Ezüstfesték: típusok és alkalmazás

 Ezüstfesték: típusok és alkalmazás

Annak ellenére, hogy az építőipar folyamatosan újratölti a festék- és lakktermékek új mintáit, az ezüsthal, amely sok nemzedékről ismert, még mindig vezető szerepet tölt be a fémek és más felületek festékei között.

Ez a festék nem tartalmaz egyetlen milligramm ezüstöt, és őrölt alumíniumra jellemző, ezüst színű. Ezért a közös beszélgetés neve - "silverfish". A gyakorlatban semmi nem hasonlít az alumíniumporra. Az alumíniumpor két frakciója - PAP-1 és PAP-2.

Ismert másfajta aranyszínű aranypor is. Bronzból készül, ezért nem szabad összekeverni az alumínium por festékkel. A lakk vagy lenolajjal hígított bronzpor aranyszínű színt ad a festett termékeknek.

Az alumínium festék előállításának módszerei

Az ezüsthal két frakciója közötti különbség az alumínium őrlésének mértékében rejlik, ezért a PAP-1 kissé nagyobb részecskemérettel rendelkezik. azonban az őrlés mértéke nem befolyásolja a festési felületek minőségét.

Itt a száraz alumíniumpor termesztésének módszere sokkal fontosabb. A kész festék előállításához különböző, többnyire alkid- és akrillakkokat, oldószereket és zománcokat használnak.

Kívánt esetben a hígítás céljából festékeket és lakkokat használhatunk ionok hozzáadásával. Ezt a festéket a belső falak festésére használják.

Mindkét por keverhető a lakkfajták valamelyikével vagy szintetikus szárítóolajjal hígítva. A PAP-1 és a PAP-2 között a fő különbség a por és az oldószer arányának tiszteletben tartása:

 • A PAP-1 hígításához a BT-577 lakkot 2-től 5-ig terjedő arányban használják. Az így előállított festék ellenállhat 400 ° C-ig terjedő fűtésnek és nem ég ki. A keveréshez a lakkokat a tartályba öntött alumíniumporba öntenek.
 • A PAP-2 frakció előállításához 1–3 vagy 1–4 arányt alkalmazunk, amelyet lenolajjal vagy bármilyen ismert lakkal hígítunk, feltéve, hogy alaposan összekeverik. Ne feledje azonban, hogy ennek a keverésnek köszönhetően a festék koagulálódik, és meglehetősen vastag tömeget képez, amely nem használható. Ezért további hígításra van szükség ahhoz, hogy a festék konzisztenciának nevezett állapotba kerüljön. A festék alkalmazási módjától függően újabb fokú folyékonyságot kell választani - henger, szórópisztoly, kefe és hasonló eszközök.

A festék hígítása két vagy több oldószer, például fehérpárlat, terpentin, oldószer keverékével vagy egyikük. Ha ezüstöt permeteznek, akkor a fémport és az oldószert egyenlő arányban kell összekeverni, míg a henger és a festékkefe esetében 2 és 1 közötti arányt tesz.

Ha a festéket szintetikus lenolajjal hígítják, akkor gyakorlatilag nincs lényeges különbség a hígítással a lakkokkal a készítmény előkészítése során. Ugyanez vonatkozik az arányos kapcsolatok tiszteletben tartására is.

Ami az eltarthatóságot illeti, a fémpor esetében gyakorlatilag korlátlan, míg a hígított készítmény legfeljebb hat hónapig tárolható.

tulajdonságok

Az ilyen festék összetételének teljesítményjellemzői nagymértékben függnek a lakk vagy zománc típusától, amelyeket az előállításukhoz használnak. Vannak azonban olyan tulajdonságok, amelyek ugyanolyan jellemzők az összes ilyen színezőanyagra:

 • Mindegyik képes arra, hogy a festett felületeken egy vékony, tartós film formájában barrier hatást hozzon létre. Megbízható védőréteggé válik a nedvesség és más agresszív külső hatások behatolása ellen.
 • Az alumínium por festék fényvisszaverő képességgel rendelkezik. Ez az ultraibolya napsugárzást tükröző tulajdonság lehetővé teszi, hogy az alumíniumporral festett épületek és szerkezetek felületeit forró időjárás esetén túlmelegedjen.
 • Nem kevésbé jelentősek az alumíniumpor alapú színező készítmények védő tulajdonságai. Nem tartoznak a korrózióhoz, és megbízhatóan leesik a festett felületre, és ezzel megütnek.

Ennek a festéknek az értékesítése fémpor formájában történik. A kívánt színezék előállításához szükséges a megfelelő festék- és lakkhígítóval összekeverni.

Vannak kész színezékek is. Az utóbbit felhasználás előtt keverjük, és szükség esetén oldószerrel hígítjuk, hogy a szükséges festékállóságot biztosítsuk. Eladott ezüst festék vödörben vagy bankokban, valamint aeroszolos dobozokban.

Az aeroszol csomagolás nagyon könnyen használható és tárolható. Permetező festékek használata esetén nincs szükség további festőberendezésekre. Az akril vagy más vízalapú színező készítményeket ugyanabban az aeroszol formában szállítjuk.

A legmagasabb igény a porfestő készítmények a saját kezükkel és az aeroszolos csomagolással rendelkező befejező keverékek előállítására. Különböző színezést használhatnak a kis terület felszínének festésére vagy a falak díszítésére.

Erősségek és gyengeségek

Az anyagnak az alábbi előnyei vannak:

 • Az ezüst zománc népszerűsége, amely évtizedek óta nem csökkent, annak jellemzői, például az alkalmazás könnyűsége. Általában ez a festék foltok nélkül egyenletesen esik el egy korábban elkészített felületen. Még akkor is, ha az ezüstözés függőleges vagy ferde felületekkel, például falakkal vagy tetőkkel van festve, a cseppek gyakorlatilag nem képződnek.
 • A festékkel festett felületek tartósságuk miatt jelentősek. A festék egyenletes rétegben esik a felszínre, amely szárítás után vékony fóliát képez. Ez nem hámozódik, és alaposan támaszkodik.
 • Az alumíniumpor és az aeroszolos színezékek nagyon sokoldalúak. Az ezüstfestést leggyakrabban a fémtermékek korrózió elleni védelmére használják, azonban bármilyen más alapra, például fa, kő, gipsz stb. Ilyen például egy ilyen készítmény festése lakkra vagy zománcra akril bázissal. Az ilyen festés tartósan megvédi a faházakat a rothadástól és a kiszáradástól, meghosszabbítva életüket.
 • A por ezüst színezékek környezetbarátak, mivel az alumíniumpor nem toxikus anyag. A készítmény összetétele csak mérgező zománcmal rendelkező por hígítása esetén mérgező lehet. Ezért a nem toxikus festék- és lakktermékeken alapuló keverékeket, például a víz-diszperziós akril bázisokat kell használni a lakóhelyiségek falburkolásához.
 • Szárítás után a festék kellemes fémes színt kap, ami az ilyen típusú festékek esztétikáját jelzi. Ha kívánja, nem hozhat létre egyetlen hangot, de a festés megkezdése előtt az előkészített keveréket bármilyen színben készítheti el.

Ez nem lesz nehéz, mert a modern gyártók különböző színeket kínálnak: csak a legmegfelelőbbet kell választania erre a festékalapra.Különböző fémes árnyalatok nagyon lenyűgözőek, amikor az épületek külső és belső falai díszítik.

 • Az önfestés elképzelése azonban elhagyható, mivel az aeroszol festékek széles választéka áll rendelkezésre, amellyel gyönyörű graffitival festheti a falakat.
 • Az alumíniumpor alapú színező készítmények legalább komoly előnye a tartósság. Alkalmazásuk hosszú távú gyakorlata szerint az általuk festett felületeket nem kell javítani és átfestni 6-7 évig. Ez az időszak azonban 3 évre csökkenthető, ha a festett felület vízzel folyamatosan érintkezik, míg a falakon a helyiségek belsejében gyönyörű színes dekoráció lehet legfeljebb 15 év.

Ezen színezékek hátránya, hogy az alumíniumpor nagyon gyúlékony. Ezenkívül a kész festék viszonylag nem toxikus és egészségügyi az ezüstpor beszerzése a légzőszervekben és a tüdőben komoly veszélyt jelent az emberre. Ezért szükséges, hogy a csomagot ezüsthalakkal csak akkor szabad kinyitni, ha a szobában nincs huzat, vagy nyugodt időjárás a szabadban, védve a légzőszerveket légzőkészülékkel.

A festék kezelése során meg kell felelnie a tárolás és a tűzbiztonság feltételeinek is.

A következő videóban megtudhatja, hogyan lehet megkülönböztetni a PAP-1 és a PAP-2 hamis alumíniumporokat.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba