Nem vizes foltok: jellemzők és hatókör

A fafesték olyan anyag, amelyet egy bizonyos árnyalatú fáról származó termékeknek adnak. A termék egyik típusa a nemvizes oldatok. Lássuk, mit és hol használnak.

Mi szükséges

A nemvizes foltok hatása megegyezik a vízen alapuló kompozíciók hatásával: a lakk behatol a fa szálakba, impregnálja őket, és védőfóliát hoz létre. A kompozíció teszi a fa hangját, védi a fát a rothadás és a különböző rovarok ellen. Ezen túlmenően ez az anyag képes hangsúlyozni a fa szerkezetét, ami a mintázatot kifejezőbbé teszi.

típusok

A nemvizes foltok többféle típusa van. Ezek különböznek azoktól az anyagoktól, amelyek alapján a készítmény alapja.

  • Alkohol. Anilin festéket tartalmaz, amely technikai alkoholban oldódik. Ennek a fő előnye az, hogy az alkohol elég gyorsan elpárolog, és a folt rövid időn belül kiszárad. Ez a tény azonban a hiányosságoknak tulajdonítható. A kompozíciót szinte lehetetlen kézzel egyenletesen alkalmazni. Ez a probléma azonban könnyen megoldható a szórópisztoly használatával.
  • Olaj. Itt a szintetikus olajat alapként használják („Fehér szesz”). Ez jól illeszkedik a termékhez. Tamponnal vagy ecsettel lehet felhordani, a készítmény egyenletesen leesik és mélyen behatol a fába. Ugyanakkor a fa szerkezete nem pusztul el, és a felületen meglehetősen erős védőfólia jön létre.
  • Wax. Ez egy innovatív kompozíció, amely tökéletesen védi a fát a káros tényezőktől. Ezenfelül ezeknek a termékeknek a színskálája meglehetősen széles. Ennek a lefedettségnek a hátránya a magas költség.
  • Whitening. A fának nem mindig kell sötét árnyalata. E célból hidrogén-peroxidon és savakon alapuló foltot fejlesztettek ki. Egy ilyen készítmény képes megvilágítani a fát. Ez a bevonat leggyakrabban szürke fát készít a további festéshez.

homály

A piacon meglehetősen széles színválasztékot talál a nemvizes foltok. A legtöbb formuláció segít a drága erdők utánzására a nyír, éger és fenyőből készült termékeken. A fa alatti foltok nagyon népszerűek. Ilyen például a kullancs, a bükk, a tölgy, a wenge, a juhar, a mokka, a dió és az ébenfa árnyalatai.

A modern kompozíciók lehetővé teszik, hogy megadja a fát és sok más árnyalatot. A szivárvány szinte minden színe: sárga és fekete. Ebben az esetben a fa szerkezete is kifejeződik.

De vannak olyan kompozíciók, amelyeknek nincs semmilyen hangja. Csak úgy tervezték, hogy megvédje a fát a káros tényezőktől, mint például az ultraibolya fénytől, a nedvességtől, a kéregbogaraktól és másoktól.

Hogyan válasszunk egy színt

A nem vizes folt színének kiválasztása a boltban nem támaszkodhat a csomagon feltüntetett képekre. Meg kell kérnie az eladónak a megfelelő összetételű fa mintákat. Szinte minden üzlet rendelkezik velük.

De még ha az eladó ilyen tesztelőkkel is ellátja, a kapott színek eltérhetnek, mivel a különböző fafajok különböző abszorpciós képességekkel rendelkeznek. Ne feledje, hogy a tűlevelű fa rosszul szívja fel a foltot, mivel nagy mennyiségű gyantát tartalmaz, és a kapott szín könnyebb lesz, mint a keményfa. Az eredmény nagymértékben függ a színezőobjektum hangjától is.

Miután meghatároztuk, hogy milyen színt szeretnénk festeni a terméket, meg kell határozni a szükséges rétegek számát. Ehhez tesztet kell végezni.Itt érdemes vagy egy csiszolt fa darabot venni, amely teljesen egybeesik az anyaggal, amelyből a festett tárgyat tervezték, vagy a készterméknek a szemtől elrejtett részét használja.

A próbafestékhez vékony réteg nem vizes foltot alkalmazunk, és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezután alkalmazzon egy második réteget az első tetején. Egyharmadának rövidebbnek kell lennie az előzőnél. Ezután a második réteg szárítását követően alkalmazzuk a harmadikat, amely csak az első harmadának felel meg. Most értékelheti az eredményt, és kiválaszthatja a kívánt színintenzitást.

Alkalmazási kör

A nemvizes foltok kezelik a fa termékeket. Használható mind a helyiségen belüli elemek, mint a bútorok, mind a szabadban. A második esetben egész házak festhetők.

Ezenkívül a kézimunka során gyakran nem vizes foltot használnak. Ezzel árnyalatú fa ékszereket, figurákat, fonott kosarakból készültek. A festés papírcsövekből készült festett termékek is lehetnek.

A gyártók, a költségek és a termékértékelések

A piacon hatalmas választékot talál a gyártóktól, akik nem vizes foltokat termelnek. Vannak hazai és külföldi márkák is. Íme néhány képviselő, akiknek nagy a keresletük.

Novbythim

A Petersburg cég, amely szerves oldószereket és szintetikus gyantákat gyárt. Az ilyen készítmény hígíthatja az 1. oldószert. Előnyei a gyors szárítás, a fa duzzanatának hiánya, a termék védelme a tűztől. Elérhető 0,5 l, 20 l, 200 l. A termékek ára: kb. 80 rubel 0,5 literes kapacitással. A vevők jól beszélnek a Novbythim nem vízfoltokról. Meglehetősen jó minőségű, gyorsan száradó, sőt rétegeket is megfigyelnek a költségvetés árából. A hátrányok közé tartozik a szabad levegőben való elég gyors fakulás.

Zar fafestőolaj alapú

A lenmagolaj alapú festés. Faba dörzsölik, mint a polírozás, ami remek árnyalatokat biztosít. Csak egy réteg elég. A készítmény ideális esetben impregnálja a szálakat, merev kötést képezve, amely megakadályozza a nedvesség behatolását. A termék ára kb. 1600 rubel 0,95 l térfogatra. A termékértékelések magasak: ideális az impregnálás, gyorsan kiszárad, gyakorlatilag nincs szaga. Hátrányok vásárlók voltak, kivéve a meglehetősen magas költség.

Hogyan kezeljük a foltot, lásd alább a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba