A belsőépítészeti dekoratív téglák használatának típusai és módszerei

 A belsőépítészeti dekoratív téglák használatának típusai és módszerei

A modern lakások kialakítását a különböző anyagok befejezése jelenti, amelyek közül a dekoratív tégla nagyon népszerű. A gyönyörűen elkészített falazat eredetileg bármilyen helyiség belsejét átalakítja. A falusi ház vagy egy herceg kastély hangulatának megteremtéséhez elegendő a tégla megfelelő színének és textúrájának kiválasztása.

Mi az?

A (dekoratív) tégla egy egyedi építőanyag, amely a közelmúltban megjelent a piacon, de már széles körben elterjedt. Az apartmanok és a vidéki házak belsőépítészetére választották. Egy ilyen téglával való munkavégzés egyszerű, ezért gyakran önállóan, anélkül, hogy szakemberek segítségét igénybe vennék. Tekintettel arra, hogy ez a néző termék nagy szilárdsággal, tartóssággal és környezetbarát, ajánlott, ha bármilyen helyiség, beleértve a gyermekszobákat is, díszíti. A dekoratív panelek különböző színpalettákban kaphatók, kezdve a finom fehértől a fényes sárgaig és a barnaig.

Ami a textúrát illeti, az anyag reálisan imitálja a téglafalat. Ezért az univerzálisnak nevezik, és könnyen kiválasztható a szobák minden stílustervezéséhez. A dekoratív bevonat cement, tégla, gipszkarton és habbeton felületeken végezhető. Annak ellenére, hogy ennek az anyagnak a bélése kényelmetlennek tűnik, mert úgy érzi, hogy nem zárt térben, de az utcán sok lakástulajdonos választja azt, ahelyett, hogy fa, gipsz és tapéta falakat díszítene. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a tégla lehetővé teszi kontrasztátmenet kialakítását a felületek, a bútorok és a textíliák között, amelyek nagyon divatosak a modern designban.

A dekoratív tégla szerkezete szerint hasonlít egy mesterséges kőből készült cserép bizonyos kombinációjához. Ma a gyártók gyártják ezt az anyagot agyag, cement és gipsz felhasználásával. Ellentétben a mesterséges kővel, a téglából álló téglát megkönnyebbülésfelület jellemzi. Téglalap alakú, enyhén lekerekített sarkokkal rendelkeznek.

A termék fő előnyei:

 • könnyű telepítés;
 • tartósság és megbízhatóság a működésben;
 • nagy kopásállóság;
 • az emberi egészségre káros összetevők hiánya;
 • kiváló zajszigetelés;
 • tűzállóság;
 • a modellek széles skálája.

Ami a hiányosságokat illeti, ezek nem a magas költségek kivételével. A gyártók azonban a közelmúltban kezdték el előállítani olyan költségvetési anyag-opciókat, amelyek minősége nem alacsonyabb, és az átlagos pénzügyi bevételű családok számára megvásárolhatók. Ezenkívül az anyagformátum hatalmas választéka lehetővé teszi, hogy megtakarítsa a befejező munkát. Hagyományosan a termék mérete egy közönséges tégla, de magassága 6-15 cm, hossza 16-24 cm, a lapok vastagsága változatlan és 2,5 cm.

A különböző méretek megkönnyítik a telepítési folyamatot, és a bélés nagyon gyors.Ha a falak tervezése a kőköteget imitáló tégla, akkor figyelembe kell venni, hogy a lemezek méretei ebben az esetben mások - 210 × 102 × 48 mm. A magasságuk kisebb, és a vastagsága nagyobb. Az ilyen anyagok behelyezéséhez nemcsak bizonyos tapasztalatokra van szükség, hanem időköltségekre is.

faj

Az építési piacot a homlokzati téglák széles választéka képviseli, amelyek mindegyikének modellje nemcsak az ár, a külső kialakítás, hanem a gyártási anyag is különbözik. Ez utóbbi mutató alapján a leggyakoribb az értékesítés típusai.

Gipsz (cement)

Formázással készül, amelyben a vakolat vagy a cement keveréket speciális formákba öntik. Ezt követően festés történik (ha a színt korábban nem oldották meg) és feldolgozni. Ez a felszabadítási technológia nagymértékben hasonlít a dekoratív kő előállítására, csak a lemezek megkönnyebbülés alakjában különbözik. Ugyanakkor a cementből nyert anyagot nagyobb szilárdság és nedvességállóság jellemzi, mint a gipsz alapján. Ilyen tégla a magas páratartalmú szobákat is befejezheti.

Az ilyen lemezek fő előnyei a megfizethető költségek és a környezetbiztonság. A termék hátránya, hogy a telepítéshez speciális ragasztó és hegesztés szükséges. Ezenkívül a falakon olyan helyiségekben, ahol állandó hőmérsékletkülönbség és kondenzátum van, nedvességálló lemezeket kell használni. Ehhez alaposan olvassa el a termék címkéjét.

klinker

Ez a legdrágább tégla típus, amely javított fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Hagyja ki az agyag burkolóanyagát egy speciális technológiával, magas hőmérsékletnek kitéve. Ezért a termék tartós és ellenálló a külső hatásokkal szemben. Belső és külső díszítésekhez is használható. A lemez színeinek szilárd szerkezete és változatossága miatt ideális kandallóterületek, konyhák és folyosók kialakításához. Az ilyen lemezek szélessége 160-190 mm, magassága 60 mm és vastagsága 20 mm.

A klinker téglának alacsony a nedvességelnyelési együtthatója, a hőmérséklet-különbségekkel szembeni ellenállása és a tartóssága miatt nagy igénye. A termék inert a vegyi anyagokra is, ami könnyen tisztítható és mosható. A színek, formák és méretek sokfélesége hatalmas lehetőségeket kínál a tervezési ötletek megvalósításához. A falak mázas, matt vagy domború csempe vannak. Az egyetlen dolog, amit egy ilyen minőség és szép termék nem olcsó.

Akril (poliuretán)

Ez a termék jó tulajdonságokkal rendelkezik, mivel a lemezek tartósak és nagyon könnyűek. A befejező tégla poliuretán és akril komponensek gazdag színválasztékában kapható. Ahhoz, hogy eredetileg a belső tereket ilyen lemezekkel díszítse, nem sok időt és pénzt igényel. Ezen kívül, a közelmúltban értékesítésre olyan termékeket találhatunk, amelyek utánozzák a 3D hatás befejezését. A poliuretán lemezek ideálisak a fürdőszobában, a konyhában, az erkélyen és a verandán található felületekre, mivel nagy zaj- és hőszigetelés jellemzi őket, és nem félnek a nedvességtől.

kerámiai

Ez a dekoratív tégla klasszikusnak tekinthető, mivel a belsőépítészetben több mint tucat éve használják. Fizikai és kémiai indikátoraiban nagyrészt hasonló a kerámialapokhoz. Leggyakrabban a fürdőszobákban és a konyhákban van felszerelve. Színezékek, karbonátok és kvarchomok hozzáadásával alacsony olvadáspontú agyagfajtákból készülnek. Ennek az összetételnek köszönhetően az anyag tartós és különböző árnyalatokat szerezhet a hófehértől a feketeig.

A gazdag színpalettának köszönhetően a kerámia tégla-tervezők a klasszikus és a tetőtéri stílusban díszítő szobákat vásárolnak. Mivel az anyaggyártás folyamán dekoratív zsetonnal van ellátva, szokatlan hatással rendelkezik, és a kivitelezés „idős”. A termék előnyei közé tartozik a nap és a nedvesség közömbössége, a mechanikai sérülésekkel szembeni nagy ellenállás, tartósság, esztétika és környezetbarát. A termékben szinte nincsenek hibák.

Porcelánkövek

A fenti típustól eltérően ez a tégla a legerősebb. Ez a speciális gyártási technológiáknak köszönhető, amelyekben az anyagot nem agyagrétegből állítják elő, de speciális megoldás áll rendelkezésre, amely természetes kőből készült morzsából áll. Ezenkívül a lemezek kettős hőkezeléssel vannak ellátva, ami növeli a tartósságukat. A kerámia gránit tégla hátránya a magas ár.

A közelmúltban, hogy kielégítsék az alacsony jövedelmű fogyasztók igényeit, sok gyártó is kezdett dekoratív téglákat gyártani hab- és polisztirolhabból. Természetesen az ilyen típusú termékek minősége rosszabb, de lehetővé teszi, hogy gyorsan és gazdaságosan végezze el a helyiségek befejezését. Az ilyen lemezeket nem szabad magas páratartalmú és hőmérséklet-változó helyiségekben telepíteni. A falak felületéhez folyékony szegekkel vannak rögzítve, majd bármely kiválasztott színben festve.

Styling módszerek

A közelmúltban a legtöbb lakástulajdonos inkább saját kezűleg helyezi el a helyiségekben a dekoratív téglát, mivel a munkafolyamat egyszerű és nem igényel különleges készségeket. Ebben az esetben a kanalak készítésére szolgáló módszereket (lemezeket hosszú éllel helyezzük el), a csikket vagy a dugót (ha az anyagot rövid éllel lefektetjük) leggyakrabban a felületek befejezésére használják. A klasszikus fektetési módokon túl az alábbiakat is alkalmazzuk.

 • Gothic. A dekoratív nézet sajátossága, hogy az egyes sorokban lévő lemezek váltakoznak egymással, a rövid oldalak hosszúak, vagy fordítva. Ugyanakkor a sorok között egy kis eltolás szükséges.
 • Sziléziai. Az elemek elhelyezése ebben az esetben hasonlít a gótikus mintára, ahol a sor 1 dugóban és 2 kanálban van kialakítva, de az egyes sorokban a függőleges varratoknak ideális esetben meg kell egyezniük.
 • Phillips. Ez egy bonyolult típusú bélés, amelyben először is szükség van egy tychkovy, majd egy kanál sorozat elhelyezésére.
 • Pályán. A befejezés a tégla hosszú oldalának elvégzéséhez szükséges, az egyes sorok a blokk 1/2 vagy 1/4-étől eltolva.
 • Holland. Hollandiában hasonló kihívást jelent a látvány hasonló változata. Az első sorban váltakozó kanálok vannak, és a másodikban csak egy üveget használnak.
 • Brandenburg. Falak beilleszkednek, váltakozva két hosszú és egy rövid oldala a födémnek. Minden további sorban meg kell változtatni őket.
 • Bajor. A felület érdekes tervezési lehetősége, ahol a tégla hosszú és rövid oldalai egyenetlenül helyezkednek el. A végeredmény egy eredeti dekoráció és egy szokatlan színminta.

Emellett a dekoratív tégla varrással vagy zökkenőmentes módon is rögzíthető. Ahhoz, hogy a szoba belsejében szépen nézzen, a tervezők javasolják, hogy gondosan válogasson egy vagy másik fektetési módot. Ez a szoba méretétől és stílusától függ. A befejező munka befejezése után a díszítésnek teljes megjelenést kell adnia a sarokelemekkel. Lehetőség van vonzó és harmonikus fektetésre a különböző csomagolás anyagának felhasználásával. Érdekes megnézni a tégla váltakozásának belső felületét, a különböző textúrát, méretet, árnyalatokat és vastagságot.

Hogyan válasszuk ki?

Mielőtt folytatná a falak dekoratív felületét téglával, gondosan mérlegelje a helyiség teljes kialakítását, majd vegye fel az anyagot.A termék kiválasztásánál a fő szempont nemcsak a megjelenése, hanem a minőségi jellemzői is. A szobának szépnek, stílusosnak és otthoni kényelemnek kell lennie. Sötét tégla nem ajánlott kis terekben erkélyek és falak számára, mivel vizuálisan sötétvé teszi őket. Ez különösen igaz a szűk helyekre, ahol a falazatnak a tapétával vagy gipszel kell váltania.

  A fehér vagy szürke tégla éppen ellenkezőleg, érdekes designt és frissességet biztosít a szobának. Gyönyörűen díszített "antik" vagy tetőtéri stílus. Ha a családi költségvetés korlátozott, megvásárolhat egy festékhez használt habtéglát, és egyszerűen kiválaszthat egy árnyalatot a befejezéshez. A konyhával és a fürdőszobával szemben kívánatos, hogy a cement alapján készülő paneleket válasszanak, eltérő méretűek, kis súlyúak és érdekes textúra. A nappaliban és a hálószobákban a befejezést gipsz téglával lehet elvégezni, amely kifejező és stílusos, de fél a nedvességtől.

   Ami a teljesítménymutatókat illeti, a vásárláskor előnyben kell részesítenie az ilyen jellegű termékeket.

   • Tartósság és tartósság. A minőségi termék megbízhatóan tarthat több mint egy évtizede. A legerősebb a kerámia gránit tégla, és a mechanikai terhelésre érzékenyebb a gipsz.
   • Környezetbarát. Annak ellenére, hogy a dekoratív téglák előállításához legtöbbször csak természetes összetevőket használnak, vannak olyan modellek, amelyek káros szennyeződéseket adnak.
   • Styling funkciók. Jelentős tömegű lemezeknél jó felületi előkészítés és erősített összetételű ragasztó szükséges. A könnyű téglákat könnyű telepíteni, mivel könnyen ragaszthatók a falakhoz és nagy tapadásúak.
   • Ár. Az építési piacot különböző költségű dekoratív téglák képviselik. Ebben az esetben a költségvetési lehetőség gipsz és a legdrágább klinker.

   Az arcanyag kiválasztásában hatalmas szerepet játszanak az anyag. Például a sziklás hegyi, buta és kavicsos utánzatú panelek jól illeszkednek a kandalló melletti falak díszítéséhez és az üdülőterületen, ahol a tapéta és a vakolat kombinálhatók. A konyhai kötény díszítésére a legjobb, ha egy téglát választunk sima textúrájú, könnyen szerelhető zökkenőmentes módon, és a további lakkozott felület könnyen tisztítható. A polírozott és őrölt panelek ideálisak a falak közelítéséhez, és gyakran használják ajtók és ablaknyílások, oszlopok és ívek burkolására is.

   Gyönyörű példák a belső térben

   A belsőépítészet dekoratív tégla használatával a közelmúltban népszerűvé vált. Ez annak köszönhető, hogy az anyag gazdag színe, gyönyörű megjelenése és könnyű telepítése. Ezenkívül az arclapok nemcsak sima felületeket, hanem nem szabványos építészeti elemeket is díszíthetnek, kiemelve az ablaknyílások és ívek alakját a kialakításban. A lakóterületek falainak díszítéséhez ajánlott természetes és diszkrét színekkel tégla használata. Jó kinézetű téglafal, fehér, szürke, fekete és bézs színű. Ezenkívül minden szobához speciális designt választhat.

   • Nappali A falak, amelyek téglával vannak bélelve, ebben az esetben egy eredeti kiegészítés a belső térhez, és tökéletes hátteret nyújtanak a TV-készülék befogadására. Ezenkívül a panelek az egyes kompozíciókat panelek formájában helyezhetik el. Hasonló dekorációt választanak leginkább a grunge, modern és tetőtéri stílusban berendezett nappali helyiségek számára. Attól függően, hogy milyen színek uralkodnak a szobában, érdekes megjelenítésre kerülhet a falak, mint hófehér és sötétbarna tégla. A lényeg az, hogy a furnér összhangban van a textilekkel, padlóval és bútorokkal.
   • Konyha vagy étkező. Ebben a szobában a díszítésnek nemcsak esztétikai, hanem gyakorlati funkciókat is kell végeznie. Kőműves, konyhai kötényt rendezhet, vagy díszíthet egy falat.Kiváló választás a klasszikus és modern stílusú konyhai tégla. A fehér furnér összhangban lesz a fülhallgató és a technológia fényes felületével. Érdekes megnézni a konyhát és a világosbarna vagy bézs színű bevonatot, ebben az esetben kiemelheti a textúra szépségét világos függönyökkel és fából készült díszítőelemekkel.
   • A hálószoba. Ennek a szobának a kialakításához, amely a romantika és a magánélet légkörét hozza létre, ki kell választania a tégla világos színeit. Ebben az esetben a helyiségnek üveg és fa tárgyakat kell elhelyeznie. Szürke laminátum alkalmas a padlóra, a mennyezet - felfüggesztett pasztell árnyalatok szerkezetére, és célszerű bútorokat vásárolni természetes tömbből. A belső tér nagyszerű kiegészítője egy nagy ágy, amely több kristályból vagy baldachinból készült medálból áll. Emellett a hálószobának a világos háttérvilágításnak köszönhetően jó megvilágítást kell nyújtania, ezért előnyös lesz kiemelni a téglafal rajzait és színeit.

   A téglafal díszítésénél az alábbi videóból tanulhatsz.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba