Fafolt: előnyök és hátrányok

A fém és a modern, szintetikus építési anyagok megjelenése után a fa továbbra is népszerű és igényes, mivel ez egy kiváló minőségű és környezetbarát nyersanyag. A festék- és lakk kompozíciók óriási választékának köszönhetően, mint pl. A fafesték, jelentősen javítható a faanyagok megjelenése, és ami fontosabb, meghosszabbította az élettartamukat.

Különleges jellemzők

Agresszív környezeti tényezők hatására, beleértve mindenféle baktériumot, penész és rovar kártevőt, a fa deformálódhat és elkezd rothadni. Az ilyen problémák kockázatának minimalizálása érdekében nagyon fontos, hogy a fa gondoskodjon időben. Az ilyen körülmények kezelésének leghatékonyabb módja a fafesték. A szerszám folyékony készítmény, amely a kívánt színt adja a színek és árnyalatok változataiból. Ez lehetővé teszi a fa természetes színének javítását vagy drasztikus megváltoztatását.

Az esztétikai funkciók mellett a készítmény fő jellemzője antiszeptikus tulajdonságok. A fa használatának köszönhetően akár kétszer is szolgálhat.

A szinte mindenfajta folt másik jellemzője az a képesség, hogy mélyen behatol a fába, anélkül, hogy károsítaná a mintát és a textúrát, ellentétben a zománc vagy a festékkel.

A fafestéknek van néhány előnye:

 • a különböző színárnyalatok kombinálásának lehetősége;
 • a fa szerkezetének megerősítése és megőrzése;
 • növeli a termékek élettartamát;
 • növelje a fa nedvesség ellenállását.

A folt nemcsak a fa lakkja, használatának köszönhetően, egyedülálló belső teret hozhat létre, vagy első pillantásra teljesen átalakíthatja a szokásos otthoni berendezéseket vagy bútorokat.

A foltok előállításához az alábbi folyadékokat használják: olaj, víz vagy alkohol. Ez az elválasztás lehetővé teszi a kompozíció több típusának kiválasztását.

típusok

2 típusú alapok - víz és nem vizes (olaj és alkohol) foltok felosztása.

Víz alapú folt a gyártók által kész állapotban vagy por formájában (száraz keverék). Ezt a fajta kompozíciót leggyakrabban azért használják, mert nagyon változatos színtartományú. A porfesték színe könnyen beállítható, közvetlenül függ a szemcsés anyag mennyiségétől, azaz minél nagyobb, annál telítettebb és világosabb az eredmény.

A vízalapú összetétel előnye: nincs kellemetlen szag, ennek köszönhetően a fafolt felhasználható a helyiségekben. Az ilyen típusú hátrányok közé tartozik az eszköz azon képessége, hogy a felületet feldolgozzák a szálak emeléséhez. Ráadásul csökken egy fa nedvességállósága. A folt teljes szárításához szükséges idő 10-14 óra alatt változik, ami szintén a fajtaösszetétel mínuszainak tulajdonítható.

A vízalapú fafoltokkal való munkavégzés technológiája a fafelület előzetesen nedvesítéséhez, majd a csiszoláshoz szükséges. Használat előtti összetétel szűrő. Csak az előkészítő munka elvégzése után lehet a fát festeni. Ez az eszköz nem kívánatos gyantás erdőkben való felhasználásra.

Olajkészítmények magukban foglalják a szárító olajban vagy olajokban oldott színezékeket. Az ilyen típusú impregnálás bármely eszközzel lehetséges.A szerszám nem emeli fel a nyersanyag szálait, és nem teszi lehetővé a felesleges nedvességet. Hasonló összetételű színnel és színárnyalattal, színezékek használatával. Por formájában készülnek, a hígításhoz fehér szeszes ital kerül felhasználásra.

A szakértők szerint az olajfolt a legegyszerűbb és kényelmesebb. Az olajbázisú impregnálás nagyon népszerű a dekorátorok és a tervezők körében, a kívánt szín megszerzése miatt.

Az olajfolt előnyei közé tartozik a környezetbarát használat, mivel a legelterjedtebb alapja a lenolaj. A felület teljes kiszárításához körülbelül 2 óra szükséges. A készítmény nem folt.

Alkohol alapú folt Oldott anilin festék. Az impregnálás kész vagy por formájában áll rendelkezésre. A kompozíció fő feladata, hogy megvédje a fát a nedvesség és az ultraibolya sugárzás káros hatásaitól.

Az alkoholfolt fő előnye, hogy képes azonnal felszívódni a fa szálakba. A készítményt a felületen 30-40 perc alatt megszárítja.

A hátránya az, hogy a kompozíciónak a fára való alkalmazására szolgáló kézi módszer nem működik, mert az alkohol nagyon gyorsan elpárolog, ami foltokhoz vezethet. A munka szempontjából jobb a szórópisztoly használata.

A fenti fafestéktípusok mellett alapvetően új termék kezdett megjelenni az áruházak választékában. A modern technológiák lehetővé tették a gyártók számára, hogy a fogyasztók akril impregnálását vízzel, valamint viaszkészítményt nyújtsák. Új eszközöket fejlesztettek ki a már meglévő kompozíciók fő hiányosságainak kiküszöbölésére.

Ezek az eszközök jól illeszkednek a felszínre, leggyakrabban a padló festésére és feldolgozására használják.

Viaszfolt visszaállítja a régi fa burkolatokat, tökéletesen fest a színbeli eltéréseket. A fenti jellemzők mellett a modern készítmények pozitív tulajdonságai kiváló nedvességvédelmi tulajdonságaiknak is tulajdoníthatók. Ezek az eszközök azonban nagyon érzékenyek a mechanikai károsodásokra, ezért lakkozni kell. Az akril- és viaszfolyadékokat sokféle színpaletta képviseli. Jól hangsúlyozzák a fa szerkezetét.

Az akril foltok hátránya a magas költség, valamint a felületen esetlegesen keletkező foltok kialakulása két vagy több réteg alkalmazása esetén.

A viaszvegyületek fő hátránya, hogy nem tudnak mélyen behatolni a fába. A szerszám csak védőréteget képez az anyag tetején. Ezt a készítményt nem szabad a fa kétkomponensű lakkokkal vagy poliuretánnal való feldolgozása előtt használni.

Mivel a kompozíció tökéletesen megőrzi a fa textúráját, és számos külső tényező negatív hatása ellen védi, ezzel meghosszabbítja működésének élettartamát, a választ a lakk vagy folt megvásárlásának kérdésére válik nyilvánvalóvá.

Színtartomány

A fehér összetétel alternatív fajtáinak tulajdonítható. Ez az eszköz a leginkább környezetbarát és olcsó. Ezzel együtt a fehér foltot számos természetes árnyalat képviseli.

Napjainkban a fafelületek bevonására és festésére szolgáló eszközök széles skálája képes kielégíteni minden ügyfél igényeit. Az ilyen termékek lehetővé teszik a mester számára, hogy szinte bármilyen színt adjon a fának. A közelmúltban a szakemberek között fekete folt van, ami a kezelt felületnek egy fekete tükör megjelenését biztosítja. A fekete szín összetételének alkalmazása az alap előzetes polírozását igényli.

A szürke árnyalatai segítenek abban, hogy a felület harmonikusan illeszkedjen a szobába. Ennek a színnek a használata azonban csak akkor lesz sikeres, ha a szoba falai és belseje világos lesz.A szürke szín apátiát okozhat, és az ezzel a színnel festett termékeket a többi díszítés hátterében elveszítik.

A pszichológusok szerint a személy optimális színe zöld. Pozitív érzelmeket idéz elő, és alkalmas falak és mennyezetek, valamint bútorok és egyéb dolgok festésére.

A kék szín a feldolgozott termék kifejező és mélységét adja. Ennek a színnek a foltja jól kombinálódik a fehér és sárga színekkel.

A sokszínű kompozíciók mellett színtelen impregnálás történik az üzletek számlálóin, ami lehetővé teszi az anyag természetes színének megőrzését.

A fa teljes színe az alkalmazott rétegek számától függ.Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy csak a vizsgálati színezés után hozzanak végleges döntést. A próba színezéséhez szükséges anyagot őröljük és tisztítjuk. Ezután folytassa az összetétel első rétegének alkalmazásával. Miután teljesen megszáradt, egy második réteget alkalmazunk, de egy kisebb területen. A harmadik réteg a fa felületén feldolgozott anyag, amely még kisebb lesz, mint a két korábbi fóliaréteg alatt elosztott tér.

Ha minden terület teljesen száraz, az eredményeket összehasonlítva kiválaszthatja a kívánt színt.

Gyártók: felülvizsgálat és felülvizsgálatok

Ma a külföldi és hazai gyártók termékei a festékanyagok piacán vannak.

"NovbytHim" ÉnEz egy olyan vállalat, amely építési és háztartási vegyszerek gyártására szakosodott. A gyártott vegyületek köre különböző lakkok, festékek, dekorációs anyagok, valamint más alapokból származó foltok.

A vásárlók többsége szerint a „NovBytHim” cég fa-termékek feldolgozására és festésére szolgáló kompozíciói erős szaga van, de kiváló munkát végeznek a feladataikkal, és gyorsan száradnak. Ezért a festési munkákat a lehető leggyorsabban kell elvégezni. A kompozíció meglehetősen zökkenőmentes, a szín egyenletes.

védjegy LIBERON a V33 cég részeként dolgozik - nemzetközi vezető szerepet tölt be a fa- és festékanyagok gyártásában. A márka termékei a világ minden táján népszerűek, mivel a fa gondozására, valamint az antik belső tárgyak és bútorok restaurálására alkalmasak.

A francia piacon található francia kompozíciókat dekoratív védőfoltok, fa töltőanyagok, viaszeltávolító szerek képviselik.

A fogyasztók rávilágítanak a Liberon fának néhány előnyére:

 • a készítmény kényelme és könnyű alkalmazása;
 • nincs szaga.

Az ilyen termékek hátrányai közé tartozik a csomagoláson feltüntetett szín bizonyos eltérése.

A leghíresebb német cégek, amelyek a faipari termékek gyártására specializálódtak Flamingo, Dufa és Caparol cégek.

A Caparol külön termékcsaládot tartalmaz a fafelületek védelmére.

A török ​​cégek által gyártott kompozíciók nem kevésbé népszerű termékek a fa gondozásához és festéséhez. A vezetők közöttük vannak gyártók Betek, Dyo, Marshall.

A javítási munkát végző szakemberek tudomásul veszik a német fa kompozíciók magas színvonalát.

Csak a pozitív értékelésnek van török ​​eszköze a fafelületek festésére.

Tippek a kiválasztáshoz

A foltok cél szerint is osztályozhatók - a belső munkákhoz és a kültéri használatra készült kompozíciókhoz. A különbség fő és egyetlen kritériuma a pigment külső munkájának eszközeinek jelenléte a kompozícióban, amely védelmet nyújt a kiégés ellen.

A szerszám kiválasztásánál hasznos lesz eldönteni, hogy melyik szerszámot fogják használni a megmunkált kompozíció felületi kezeléséhez. Vannak olyan foltok, amelyek ecsettel fedik le a fa felületét, némelyiknek szüksége lehet egy szórópisztolyra.

A belső munkákhoz például, ha bútorok feldolgozására van szükség, jobb, ha előnyben részesítjük a viasz- vagy olajos készítményeket. Szinte nincsenek illékony vegyületek. Szinte az összes folt a festési festékekkel kompatibilis.

Az alkohol alapú termékek saját jellemzőkkel rendelkeznek. Ideális bútorok, faipari termékek vagy ajtók színezéséhez. És egy lépcsőhöz vagy parkettához válasszon másfajta foltot. Az alkoholtartalmú készítményeket a felületre légfúvókával kell felhordani, mivel bármilyen hiba vagy késleltetés a folt kialakulásával jár, aminek következtében a javítási vagy építési munkálatokat újra kell kezdeni.

A poralkohol-termékeket csak 96% -os alkohollal kell hígítani. De nincs garancia arra, hogy a megvásárolt alkohol megfelel ezeknek a követelményeknek. Ezért érdemes olyan folyékony készítményt vásárolni, amely használatra kész. Ez segít elkerülni a javítással, építéssel vagy helyreállítással kapcsolatos problémákat.

Az olaj- vagy viaszalapú festékek magas költségekkel rendelkeznek, ellentétben más fajokkal. De az anyagra való alkalmazás módja bármilyen lehet. A restaurálási munkálatokat az ilyen típusú fakezeléssel javasoljuk, mivel környezetbarát összetétele miatt az emberi egészségre teljesen biztonságos.

Hogyan kell jelentkezni?

A kompozíció helyes alkalmazásához figyelni kell a munkához használt eszköz kiválasztására.

A probléma meghatározásához vegye figyelembe a következő pontokat:

 • a munkaterület nagysága;
 • a felületi szín telítettségi szintje.

A fafolt feldolgozásának négy fő módja van:

 • festés a dörzsöléssel - a termék felvitele a felületre, az egész területen. A legjobb, ha a porózus faanyagokat ilyen módon fedjük le;
 • permetezés - ehhez kézi vagy automatikus típusú permetezőt használnak;
 • festés hengerrel - habszerszámok használata. Ez a technológia el fogja kerülni a válásokat és csökkenti a kompozíció fogyasztását;
 • használjon ecsetet. Ezzel az opcióval a felület világos színű lesz. Az ecsettel végzett munka nem lehetséges minden folt esetében.

Ahhoz, hogy a fát jól telítse, a szálakat szigorúan kell festeni - ez csökkenti a kompozíció fogyasztását. A használat megkönnyítése érdekében a foltnak kényelmes alkalmazhatósággal kell rendelkeznie.

Faanyagot kell fokozatosan és egyenletesen alkalmazni, hogy kivétel nélkül minden helyen kiszáradhasson. Az első rétegnek vékonynak kell lennie, olyan alapot hoz létre, amely gyorsan kiszárad és lehetővé teszi, hogy folytassa a munkát.

Az eszközöket nem lehet két helyen alkalmazni. Egy ilyen hiba sötét foltok kialakulásához vezet.

A feldolgozás utáni vízfoltok felemelik a szálakat, így a felhordás után a durva szövet vágásával kell tisztítani. Ez átlós vagy hosszirányban történik.

Az alkohollal vagy vízzel kezelt felületeket 2-3 órán belül szárítják, az olajfoltok több időt vesz igénybe - körülbelül 2-3 nap.

Az 1 m2-es összetétel hozzávetőleges fogyasztásának meghatározásához figyelembe kell venni a fa porozitását. Átlagosan egy liter folt elegendő 10-15 m2-re.

A fafelület feldolgozására vonatkozó lépésenkénti utasítások:

 • távolítson el minden szennyeződést és kiálló szálakat a fából;
 • öntsük a foltot egy kis és kényelmes tartályba, szigorúan a tenyésztési utasítások betartásával;
 • A kiválasztott szerszámmal óvatosan terjessze az oldatot a felületre. A fa gyorsabb lefedése érdekében ne próbálja meg a lehető legtöbb fafoltot venni, mivel ez a módszer növeli a fogyasztást és csökkenti a munka minőségét.

Valamennyi ajánlás ugyanaz a külső és a belső munkában.

Hogyan kell alkalmazni a foltot a fán, lásd alább a videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba