befejező anyagok köre sokféleségében feltűnő. A különböző keverékek és kompozíciók széles választéka miatt a mesterek szinte bármilyen javítási munkát végezhetnek. Tehát az egyik legnépszerűbb és legnépszerűbb ragasztóanyag a folyékony üveg. Az ilyen termékek különböző célokra használhatók. Emellett a kiváló minőségű folyadéküveg használata meghosszabbíthatja az épület élettartamát.

Ez a high-tech szilikát ragasztó nátrium, kálium vagy lítium alapú. Az utolsó komponens a legkevésbé használt.

A folyékony üveg fő jellemzője, hogy könnyen behatolhat a merev anyagok szerkezetébe. Ugyanakkor ez a ragasztó felhagyja a nedvességet, növelve a viszkozitás és sűrűség fokát.

Az ilyen készítmény nagy tapadási tulajdonságokkal rendelkezik. A hővezető képesség is megkülönböztethető. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően ezt a szilikát ragasztót gyakran használják a hőszigetelés során. A folyékony üveg használatával szerelt szigetelés 1200 Celsius fokig képes ellenállni a rekordhőmérsékletnek.

A folyékony üveg javíthatja más anyagok teljesítményét. Például gyakran keverik a betonba. Ez a keverék megengedett különböző szerkezetek építésére, amelyek rendszeresen érintkeznek nedvességgel és nedvességgel.

A szilikát ragasztókat nem csak javításra használják. Különböző kikészítő anyagok, felületkezelés, tűzbiztonság biztosítása érdekében vásárolhatók, valamint a szükséges alapok polírozására. Érdemes megjegyezni, hogy a folyékony üveg különleges szerkezettel rendelkezik, amely bármilyen felületet sima és fényes lehet.

Előnyök és hátrányok

méltóság

A szilikát készítmény népszerű és keresett anyag. Ez nemcsak az alkalmazás széles körének köszönhető, hanem a sok pozitív tulajdonságnak is, amelyek a kompozícióhoz tartoznak.

 • Egy adott alapra felvitt folyékony üveg, szárítás után, megakadályozza a nedvességet és a nedvességet, így ez a keverék kiváló minőségű vízlepergető szer szerepét tölti be.
 • Az ilyen vegyületek elpusztítják a káros baktériumokat, és megakadályozzák azok megjelenését a jövőben. Ez azt jelenti, hogy a folyékony üveg jó fertőtlenítőszer.
 • A folyékony üveg nem teszi lehetővé a statikus elektromosság megjelenését az alapfelületen.E tulajdonság miatt a termékkel kezelt területeken nem keletkezik por.
 • Ha különböző hibák, például repedések vannak, akkor folyékony üveggel kell kezelni. Ebben az esetben ez a ragasztószerkezet kitölti a sérült területeket, és tartósabbá teszi az alapot.
 • Az ilyen keverékek elnyomó hatást fejtenek ki a savakra, és védik a bázisokat a tűztől, ezáltal tűzállóbbá teszik őket.
 • Sok fogyasztó észrevette a folyékony üveg gazdaságos fogyasztását. Természetesen sokat itt a mestertől függ.
 • A folyékony üveg kiváló korróziógátló tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Ez az anyag jó érintkezésben van az ásványi alapokkal.
 • Az ilyen ragasztó keverékek iránti igény a demokratikus értéküknek köszönhető. Mindenki képes lesz jó minőségű folyékony üvegre.
 • Hasonló szerkezetek különböznek a hosszú élettartamtól. Nem veszítik el hasznos tulajdonságaikat az alkalmazás óta eltelt évek után sem.
 • A folyékony üveg használatával a beton- és festékbevonatok élettartama jelentősen meghosszabbítható.
 • Ezek a vegyületek ellenállnak a kopásnak.
 • Emellett a folyékony üveg kiváló tapadási tulajdonságokkal rendelkezik. Könnyen megragadja a különböző anyagokat, a gipszkartontól a betonig.
 • Ezzel a ragasztószerkezettel meglehetősen könnyű dolgozni, mivel az bármilyen alapokon zökkenőmentesen támaszkodik.

hiányosságokat

A legtöbb otthoni kézműves szerint a folyékony üveggel való munka öröm. Ez az anyag azonban nem ideális.

Ennek hátrányai is vannak, amelyeket a javítási munkák során figyelembe kell venni.

 • A folyékony üveg fő hátránya, hogy összetételében nagy mennyiségű alkáli jelenléte van. Ezek az összetevők káros hatást gyakorolnak a bőrre, ezért ajánlott ilyen ragasztó keverékekkel dolgozni nagy kesztyűben, valamint védőruházatban és cipőben.
 • A szakemberek ugyancsak utalnak a hiányosságok listájára és a folyadéküveg túl gyors beállítására más felületekkel. Ez az anyag szó szerint 20 perc alatt megkeményedik, utána már nem használható. Emiatt az ilyen keverékekkel a lehető leggyorsabban kell dolgozni.
 • A folyadéküveg a vízszigeteléshez nem minden esetben használható. Ezeket a munkákat csak akkor lehet előállítani, ha az alap könnyen hozzáférhető helyen van, például az alapzat felületén.

típusok

Jelenleg többféle kiváló minőségű folyékony üveg található. Mindegyiket különböző célokra használják, és saját jellegzetességei vannak.

nátrium

A nátrium-üveg egy nagy viszkozitású, nátrium-sókon alapuló oldat. Ez az anyag kiváló tapadási jellemzőkkel, valamint fokozott szilárdsággal és tartóssággal rendelkezik. Alkalmazható olyan anyagokhoz, amelyek nagyon eltérő szerkezetűek. A nátrium-keverékek nem félnek a szélsőséges hőmérsékletektől. Ezenkívül nincsenek tűz és nem deformálódnak.

  A nátrium-ragasztók esetében néhány jellemző.

  • Az ilyen keverékek nagyon gyorsan száradnak - 10 percen belül.
  • Ha az anyag fagyott, akkor több vizet adhat hozzá, és jól keverheti, hogy újra használható legyen.
  • A nátrium-folyékony üveg olyan anyag, amelyet gyakran használnak a csempe elhelyezéséhez. Ebben az esetben a nátrium-szilikátot vízzel hígítjuk egy jó alapozóhoz.
  • Ha a nátriumvegyület elhelyezése előtt egyszerű folyékony üveg került felhordásra az alapra, akkor nem várható, hogy kiszáradjon - az edzett üveges film zavarja az anyagok megfelelő tapadását.

   A nátrium-ragasztó készítményeket mind építésben, mind mindennapi életben használják, például edények tisztítására, különböző foltok vagy vízvezeték eltávolítására.

   kálium

   Ez a fajta szilikát ragasztó káliumsókon alapul.Ennek a ragasztónak a szerkezete meglehetősen laza. Ezen túlmenően ezek a keverékek nagy higroszkópos tulajdonságokkal rendelkeznek. A kálium folyadékkal borított üvegek nem félnek a túlmelegedéstől és a mechanikai sérüléstől.

   Az ilyen keverékek a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

   • kiváló tapadást eredményeznek;
   • nem félnek a hőmérséklet-ugrásoktól;
   • a kiváló minőségű káliumvegyület védi az alapot az agresszív vegyi anyagoktól;
   • védi a bázist olyan hibák megjelenésétől, mint a gomba és a penész;
   • nagyban megnöveli az alap kopásállóságát;
   • elég könnyen elnyeli a felesleges nedvességet, különösen, ha összehasonlítja a káliumkompozíciót a nátriummal;
   • nem olvad meg magas hőmérsékleten;
   • sűrűbb és rugalmasabb bevonat alapján;
   • a kikeményedés után matt felületet kap, amely nem rendelkezik foltokkal vagy vakító fényekkel.

   lítium

   A lítiumüveg olyan termék, amelyet korlátozott mennyiségben állítanak elő. Az ilyen vegyületek különleges szerkezete miatt kiváló bázisú hővédelmet biztosít.

   Alkalmazási kör

   A folyékony üveg különböző tevékenységi területeken használatos, ezért az univerzális anyagokhoz tartozik.

   A szilikátkeverékeket gyakran használják különböző anyagok kiváló minőségű vízszigeteléséhez. Az ilyen szerkezetek gyakran kezelik a falakat és az alapítványokat, nem csak a köz- és magánépületeket, hanem a garázsokat is, amelyek szintén megfelelő vízszigetelést igényelnek.

   A kiváló minőségű folyékony üveg ezeket vagy más alapokat nedvességállóvá teszi. A megnövekedett nedvesség és páratartalom mellett a kezelt bevonatok nem lesznek elpusztítva vagy deformálódnak.

   A folyékony üvegeket helyesen ismerik el, mint az egyik leghatékonyabb és leghatékonyabb antiszeptikumot. A falakon, a padlón és a mennyezeten lehet elhelyezni. Az ilyen kompozícióval végzett kompetens feldolgozásnak köszönhetően ezek a felületek nem lesznek kitéve gomba és penész képződésének, ami nagyon nehéz megszabadulni.

   Érdemes megjegyezni, hogy a folyékony üveg nem csak a gombák kialakulásának megakadályozására, hanem a falakon / mennyezeten / padlón már elkezdett eltávolítására is használható. Elég, ha a sérült bázist ilyen ragadós oldattal kezeljük, majd a pusztító hibák egyszerűen eltűnnek a felületéről.

   Az ilyen képességek miatt a folyékony üveg gyakran fordul elő a padló előkészítéséhez a jövőbeni tapétázáshoz. Ebben az esetben az antiszeptikus kezelés előfeltétele, különösen, ha a festmények nem „lélegezhetők”.

   Az építőiparban nem lehet kiváló minőségű folyékony üveg nélkül. Ebben az esetben az anyag vízszigetelő tulajdonságai hasznosak. Emellett a padláson és az alagsorban szilikát ragasztó keverékek is használhatók.

   A folyadéküveg nélkülözhetetlen a javítási munkákhoz., mert tökéletesen védi a betonszerkezeteket. Alkalmazható különböző alapokon, beleértve az esztricheket és a betonelemeket is. Az ilyen kezelés után az ilyen felületek tartósabbak, nedvességállóak és tűzállóak.

   A kutak kezelésére szilikáttermékeket használnak. Általában az ilyen munkákat két szakaszban végzik. Először a kiképzési anyagot a partíciókra helyezik, majd homok-cement habarcs és folyékony üveg borítja.

   A folyékony üveg is alkalmas anyag a medence belső falainak feldolgozásához. A film felhordása után képes megvédeni az ilyen szerkezeteket a károsodástól és a szivárgástól. A szakértők szerint az ilyen bázisok kezelésére (mind a külső, mind a belső) 2-3 sűrű, folyékony üvegréteget kell alkalmazni. Ebben az esetben egy ilyen készítmény használható hígítatlan formában és különböző komponensekkel kiegészítve.

   Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a folyékony üveg nem alkalmazható tégla aljzatokra, mivel ez az anyag a falazat fokozatos megsemmisítéséhez vezethet.Az ilyen szerkezetek esetében jobb, ha a PVA speciális építési összetételét használjuk.

   A folyékony üveg nem csak javítási munkákhoz vásárolható meg. Tehát a nátrium- és káliumkeverékeket gyakran használják egyszerű háztartási célokra. Mivel ezek a keverékek zökkenőmentesen összekapcsolódnak a legtöbb különböző felületsel, ezeket PVC panelek és linóleum elhelyezésére használják.

   Amikor a helyiségben fémcsöveket kell elhelyezni, a folyékony üveg használható tömítőanyagként a kommunikációhoz.

   Szintén különböző szöveteket folyékony üveggel impregnálnak. Az ilyen feldolgozás megköveteli, hogy a textil gyúlékony legyen. Ezen túlmenően, sok tulajdonos használja ezeket a vegyületeket a fa (törzsek és ágak) védelmére a kártevőktől.

   Az ilyen ragasztó keverékek különböző felületek polírozására is használhatók. Alkalmazhatók az asztal felületére, a talapzatokra, a polcokra és más alkalmas alapokra, amelyeket egy megjeleníthetőbb és ragyogóbb megjelenéshez kívánunk adni. A folyékony üveg használatával megengedett az üvegből és porcelánból készült sérült alkatrészek javítása is.

   A folyékony üvegeket gyakran használják további összetevőként a 3D hatású, gyönyörű önbeálló padlók gyártásában. Ezen túlmenően az autószerelők ezekhez az átlátszó keverékekhez fordulnak, mivel az autókeretek feldolgozására használhatók. Ehhez a kétkomponensű anyagot gyakran használják a keménység, a hidrofóbitás és a fényesség optimális arányával.

   Egyéb alkalmazások

   • folyékony üvegeket használnak a feszített mennyezetek tervezéséhez;
   • tükrök;
   • kerámialapok;
   • mozaikpanelek;
   • festett üveg vászon.

   Hogyan kell főzni?

   Ma a boltokban megtalálhatók a kész folyékony üvegek és a külön készítendő készítmények is. Természetesen a legtöbb vásárló előnyben részesíti a kész opciókat, bár nem olyan gyakori - a folyékony poharat gyakrabban adják hozzá egy adott megoldás elkészítéséhez. Ezek azonban drágábbak, és teljesen ki kell tölteniük, különben a kompozíció egyszerűen kiszárad.

   Az egyes komponensek használata sokkal olcsóbb, így a folyékony üveg manuális előkészítése sok mester számára fontos marad.

   A folyékony üveg önkészítése egyszerű folyamat, amelyet mindenki képes kezelni.

   Ehhez meg kell vásárolni az alábbi eszközöket és anyagokat.

   • Vödör. Érdemes külön tartályt venni, amelyet csak építési munkákhoz kíván használni. A szilikátok toxicitási szintje nem túl magas, de ajánlott távol tartani az idegen tárgyaktól, mint például a gyümölcsöktől vagy a zöldségektől.
   • Elektromos fúró csavaros fúvókával. Egy ilyen eszköz ideális a nagyon vastag oldatok keverésére.
   • Ecsettel vagy szórással.
   • Cement. Ebben az esetben az egyszerű portlandcementrel lehetséges.
   • Finom homok.
   • Víz.
   • Spatulával.
   • Speciális védőruházat.

   A folyadékot vízzel és más felsorolt ​​alkotórészekkel keverje össze, hogy megfeleljen az adott munkákhoz szükséges arányoknak. Ha az alap, amelyre a keveréket kívánja alkalmazni, csökkenti az adhézió mértékét, akkor ajánlott kevesebb vizet használni, vagy több cementet adni.

   A hígított vízüveg lehet közönséges hideg víz. A mennyiség ellenőrzése és nem túlcsordulás érdekében ajánlott speciális térfogatú szemüveg használata.

   Általában az első vizet a tartályba öntjük, majd cementet öntünk. Ezeket az összetevőket alaposan összekeverik, és hozzáadják a folyékony üvegeket. A megoldás minél hamarabbi keveréséhez érdemes egy praktikus építő keverőt használni. Próbáld meg gyorsan elkészíteni a kötegösszetételt anélkül, hogy más dolgokat zavarna, mert fél óra múlva megszárad - nincs sok ideje. Természetesen, ha nem illeszkedik ide, adjon hozzá egy kicsit több vizet a keverékhez.

   A vízszigetelő készítmény gyártásához a finom homok, a folyékony üveg és a portlandcement egy részét kell bevennie. A felsorolt ​​összetevőknek el kell elaludniuk egy edényben, amelyet már öntöttek. Ezt követően minden összetevőnek jól össze kell kevernie.

   Ami a tűzálló készítmény előkészítését illeti, az előkészítési folyamata két szakaszból áll.

   • Először három részből kell készíteni a szitált homokot és a portlandcement egy részét.
   • Ezután adjon hozzá folyékony poharat a keverékhez. Ebben az esetben ez a komponens a kompozíció teljes térfogatának 25% -ának kiszámításakor keveredik.

   Az ilyen megoldások biztonságosan használhatók kiváló minőségű kályhák vagy kandallók létrehozására.

   Az antiszeptikus oldat elkészíthető saját kezével is. Ez egyszerűen szükséges a rothadásra hajlamos fafelületek védelméhez. Ebben az esetben az anyagot 1: 1-es vízzel kell hígítani. Az ilyen keverék ideális betonbázisokhoz, vakolat- vagy kőszerkezetekkel borítva.

   A fő felület erősítéséhez 1 liter vízből és 300 g folyékony üvegből álló oldatot kell készítenie. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a feldolgozás során nagyobb hatás érhető el, ha ilyen megoldást alkalmazunk 3 vagy több rétegben. Ne felejtsük el, hogy szüneteket tartanak az egyes rétegek lefektetése között.

   A szakértők szerint jobb lesz, ha először összekeverjük a száraz keveréket, és csak később hozzáadjuk a folyadékot. Ennek eredményeként folyékony és homogén keveréket kell kapnia.

   Hogyan kell jelentkezni?

   A folyékony üveg alkalmazása nem igényel különleges tudást és gazdag tapasztalatot. A legfontosabb dolog az, hogy kövessük az egyszerű utasításokat, majd az ilyen munka nem fog sok időt és erőfeszítést tenni tőled.

   Nézzük meg, hogyan lehet ilyen keveréket használni a talajjal borított falak kezelésére.

   • Előzetesen előkészített alapozót kell alkalmazni erre vagy arra az alapra, csak a por és a szennyeződések eltávolítása után.
   • Ha az alap tökéletesen tiszta, tekercset (vagy ecsetet) kell bevinni, majd az első réteget a kezelt felületre kell felhordani.
   • Ügyeljen arra, hogy az első alkalmazott réteg megszáradjon. Ezután folytathatja az alap elmosását egy második réteggel. Ne hagyja, hogy ne legyen rések vagy foltok.
   • Most meg kell készítenie a cement, homok és folyékony üveg védő összetételét. Az összes szükséges összetevőt jól keverjük össze. Várjon, amíg az alapozó teljesen száraz lesz az aljzaton.
   • Ezt követően az oldatot spatulával azonnal fel kell használni a kész falra. Az ilyen munkák során különleges védőszemüveget, kesztyűt és védőruházatot kell viselni.
   • Ennek eredményeként csak akkor kell várni, amíg a falon lévő folyékony üveg teljesen száraz lesz.

   gyártók

   Jelenleg az építőanyag-piacon sok nagy és jól ismert gyártó kiváló minőségű folyékony üveg. Sokan közülük kínálnak szolgáltatást e gyakorlati anyag szállítására.

   Ismerj meg néhány gyártót.

   "HimStroyResurs"

   Ez a gyártó ipari méretű folyékony üveggyártást gyárt. A ChemStroyResurs által gyártott termékek megfelelnek minden minőségi szabványnak és megfelelnek a GOST szabványoknak.

   Ennek a nagy gyártónak a tartománya nemcsak folyékony üvegből, hanem epoxi ragasztóból, furfuril-alkoholból, saválló cserép / tégla és saválló fúvókából áll. A "Himstroyresurs" cég gyártási költsége megfizethető.

   "Metterra"

   Ez a folyékony nátrium-üveg fő orosz gyártója. Az azonos nevű cég kiváló minőségű termékeket gyárt, amelyek sűrűsége 1,2-1,5 g / m2, és egy modul a 2.6-tól 3-ig. A gyártó szerint a folyékony üveg környezetbarát és teljesen biztonságos.

   A Metterra folyékony poharat kínál az ügyfelek tartályaiban, valamint a hordók, amelyek térfogata 200 liter és 10–100 literes tartályok.-15 fokos hőmérsékleten a gyártó kompozíciói körülbelül 30 napig tárolhatók.

   „Üveg termékek”

   A "StekloProdukt" Kereskedelmi Ház minőségi termékek gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A márka választékában habüveg, szilikátcsomók, üvegpalackok és folyékony üveg található. Jelenleg a vállalat által gyártott termékeket számos ipari vállalat használja.

   A "StekloProduct" a nátrium-összetételt minden követelménynek és minőségi előírásnak megfelelően gyártja. A folyékony üveggyártás folyamatát minden szakaszban állandó ellenőrzésnek vetik alá, így a hibás termékek felszabadításának kockázata kizárt.

   Tárolás és biztonság

   A szilikát ragasztó nem veszélyes és mérgező anyag, de vele dolgozva számos egyszerű szabályt kell követnie.

   • A lehető legszorosabban dolgozzon. Ne engedje, hogy folyékony üveg kerüljön a bőrön. Ezenkívül szükséges a nyálkahártya és a szem védelme. Védőanyag alkalmazása esetén kerülje a fröccsenést.
   • A folyékony üveg keverékét magas kesztyűben és szemüvegben kell elkészíteni.
   • Mindig zárja be az edényeket és egyéb tartályokat, amelyekben a folyékony üveg tárolása vagy tárolása a lehető legszorosabban történik. Ezt az anyag használata után azonnal meg kell tenni - ne hagyja nyitva a tartályt.

   Ennek a ragasztóanyagnak az eltarthatósága 1 év. Az ilyen anyag ismételt fagyasztásnak van kitéve, nem befolyásolja annak teljesítményét. A tárolás során csapadék jelenhet meg, de ez normálisnak tekinthető.

   tippek

   A legtöbb fogyasztó csak pozitív visszajelzést ad a folyékony üveg használatáról. Ez az anyag könnyen alkalmazható számos alapra, majd tartósabbá válik és sima és tiszta.

   Ha úgy dönt, hogy ilyen hasznos és gyakorlati megoldásokra hivatkozik, akkor meg kell hallgatnia néhány szakértői tanácsot.

   • Ha úgy dönt, hogy folyékony poharat alkalmaz egy vagy másik alapon, akkor jól kell zsírtalanítani. Ezzel a készítményrel a ragasztó keverék jobban tapad az alapréteghez.
   • Az oldat keverésének folyamatában ügyeljen arra, hogy ne kerüljön idegen részecskék vagy törmelék. Ez hátrányosan befolyásolhatja a bevonat tapadását.
   • Nem ajánlott a folyékony üveglapot vakolat vagy festék alapján. Ebben az esetben a megjelenő film zavarja a további feldolgozást.
   • Ha csökkenteni szeretné az oldat keményedési tulajdonságait, először a folyadékot és a vizet kell összekeverni, majd később hozzá kell adni a cement-homok keveréket.
   • Ne zavarja a folyékony üveg elkészítéséhez szükséges alkatrészek arányát. Ezek a hibák az eredményül kapott összetétel hatékonyságához vezethetnek.
   • Ha a gépkocsi testén szilikát készítményt hozott létre, akkor ajánlott évente egyszer frissíteni, annak ellenére, hogy a gyártók 3 évig garantálják az anyagnak az autóban való megtartását.
   • A kerti növények metszésében szilikáttermékek használhatók. Ehhez az ilyen vegyületek feldolgozott sérült elemek. Ennek a kezelésnek köszönhetően a növények nem rothadnak.
   • Próbáljon meg cseppentő folyadékot cseppenteni más felületekre, amelyeket nem fogsz fedezni. Sok fogyasztó kíváncsi, hogy hogyan lehet eltávolítani egy ilyen összetételt más okokból. A folyékony üveg eltávolítására nincs egyetlen mód, azonban néhány felhasználó azt javasolja, hogy forró vízzel öntsük, és addig dörzsöljük, amíg teljesen eltávolítják. Egyesek törlik ezt a keveréket egy pengével, míg mások ecetet oldanak fel.

   Hogyan kell a folyadékot a betonra a kezével alkalmazni?

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba