Fa foltok a fán: típusok és színek

A folt egy csodálatos anyag, amely segít gyorsan és egyszerűen átalakítani a belső teret minimális pénzeszközökkel. A fa színe telített lesz, és kiemeli a rajzát.

Különleges jellemzők

A fafestés sajátossága a többfunkciós funkció. Speciális filmet alkotva megvédi a fát a mikroorganizmusok, a nedvesség, a penész negatív hatásaitól. Ennek köszönhetően a termékek élettartama nő.

A felület feldolgozása után a felület más színű lesz. (a folt árnyékától függően). Hangsúlyozhatja a fa textúráját, vagy radikálisan megváltoztathatja a színét, a legérdekesebb tervezési döntések végrehajtásával.

típusok

A kompozíció alapját képező anyagtól függően többféle folt van.

Az egyik leggyakoribb faj a vízi. Ez a termék a boltok polcain két változatban jelenik meg:

  • száraz;
  • folyadék.

Az első vízzel hígító por. Használat előtt szűrni kell. Ellenkező esetben a nem oldódó pigment részecskék megakadályozzák, hogy az anyagot egyenletes rétegben alkalmazzuk. A második lehetőség egy különböző felhasználásra kész folyadék, amelyet különböző tartályokba öntünk.

A vízfesték gazdaságos, nem igényel speciális készségeket az alkalmazás során, olcsó. Előnye a nem toxicitás és a kellemetlen szag hiánya. Ideális belső munkákhoz. A kezelt felület egy kicsit több mint 12 órán át szárad.

Fontos megjegyezni, hogy a vízfolt nem változtatja meg radikálisan a fa színét. Csak telítettvé teszi. Ugyanakkor több rétegben történő rajz szükséges.

Ügyeljen arra, hogy figyelembe vegye egy ilyen befejező anyag sajátosságait. Behatolva felemeli a fa szálakat. Ennek köszönhetően a termék látványos természetes megjelenéssé válik. Ez a hatás azonban negatív és csökkenti a fa padlózat élettartamát. A probléma megoldására akkor kerülhet sor, ha a kompozíció alkalmazása előtt vízzel kezeli a fát, és egy nap múlva megtisztítja azt a smink ruhával.

Alkoholfolt száraz vagy folyékony formában is értékesítik. Etil-alkoholt használunk a por hígítására. A kompozíció sajátossága - gyors szárítás. Ezért gyakran használják az utcán fával dolgozni. Ha a terméket beltérben kell kezelni, akkor jó szellőzés szükséges, mivel a folt különleges, erős szaggal rendelkezik.

A magas szárítási sebesség miatt nem lehet sima festett felületet elérni ecsettel. Ezért a rajzot egy légszóró végezheti.

Az olajfolt alapja általában lenmagolaj. Tenyésztésre használt fehér szesz. Ez a kompozíció lehetővé teszi, hogy a fafelületeket különböző árnyalatokban festjük. A folt könnyen felhordható, mélyen behatol a fába és megvédi a nedvességtől. Használhat egy ecsetet, mivel nem hagy foltokat. Az egyetlen hátránya, hogy hosszú ideig szárad.

Viaszfoltok környezetbarát és biztonságos az emberi egészségre. Ez magas költségekhez vezet. Nemcsak fafelületek festésére használhatók. Ezek helyreállíthatják vagy kijavíthatják a fa bevonat hibáit.

A legvastagabb folt a gél. Ezeket puha fa felületén alkalmazzák. Egy ilyen összetételű kefét nehéz elosztani, ezért speciális tamponokat használjon. A géleket alapvetően az utcai munkára használják.Ők "újjáélesztik" a kertben található padokat és pavilókat, egyediséget adnak a homlokzatnak és a kerítésnek.

Az akril foltok gyantákon alapulnak. A szerszám emulzió. Könnyen alkalmazható. Elég mélyen behatolva a kompozíció megvédi a felületet a nedvesség negatív hatásaitól. A sokféle árnyalat lehetővé teszi, hogy a legbensőségesebb elképzeléseket valósággá alakítsák. Ugyanakkor a feldolgozott termék nem ég ki a nap sugarai alatt, és hosszú ideig megtartja a színtelítettséget. Az akril foltok gazdaságosak, de drágaek.

A morilotok különleges típusa a baz. Alapja szerves oldószerek, színezékek és pigmentek. A tét gyorsan szárad, és sima árnyalatot ad, amely ellenáll a fakulásnak.

A foltok fehérítésének alapja a hidrogén-peroxid vagy a sav. Az ilyen kompozíciót úgy tervezték, hogy egy fa felületi öngyújtót készítsen a további feldolgozáshoz vagy festéshez.

Színtartomány

A modern gyártó rengeteg színt és árnyalatot kínál, ami egyedivé és különlegesvé teszi a belső teret.

A Wenge megkönnyíti, hogy a kezelt felületnek ez a csodálatos trópusi fa színe legyen: sötétbarna, fekete fröccsenéssel és csíkokkal. A klasszikus belső térben a Hue jól néz ki, hangsúlyozza a luxust és az elegáns díszítést.

A színes mahagóni is drága. Barna és vörös árnyalatai vannak. A kompozíció sajátossága, hogy tökéletesen hangsúlyozza a fa szerkezetét. A feldolgozott bútorok szinte bármilyen stílusban jól néz ki.

A fekete folt az ideális megoldás ajtók és ajtók, padlók, lépcsők és korlátok feldolgozására. Ezen túlmenően, ha egy olajbázist választ, a hatás igen hosszú ideig kedvez a tulajdonosnak, mivel az anyag kopásálló.

A fehér szín a legnépszerűbb csúcson van. Ez vizuálisan bővíti a teret, kényelmesen kitölti. A "fehérített tölgy" hatásának eléréséhez kétféle foltot használnak. Az első réteg fehér vizes alapú folt. Szárításkor kemény viaszot tartalmazó olajösszetételsel kezeljük. Ez a keverék eltömíti a fa pórusait, és szürke vagy fekete színű lesz.

A színes foltok lehetővé teszik, hogy a dekoráció és a belső tér egyedi megjelenésű legyen. Az árnyalatok palettája szinte nincs határa.

A sötét folt ideális az ébenfa hatás létrehozásához. A jó minőségű utánzáshoz keményfa került felhasználásra. A feldolgozás előtt a felületet csiszolni kell.

A kék és kék foltot a gyakorlatban nem sokszor használják. Fő előnye, hogy képes kifejezni a készterméket.

A kék folt jól illeszkedik a belső sárga és fehér színéhez.

A vörös folt a feldolgozandó elemre összpontosít. A tervezőknek azonban nem ajánlott ezt a színt a hálószobában használni.

A szürke összetételét csak a szintézisben használják, élénk színekkel. Ellenkező esetben a belső tér elkeseredést és depressziót sugároz.

A zöld szín nyugtató hatású. Jól néz ki sárga színnel. A világos és sötét foltok kombinálásával elképesztő hatást érhet el. A színtelen vegyületeket nemcsak a fa negatív környezeti tényezőktől való védelme, hanem az élettartam meghosszabbítása céljából tervezték.

Milyen hatásokat hozhatok létre?

A belsőépítészetben széles körben alkalmazott egyik leggyakoribb hatás az öregedési hatás. Ebben az esetben sötét foltot használnak.

A kezdeti szakaszban a felületet vízalapú festékkel kell kezelni, hogy elkerülje a réseket és a festetlen területeket. Amíg a réteg megszárad, egy puha szivaccsal kezeljük. Eltávolítja az alkalmazott keverék egy részét. A terméket hagyjuk megszáradni.

Ezután a felületet szerves vegyületeken alapuló kompozícióval kezeljük. Az árnyékolást shellak primerrel rögzítik. Az utolsó szakasz lakkozás.

Ez úgy történik, hogy amikor a különböző foltok kombinációja eléri a feltűnő hatást.

Szükséges azonban szigorúan betartani a szabályokat: először a fő hátteret alkalmazzuk, majd a fa szerkezete más színnel van kiemelve.

A nemes fák, mint a fenyő vagy tölgy utánzatához használjuk a dörzsölési módszert. A folyamatot a gondosság és a pontosság jellemzi. Ezért nem ajánlott az ilyen típusú munkákhoz gyorsan száradó készítmények.

Használati tippek

Annak érdekében, hogy ne tévessze meg a választást és megvásárolja a kívánt szín összetételét, vegyen magával egy tablettát. Valóban, a faanyag természetétől függően a folt is különböző módon fog megjelenni. A keményfafák jól ragadják a fa foltot, tűlevelű - nem.

A fafelületet fel kell készíteni. A dörzspapírt csiszolópapírral eltávolítják. A fehér szesz segítségével zsírtalanítják.

A fák fákat különleges vegyülettel kezelikgátolja a gyanta felszabadulását. Ön is főzheti. 50 g kálium-karbonátot, 60 g nátrium-hamu hígítunk forró vízzel (1 liter). A felületet feldolgozzuk, tiszta vízzel mossuk, szárítjuk.

A fa mintázat szépségének hangsúlyozása érdekében a foltot a szálak mentén kell alkalmazni. Ügyeljen arra, hogy figyelembe vegye a kompozíció következetességét. A túl vastag nehézségekbe ütközik, és a folyadék nem adja meg az árnyék kívánt telítettségét.

A foltot különböző eszközökkel alkalmazzák. Ecset - a leggyakoribb. Könnyen használható, és lehetővé teszi, hogy saját színvonalon verje meg a színárnyalatot és a színtelítettséget. Ugyanakkor magas minőségű keféket szereznek, amelyek nem veszítik el a folyamatot.

A görgő kényelmes a kis területek kezelésére. A szórópisztoly egyenletesen permetezi a készítményt. Nagy területekre alkalmas, különösen, ha a folt gyorsan szárad. A környező felületeket védeni kell polietilénnel.

A felület árnyékolásához telítettebb volt, az alkalmazást több rétegben használjuk. Minden utólag az előző anyag teljes szárítása után kerül alkalmazásra. Ebben az esetben az első rétegnek a legvékonyabbnak kell lennie.

A festés során fontos, hogy ne menjünk a foltokkal már kezelt helyekre. Ellenkező esetben a szín egyenetlen lesz.

Hígítószerként vizet (vízfoltokat) vagy fehér szeszet (olajfoltokat) használnak.

Mit kell figyelembe venni a folt kiválasztásakor, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba