A gáz szilikát tégla jellemzői

Az építőanyag-piacon a szilikát tégla viszonylag nemrégiben jelent meg, de már sikerült hatalmas népszerűséget szerezni honfitársaink körében. Műszaki jellemzői lehetővé teszik az összes modern minőségi követelménynek megfelelő épületek és szerkezetek felállítását. És ha az anyagot az ár / minőség szempontjából szem előtt tartjuk, a gázszilikáttermékek minden bizonnyal az egyik vezető helyen lesznek.

Mi az?

Ha a lehető legegyszerűbben beszél, a gázszilikát tégla a porózus beton egyik fajtája. A kijáratnál az anyag meglehetősen porózusnak bizonyul, ugyanakkor az erősség jellemzői teljesen megfelelnek a beton paramétereinek. A fő különbség a súly. A gáz-szilikát tömbök kevésbé nehézek - a pórusok belsejében lévő üregek miatt csökken a paraméter.

A 18. században az építők gyakran betonhoz adtak bikát vagy disznóvért, és kaptak egy korszerű szénsavas beton prototípust: ha összetevőket kevertek, a vérfehérje kémiailag reagált más anyagokkal, és ennek következtében hab keletkezett, amely megszilárduláskor tartós építőanyaggá alakult.

A szovjetunió egyik leghíresebb mérnöke, M. N. Bryushkov, a múlt század 30-as éveiben, megjegyezte, hogy amikor a szorított növényeket cementbe, a közép-ázsiai köztársaságokban növekvő „szappangyökér” -nek nevezik, a keverék azonnal erősen habosodik, és nő. Fagyasztva a porozitás maradt, és az erősség jelentősen nőtt. A svéd technikus, Albert Ericson azonban a gázszilikát létrehozásában volt a legjelentősebb, és egyedülálló technológiát hozott létre az anyag előállításához, gázt alkotó vegyi komponensek hozzáadásával a cementhez.

Ma a gáz-szilikát tégla cementből készült, homok és hidratált mész hozzáadásával. Ezután az elegyet autoklávokon vezetjük át, és speciális magnéziumpor és alumíniumpor hozzáadásával habosítjuk.

A kész anyagot formákba öntik, szárításnak és keményítésnek vetik alá, amely két fő módon érhető el:

 • természetes körülmények között;
 • az autoklávban magas hőmérséklet és erős nyomás hatására.

A jobb blokkokat autokláv módon szárítjuk. Ebben az esetben tartósabbak és ellenállóbbak a külső kedvezőtlen körülmények között.

Így látható, hogy a gáz-szilikát blokk az olcsó és általánosan eladott komponensek viszonylag egyszerű összetétele, így az anyag a lakásépítésben igen előnyös.

Jellemzők és összetétel

A gáz-szilikát anyag összetétele a következő komponenseket tartalmazza.

 • A legmagasabb minőségű portlandcement, amelyet a jelenlegi állami szabványoknak megfelelően állítanak elő. Kalcium-szilikátból (legalább 50% -os), valamint trikalcium-alumíniumból áll (6%).
 • Szabályozó homok. Ezt a márkát minimális mennyiségű iszap és különböző agyagbevonások jellemzik, amelyek tartalma nem lehet több, mint 2%. Szintén kvarc, körülbelül 7-8%.
 • Műszaki víz.
 • A „forralás” -nak nevezett kalcium-mész, amely porózus betont hoz létre, legalább 3. osztályú összetételű. Az ilyen komponens kihalásának sebessége 10-15 perc, míg a kiégés aránya nem haladja meg a 2% -ot. A kazán kalcium- és magnézium-oxidokat is tartalmaz, amelyek teljes részesedése eléri a 65-75% -ot.
 • Alumíniumpor - a fokozott gázképződéshez hozzáadódik, olyan anyagok, mint a PAP-1 és a PAP-2.
 • A C szulfonsav a felületaktív anyagokkal kapcsolatos összetevő.

A technológia összetétele és jellemzői meghatározzák az anyagtulajdonságokat, amelyek között mind pozitív, mind negatív.

A gáz-szilikát tégla előnyei a következő jellemzőket tartalmazzák.

 • Alacsony hővezető képesség. Az anyag előállítása során a kezdeti keverék nagy számú buborékot telít az alumíniumpor tartalma miatt, és amikor keményedik, akkor pórusokká alakul, ami jelentősen befolyásolja a hővezető képességet. Ez azt jelenti, hogy minél több pórus van, annál jobb az anyag hő.

Magyarázzunk egyszerű példákkal. Ha éles télekkel él az északi régiókban, akkor egy 50 cm vastag fal elegendő ahhoz, hogy a hőt a lakóterületen belül tartsa, de több, de általában elegendő a fél méteres korlát. A melegebb éghajlatú helyeken a vastagság 35-40 cm lehet, ebben az esetben még a hűvös éjszakákon is kedvező mikroklímát és hangulatos légkört biztosít.

 • A szénsavas beton kevésbé fontos jellemzője a jó gőzáteresztő képesség. Ha a helyiségben a páratartalom magasabb, mint a házon kívül, akkor a falak elkezdenek felszívni a felesleges nedvességet a levegőből és küldenek. Ha a helyzet megfordul, akkor minden pontosan az ellenkezője történik: a gáz szilikát tégla külső nedvességet szív le, és a szobába továbbítja, különösen akkor, ha a fűtés be van kapcsolva, amikor a fűtött szoba levegője túlságosan száraz lesz.
 • A lakóépületek számára az anyag alapvető tűzállósága. A gázszilikát falai kb. 3 órán át ellenállnak a lánggal való érintkezésnek, általában ez az idő elegendő a tűz kioltásához, így tűz esetén a ház megtakarításának esélye meglehetősen nagy.
 • A tégla alacsony súlya az anyag kétségtelen előnyei közé tartozik. Könnyen szállítható, magasságra emelhető, emellett a kialakítás nem hoz nagy terhelést az alapra, és ez jelentősen növeli a ház élettartamát.
 • A gázszilikát tömböket természetes komponensekből szabadítják fel, így az anyag környezetbarát. Teljesen lehetséges óvodák és oktatási intézmények, poliklinika, lakóövezetek és egyéb épületek építésére, ahol a toxikus szekréciók hiánya alapvető fontosságú.
 • Nos, egy szép kiegészítés kiváló hangszigetelés, ami a gázszilikát ugyanolyan porozitása miatt lehetséges.

Az anyag tulajdonságairól és tulajdonságairól a legteljesebb képet készíthetjük annak hiányosságairól.

 • Az anyag viszonylag alacsony ellenállást mutat az alacsony hőmérsékletekkel szemben. További felületi kezelés nélkül a készítmény legfeljebb 5 fagyasztási és felengedési ciklussal szemben ellenáll, majd megkezdi az erősségének gyors csökkenését.
 • Gázszilikát bonyolítja a javítási munkákat, például lehetetlen csavarozni a dübelet az ilyen anyagba, azonnal elkezd kiesni, és még egy polc lóg egy gázszilikát falú házban is ijesztő feladat.
 • Ezenkívül a gáz-szilikát nem tapad a homok-cement vakolathoz, ezért lehetetlen a falat ilyen anyaggal díszíteni, nagyon rövid idő után leesik.
 • A pórusok igen intenzíven elnyelik a nedvességet és megtartják magukat. Ez azt eredményezi, hogy az anyag belsejéből fokozatosan megsemmisül, és olyan környezetet teremt, amely kedvez a gombák, penész és más káros baktériumok szaporodásának.

Az anyag helyes feldolgozásával azonban számos hibát lehet kiegyenlíteni, így a gáz-szilikát nem veszíti el népszerűségét az oroszok körében. Igen, és az alacsony ár még mindig meghatározó tényezővé válik az építőanyag kiválasztásában nehéz időkben.

Súly és méretek

A szénsavas betonból származó építőanyagok egyik fő előnye a méretük, amely lényegesen nagyobb, mint minden más tégla típus. Az ilyen méretek miatt az épületek építése sokkal gyorsabb. Egyes becslések szerint az előleg 4-szeres lehet, míg az ízületek és a csatlakozások száma minimális, és ez viszont jelentősen csökkenti az építőiparban és a rögzítési megoldás fogyasztásában felmerülő összes munkaerőköltséget.

A gáz szilikát tégla standard mérete 600x200x300 mm. Szintén az építők 600x100x300 mm-es paraméterekkel rendelik a fali blokkot.

A különböző gyártók különböző paraméterekkel rendelkező termékeket találhatnak:

 • 500x200x300 mm;
 • 600x250x250 mm;
 • 600x250x75 mm stb.

A hardverüzletekben szinte mindig olyan termékeket találsz, amelyek pontosan a kívánt mérethez tartoznak.

A súly tekintetében az arány nyilvánvaló: minél nagyobb a tégla, annál nagyobb a tömege. Így a standard egység 21-29 kg súlyú, a különbségeket egy adott habblokk sűrűsége határozza meg. A súly az anyag egyik alapvető előnye. Így 1 m3 gáz-szilikát tömege kb. 580 kg, és 1 m3 közönséges vörös tégla 2048 kg. A különbség nyilvánvaló.

Alkalmazási területek

A gáz-szilikát tégla műszaki paramétereitől függően, nagymértékben meghatározzák és annak alkalmazási körét.

 • Legfeljebb 300 kg / m3 sűrűségű blokkokat használnak a faházak felső rétegként történő szigetelésére.
 • A legfeljebb 400 kg / m3 sűrűségű blokkok teherhordó falak és válaszfalak beszerelésére szolgálnak az egyemeletes épületben. Ez lehet mind lakóépületek, mind melléképületek.
 • Az 500 kg / m3 sűrűségű gázegységek optimálisak lesznek 3 emeletes épületek és épületek számára.
 • A többszintes építésnél a 700 kg / m3-es jelzésű blokkokat a teljes szerkezet szilárd megerősítésére van szükség.

A gáz-szilikát blokkok használata lehetővé teszi a költségek általános szintjének csökkentését, míg a szerkezetek karbantartás és üzemeltetés során eléggé szerények. Fontos azonban, hogy az összes technológiát teljes mértékben tiszteletben tartsák. Bármely eltérés tele van az épület összeomlásával, így a megerősítés hiánya vagy a befejező anyagok helytelen használata nagy tragédiához vezethet.

Figyelembe véve azt a tényt, hogy a szénsavas beton meglehetősen megfizethető áron, és telepítése minimális időt igényel, akár saját kezűleg is felépíthet egy házat anélkül, hogy drága bérelt szakemberek munkáját vonzaná. Ezért az anyagot gyakran elővárosi épületek, kis házak és fürdők építésére használják. Tegyünk egy példát: egy tömbházat legalább 4-szer gyorsabban építenek, mint egy tégla háza. Ezenkívül téglával való munkavégzéskor az asszisztensek jelenléte szükséges, akik gyúrják a habarcsot és téglákat hoznak, ami egyébként sokkal nagyobb, mint a blokkok (egy blokkban 16 tégla).

Így nyilvánvaló következtetést von maga után - a gáz-szilikát blokkok használata nyereséges és gazdaságilag indokolt, ezért az elmúlt években sok fejlesztő választotta ezt az anyagot. Azonban a szakemberek javasolják, hogy a szénsavas beton használatakor tartsanak be néhány ajánlást.

 • Vásárláskor személyesen ellenőrizni kell az összes vásárolt blokkot. A különböző gyártók eltéréseket tesznek lehetővé a GOST szabványoktól, ezért az olcsó téglákon gyakran megtalálható a forgács, repedések és a burkolat egyenetlensége.
 • 2 vagy több padló felállításakor erősítő támasztóoszlopokat kell felszerelni.
 • A szénsavas beton mennyezetei és falai nem hagyhatók nyitva, kötelező bélést igényelnek, különben minden évben jelentősen csökken az anyag teljesítménye.
 • Gőzbetonból készült építmények szigorúan tilos a gyenge teherbírású talajokra építeni.Az építés során szükséges a szalagalapítvány felszerelése, amely optimális az ilyen anyagokat használó munkákhoz. Ne feledje, hogy a gáz-szilikát egy igen törékeny anyag, ezért a talaj bármely elmozdulásakor elkezd repedni, ezért egy ház építésekor fontos, hogy helyesen számítsuk ki az alapítvány összes paraméterét, és válasszuk ki a legbiztonságosabb betonmárkát.
 • Az első falazat kialakításakor elengedhetetlen, hogy a talaj kiváló minőségű vízszigetelése legyen, hogy teljesen megszüntesse a nedvesség behatolását a falakba.
 • A gáz szilikát tömbök szükséges méretét előre kell kiszámítani, a varratok nem egybeesnek, mivel ez a falazat jelentős gyengüléséhez vezethet.
 • A kis sűrűségű blokkok nagy nyomáson lebomlanak, ami azt jelenti, hogy az építési munkák megkezdése előtt fontos az anyag terhelésének kiszámítása és egy részletes tervterv elkészítése.

A szilikát blokk építésben történő használatának módját lásd az alábbi videóban.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba