Vízfolt: előnyök és hátrányok

 Vízfolt: előnyök és hátrányok

A fa foltok nemcsak védőfunkciókat végeznek, hanem esztétikus megjelenést is adnak a fának. Ilyen megoldások segítségével frissíthetjük a régi faburkolatot, vagy a természetes szerkezet megváltoztatása nélkül adhatjuk meg az új termék kívánt árnyékát. Ezeknek a keverékeknek egy típusa egy víz alapú folt, amelynek sajátos jellemzői vannak. E megoldás előnyeit és hátrányait részletesebben tárgyaljuk ebben a cikkben.

Jellemzők

A festékekkel szemben, amelyek csak sűrű felsőréteget képeznek, a foltok színnel töltik be az anyag szerkezetét anélkül, hogy megzavarnák a textúráját. A vizes készítmények természetes fa árnyalatokban festik a termékeket, ami lehetővé teszi a régi fa bevonatok frissítését anélkül, hogy bármilyen színező keverékkel látná a felületkezelést.

A többi fajtól eltérően a vízalapú folt a legjobban a fa természetes szerkezetét hangsúlyozza. Ugyanakkor óvatosnak kell lennie, amikor a felület egyes részén eltérő sűrűségű keveréket alkalmaz.

Az ilyen anyagok feldolgozásakor a felületen foltok jelenhetnek meg.

A vizes készítmények nem tartalmaznak kellemetlen szagot, és nem tartalmaznak káros anyagokat. Ezen túlmenően, az ilyen típusú foltokban megváltoztathatja az árnyalatot, hogy világosabb legyen vagy telítettebb legyen. Ehhez elegendő az oldatot vízzel hígítani. Annak érdekében, hogy az árnyék sötétebb és telítettebb legyen, a színező keveréket több rétegben lehet felhordani a felületre.

A vízalapú készítmények elkészített oldat vagy száraz keverék formájában kaphatók. A por alakú anyagokat az alkalmazás előtt vízzel kell hígítani. A fa alapú foltok igen kedvezőek az alacsony költség és az alkalmazás egyszerűsége miatt. A munka megkezdése előtt érdemes megjegyezni, hogy ez a keverék meglehetősen hosszú ideig szárad.

Előnyök és hátrányok

Összetételéből adódóan a vízben oldódó foltok számos előnnyel rendelkeznek a többi színező keverékkel szemben.

Jelölje ki a főbb előnyöket:

 • kis ár;
 • szaghiány;
 • környezetbarát;
 • könnyű alkalmazás.

Továbbá, egyenletesen fekszik az alapra, mélyen behatol az anyag szerkezetébe, védő réteget képez a fa felületén, amely megakadályozza a mikroorganizmusok terjedését, csökkenti az anyag porozitását, erősíti a fa felső rétegét.

A vízben oldható keverék nem a leghatékonyabb folttípus.

 • Hosszú szárítás jellemzi (tizenöt óra).
 • A feldolgozás és szárítás után a halom az anyag felületén emelkedhet. Ebben az esetben a fát csiszolni kell.
 • A szárítás után nagy mennyiségben a termékre felvitt vízfolt a felület repedését okozhatja.

A modern építőanyagok gyártói univerzális színezőanyag-keveréket is termelnek, amely a különböző vízfoltoknak tulajdonítható. Víz, alkohol vagy aceton használható az univerzális készítmények hígítóként. Az alkohol vagy aceton oldat univerzális keverékből történő előállításának előnye, hogy gyorsabban szárad.

Mi a különbség és melyik a jobb?

Az építőanyagok modern piacán sokfajta folt van, amelyek mindegyikének saját előnyei és hátrányai vannak. A színezőoldatok típusai elsősorban összetételükben különböznek.

A nemvizes keverékek polimerekből, színező komponensekből és szerves oldószerekből készülnek. Az ilyen oldat vízálló filmet képez a felületen. Ellentétben a vízalapú keverékkel, ez a faj nem okozza a fa szerkezet duzzadását. Nem szükséges a felületet lakkozni, miután nem vizes foltot helyeztünk rá.

A nemvizes oldat hátrányai:

 • Éles kellemetlen szag. Annak ellenére, hogy gyorsan eltűnik, a munka során a helyiséget jól szellőztetni kell.
 • Ha a por vagy a száraz felületre kerül, elég nehéz lesz eltávolítani.
 • Nehezen távolítható el a felületen az oldat pontatlan alkalmazásának következtében fellépő hibák (cseppek, foltok).
 • A keverék hosszú ideig szárad. A szárítási idő tizenkét óra.

Az alkoholkeverékek színezékek és alkoholok oldata. A munkálatok befejezésekor a színező komponensek behatolnak a fa szerkezetébe, és az alkohol elpárolog. Ez az oldat magas száradási sebességgel rendelkezik, amely tizenöt és harminc perc között mozog. Az egyenletes bevonat és a festés elkerülése érdekében ezt a vegyületet gyorsan felhordjuk.

Alkohol alapú festék, amely ellenáll a nedvességnek és az ultraibolya sugárzásnak. Ennek a megoldásnak a hátránya a rossz szag.

A Nitromorilki az oldószerek alapján készül. Gyorsan száradnak, és az anyagra is gyorsan alkalmazhatók.

Az olajkeverékek leggyakrabban lenmagolaj alapján készülnek. Ez a készítmény napfénynek ellenálló bevonatot képez. A felület hosszú ideig nem fakul ki, és tiszta megjelenésű lesz.

Olaj alapú foltok könnyen és egyenletesen támaszkodnak a felszínen, a fa szálak emelése nélkül. Az oldat szárítási ideje két-négy óra lehet.

Az akrilok környezetbarátak és szagtalanok. Ezenkívül az ilyen keverékek tűzállóak. Az akrilfolt minden fafajtához jó, és gyorsan szárad. A fapadlók kezelésére leggyakrabban akril oldatokat használnak. Több réteg rajzolásakor különös gondossággal kell figyelni, mivel a foltok megjelenésének valószínűsége nagy.

A viaszoldatok feldolgozhatják a korábban festett felületeket. Szárítás után ez a keverék védő vízálló réteget képez a terméken. A viaszbevonat biztosítja a fa fényességét, de nem jut be az anyag szerkezetébe. Emlékeztetni kell arra, hogy a két komponensű lakk alkalmazása előtt a felületet nem lehet viaszoldattal kezelni.

A fehérítő foltok savak alapján készülnek. Egy ilyen megoldás a felületet néhány árnyalatúvá teszi. Ezt a kompozíciót a festékekkel és lakkokkal történő további feldolgozás előtt a fa előkészítésére tervezték.

A vizes keverékek bizonyos jellemzőknél alacsonyabbak lehetnek más foltok esetében. A vízben oldódó készítmények azonban alacsonyak és egészségesek. Ilyen megoldás a belső munkához, mert nem kellemetlen szaga van.

A morilok minden típusának saját előnyei és hátrányai vannak. Ismerve a keverékek alapvető jellemzőit, könnyen kiválaszthatja a megfelelő megoldást a konkrét munkák elvégzéséhez.

szín

Mivel a vízfoltok úgy vannak kialakítva, hogy hangsúlyozzák a fa szerkezetét, és ne elrejtsék, a gyártók olyan színek keverékét állítják elő, amelyek megfelelnek a fafajok meglévő természetes árnyalatainak. A nem szabványos árnyalatok palettája (nem fa élénk színek, valamint fehér és fekete színárnyalatok) csak az akril-, viasz- és olajoldatokra jellemző, amelyek a felület festésére szolgálnak.

Vizes alapú keverék széles színválasztékban: a világos árnyalattól a gazdag sötétig. A fekete legközelebbi árnyék az ébenfa hangja.Ne feledje, hogy a különböző gyártók esetében ugyanaz a színárnyalat különböző neveket tartalmazhat.

A vízalapú színfoltok általában a következő árnyalatokkal rendelkeznek:

 • citrom;
 • vörösfenyő;
 • juhar;
 • tölgy
 • mokka;
 • rózsafa;
 • mogyorós;
 • mahagóni
 • mahagóni
 • bordó;
 • szilva;
 • ében.

Egy bizonyos árnyék kiválasztásánál érdemes megjegyezni, hogy a tesztelő színminta eltérhet a végső eredménytől, amit a fa feldolgozása után kap. Különböző fák esetében a megoldás számos árnyalatot biztosít. Ezért szükséges, hogy a terméket kis mennyiségű rejtett területre alkalmazzuk, mielőtt a terméket megfestjük.

Alkalmazási szabályok

A fafestéssel végzett fakezelés végeredménye nemcsak a megoldás minőségét befolyásolja, hanem az alkalmazás helyességét is.

Számos szabályt kell betartani vízzel festve:

 • az oldatot a szálak mentén a felületre visszük fel;
 • nagy területeket lehet permetezni;
 • folyadékot alkalmazunk kis területeken puha festékkel vagy habszivacsral;
 • száraz vizes elegyből készült oldat elkészítéséhez a port csak puha vagy tisztított vízben kell hígítani;
 • A fa színezőhabarccsal történő kezelése előtt a felületet tisztán kell tisztítani a szennyeződéstől, a zsírtól és a kátránytól;
 • a fa vízkezeléssel történő kezelése előtt ajánlatos nedvesíteni a felületet vízzel a szöszképződés elkerülése érdekében;
 • ha a megoldást a munka megkezdése előtt enyhén melegítik, a folt jobban behatol az anyag szerkezetébe.

A vízalapú készítmények kombinálhatók más típusú foltokkal, vagy alapozó keverékekkel és lakkokkal. Ennek eredményeként érdekes hatásokat és árnyalatokat érhet el.

gyártók

A víz alapú foltok minősége és tulajdonságai változhatnak. A megoldás megvásárlásakor ajánlatos választani a jól bevált termékek mellett. Előzetesen megismerkedhet a víz alapú foltok népszerű gyártójával.

társaság "Novbythim" a vízfoltok széles színválasztékban történő előállítását teszi lehetővé. Ezeket a termékeket nemcsak a belső térben, hanem a külső kivitelben is felhasználhatjuk, feltéve, hogy a felület festése után lakkozott. A terméknek többnyire pozitív vásárlói véleménye van. A fogyasztók azt mondják, hogy a megoldás jó minőséget, könnyű alkalmazhatóságot, alacsony költséget és ártalmatlanságot mutat.

Vízfolt "Lateko" javítja a feldolgozott anyag kopásállóságát, ami növeli a termék élettartamát. Ez a megoldás szárítás után gőzáteresztő fóliát képez, így a bevonat nem tűnik el napfény hatásának kitéve. Ennek a terméknek a fogyasztói elégedettek a minőségével, de óvatosan, hogy a tesztelő színe a festés után jelentősen eltérhet a felület árnyalatától.

Víz alapú folt Trae lyx Úgy tervezték, hogy megváltoztassa a puha és kemény fa árnyékát. Különböző árnyalatú oldatok keverhetők össze a kívánt szín eléréséhez. A Trae Lyx keveréke csak belső munkákhoz használható. A festék széles színválasztékban és átlátszó változatban kapható.

A következő videóban talál egy hasznos video bemutatót a LuxDecor folt használatáról - az akril diszperziókon alapuló legmagasabb minőségű szerszámok.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba