Hogyan távolítsuk el a festéket egy betonfalról?

Mivel a közelmúltban a tapéta helyett a festéket gyakran használták, ma fontos a betonfalról való eltávolítása. Ez az esemény kötelező, különben a tapéta, csempe vagy egyéb anyagok aligha kerülnek a fal tisztítatlan felületéhez. Fontolja meg a régi festék eltávolításának gyors és hatékony módjait.

Előkészítő szakasz

Mielőtt elkezdené a betonfelület tisztítását, elemeznie kell néhány pontot. Ez segít kiválasztani a szükséges tisztítási módot, és lehetővé teszi, hogy gyorsan elérje a célt:

  • A falak állapotának értékelése. Ha a falakat gipszkartonnal díszíti, akkor a festék a felületen nem lesz akadálya. Tapéta vagy csempe ragasztásakor óvatosan távolítsa el az előző bevonatot, míg nem minden módszer alkalmas a falak előkészítésére a további munkákhoz.
  • Szerszám kiválasztása. Itt figyelembe kell venni a működés hatékonyságát és kényelmét, valamint azt a képességet, hogy a megfelelő típusú szerszámot nehézség nélkül és felesleges költségek nélkül kapjuk.
  • A bevonat és az alkalmazott réteg vastagsága. Ez közvetlenül befolyásolja a folyamat összetettségét és időtartamát. Sokkal könnyebb eltávolítani egy vastag színezőanyagot a betonból, mint egy vékony rétegű falra egy rétegben felvitt festéket. A színező összetétel típusának meghatározásához meg kell próbálnia egy kis területen eltávolítani. A vízemulziót és az akrilfestéket elég könnyen eltávolítják, de az is lehetséges, hogy a korábbi lakosok a leginkább ellenálló lehetőséget - olajfestéket - használták.

Az előkészítő szakasz fő paramétereinek áttekintése után folytassa a megfelelő módszer kiválasztását.

Mechanikai módszer

A régi bevonat mechanikai hatásának módszerei lehetővé teszik a falak felületének tisztítását mérgező anyagok használata nélkül, de szennyeződés és por jelenlétében. Ezért előzetesen elő kell készíteni a légutak és a szem védőeszközeit - légzőkészüléket, védőszemüveget és gázálarcot.

A régi bevonat leginkább megfizethető módja egy véső és kalapács használata. Erre a célra egy kis szekér fog működni. Ez a módszer óriási időt és fizikai költségeket igényel, de az eredmény sík felület lesz. Ez a technika nem alkalmas nagy mennyiségű munkára.

A fejszével vagy a kalapács hegyes oldala 2-3 cm-enként enyhén meg kell nyomni a festett felületet, majd a repedések felületét vízzel kell ecsettel megnedvesíteni, hogy a tapéta ragasztóval vagy sóval keverje össze. 6 óra elteltével elkezdheti eltávolítani a duzzadt festékréteget spatulával. A festék kis részecskéket vagy nagy rétegeket hagyhat. Befejezése után a munkát a falakon kell menni egy nagy csiszolópapír vagy merev kefe, hagyja megszáradni, és csak akkor folytassa a következő szakaszban a munka.

A falakat meg lehet tisztítani és elektromos készülékek segítségével. Használatuk lehetővé teszi a régi réteg gyors és könnyed eltávolítását. Mindazonáltal mindannyian zajosak, ezért a falak takarítását egy lakóépületben úgy kell végrehajtani, hogy speciálisan elosztott órákban vagy a szomszédokkal történő előzetes egyeztetéssel.

Ilyen munkához használhat egy ütést. Az ilyen célokra szolgáló fúvókát lapáttal kell kiválasztani, és rögzíteni kell a vágási módban. A gondos munkavégzéshez a szerszámot szögben kell tartani. A lyukasztási mozgás felfelé vagy lefelé irányul a kibocsátott rezgések miatt.A folyamat gyorsabbá tétele segít a legszélesebb fúvóka kiválasztásában.

Egy másik népszerű készülék - "bolgár". Ezzel eltávolíthatja a falra vagy vékony alapozó bevonatra helyezett, még erősen beágyazott festéket. Lehetővé teszi a falak tisztítását az alapra, sima, készen áll a munkafelületre. Ezt a gépet nem szabad kis, nem szellőztetett helyiségekben használni, mivel még a maszk sem védi a felemelkedett portól. Nagy helyiségekben gyakrabban kell megszakítani a levegőt, és nedvesíteni kell a levegőt, hogy a por gyorsan leesjen a padlóra.

A festék eltávolítása a falakról három fúvókával is lehetséges. A fúvóka-festékgyűjtő három láncból áll, amelyek mindegyike 13 összeköttetést tartalmaz. Lehetővé teszi, hogy eltávolítsa a festékdarabokat, és a vakolat rétege érintetlen marad. A festékválasztó azonban nem tartós: a falak feldolgozásához ugyanabban a szobában több darab fúvóka is lehet.

Hatékonyan működik a korshchetkoy fúróvalazonban sok por keletkezik belőle.

Koronchataya fúvóka jól működik a téglák számára, de ha akarja, betonra is használhatja. Ennek a módszernek a megválasztása, bár sok port takarít meg, de sok időt vesz igénybe.

Mindezen készülékek általános hátránya, hogy lehetetlen, hogy nehezen hozzáférhető helyeken eltávolítsák a festéket: az elemek, csövek és a sarkok mögött. Ezekben a területeken a festéket kézzel kell befejezni. A perforátorral vagy „darálóval” tisztított falak durvavá válnak, ami javítja a habarcshoz való tapadást a kerámia burkolásakor.

Kémiai módszer

A régi festékek modern speciális mosással való eltávolítása gyors, csendes és hatékony módja. Ezeknek a termékeknek a használatakor a kéz, a szem és a légzőszervek védelme is szükséges. A kémia kezelésére szolgáló algoritmust az alábbiakban ismertetjük.

Egy kefével vagy hengerrel egy jó kémiai reagensréteget kell felhordani a falra. Ügyelni kell arra, hogy a szerszám ne legyen ugyanazon a területen. A vegyi anyag behatolásának megakadályozása érdekében padlóburkolatot és lábazatot kell lefedni.

Szinte azonnal az alkalmazás után megkezdheti a fal tisztítását merev vaskefével. Ha a festéket nem távolítja el azonnal, ismételje meg az eljárást.

A kémiai expozíció után a falat meleg vízzel és porral és szivaccsal kell mosni.

Ne felejtsük el, hogy ezek az eszközök nagyon mérgezőek, ezért csak jól szellőztetett helyeken lehet használni.

A régi bevonat eltávolítására szolgáló eszközök otthon készíthetők. Ehhez 1,2 kg kenőanyagot, 500 g szódavizet és közönséges vizet vegyünk olyan mennyiségben, hogy vastag és homogén pasztát kapjunk. Az oldatot a falra kell felhordani, és 12 órán át kell hagyni. Ezután törölheti a festék felületét.

Ha akril festéket használt, használhatja a habos szappanoldatot, amely szalicilsavat vagy etil-alkoholt tartalmaz. A latex festékhez kloroformot vagy diklór-etánt használjon.

Egy másik kémiai módszer a festék eltávolítására az üveg folyékony. Vékonyan kell felhordani a munkafelületre, és hagyni kell teljesen megszáradni. Ezután menjen át a kezelt területen egy spatulával vagy merev sörtéjű kefével.

A 3 évnél nem régebbi vizes emulziós bevonatot tapéta ragasztóval távolíthatjuk el. Őt az utasítások szerint tenyésztik, a falra helyezik, és a tapéták helyett régi újságokat helyeznek. Miután az újság kiszárad, minden festékréteggel meg kell szakadni.

Termikus módszer

A régi festéket magas hőmérsékleten lehet eltávolítani a falról. Azonban bizonyos típusú festékek hatása alatt forró levegő, éppen ellenkezőleg, összekapcsolódik a fal. Ezért a munka megkezdése előtt egy kis területen kell vizsgálatot végezni. A hőkezelési módszer nem ajánlott az elektromos hálózat közelében.

Az ipari hajszárító a falak tisztítására szolgáló egyik termikus készülék. Ezzel könnyen eltávolítható az akril, vízalapú és nehéz megjeleníteni az alkid- és olajfestékeket. Amikor a festett falon a hajszárító buborékok jelennek meg. Ez azt jelenti, hogy a festék a fal mögött van, és spatulával eltávolítható. Kényelmes együtt dolgozni - egy felmelegszik, a másik pedig megtisztítja.

A fúvóka és a hajszárító egyaránt megfelel a feladatnak. De érdemes megjegyezni, hogy egy ilyen eszköz nyílt tűz forrása, így nem használható textil-, papír- és egyéb gyúlékony tárgyak közelében. A készüléket nem lehet a padlóra helyezni.

A hulladékhulladék készülékekből néha vasat használnak. Ehhez a falon ragasztani kell egy fóliát, és vasalóval kell vasalni. Ezután gyorsan távolítsa el a fóliát, és kezdje eltávolítani a lágyított festékréteget.

Érdemes megjegyezni, hogy melegítéskor a festék káros gőzöket sugároz, ezért ne hagyja figyelmen kívül a védőeszközöket, és gyakrabban kell lélegezni a friss levegőt.

A festék eltávolításának egyéb módjai

A leírt módszereken kívül a festék eltávolítására más módszerek is vannak:

  • A robbantási berendezések használata. Ez a módszer nem népszerű a készülék magas költsége miatt, de bérelhető.

A készülék működési elve nagyon hasonlít a homokfúvó géphez, csak egy lövéses robbantó berendezésben fémhengereket használnak csiszolóanyagként. Magas nyomás alatt kiszorulnak a fúvókából, és azonnal eltávolítják a régi réteget, majd egy porszívón keresztül szívják össze a festékrészecskéket. Ezért a szennyeződés ezzel a módszerrel meglehetősen kicsit. A készülékkel való készség hiánya azt eredményezheti, hogy a festékkel együtt egy betonréteget távolítanak el.

  • Vízsugár Nagy nyomás alatt a víz ugyanolyan hatást gyakorol a festékre, mint a fent leírt készülék. Azonban a lakásban a módszer használata tele van azzal a ténnyel, hogy eláraszthatja a szomszédokat. Emellett a víz nem képes eltávolítani az ellenálló epoxi festéket.
  • Gyémánt tárcsás csiszológépek. Ez az eszköz nagyon hatékony, de a mozgások bizonyos ügyességét és pontosságát, valamint a magas munkamennyiséget igényli.

Hogyan távolítsuk el a régi festéket a falakról, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba