Az epoxi alapozó kiválasztásának jellemzői

 Az epoxi alapozó kiválasztásának jellemzői

Epoxi alapozó - olyan anyag, amellyel olyan felületet hozhat létre, amely hatékony felületvédelmet biztosít a korrózió ellen. Ezért nyert nagy népszerűséget a fogyasztók körében. Ez a bevonat „alapítvány”, a többi festék rá van ragasztva.

Miután elolvasta ezt a cikket, megtudhatja, milyen technikai jellemzőkkel, az ilyen primerek választási lehetőségeivel rendelkezik, megismerkedik azok előnyeivel és hátrányaival.

Mi az?

Sokan vásárolnak egy epoxi alapozót, hogy elkerüljék a rozsdát a fém felületeken. Az ilyen anyagokat gyakran használják járművekhez. Könnyű ötvözetekhez, galvanizált felületekhez, vas- és színesfémekhez alkalmasak.

Az epoxi alapozó készítmények speciális, kiváló minőségű gyantán alapulnak. Ezek közé tartoznak a poliaminek (aktív adalékanyagok), amelyek egyedi kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek.

Hasonló kompozíciók különböznek az egyetemességben. Termoplasztikus szigetelőként, töltőanyagként használhatók.

faj

Minden epoxi alapú primer két csoportra osztható:

 • kompozíciók fémfelületekhez;
 • betonalapú kompozíciók.

Részletesen meg kell érteni az egyes típusok jellemzőit.

Fém felületekhez

Az ilyen primerek nagyon megbízhatóak, még ipari berendezésekben is felületkezelésre használhatók. Ha egy jó minőségű kompozíciót szeretne választani, akkor tudnia kell, hogyan kell.

A fémszerkezetek előnyei

A fémfelületek kiváló minőségű anyagai a következő előnyökkel bírnak:

 • A bevonatoknak megbízhatóan kell védeniük a felületeket a mechanikai feszültségtől, ellenállniuk kell a kopásnak. A bizonytalanság jele és a rossz minőségű alapozó - alacsony bevonati szilárdság.
 • Ha a szabványokra összpontosít, meg kell jegyezni, hogy az alapozónak a felületet öt évig meg kell védenie a korróziótól (nem kevesebb). Természetesen ez csak akkor érhető el, ha az alapot gondosan előkészítik az anyag alkalmazása előtt.
 • A fémfelületek kiváló minőségű epoxi alapozói ellenállnak a kőolajtermékeknek.

Emiatt használhatók benzinkutakban, műhelyekben és más hasonló helyeken.

 • A jó epoxi alapozók ellenállóak lúgokkal és savakkal. Ez nagyon fontos előnyt jelent: garantálja, hogy az alapítvány megbízhatóan védhető még abban az esetben is, ha előre nem látható körülmények merülnek fel.
 • A szárított bevonatnak teljesen biztonságosnak kell lennie az emberi egészségre. Az ilyen anyagok mindig tanúsítvánnyal rendelkeznek, nagyon szigorúak. Ha nincsenek az anyag minőségét igazoló dokumentumok, jobb, ha nem vásárol. Ellenkező esetben alacsony minőségű minőségű alapozót kap, amely nem biztosít megbízható felületvédelmet.
 • Ha nem biztos benne, hogy navigálhat a jelenlegi piac különböző anyagaiban, jobb tanácsot kérni egy tapasztalt szakembertől.Érdemes megpróbálni minél több információt beszerezni az érdeklődő primer összetétel gyártójáról.
 • Azokban az esetekben, amikor az epoxi alapozót beltérben kell használni, jobb, ha az oldatot oldószer nélkül leállítja. Ez lehetővé teszi a primer alkalmazását a mérgezéssel szembeni félelem nélkül. Más esetekben az oldószeres készítmények meglehetősen alkalmasak: általában jó minőségűek és megfizethetőbbek.
 • Az epoxi alapozót sok színezőanyaggal kombinálják. Az ilyen anyagok egyetemességének köszönhetően biztos lehet abban, hogy az eredmény nem fog csalódni a végén.

Egyéb jellemzők

A fém epoxi alapozóját leggyakrabban 3 rétegben alkalmazzák. Ez a primer mennyiség elegendő ahhoz, hogy több évig megbízható felületi védelmet biztosítson.

A fémfelületek primerek kétkomponensűek. Ezek olyan komponensekből állnak, amelyek hozzájárulnak a bevonat védő tulajdonságainak javításához és erősítik annak szilárdságát, valamint az epoxi alapot. Keményítőt kell hozzáadni az oldathoz.

Gipszhez és betonhoz

Az ilyen alapozóanyagok kétkomponensű és egykomponensűek. Érdemes többet kezelni az egyes típusok jellemzőivel.

Egyetlen összetevő

Ezek a primer készítmények a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

 • Könnyű használat. Nem kell aggódnia a megoldás megfelelő előkészítésével kapcsolatban. Nem kell az arányok pontosságára gondolni: az ilyen anyagok azonnal felhasználhatók.
 • Az egykomponensű primerek tűzbiztosak. Nem kell félni, hogy a bevonat meggyullad.
 • Az ilyen bevonatok védik a fa felületét a folyadékok hatásától. Nem vásárolhat impregnálást - és ezáltal pénzt takaríthat meg.
 • Ezek a primerek jó tapadást biztosítanak. Egykomponensű alapozó segítségével akár a gyengén felszívódó felületek is elkészíthetők a befejezéshez: festett szerkezetek, kerámia alapok stb. Hasonló vegyületek alkalmasak PVC, linóleum.

Kétkomponensű

Tekintsük a kétkomponensű alapozóanyagok jellemzőit.

 • Nem szabad nedves aljzatokra alkalmazni. Ellenkező esetben az anyag megbízhatósága jelentősen csökken, mivel a tapadás romlik.
 • A felület általában 24 órán belül megszárad. A bevonat betöltése egy hét alatt teljesen elkészült. Ne tegye ki a felületet túl korai terhelésnek, a bevonat nem ellenállhat nekik.
 • A nagyon nagy szilárdság kiváló áthatolási teljesítményt biztosít. Az ilyen bevonatok szinte soha nem repednek vagy hámoznak.
 • A kétkomponensű primereket nagy kopásállóság jellemzi. Ennek következtében teljesítményüket a lehető leghosszabb ideig megtartják.

A standard kétkomponensű alapozó betonfelületekhez nagyon jól alkalmazható önszintező padlókhoz. Vannak "gyors" kompozíciók, amelyeket a beton gyors feldolgozására használnak.

Tsinkonapolnennaya

Ez az alapozó alkalmas acél felületekre való felhordásra. Az ilyen primerek ellenállnak a különböző kémiai oldatoknak, olajoknak, folyadékoknak. Jellemzője a megnövekedett kopásállóság. Az ilyen primer bevonatok színe szürke. A cinkben gazdag epoxi alapozók önálló bevonatként használhatók.

hiányosságokat

Az epoxi alapozóknak bizonyos hátrányai vannak. Ezek a bevonatok elég hosszú ideig száradnak. Még ha figyelembe veszi az összes ajánlást a felület feldolgozásakor, az abszolút szárítás legalább tizenkét órát vesz igénybe. Gyakran legalább egy napig tart.

Nem ajánlott erőszakkal szárítani az alapozót. - Ellenkező esetben buborékok jelenhetnek meg a felületen.A szárítási eljárás másik hátránya a rétegek egyenetlen szárítása. Ez a bevonat nem tartós.

Hogyan válasszuk ki?

A legmegfelelőbb epoxi alapozó kiválasztása a lehető legsúlyosabb. Ha nem tudja, hogyan kell meghatározni az alapozó gyártóját és típusát, akkor jobb segítséget kérni szakértőktől.

Abban az esetben, ha nem az első alkalom, amikor saját kezűleg végzi a befejező munkát, és már rendelkezik tapasztalattal az epoxi alapozók használatában, akkor a saját preferenciáira koncentrálhat.

Ha a munka kicsi, megállíthatja a választást az aeroszolon. Gyorsan működik, könnyen használható.

Anyagok dobozokban

A tartályban lévő epoxi alapozónak bizonyos előnyei vannak.

 • Az első használat után a patronban lévő primer alkalmazható annyi alkalommal, amennyire szüksége van. Azonban a befejezés után a befejező munka meg kell tisztítani a spray a fennmaradó alapozó.
 • A vízsugár nagyon vékony lehet (ha van bizonyos képessége). Ennek köszönhetően az aeroszol alapozó még nagyon bonyolult felületeket is kezelhet, nehezen elérhető helyen.
 • Az ilyen epoxi alapozó a lehető leghamarabb elkészíthető. Csak néhányszor van szüksége a léggömb megrázásához (ez meglehetősen erőteljes).

Az aeroszol használatának árnyalatai

A hagyományos kétkomponensű primereket leggyakrabban margóval készítik. Aztán meg kell gondolni, hogy hová tegye a fennmaradó összetételt. Egy idő elteltével az ilyen anyag minden esetben lefagy, így lehetetlen lesz újra felhasználni. Az aeroszol primerekkel kapcsolatban nincsenek ilyen problémák. Annak ellenére, hogy meglehetősen drága lehet, mégis pénzt takaríthat meg a jelentős anyagfelhasználás elkerülésével.

Ezt azonban szem előtt kell tartani a permetező alapozót nem lehet hosszú ideig tárolni (ellentétben a kétkomponensű variánsokkal). Nem ajánlott az ilyen vegyületeket az alagsorban vagy garázsban eltávolítani, és néhány éven át elfelejteni őket. Használatuk időtartama korlátozott. Nem szabad elfelejtenünk, hogy kis területekre tervezték őket.

Mivel a felületet elő kell készíteni a primerek használata előtt, az aeroszol alapozó összetételének egyszerűsége nem jelenti azt, hogy például az autó karcolódása közvetlenül az utcán közvetlenül a hiba előfordulását követően feldolgozható. Ez általában azt a tényt eredményezi, hogy a felületet újra kell alapozni.

Sós folyadék és meleg időjárás esetén azonban jobb, ha az autó karcolódásait egy epoxi aeroszolos spray alapozó fedi le.

Amikor a műhelybe megy, ez a bevonat eltávolításra kerül, de megvédi a felületet a rejtett só korróziótól.

Hogyan készítsük el az alapítványt?

Ebben a tekintetben az epoxi alapozó készítmények meglehetősen szerények: nem kell hosszú és túl alapos előkészítést végezni a felületen. Az alapot azonban elő kell készíteni, különben az anyag rosszabb lehet vele párosítani.

Távolítsa el a port és a port a felületről, hagyja megszáradni, mielőtt az alapozót használná.

Talaj előkészítése

Szükséges a keményítő és az epoxigyanta keverése, amely az alapja. Ezután homogén konzisztenciát kell kapnia (az anyag alapos keverésével).

Ha a primerben csomók vannak, akkor teljesen elképzelhető, hogy a bevonat elkezd levenni a felületről.

A keverék előkészítése ajánlott, hogy fél órával kezdje meg, mielőtt az aljzatra helyezné.

A kompozíció előkészítése során meg kell vizsgálnia, hogy pontosan mit fog tenni. Ha ecsetet vagy hengeret használnak szerszámként, az anyag viszonylag viszkózus lehet.A szórópisztoly használata esetén érdemes egy speciális oldószert használni, hogy a primer könnyen felhordható legyen a felületre.

Annak érdekében, hogy egyszerre ne készítsünk túl sok primert, érdemes előzetesen kiszámítani, hogy mennyi primerre van szükség a két órás munkához. Ha nincs ideje a teljes összetétel használatára, a maradékok keményedhetnek.

büntetés kiszabása

Különböző szerszámok használhatók a primer alkalmazásához. A következő réteg alkalmazása előtt meg kell várni a réteg abszolút száradását. A rétegek vastagsága változik: függ a primer által elvégzendő funkcióktól, valamint a szubsztrát állapotától és típusától.

Az utolsó réteget alaposan őröljük.. Ebben az esetben, ha nem egy alapozót, hanem egy gittet kíván festeni, nem lehet a befejező réteget polírozni.

A primer alkalmazása után öblítse le az összes használt eszközt. Ezt oldószerrel lehet elvégezni. Különösen óvatosan kell mosni a szórópisztolyt.a fagyasztott primerösszetétel miatt lehetetlen ilyen eszközt használni.

Biztonsági óvintézkedések

Egy epoxi alapozó alkalmazása esetén emlékeznie kell bizonyos szabályokra.

 • Ha szórópisztollyal alkalmazza az alapáramot az elektromos áramot vezető elemekre, nem kell irányítania vagy irányítania a vízsugarat.
 • Ne használjon alapozót tűzforrások közelében.
 • Ne feledje, hogy személyi védőfelszerelést használjon. Az epoxi alapozóanyaggal végzett munka során meg kell védeni a légutakat, a szemet és a bőrt.

Ma a primer készítmények gyártói számos lehetőséget kínálnak. Ha anyagot vásárol, gondosan olvassa el a csomagoláson található információkat, figyeljen a primer jellemzőire. Emlékeztetni kell arra, hogy a gyártóknak és a primereknek saját jellemzőik vannak.

Ha a lehető legmélyebben választja ki a megfelelő epoxi alapozót, az eredmények nem fognak csalódást okozni: a bevonat élettartama nagyon hosszú lesz.

Az epoxi alapozó hatókörét a következő videó tárgyalja.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba