Hogyan kell kiszámítani az ajtó méretét?

A házban lévő ajtók rendkívül fontosak, különös tekintettel arra, hogyan találhatók. Nem kevésbé fontos a nyitás. Képesnek kell lennie a méreteinek helyes kiszámítására.

Építési jellemzők

A nyílás önmagában az üres tér jelenlétét jelenti a falban.

Az ajtók saját építési jellemzőkkel rendelkeznek.

 • Rendszerint a nyílások már rendelkeznek bizonyos szabványoknak megfelelő paraméterekkel, és az ajtók is kiválasztásra kerülnek.
 • A nyílásokat a régi ajtó telepítésekor használták. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag mindegyikük az előző ajtókeret megszüntetésének eredménye. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor bizonyos paraméterekre javítani kell.
 • A nyílások tömör falakkal vághatók. A fa vagy beton falában való létrehozása nem nehéz. Javasoljuk, hogy előre számítsuk ki, hogy az épület szilárdsága szenved-e.

A fentiekből következtetni kell: meg kell határozni a nyílás szükséges méreteit, a beépített ajtókra összpontosítva.

Az ajtó típusai közötti különbségek

A ház tulajdonosának figyelembe kell vennie, hogy az ajtókat többféle anyagra és funkcionális értékre osztják.

Az ajtók bejáratúak, fokozottan ellenállnak a külső hatásoknak, és a belső terek, amelyeket a szobák elkülönítésére használnak. Mindenesetre az ajtót dobozba helyezik a nyílásba.

Mindkét típus többféleképpen különbözik egymástól, amelyek elkülönítése segít elkerülni az új minta beszerzésével, telepítésével és telepítésével kapcsolatos szükségtelen költségeket.

 • Helyszín szerint az épületben: külső és belső.
 • Megnyitáskor: lengés, csúszó (például dupla szárnyú rekeszek), összecsukható ("harmonika"), forgó.
 • Az anyag alapján, amelyből készültek: fa, PVC, alumínium, acél, fém, vas, üveg.
 • A festmények száma szerint: egyszeri, kettős, másfél.
 • A szelepek száma: egy szárnyú, kettős szárnyú.
 • Az ajtólap kitöltésével: süket és mázas.

A szabványok magassága és szélessége a GOST szerint

Fontos figyelmet fordítani arra, hogy az ajtó felszerelésekor vagy az építés során milyen nyílási paramétereket kell alkalmazni. Az átlagos magasság 200 cm, egyes esetekben - 230 cm, a minimális szélesség 60 cm, az átlag 70 cm, a maximum 80 cm. A nyílásnak 5-10 cm-rel nagyobbnak kell lennie, mint az ajtó, így a fa, fém vagy összeszerelési csuklók helyére van szükség.

Az anyag hangszigetelése és megbízhatósága az ajtó vastagságától függ. Ez a nyílás mélysége határozza meg.

Ez a jellemző a következő méretekkel rendelkezik:

 • 3,5-4 cm szabványos ajtóhoz;
 • 2-4 cm a csuklós szerkezethez;
 • 3,5-4,5 cm egy fából készült tömbből készült termékek esetében, négyszeres mintával;
 • 4,5-5,5 cm a friss fa ajtajánál.

Ha a bérbeadó a tűzbiztonságot a legjobban kívánja elérni, akkor ajánlott egy speciális méretarányú táblázat.

Nem szükséges a GOST szabványaira támaszkodni, mert van alternatív - külföldi termékek. A nyílások speciális paramétereit igénylik. Ahhoz, hogy megértsük őket, ajánlatos megismerni ezt a táblát:

Fontos paraméterek a telepítéshez

A nyílás magasságára és szélességére vonatkozó szabványok ismerete nem elegendő.

Fontos figyelembe venni az egyéb árnyalatokat, amelyek elmondják, hogy mit kell tenni a telepítés során.

 • A nyitó extra elemek jelenléte a térben, például a telepítés során zavaró partíciók;
 • használata vakolatok falakhoz vagy keretekhez való burkolat szereléséhez;
 • szükség van egy gipszkarton-partícióra, amely szükség esetén újra felépíthető;
 • fali anyag;
 • falvastagság;
 • burkolat szélessége.

Ha figyelmet fordít a fenti elemekre, elkerülheti a nehézségeket az ajtó belépésekor vagy a szobák között.

Hogyan kell kiszámítani

Az ajtólap optimális paramétereit előre kell kiszámítani. Egyszerű módja a független mérések elvégzésének. Ehhez vegye ki az ajtó szélességét, majd hozzáadja a doboz vastagságához, szorozva kétszer. A kapott számításokhoz további 4 cm-t kell hozzáadni (a beépítési és varrási rések paraméterei). A magasság kiszámításakor hozzá kell adnia egy doboz vastagságát is.

Ha nincs küszöb, akkor a vastagságot egyszer adjuk hozzá, és ha jelen van, akkor kétszer adódik hozzá. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor fel kell venni egy olyan dobozt, amelyet be kell építeni a korábban használt nyílásba.

Ebben az esetben van egy konkrét cselekvési terv:

 • kiküszöböli a szükségtelen elemeket a mérési pontokon. Nemcsak az előző dobozt kell eltávolítania, hanem a kárpitot is.
 • Helyezze be a fő falat. Szükséges a felszíni szabálytalanságok eltávolítása. Ezután meg kell mérni a méreteket a legnagyobb és legkisebb helyen. Minden mutatót fel kell jegyezni.
 • Mérjük meg a méreteket legalább a nyílás két különböző pontján, különösen, ha szögletes.
 • Határozza meg, hogy szükség van-e nyílásra, például akkor, ha megdönti, vagy túl keskeny.
 • Ellenőrizze a megrendelt felületek keménységét. Szükség esetén meg kell erősíteni őket.

A nyílás végfelületeinek tisztítása nem mindig megy simán, különösen, ha a nyílást korábban használták.

Az ajtó magasságát egy küszöbértékkel (azaz az alsó rúddal, amely szintén a doboz része) az alábbi képlet segítségével tudjuk megismerni: két ajtó vastagsága hozzáadódik az ajtólap magasságához, majd a telepítés szabadsága 13 mm szabad munka esetén, valamint 5 db. mm az alsó ajtó működéséhez.

Az alsó dobozgerenda nélküli küszöbmagasság kiszámítása (küszöb nélkül) egy másik rendszer szerint történik: a levél magassága és a doboz vastagsága hozzáadódik, az ajtó szabad működéséhez hozzáadunk 1 cm-t a kész padlótól, 3 mm-rel a tetején és 10 mm-t a szerelőcsuklóhoz.

Egy másik fontos árnyalat: a méréseket többször is el kell végezni, ha a lakásokban vagy házakban a közelmúltban jelentős javítás vagy átalakítás történt.

A falat gondosan tanulmányozzák, és úgy döntöttek, hol van a legbiztonságosabb az ajtó felszerelése. Nem kevésbé óvatosnak kell lennie az oldalsó lejtőkön, hogy megtudja, mi a geometriája. Lehetséges, hogy elfordulhatnak vagy más nehézségeket okozhatnak.

Csak a mérések elvégzésére szolgáló mérőszalag nem fog működni, az építési szintet, szélsőséges esetekben - lézerépítőt kell alkalmazni. A méréseket a nyílás oldalán, az alulról felfelé végezzük.

Telepítési szolgáltatások

Vannak olyan finomságok, amelyek mind a mérések, mind a telepítés szempontjából hasznosak lesznek.

 • Ajánlott a mérések elvégzése, ha a padlót valamivel borítja. A szőnyeg vastagsága például segít meghatározni, hogy a padló feletti ajtómagasság szintje megváltozik-e a telepítés befejezése után.
 • A nyílás oldalának párhuzamosnak kell lennie. Ezt követve ajánlatos a lumen időközönként különböző pontokon mérni: a közepén, alatt és felett.
 • A lyuk mélységét egy vonalzó vagy féknyereg segítségével mérheti. A mérendő pontok minimális száma 3. Ezt úgy kell elvégezni, hogy a nyílás alsó, felső és középső részéből 20 cm-re lépünk. Ennek alapja az, hogy a mélység legnagyobb paraméterét vegyük figyelembe. Ezen kívül megtudhatja, hogy további részeket kell-e alkalmazni a dobozhoz. A doboz mélysége nem haladhatja meg a falvastagságot.
 • Amikor az ajtókeretet sikeresen telepítették, általában a rés és a fal között vannak rések.Ezek poliuretánhab segítségével kiküszöbölhetők, majd a kereteket végső érintésként használhatják.

Ha nincsen bonyolult szétszerelhető bútor a lakásban, akkor csökkentheti a nyitást és 70 cm széles ajtókat, ehhez meg kell építeni egy gipszkartonnyílást, meg kell építenie egy fémkeretet, de először el kell távolítania a régi ajtót a dobozkal, és le kell vágnia a lejtőt. A dobozhoz függőleges állványokat szerelhet, töltse ki a szabad helyet egy gipszkarton segítségével.

Ez a módszer alkalmas a megfelelő körülmények között:

 • A görbék lejtőin, és nehezen telepíthetők a profil.
 • A gipszlapon a gipszkarton szintjét kell kiegyenlíteni, és egyidejűleg nem szükséges a falvastagság csökkentése.
 • Az áthaladást legfeljebb 10 cm-rel lehet csökkenteni.

Szükséges a vakolat rétegének eltávolítása a telepítési helyen, majd a szükséges mérések elvégzése.

Ezután a profilokat úgy kell elrendezni, hogy egyenletes függőleges helyzetben legyenek. A nyílás méretének elfogadhatónak kell lennie a doboz beszereléséhez. A gipszkartonnak néhány darabot kell vágnia, és speciális ragasztóval rögzítenie kell a falhoz, és rögzíteni kell a profilokhoz. Ezeket egymáshoz kapcsolják, amelyek segítik a rést fenntartani.

Ha a nyílás túl magas, ez problémát okozhat a felső ház beszerelésében. Megfelelő opciók a tapéta lehető legrövidebb betartása vagy a nagy fővárosok kiválasztása. A leghatékonyabb megoldás a nyílás felső határának csökkentése gipszkartonok és fa gerendák használatával, majd tapétával.

A nem szabványos ajtók szerelése némileg eltérő.

Ennek oka a dobozok hiánya ezekben az esetekben, és ezért a végnyílás elrendezésének minőségére gyakorolt ​​nagyobb igény. Ezen túlmenően nagyon óvatosan figyelni kell a nyílások paramétereit.

 • Az ingaajtó lehajtható. Figyelem: amikor az ajtó kinyílik, az minden irányban függőlegesen eltér 1,5 mm-es tartományban.
 • A rekesz beépítésekor a doboz szélessége 10 cm-rel hosszabb legyen, mint az ajtó.
 • A forgóajtó a nyílás oldalára mozoghat, de a réseket a teljes kerület mentén ki kell egyenlíteni.

A fenti minták nem rendelkeznek platbandokkal, amelyek kiküszöbölhetik a hibákat. Mindegyik hasadék elpusztíthatja bármely, még a legvonzóbb ajtó esztétikáját is. Vannak nehézségek, amikor az inga és a forgó másolatok nyílásaival dolgozunk.

Ha 14 cm-rel meghaladja a nyílás mélységét, akkor a szereléshez szükséges szerelvények beszerelését ki kell tolni. Ha csúszó mintákról beszélünk, akkor a szabadság vastagságának 2-szer nagyobbnak kell lennie, mint a szárny mélysége.

A standard értékek előnyei

Természetesen a ház tulajdonosa nem köteles betartani a szabványos értékeket, de a szabványoknak van néhány előnye, amelyet kevés figyelmet kell szentelni.

 • Hatalmas változékonyság. A legtöbb gyártó szabványos paraméterekkel rendelkező példányokat készít, így nincs nehézség a legmagasabb minőségű ajtó beszerzése.
 • Megtakarítást. A szabványos kapukkal ellentétben a rendkívüli ajtólapok drágábbak. A szokatlan mintákat külön rendeljük. Ennek eredményeként további beruházásokra van szükség egy új belső tér létrehozásához.
 • Könnyen telepíthető. Ha a nyitási paraméterek megfelelnek a szabványnak, akkor kevésbé lesz nehéz a telepítési folyamat.

A ház típusának méretei közötti különbségek

Érdemes megemlíteni néhány méretbeli árnyalatot a különböző típusú épületekben. Általában a „Hruscsovban” vagy a panelházban a falvastagság 75 mm, az ajtókeret pedig a megfelelő vastagságú. De ha ezt a tényt figyelmen kívül hagyjuk, nehézségek merülnek fel. Szükség van egy másik bővítő telepítésére vagy a doboz további elemének kiküszöbölésére.

Ehhez otthon nem lesz könnyű. Az új épületekben a nyitás tipikus magassága 217 és 220 cm között mozog.Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a tulajdonosok többsége a „meleg padlót” teszi, és a nyílás magassága a telepítés végén a szabványhoz közel áll.

A nyitás az SNiP normái szerint jön létre. A téglafalnak magassága 188-225 cm legyen, szélessége 63-176 cm, monolit, magasság - 187-225 cm, szélessége - 62-175 cm. magassága - 185-197 cm, szélessége - 57-170 cm.

Ha azonban eltér a szabványtól, és néhány centiméterrel kiterjeszti a mintát, a habcsatlakozás már nem lesz megbízható. A beszereléshez szükséges habnak erősnek kell lennie. Ellenkező esetben nem tudja megszabadulni a telepített ajtóból a résekből, és segíteni fog neki, hogy ellenálljon a terheléseknek. Szükséges lesz a nyílás szélességének csökkentése egy fából készült gerendával, amelynek keresztmetszete 5x5 cm. Van még egy lehetőség - habcső és ragasztó használata csempe számára.

Ha a doboz paraméterei nem felelnek meg a falak méreteinek, akkor a sávszélesség telepítése legalább komplikációkat okoz. A legrosszabb esetben a telepítés kizárható, és ez jelentősen befolyásolja az ajtó panel megjelenését. Ezért a méréseket három különböző ponton végezzük. Ha a kapott paraméterek kissé eltérőek és megegyeznek a szabványokkal, nem kell szokatlan ajtókat vásárolni. Ugyanakkor nincs garancia arra, hogy egy tipikus ajtó beszerelése után nem kell további ajtókat telepíteni, vagy a doboz hosszanti elemeit eltávolítani.

Leggyakrabban tégla épületekben a falak messze nem ideálisak, és a doborhoz szükséges faanyag szükséges. Ha nem szereljük fel ezt az elemet, a burkolat csak torzítja a falat, és jobb, ha ezt el kell kerülni, mert a szoba megjelenése szenved, nem is beszélve az ajtó összetételéről. Ha új típusú épületekről beszélünk, meg kell említenünk a geometria zsugorodását és egyéb változásait. Ne szerelje túl hamar az ajtót. A fal elfordulhat, és az ajtó elakadhat.

A leghosszabb zsugorodás az újonnan épült faházakban történik. Amikor a ragasztott laminált fa kiszárad, néhány centiméteres zsugorodás a ház minden méterére, és amikor a napló kiszárad - körülbelül 15 cm.

A leghosszabb zsugorodás 4 hónap. Az előre megjósolt érték problematikus, és a nyílások mérése ebben a szakaszban nem értelme. A fából készült épületekben való távolságot nem kell az első pár évben korrigálni. Ezek egyfajta világítótornyok, amelyek segítségével kiszámíthatja a ház méretének változását.

A nyílás paramétereinek kiválasztása a hely alapján

A nyílások megnyitják az átjárót egy szobából a másikba. A nyitás (szélesség, mélység) paraméterei attól függnek, hogy a bérbeadó egy ajtót kíván-e beilleszteni egy vagy másik nyílásba. Az ajtók elérhetősége a helytől függ. A fürdőszobához, WC-hez vagy fürdőhöz vezető nyílást ajtó jelenlétére kell tervezni. Ráadásul az egyik funkciója nem az, hogy lehetővé tegye a külföldi illatok terjedését az egész lakásban. Az ajtók nem lehetnek átlátszóak.

Ne felejtsük el, hogy az ajtók a lakásban vagy egy magánházban nyílnak a helyiségen belül. Tekintsük ezt egy új nyitás létrehozásakor. Nagy szobákban esztétikai és gyakorlati célokra a fal közepére helyezik őket. Ha a ház tulajdonosa egy erkélyajtót kíván telepíteni, gondolni kell arra, hogy hol kell elhelyezni az ajtót. Egy nyitott ajtó nem zavarhatja magát az erkélyen. Rendszerint a nyílás oldalra van szerelve, de ugyanakkor maga az ajtó kell lennie a szoba közepén, mivel befelé kell nyitnia. Ugyanazokat a példányokat ajánljuk teraszra vagy az udvarra való kijáratra.

Az ajtó mérésekor figyelni kell a ház bizonyos részeinek ajtóinak szabványaira. A kisméretű lakások fürdőszobáinak szélessége kb. 55 cm, konyhai minták esetében 70 cm, gyermekszobában vagy hálószobában - kb. 80 vagy 90 cm.

Nem ajánlott túlságosan széles fürdőajtók beszerelése, mivel nem képesek a kívánt hőmérsékletet fenntartani a gőzfürdőben.A nyílás optimális szélessége 80 cm, de bővíthető, ha bútorokat vagy berendezéseket kell cserélni a fürdőben.

A mesterek néhány tippet adnak egy ajtó beszereléséhez egy fából készült fürdőben. Ajtók láncfűrészeket fűrészeltek otthon és fél évvel az építés után. A naplóból vagy egy bárból származó koronákat a beépített sáv segítségével kell összekötni, hogy azok ne szóródjanak el. Ehhez a falban egy horony készül, ezt az elemet óvatosan befogják.

Az ajtókeretet ajánlatos a fához ragasztani, ami hasznos egy koronát. Valószínű, hogy egy napló vagy bár építése több év alatt technológiai szakadékot kell hagyni a doboz felső része és a fal között. Az összeszerelési rések a fa fürdőjében tömítőanyagot használnak.

A belső válaszfalakon (például a nappaliban) a lumen szélessége 60-70 cm legyen, a fürdőszobában pedig gőzfürdő, minimális szélességű zuhanynyílás szükséges.

Az ajtók mérésére vonatkozó szabályokról lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba