Fafolt: a választott típusok és finomságok

A fa továbbra is az egyik legkeresettebb építőanyag, főként annak sűrűsége, szilárdsága és környezetbarátsága miatt. Ugyanakkor a fafelületek és a bútorok nem tolerálják a nedvességet, és érzékenyek a biológiai és légköri károsodásokra.

A faanyagok negatív hatásainak minimalizálása érdekében a lakk, festék vagy speciális impregnálás védőréteggel van borítva.

Jellemzők

A foltot általában festékeknek és lakkoknak tulajdonítják, de a lakkokkal és zománcokkal ellentétben látható fóliát nem képez és a fás textúra hangsúlyozta. A fa szálak különböző mértékben szívják fel a készítményt, aminek következtében a természetes mintázat kifejezőbb, és bizonyos esetekben dombornyomott.

Ezt a folyamatot a következő tényezők befolyásolják:

 • Fa nedvesség. Az oldat jobban behatol a nedves és laza felületekbe.
 • ragadós. A tűlevelű fajták a foltok feldolgozása előtt tovább őrölnek.
 • Fa sűrűsége. Minél magasabb, annál rosszabb a festékoldat. Ezért a kevésbé sűrű területek, mint például a tavaszi rész vagy a fűrészáru, telítettebb színeket kapnak, mint a mag vagy a nyári rész.
 • Fa fajok. Ugyanez a folt különbözik a különböző fajtákon.
 • kor. Minél idősebb a fa, annál nagyobb a sűrűsége.

Az alkalmazás technológiájának való megfelelés lehetővé teszi, hogy elképzelje a fa szerkezetét az egész dicsőségében. Gyakran a folt segítségével az értékes erdők utánzása természetes árnyalatokkal (dió, tölgy, ébenfa, rózsafa stb.). Meg kell jegyezni, hogy az ilyen típusú impregnálás színtartománya szinte korlátlan, így azok, akik szeretik a kísérleteket, képesek lesznek kiválasztani a megfelelő lehetőséget.

Néhány modern foltot védő funkcióval (antiszeptikus, korróziógátló) végeznek. A hagyományos készítmény azonban nem rendelkezik ilyen tulajdonságokkal, ezért a légköri és biológiai hatások elleni védelem érdekében a fafelületeket egy megfelelő lakk bevonja.

A folt tulajdonságai elsősorban az összetételétől függnek, de ettől függetlenül a fa élettartama bizonyos mértékig nő.

típusok

A morilok minden típusát meg lehet osztani a behatoló és burkoló színezés módszerével.

 • Első nézet a festék mély behatolása miatt a fa textúráját elosztja, és kisebb karcolásokat és hibákat rejt. Amint fentebb említettük, a festés mélysége közvetlenül függ a fa sűrűségétől. Például a puha fajtákat oldattal, és keményebbek lehetnek milliméterenként.
 • Második fajta - a foltok fedése valójában áttetsző lakk vagy festék, amely lágyítja a kép élességét.

A behatoló készítmények viszont az oldószertől függően több csoportba egyesülnek:

 • alkohol - szerves festékek szerves alkoholban való oldata. Használható folyadék és por.
 • Víz alapú - az egyik legkedveltebb impregnálás. Ebben a csoportban a leginkább akril foltot bocsát ki.
 • Olajfolt - Talán a legegyszerűbb anyagot alkalmazni. Színes pigmentekből és polimerizációra alkalmas olajokból készül. Szárítás után vékony film képződik a felületen. Egy ilyen kompozíciót hígítson az összes ismert fehér szeszrel.
 • vegyi.

Műszaki adatok

Vízalapú impregnálás

Az alacsonyabb árak miatt az egyik leggyakoribb.Két formában található: folyékony és száraz por formájában, amelyet használat előtt meleg vízzel hígítunk. A színtelítettség a víz mennyiségével állítható be.

Főbb jellemzők:

 • Könnyű alkalmazás. Használhat bármilyen kényelmes módszert (kefe, spray, henger).
 • Egységes festés. A fa pontosan elnyeli azt a mennyiséget, amelyet a szerkezet lehetővé teszi. A felesleget ruhával lehet eltávolítani.
 • gazdaság. A vizes oldat fogyasztása kevesebb, mint az alkohol vagy az olaj.
 • Mély behatolás a fa pórusaiban.
 • Környezetbarát. A szag szinte hiányzik, ami lehetővé teszi a használatát zárt térben.
 • Szárítási idő - 12-14 óra.
 • Halom emelése. Ez egyrészt lehetővé teszi, hogy még jobban megkülönböztessük a fa mintázatot, másrészt a szárítás után a felület durva és nedvességre érzékeny marad. Ezt a hibát a szárítás után további őrléssel távolítsa el. Kerülje az előnedvesített fa kellemetlen hatását. Amikor a szálak emelkednek, a felületet csiszolják, és csak akkor záródik le.
 • Színtartomány Csak természetes árnyalatokban jelenik meg a fénytől a sötétig.
 • Csak árnyalatok. A fa védelméhez szükség van a terület lakkozással történő kezelésére.

A víz alapú foltok egyik modern változata akril foltok. A hagyományos kompozíciókkal ellentétben nem mélyen behatolnak a fa szerkezetébe, gyakorlatilag nem emelik a szálakat, szélesebb színskála van, és jobban ellenállnak a fakulásnak. Az egyetlen hátránya a lényegesen magasabb ár.

Alkohol impregnálás

A víz mellett folyékony és száraz formában kerül forgalomba. Elfogadható a por 96% -os technikai alkohollal történő hígítása. Az oldószer kívánt százalékos arányának nehézsége miatt kívánatos a felhasználásra kész oldatok előállítása. Jellemzők:

 • Gyorsan szárad (15-20 perc). Ez meglehetősen hátrány, mivel az észrevehető határok elkerülése érdekében gyorsan, megszakítás nélkül és a lehető leghamarabb kell dolgozni. A foltokat és blotokat csak egy sikertelen terület csiszolásával és az oldat újbóli felhordásával távolítják el. A legjobb permetező alkalmazásának minden módszere lesz.
 • Nem okoz a rostok duzzanatát. A színező pigment behatol a felületbe, és az alkohol elpárolog. Ez kiküszöböli a további köszörülési munkák szükségességét.
 • Az alkohol erős illata van. Szellőztetett helyeken való használatra ajánlott.
 • Nagyobb időjárásállóság.
 • A további lakkkezelés opcionális.
 • A természetes faanyagok mellett színváltozatok is lehetségesek (fehér, zöld, piros, sárga stb.).
 • Új szín keverhető.

olaj

Ellentétben az előző fajokkal, az olaj, leggyakrabban lenmag, kötő komponensként működik az olajfoltban. A szárítási idő csökkentése érdekében a kompozícióhoz szicatát adunk, amely stimulálja a polimerizációs folyamatot. Miután az összes alkotóelemet egyesítettük, vastag tömeg keletkezik, amelyet az egységes alkalmazáshoz hígítani kell.

előnyei:

 • Könnyű alkalmazás. Nem igényel speciális készségeket és eszközöket, nem hagy csíkot, látható határokat és foltokat. A legjobb eredményt egy hagyományos kefe használatával érjük el.
 • Nincs rostos duzzanat. A felület előkészítésével és csiszolásával kapcsolatos további munka nem szükséges.
 • Ellenáll a fakulásnak.
 • A teljes polimerizáció (szárítás) után a felület szinte bármilyen festék- és lakkanyaggal kezelhető.
 • A felületek előkészítése a szennyeződések és a korábbi festékek és ragasztók nyomainak alapos eltávolításából és a felület zsírtalanításából áll. Látható karcolások jelenlétében csiszolt. Ez az egyik fontos pont, mivel az ilyen hibás területeken több festék halmozódik fel, ezáltal kiemelve őket, nem pedig rejtve őket.
 • Felületi bevonatot igényel.Enélkül gyorsan elveszíti vonzerejét, különösen gyakori mechanikai fellépések esetén.

vegyi

Ennek a foltnak a összetétele jellemzője a színező pigment hiánya. Ezeket kettős festés néven forgalmazzák, mivel két, fokozatosan alkalmazott anyagból állnak. Az előzetes kérelem összetétele tanninsavat (tannin, gallic) tartalmaz. Alkalmazzák, ha a fa kis mennyiségű természetes tannint tartalmaz.

Végső folt - Ezek a nehézfémek sói, amelyek a barnítószerrel reagáltatva a festés szükséges árnyékát adják. Az ilyen reakció termikus körülmények között előállított terméke a jól ismert szarvas tölgy, amelyet a tartályok aljáról bányásznak. Tanninok a fában, oxigén távollétében, vas-sókkal reagáltak, ami gyönyörű anyagot eredményezett, egyedi fizikai tulajdonságokkal és természetes védelemmel.

alkalmazási körét

A foltot minden olyan tárgyra és felületre alkalmazzuk, amely természetes fából, rétegelt lemezből, MDF-ből, forgácslapból, farostlemezből készül. A természetes természet szerelmeseinek feladata - a fa természetes szépségének megőrzése a lehető leginkább sérthetetlenül. Ezzel a fa foltok segítenek gyorsan és olcsón, míg a nemes árnyalatoknak, mint például a nyír, a kőris, a fenyő és a mások nemes árnyalatának tulajdonsága a belső térhöz illeszkedik.

A Morenning, amelyet a lakkozás követ, jó választás egy új padló, falburkolat vagy parketta feldolgozásához.

Ilyen felületeken a megoldás minden alapon jobb, és a kívánt eredmény a segítségével könnyebben elérhető. Ellenkező esetben a felület alapos előkészítést igényel: a régi bevonat eltávolítása, ragasztónyomok, karcolások és forgácsok.

Mint kiderült, a foltot nem csak a rendeltetésszerűen, hanem a festetlen bőr festésére is sikeresen lehet használni. Előnye a különleges festékekkel szemben nemcsak az ár, hanem az anyag szálaiba való behatolás képességeennélfogva a bevonat mechanikai ellenállóképessége nagyobb.

A hátrányt halvány áttetsző hangoknak nevezhetjük. Azaz, a blokkolás az előző szín a folt nem fog működni.

A festés végeredménye a festék alapjától függ. A vizes oldatok kevésbé világos színűek, mint az alkohol vagy az olaj. Az alkohol gyorsan szárad, ezért nem szabad megosztani a munkát egy helyen, mivel a határok láthatóak lesznek. Olaj, talán a legmegfelelőbb megoldás, mivel viszonylag világos színt adnak, és az első kettőtől eltérően nem változtatják meg a bőr merevségét, de drágábbak.

A tannerek mellett a foltot sikeresen használják a kosárszövés szerelmesei. Mivel a hagyományos anyag egyáltalán nem elég, újságcsöveket használnak. A természetes szőlő színét segítik a természetes árnyalatok foltjainak. A mesterek leggyakrabban alkohol alapú megoldásokat használnak.de ez nem axióma. A kísérletek és a színkombinációk néha érdekes eredményekhez vezetnek.

gyártók

A piacon a foltok gyártói elég sok. A leghíresebbek közül említhető "Novbythim". Víztartalmú színezékek, szerves oldószerek és nemvizes bázisok választékával rendelkeznek.

A nemvizes oldatok fa- és beltéri termékek festésére és védelmére szolgálnak. Nem igényelnek fedőbevonatot, de a lakkot is alkalmazhatja, hogy fényessé váljon.

Nem mossák le vízzel, és tűzálló tulajdonságokat adnak a fának. A vízfoltot főleg beltérben használják, mint a külső munkához szükségszerűen lakkozás. Környezetbarát.

Háztartási akril termékek márka "Rainbow" Ajánlott: belső munkákhoz. Antiszeptikumot tartalmaz, ezért védi a fafelületeket a penész és a gombák ellen. Szagtalan, nem gyúlékony, nem mérgező. Könnyen alkalmazható speciális képességek nélkül.Jó tapadást mutat mind a természetes, mind a fa kompozitoknál.

Liberon védjegy fából készült termékek helyreállítására szolgáló termékeket gyárt. Ez a víz alapú folt a beltéri használatra alkalmas. Elméletileg kompatibilis bármilyen befejező bevonattal, de a felhasználók ugyanazon gyártó termékeit ajánlják.

Vízfolt Zerwood cégek beltérben, külső használatra, lakk vagy akvalazuryu rögzítése kívánatos. A színek természetesek és szépek - a könnyű fenyőtől a sötét ébenig. Szagtalan, környezetbarát és gazdaságos.

A bevált termékek közül érdemes megemlíteni az olaj alapú foltokat is. "Varathane Wood Stain", népszerű nevén "Varatanovskaya".

Ez a termék amerikai cég. Rust-Oleum széles színpalettában, biztonságos, könnyen alkalmazható. Megbízhatóan védi a fát a káros hatásoktól, minden fafajtához és felülethez használható. Gyorsan szárad (kb. Egy óra).

Tippek és trükkök

A tonizáló foltok előkészítéssel kezdődnek. A felületet gondosan csiszolják, majd csiszolják, és a régi bevonatot (ha van) és a hibákat eltávolítják. A keletkező port fehér szeszes anyaggal eltávolítjuk, miközben a felületet tovább zsírtalanítjuk. Emellett a tűlevelű fát speciális vegyületekkel degumizálják.

Ha a festéshez vízalapú készítményt választunk, a terméket vízzel megnedvesítjük, majd a szálak emelését követően újra csiszoljuk.

Egy másik kötelező előkészítési pont a színvizsgálat. Ez lehetővé teszi, hogy megtudja, hogy a kiválasztott festék hogyan fog kölcsönhatásba lépni egy adott fajtával. Ehhez alkalmazza a foltot a felület rejtett részén, és várja meg a szárítást. Ha az eredmény nem kielégítő, akkor egy második réteget alkalmazhat egy telítettebb színre, vagy ellenkezőleg, hígíthatja, ha világosabb hangot szeretne.

Ha valamilyen oknál fogva nem találja a kívánt színfoltot, megpróbálhatja megtenni önállóan. A leggyakoribb receptek az erős tea és kávé.. Az árnyalatok barnaek lesznek, és a hang telítettsége az ital erősségétől függ.

A cseresznye és a sötétbarna színű a szokásos kálium-permanganát alkalmazásával nyerhető. A hozzávetőleges arány 1 liter melegvíz 50 gramm anyagra vonatkoztatva.

Világos atipikus színeket kapnak otthon az alkohol és az élelmiszer színezésével (1 evőkanál alkoholt több gramm festék).

       Egy másik tónusú fából készült termékek adhatók a növények decoctions-jével. A vörösfenyő kéreg vagy hagymás héja vöröses árnyalatú lesz. A tölgy vagy éger kéreg erős főzete lehetővé teszi, hogy mély fekete színű legyen.

       A Do-it-yourself nem igényel semmilyen speciális eszközt. Ebből a célból a szokásos kefe, festékhenger, rongyok, szórópisztoly lesz. Igaz, van egy kis árnyalat: gyorsan száradó alkohol oldatokat permeteznek, mert más szerszámoknál nehéz egy egységes bevonatot elérni.

       A foltokkal végzett munka jellemzőiről lásd a következő videót.

       Comments
        szerző
       Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

       Bejárat

       Nappali

       hálószoba